Univé keert alle schade 'Haren' uit

Verzekeraar Univé zal alle schade vergoeden die zijn klanten hebben opgelopen tijdens de Project X-rellen in Haren eind september, ook als die buiten de polis valt. De verzekeraar heeft ongeveer 20 mensen daarover een brief gestuurd.

"Het was zo'n extreme situatie dat we hebben besloten coulant met de meldingen om te gaan", zegt een woordvoerster van Univé dinsdag. Het gaat om zo'n 15 meldingen van schade aan opstal en inboedel en de rest aan auto's. Het is voor gedupeerden lastig, zeker in een specifieke situatie als rellen, om aan te tonen hoe de schade is ontstaan, aldus de woordvoerster. Wel is elke melding per geval bekeken en beoordeeld.

In totaal zijn bij de politie 160 aangiftes van vernielingen gedaan na de rellenavond en -nacht. Het totale schadebedrag wordt door het Verbond van Verzekeraars op enkele miljoenen geschat.

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert in ieder geval een deel van de schade te verhalen op de daders. Het OM eist dat elke veroordeelde relschopper een bedrag (500 euro voor meerderjarigen, 250 euro voor minderjarigen) stort in een speciaal fonds voor gedupeerde inwoners van Haren. Daarover loopt voor het gerechtshof in Leeuwarden nog een zaak.