Provincie bedreigd om afschieten herten bij ecoduct

Bij de provincie Gelderland komen dreigmails binnen vanwege plannen om herten af te schieten bij een nieuw ecoduct tussen de Veluwe en landgoed Hulshorst. "Als er nog één hert wordt afgeschoten, kunnen er ook andere dingen worden afgeschoten", staat volgens het Nederlands Dagblad in een van de berichten.

De bedreigingen zijn niet eerder zo heftig geweest, zegt een woordvoerder van de provincie in de krant. Wel heeft ze via de mail al allerlei ziektes toegewenst gekregen. Er wordt geen aangifte gedaan omdat niemand persoonlijk is bedreigd.

Onder meer de Faunabescherming en de Partij voor de Dieren zijn fel tegen de plannen om de herten af te schieten. Het ecoduct is aangelegd om te zorgen dat dieren als het edelhert zich veilig kunnen verplaatsen tussen natuurgebieden. Het ecoduct moet ervoor zorgen dat de edelherten op de Veluwe naar landgoed Hulshorst kunnen trekken.

Boeren vreesden echter voor schade aan hun gewassen, daarom is afgesproken dat er maar een beperkt aantal edelherten het gebied in mag. De Faunabescherming protesteert zaterdag tegen de afschietplannen. Die vindt dat er een hek moet worden aangelegd waar kleine dieren onderdoor kunnen en het edelhert niet. Afschieten zou dan niet nodig zijn.

Volgens de provincie zijn er simpelweg te veel edelherten. De woordvoerder wijst erop dat al decennia jaarlijks duizenden zwijnen en herten worden afgeschoten. "Het doel van een ecoduct is het leefgebied van de dieren te vergroten, niet om te zorgen dat er meer dieren komen."

In de buurt van het ecoduct leeft een roedel van vijfentwintig herten. "Die lopen waarschijnlijk het eerste over, dus dat aantal moet worden teruggebracht naar een stuk of tien."


Provincie bedreigd om afschieten herten bij ecoduct (Foto: Novum)