Papieren kaartje blijft voor incidentele reizigers

Het papieren treinkaartje blijft bestaan voor incidentele treinreizigers. Dat laat de NS weten in antwoord op vragen die het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) eerder stelde over de plannen van het treinbedrijf om papieren kaartjes vanaf volgend jaar stap voor stap te vervangen door de OV-chipkaart.

De consumentenorganisaties die zich verenigd hebben in Locov, waaronder de ANWB, Rover en de Consumentenbond, zeiden eerder dat het aanschaffen van een OV-chipkaart en het betalen van de borg van twintig euro voor het reizen een te hoge drempel is voor incidentele reizigers.

De NS laat nu weten dat de papieren kaartjes voor een enkele reis, dagretour en railrunner beschikbaar blijven bij de balie, in de kaartautomaat en online. Ook papieren dagkaarten voor de fiets en hond blijven te koop aan de balie en in de kaartautomaat. De papieren kaartjes worden overigens wel voorzien van een chip waarmee moet worden in- en uitgecheckt.

Vanaf woensdag wordt de kaartautomaat aangepast zodat reizigers worden aangestuurd op het gebruik van de OV-chipkaart. In de loop van volgend jaar moeten reguliere reizigers geleidelijk alleen nog de OV-chipkaart gaan gebruiken. In maart volgend jaar moeten houders van een voordeelurenkaart overstappen op de OV-chipkaart.