Kutcakejes

Ik weet nog goed dat mijn vrouw eens naar een Tupperware Party ging. Die werd gehouden bij een vriendin. Vrouwen konden in die tijd gastvrouw worden en met hulp van Tupperware een avondje organiseren. Op zo’n avondje werd dan onder het genot van een hapje en een drankje een demonstratie gegeven met een aantal doosjes, bakjes en schaaltjes. In die tijd waren vooral de bakjes met deksel populair, waarin je etenswaar luchtdicht kon afsluiten. Freek de Jonge heeft eens gezegd dat als er iets luchtdicht moest worden afgesloten, dan moesten het wel de vrouwen zijn die op zo’n avond kwamen. Ik moest er erg om lachen, maar hij had geen gelijk. De meeste vrouwen die op zo’n avond kwamen, deden dat helemaal niet voor de producten. Ze deden het om met sexegenoten lekker te eten, te drinken en, vooral, de laatste roddels kwijt te kunnen. Maar er werd niet alleen gegeten, gedronken en geroddeld; er werd ook gekocht. We hebben nog steeds een kast vol met van die bakjes. Daar kwam mijn vrouw toen mee thuis. En we gebruiken ze nog steeds.
Tupperware Brands Corporation was misschien wel de eerste die zulk soort avondjes liet organiseren door gastvrouwen, maar beslist niet de enige. Je kon bijvoorbeeld als gastvrouw ook een parfumparty geven.

Dat was toen. De tijden veranderen natuurlijk. De vrouwen zijn in de loop van de tijd steeds meer geëmancipeerd. Ze willen carrière maken en hebben een veel te druk leven om gastvrouw te worden en zo’n soort party te organiseren. Ja? Nee dus.
Wat dacht je van een avondje cupcakejes maken? Cupcakes zijn een hype. Het ultieme genot van de hedendaagse vrouw: op de bank met een glaasje wijn en een zelfgemaakt cupcakeje lekker lezen in Vijftig Tinten Grijs.
In Amerika zijn die kleine cupcakejes zelfs de sterren in diverse televisieshows. Cupcake TV bestaat. De hype kwam overgewaaid via Sex and the City. Een typisch vrouwenprogramma.
Vanaf die tijd gaan hele hordes vrouwen ’s avonds bij vriendinnen of gastvrouwen met allerhande vormpjes, deegrollers en slagroomspuiten aan de slag. Je kunt namelijk al je creativiteit botvieren op die cakejes. Er zijn geen speciale wetten om ze te maken. Ze moeten alleen klein zijn. Maar ze mogen allerlei vormen hebben en je mag gewoon alles er overheen spuiten. Dat laatste is normaal gesproken meer een hobby van de mannen, dus misschien mogen we binnenkort ook steeds meer mannen op die avonden begroeten.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet meteen geld zou worden verdiend aan een hype. Als je in staat bent om mensen voor € 75,- te leren om de handen door een lus te steken en een Nordic Walking-stok vast te houden, die je dan natuurlijk ook nog moet huren, dan kun je ook wel lekker verdienen aan die kleine cakejes.
Er worden dan ook workshops gehouden. En niet zomaar een paar. Ze rijzen de pan uit, om maar eens in kooktermen te blijven. Op de vrouwenzender TLC kunnen Katherine en Sophie je er alles over vertellen. Ze leggen bijvoorbeeld uit hoe je die cakejes vochtig houdt en kijken er dan bij alsof ze zelf al jaren droogstaan.

Wat kunnen we allemaal in zo’n workshop verwachten?
Je kunt een uitgebreide en een korte workshop kiezen. De uitgebreide duurt drie uur en de korte twee uur. De cupcakes staan dan al klaar. Dus die hoef je niet zelf meer te maken. Je krijgt dan eerst een basis spuitoefening. Dat is natuurlijk nodig omdat niet alle vrouwen kunnen squirten en omdat ze zittend plassen. Wij mannen kunnen zo’n basis spuitoefening gewoon overslaan. Daarna ga je de cakejes decoreren. Bijvoorbeeld met marsepein, met fondant of met luchtige crème. Dat decoreren is het leukste.
Je kunt ze versieren met eetbare bloemen of een klein speelgoedje erop plakken. Laat je fantasie daarbij de vrije loop. Je moet dan wel opletten of je die cakejes meeneemt voor de kinderen. Een cakeje met een klein dildootje erop is natuurlijk niet handig in dat geval. Dat moet je dus eerst zelf maar naar binnen proppen.
Daar krijg je ruimschoots de gelegenheid toe als je zo’n workshop met vriendinnen thuis organiseert. Gewoon tijdens het bespreken van de laatste roddels. Als je toch al de mond vol hebt over de wilde nachten van de buurvrouw met de glazenwasser als buurman nachtdienst heeft, dan kan zo’n cakeje er ook nog wel bij. Bij vriendinnen is het ook veel goedkoper.
Wel moet je natuurlijk de nodige attributen kopen en daar is ook een aardige markt in. Uiteraard de verschillende vormpjes en een cupcake-bakblik of een Cupcake Maker mag niet ontbreken. Maar vooral voor de decoratie is er flink wat op de markt. Als eerste de spuitzak. Daar kunnen trouwens vreemde misverstanden over ontstaan. Laatst was ik bij de bakker voor een stokbroodje toen de vrouw voor me onbeschaamd aan de bakker vroeg of hij een spuitzak had. De man kreeg er een rode kop van. Maar er is meer dan de spuitzak. Allerlei papieren vormen bijvoorbeeld. Een decoreerset, pennen om te decoreren, een cupcake sweetcase, ja, zelfs een printer met eetbare inkt.
De tijden van de tupperware party’s herleven dus. De vrouwen kunnen weer lekker met elkaar aan de slag.

Maar nu kunnen mannen ook hun hart ophalen. Er worden namelijk steeds meer cupcakejes gevuld met sterke drank. Wat dacht je van een cakeje in de vorm van een vagina, gevuld met Grand Marnier? Dat wordt smullen. Maar dan spreken we natuurlijk niet meer van een cupcakeje, maar van een kutcakeje.