FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 oktober 2012

[Jupiler League] Sparta tweede na zege op Volendam

Sparta Rotterdam is in de Jupiler League geklommen naar de tweede plaats. De club van trainer Michel Vonk won in eigen stadion met 2-1 van FC Volendam. Sparta heeft een achterstand van vijf punten op koploper MVV, de winnaar van de eerste periode.

Sandro Calabro zette Sparta al in de achtste minuut op voorsprong, na ruim een uur spelen bracht Jack Tuyp beide ploegen weer in balans. Volendam kon echter niet lang genieten van de gelijkmaker. In de zeventigste minuut omspeelde Iliass Bel Hassani de doelman om vervolgens vanuit een lastige hoek de winnende treffer te maken.

Volendam laat door de nederlaag de kans liggen om de tweede plaats voor zich op te eisen. De ploeg van trainer Hans de Koning moet zich nu tevreden stellen met de zesde stek.

Bende uit Purmerend veroordeeld tot celstraffen

Vier leden van een criminele bende uit Purmerend zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. De bende hield zich bezig met drugshandel, inbraak, diefstal en heling. Een van de bendeleden is ook veroordeeld voor doodslag. Dat laat een woordvoerder van het Haarlemse Openbaar Ministerie weten.

Een 18-jarige verdachte kreeg twintig maanden jeugddetentie plus jeugd-tbs. Hij is onder meer veroordeeld voor het om het leven brengen van een 22-jarige man uit Purmerend. De 41-jarige André W., de enige van de vier die meerderjarig was ten tijde van de delicten, kreeg vier jaar cel. Zijn zoon kreeg veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Een andere 18-jarige kreeg 337 dagen celstraf en 120 uur werkstraf.

Afghaan doodt vrouw wegens werk

Een man in Afghanistan heeft zijn vrouw doodgestoken, omdat ze buitenshuis werkte voor een niet-gouvernementele organisatie (NGO). Dat heeft de politie in de westelijke provincie Herat maandag gezegd.

Het paar was zes jaar getrouwd en heeft twee kinderen.

Vorige week werd in dezelfde provincie een 20-jarige vrouw onthoofd door haar schoonouders, omdat ze weigerde de prostitutie in te gaan. Volgens een mensenrechtenorganisatie is in de regio geweld tegen vrouwen de laatste tijd dramatisch toegenomen. Begin dit jaar werd een tienermeisje gedurende vijf maanden door haar schoonfamilie geslagen en opgesloten in een toilet, omdat ze weigerde als prostituee te werken.

Ook geen succes voor Haase in Basel

Robin Haase is voor de vijfde keer op rij in de eerste ronde van een tennistoernooi uitgeschakeld. De Hagenaar verloor in het Zwitserse Basel met 6-4, 3-6 en 2-6 van de als derde geplaatste Richard Gasquet. De Fransman was afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Londen ook al te sterk voor de Nederlander.

Haase won net als vorige week in Wenen tegen Marinko Matosevic nog wel de eerste set, maar kon daarna niet doordrukken. In de tweede en de derde set wist Gasquet de drie breakpoints die hij allemaal te benutten. Haase kon in de servicegames van zijn tegenstander geen vuist meer maken.

Roger Federer overleefde de eerste ronde in zijn geboortestad wel. De nummer één van de wereld was met 7-5, 6-3 te sterk voor de Duitse qualifier Benjamin Becker.

Enoh pakt rode kaart bij rentree

Eyong Enoh heeft zijn rentree gemaakt bij Jong Ajax. De Kameroener kreeg echter na bijna een uur spelen de rode kaart en moet daardoor vrezen voor een schorsing.

De scheidsrechter trok een directe rode kaart nadat Enoh zijn tegenstander ter hoogte van de middenlijn een duw had gegeven. Trainer Gery Vink stelde vraagtekens bij de rode kaart: "Enoh zou een uur spelen. Yener Arica stond al klaar om voor hem in te vallen toen Enoh die rode kaart zag. We moeten de beelden nog eens terug zien, maar volgens ons was er niet veel aan de hand."

Behalve Enoh maakte ook Miralem Sulejmani zijn rentree. Hij speelde zoals gepland 45 minuten mee. Mocht Enoh geschorst worden, dan geldt deze ook voor die periode voor het eerste elftal.

Man gewond door explosie in kofferbak

Een automobilist is maandagmiddag in Venlo gewond geraakt toen toen er zich een ontploffing in zijn auto voordeed. De man had een gasfles in zijn kofferbak. Door nog onbekende oorzaak stroomde gas uit de fles. Toen de man een sigaret in zijn auto aanstak, ontplofte het gas en vatte de auto vlam.

Het incident gebeurde rond 16.30 uur op de Schoolweg. Omstanders hebben het slachtoffer onder de douche gezet. Hij is met brandwonden aan onder meer zijn armen per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De brandweer heeft de autobrand geblust, de gasfles gekoeld en de gaskraan dichtgedraaid. De leeftijd en woonplaats van het slachtoffer zijn niet bekend, laat de politie weten.

