Waxinelichthouderwerper komt vrij

Erwin L. komt woensdag op vrije voeten. De voorlopige hechtenis van de waxinelichthouderwerper wordt opgeheven. Vlak voor afgelopen Prinsjesdag werd L. opnieuw in hechtenis genomen. Volgens justitie hield hij zich niet aan de voorwaarden die hij kreeg opgelegd toen zijn voorlopige hechtenis in juli werd opgeheven.

Het hoger beroep tegen L. is aangehouden, zo laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. L. wordt onder meer vervolgd voor belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij zaten in de Gouden Koets toen L. op Prinsjesdag 2010 de houder tegen het rijtuig gooide.

Het voorwerp ketste af op een ruit. L. gooide de houder omdat hij betwijfelt of Beatrix wel echt koningin is. Volgens de man was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. Wilhelmina kan volgens L. dus niet zijn dochter zijn, waardoor ook Beatrix niet van hem afstamt.

De rechtbank in Den haag bepaalde vorig jaar, conform de eis van het OM, dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg hij geen straf. L. ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Eerder wraakte L. de rechters van het hof in Den Haag, omdat alle rechters door de Kroon zijn benoemd. Daarom moesten ze als partijdig moeten worden beschouwd. Het wrakingsverzoek werd afgewezen en de rechters mochten blijven zitten.