Hari blijft vastzitten tot proces

Het is niet aan vechtsporter Badr Hari te wijten dat hij maandag ondanks een horecaverbod een broodje heeft gegeten in een Amsterdamse horecagelegenheid. Dat zegt zijn advocaat Bénédicte Ficq dinsdag. Ze wil verder niet ingaan op de kwestie en kondigt aan haar standpunt dinsdag toe te lichten bij de rechtbank.

De rechtbank moet besluiten of Hari maandag terecht weer werd vastgezet. Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten. De rechtbank in Amsterdam besloot vrijdag dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Een van de voorwaarden was dat de K1-vechter geen horecagelegenheden zou bezoeken.

Maandagmiddag werd Hari echter in een restaurant in Amsterdam gezien met zijn partner Estelle Cruijff. In RTL Boulevard gaf hij die avond toe daar te hebben geluncht. Hij gaf aan dat hij niet had verwacht dat het horecaverbod daar betrekking op had. De vechtsporter dacht dat het verbod gold voor uitgaansgelegenheden, aangezien hij volgens het OM vooral daar in de fout zou zijn gegaan.

Kort daarop meldde justitie dat Hari was aangehouden omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft overtreden. De vraag is nu hoe het mogelijk is dat Hari niet wist dat hij zich daar niet mocht vertonen. Een mogelijkheid is dat hem dit niet goed duidelijk is gemaakt. Ficq zou de schuld daarvoor bij het Openbaar Ministerie of bij zichzelf kunnen neerleggen.

Update 16:49
Badr Hari heeft maandag niet alleen gegeten in een restaurant, hij is zondag ook in een café geweest.

Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd tijdens de behandeling van Hari's arrestatie. Ook heeft Hari contact gezocht met twee getuigen, terwijl ook dit hem uitdrukkelijk was verboden, zo meldt het OM.

Het OM heeft de rechtbank dinsdag verzocht de schorsing van Hari's voorarrest op te heffen. De vechtsporter werd onlangs vrijgelaten uit voorarrest, onder meer onder voorwaarde dat Hari zijn gezicht voorlopig niet in horecagelegenheden zou laten zien. Ook werd hem uitdrukkelijk verboden contact te zoeken met getuigen of verdachten in zijn zaak.

De 27-jarige vechtsporter zat tot afgelopen vrijdag in voorarrest omdat Justitie hem verdenkt van poging tot doodslag op Koen Everink. Tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena zou Hari Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bekijkt dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur of kickbokser Badr Hari inderdaad de voorwaarden waaronder hij vrijdag werd vrijgelaten, daadwerkelijk heeft overtreden. De uitspraak van de rechtbank volgt in de loop van de middag.

Update 18:02
Kickbokser Badr Hari blijft vastzitten, omdat hij de voorwaarden voor het in vrijheid afwachten van zijn strafproces heeft overtreden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie. Hari werd vrijdag vrijgelaten, maar maandag weer opgepakt.