Roemer roept op tot actie tegen kabinet

Tegenstanders van plannen van het nieuwe kabinet moeten actie gaan voeren, zegt SP-leider Emile Roemer. De gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft laten zien dat protesteren helpt, stelt hij.

"Als het protest luid genoeg is, worden de plannen aangepast: een mooie aansporing voor iedereen die niet blij is met de maatregelen die het kabinet gaat nemen", zei Roemer dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Hij riep met name thuiszorgmedewerkers, huurders, chronisch zieken, ouderen en mensen in de bouw op tot protest.

Roemer hekelde de gang van zaken rond de start van het kabinet. "Knullig, verwarrend en onprofessioneel", oordeelde Roemer. De formatieonderhandelingen gingen te snel en hebben geleid tot een 'ondoordacht regeerakkoord'. Het kabinet is volgens Roemer niet links, maar neoliberaal, omdat er hard wordt bezuinigd, en niet geïnvesteerd. Ook komt er meer marktwerking en minder sociale zekerheid.

Roemer hekelde onder meer de beperking van de WW-uitkering. Die leidt ertoe dat mensen 'wegwerpproducten' worden. Roemer wil er met de vakbeweging alles aan doen om te zorgen dat de plannen van tafel gaan. De SP-leider citeerde met instemming FNV-voorzitter Ton Heerts, die de maatregelen onlangs desastreus noemde en moeilijke tijden voor de PvdA voorspelde.