Onderzoek naar topcommandant VS inzake Petraeus

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een onderzoek ingesteld naar generaal John Allen, de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. Allen zou 'ongepaste conversaties' hebben gehad met Jill Kelley, de vrouw die hatelijke e-mails zou hebben ontvangen van de minnares van de teruggetreden CIA-directeur David Petraeus.

De FBI heeft de kwestie zondag overgedragen aan het Pentagon, liet minister van defensie Leon Panetta aan boord van zijn ambtsvliegtuig weten. Panetta gaf maandag opdracht tot het onderzoek naar Allen.

Kelley is volgens een militaire bron liaison op de luchtmachtbasis MacDill in Florida, het hoofdkwartier van het Amerikaanse Centrale Commando. Ze zou hatelijke e-mails hebben ontvangen van Paula Broadwell, biografe van Petraeus. Broadwell zou Kelley als rivale hebben beschouwd in de strijd om de gunst van Petraeus en haar hebben gewaarschuwd bij hem uit de buurt te blijven. Kelley maakte melding van de bedreigende e-mails en zette daarmee het onderzoek in gang dat de val van Petraeus inluidde. Petraeus diende vrijdag zijn ontslag omdat hij tot vier maanden geleden een buitenechtelijke affaire met Broadwell had.

FBI-agenten doorzochten maandag de woning van Broadwell in Charlotte, in North Carolina. Waar ze precies naar op zoek waren is niet bekendgemaakt.

Allen, een viersterrengeneraal van de marine, volgde Petraeus in juli 2011 op als hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. Waar Allen precies van verdacht wordt, is niet bekend. Twintig- tot dertigduizend e-mails en andere documenten van Allens conversaties met Kelley uit de periode van 2010 tot en met 2012 zouden tegen het licht worden gehouden.

Allen staat op de nominatie het bevel te krijgen over het Europese commando van het Amerikaanse leger. Zijn benoeming is in afwachting van het onderzoek in de ijskast gezet.