Rutte: Wilders vertrouwen was fout

Premier Mark Rutte (VVD) heeft twee jaar geleden een fout gemaakt door erop te vertrouwen dat er met PVV-leider Geert Wilders afspraken zouden zijn te maken over eventuele extra bezuinigingen. Dat heeft Rutte woensdag gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

Rutte reageerde op kritiek van Wilders, die hem opriep te vertrekken. Rutte zei dat hij niet wil weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Wilders is volgens Rutte een 'weglooppoliticus', omdat de PVV-leider dit voorjaar de Catshuis-onderhandelingen over extra bezuinigingen opblies, waardoor het vorige kabinet viel.

Rutte zei dat het vorige kabinet bij aanvang de afspraak had gemaakt dat indien nodig extra zou worden bezuinigd. "Ik vertrouwde erop dat dat zou gebeuren. Ik heb die fout gemaakt", zei Rutte.

D66-leider Alexander Pechtold meende voor het eerst 'een soort spijt' te horen bij Rutte van de samenwerking met de PVV, maar dat bestreed Rutte. Het vorige kabinet heeft volgens de premier 'anderhalf jaar lang goed werk gedaan'.


Rutte: Wilders vertrouwen was fout (Foto: Novum)