Prins Bernhard wilde SS'ers doodschieten

Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog aan de Prinses Irene Brigade het bevel gegeven om tweehonderd Nederlandse SS'ers zonder vorm van proces te executeren. Dit blijkt uit een recent opgedoken dagboek van Kolonel P.L.G. Doorman, dat vanavond te zien is in EenVandaag.

De 200 Nederlandse SS'ers waren in september 1944 gevangen genomen door Amerikaanse troepen en zaten vast in het Belgische Hasselt. Prins Bernhard, sinds 3 september 1944 actief als bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten, liet op 10 september dat jaar weten de SS'ers te willen laten overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die op dat moment met de gealleerden meevocht in België. Dit alles met de bedoeling om de SS'ers de kogel te geven.

Kolonel De Ruyter van Stevenick van de Brigade weigerde echter de opdracht uit te voeren. 'We mogen met z'n allen van geluk spreken dat het niet gedaan is. Gewoon zonder proces 200 mensen neerschieten, dat kan natuurlijk niet, zelfs niet in tijden van oorlog', zo verklaart oud NIOD-onderzoeker en Bernhard-kenner Gerard Aalders vanavond in EenVandaag.

De tweehonderd SS'ers zijn uiteindelijk naar Amerika getransporteerd als krijgsgevangenen. Kolonel Doorman, wiens dagboek deze zaak onthulde, was tijdens de oorlog Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten. De Prinses Irene Brigade was een brigade van Nederlandse troepen die in mei 1940 konden ontkomen, van Engelandvaarders, en van Nederlanders in het buitenland die bij de brigade hun dienstplicht vervulden of vrijwillig meevochten bij de brigade.