Israël wil Gaza-leiders liquideren
Israël overweegt de omstreden praktijk van het liquideren van opstandelingenleiders op de Gazastrook te hervatten. De hoop is dat daarmee raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit Gaza een halt worden toegeroepen. Dat hebben anonieme bronnen bij het leger dinsdag gezegd.
De afgelopen dagen zijn meer dan honderd raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Israël voerde daarop bombardementen uit in Gaza, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Sommige Israëliërs menen dat het leger hard moet ingrijpen, net zoals vier jaar geleden toen Israël de Gazastrook binnentrok. Anderen menen dat Israël Hamas-leiders moet liquideren, een methode die tien jaar geleden ook werd ingezet en toen aan tientallen opstandelingen het leven kostte.
Voorstanders van de liquidaties noemen het een afschrikwekkend middel, zonder de complicaties die onvermijdelijk zijn bij een grondoffensief in Gaza. Bovendien menen ze dat toekomstige aanslagen voorkomen worden door de breinen achter de aanslagen onschadelijk te maken.
Critici menen dat moordacties leiden tot vergeldingsacties en mogelijk zelfs tot moordaanslagen op Israëlische regeringsleiders. Volgens oppositiepoliticus Zehava Galon hebben de liquidaties die in het verleden werden uitgevoerd 'niets bewezen'. "We hebben gemoord en er hadden meer aanslagen plaats." Toch lijkt het er volgens de anonieme bronnen bij defensie op dat Israël neigt naar het hervatten van de liquidaties. Het leger krijgt daarbij steun van twee voormalige legerchefs die ervaring hebben met dergelijke acties, Shaul Mofaz en Moshe Yaalon.
"Ik ben voor gerichte liquidaties", zei Mofaz maandag op de radio. "Het is een beleid dat ertoe leidde dat Hamas begon in te zien dat het de prijs moest betalen voor het voortzetten van zelfmoordaanslagen."
Yaalon is er eveneens van overtuigd dat liquidaties een juiste oplossing zijn. "Het is duidelijk dat er de afgelopen dertien jaar voortdurend oorlog heeft gewoed, maar er waren ook lange periodes van rust. Toen ik chef-staf was, leidden de liquidaties van Hamas-leden tot lange periodes van rust", aldus Yaalon.
Maandag bracht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met buitenlandse ambassadeurs een bezoek aan de zuidelijke stad Ashkelon. De stad heeft zwaar te lijden onder raketbeschietingen. "We nemen de maatregelen die nodig zijn om hier een eind aan te maken", aldus Netanyahu. "Dit is niet slechts ons recht, het is ook onze plicht." Netanyahu staat onder grote druk. Met de verkiezingen voor de deur is de regering gedwongen maatregelen te treffen. Deze maatregelen hebben in het verleden echter geleid tot scherpe kritiek uit het buitenland.
Opstandelingen in de Gazastrook bedienen zich ook van stevige taal. Volgens Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum 'wachten het Palestijnse volk en de verzetsgroepen niet af, maar verdedigen ze zich op alle mogelijke manieren'. "Ze (Israël, red.) erkennen de omvang van de macht van het verzet in Gaza en de veranderde situatie in de regio", aldus Abu Ahmed van de militaire tak van de Islamitische Jihad. Het dreigement van Israël werd weggewuifd als 'psychologische oorlogsvoering'. "Dreigen met liquidaties en moorden maakt ons niet bang en breekt ons moreel en onze vastberadenheid niet", aldus de premier van Hamas, Ismail Haniyeh.
Sommige medewerkers van het Israëlische ministerie van defensie denken dat Hamas niet zo eenvoudig kan worden aangepakt als vroeger. Waar de Hamas-strijders vroegen gebruik maakten van simpele, zelfgemaakte raketten, kunnen ze nu terugvallen op geavanceerde raketten uit Iran, Libië en andere landen in het Midden-Oosten.