Nieuwe Kamervoorzitter wekt ergernis

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg heeft dinsdag kritiek gekregen van verschillende fractievoorzitters van de oppositie. Van Miltenburg leidde het debat over de regeringsverklaring te strak en stond te weinig interrupties toe, was de klacht.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ontstak in woede toen zij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ondervroeg over het klimaatbeleid, maar werd afgekapt door Van Miltenburg. Thieme beende naar het bureau van Van Miltenburg, maar werd straal genegeerd. Vervolgens stormde ze de plenaire zaal uit.

Later maakten ook Thiemes collega's Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) bezwaar toen hun door Van Miltenburg het woord werd ontnomen.

SP-leider Emile Roemer viel zijn collega's bij. "Er zijn erbij die vaak aan de microfoon staan. Ik hoor daarbij. Ik begrijp dat u mij kort houdt. Maar er zijn ook collega's die zich maar op een paar onderwerpen in het debat willen mengen. Ik roep u op voor hen flexibeler te zijn", richtte Roemer zich tot Van Miltenburg.

Van Miltenburg, Kamervoorzitter sinds eind september, verdedigde zich door te stellen dat het haar taak is te zorgen dat het debat niet uitloopt tot diep in de nacht. Het debat over de regeringsverklaring, dat dinsdag en woensdag plaatsvindt, is het grootste Kamerdebat dat zij tot nu toe heeft voorgezeten.


Nieuwe Kamervoorzitter wekt ergernis (Foto: Novum)