Man verdacht van misbruik leerling in Valkenswaard

Een 48-jarige man die werkt op een school in het Brabantse Valkenswaard is aangehouden op verdenking van ontucht met een leerling. Dat laat de politie maandagavond weten.

Wat er precies is gebeurd is niet bekendgemaakt. De politie spreekt van 'zedengerelateerd grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van een leerling op school'.

Het gaat om een particuliere school. De ouders van de leerling zijn geïnformeerd. Meer details zijn niet bekendgemaakt.

Helikopterongeluk voor Britse kust

De Britse kustwacht heeft negentien slachtoffers van een helikoptercrash uit de Noordzee gevist. Het noodlottige toestel bracht werknemers van een boorplatform naar huis, maar stortte neer in zee. Alle inzittenden zijn uit het water gehaald, zei de kustwacht maandag.

De crash vond vijftig kilometer ten zuidwesten van de Shetland-eilanden plaats. De negentien inzittenden zochten hun heil in een reddingsboot en wachtten de komst van reddingswerkers af. Ze werden naar een in de buurt varende tanker gebracht, vanwaar ze naar de Orkney-eilanden werden gevlogen.

Vaak maken energiebedrijven gebruik van helikopters om hun personeel van en naar booreilanden te vliegen.

Justitiële dwaling

Wat was mijn excuus? Is het omdat mijn ogen niet helemaal 'waterpas' staan? Wat kon ik er aan doen? Ik zat daar en kreeg per ongeluk mee wat er in haar documenten stond. Bewust meelezen zit niet in mijn aard, zo nieuwsgierig ben ik niet aangelegd. Bovendien waren het mijn zaken niet. Had ik ergens anders moeten gaan zitten? Met een blinddoek om? Of was het haar eigen verantwoordelijkheid?

VN werkt aan vredesmissie Syrië

De Verenigde Naties hebben plannen voor een vredesmissie in Syrië. Als een staakt-het-vuren in dat land standhoudt kunnen vredestroepen worden gestuurd, zei hoofd VN-vredesmissie Hervé Ladsous maandag.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel blauwhelmen naar Syrië kunnen worden gestuurd, zei Ladsous. Maar de beraadslagingen over een vredesmissie zijn, in afwachting van een wapenstilstand of een politieke oplossing voor de Syrische crisis, in volle gang, aldus de vredesmissie-chef.

Bejaarde in cel om aanval met kettingzaag

Een 76-jarige Amerikaanse man is door de politie achter de tralies gezet omdat hij had geprobeerd zijn huisgenoot met een kettingzaag te lijf te gaan.

Guy Allan Black zaagde volgens de politie een deur in zijn huis, dat hij deelt met huisgenoot Ronald Lee Tanner, doormidden en ging vervolgens met de kettingzaag achter Tanner aan. Black was boos omdat Tanner de sloten in het huis had vervangen.

Een stuk van Tanners shirt kwam vast te zitten in de kettingzaag, waardoor Tanner zijn doorgeslagen huisgenoot met een paraplu tegen de grond kon werken. Tanner bleef ongedeerd.

Ariel Zeevi stopt als judoka

Ariel Zeevi stopt met judo. De 35-jarige Israëlier is meervoudig Europees kampioen en één van de grootste sportidolen  van zijn land.

Zeevi kwam uit in de klasse tot 100 kilogram en was daarin de rivaal van Henk Grol. Hij deed viermaal mee aan de Olympische Spelen, waarbij een bronzen medaille in 2004 zijn beste resultaat was. In Londen werd hij deze zomer in de eerste ronde uitgeschakeld door de Duitser Dimitri Peters. Dit blijkt nu zijn laatste optreden op de judomat te zijn geweest.

"Het waren moeilijke maanden. Ik voelde ineens dingen die ik nog nooit had gevoeld en plotseling besefte ik dat ik geen doelen meer had", verklaarde de routinier zijn afscheid.

BBC-chef weg om reportage kindermisbruik Savile

Een chef van het BBC-programma Newsnight heeft zich voorlopig teruggetrokken vanwege zijn beslissing een reportage van Newsnight over Jimmy Savile, de beroemde Britse presentator van onder andere kinderprogramma's die vorig jaar overleed, niet uit te zenden. Het item van Newsnight, dat gepland stond voor december 2011, zou gaan over het kindermisbruik begaan door Savile. Volgens de Britse politie heeft hij door de jaren heen mogelijk tweehonderd kinderen misbruikt.

Rippon publiceerde 2 oktober een blogpost waarin hij beschreef waarom hij had besloten de reportage niet uit te zenden. Volgens de BBC was deze uitleg echter 'in sommige opzichten onnauwkeurig of onvolledig'. Rippon zei onder meer dat er geen bewijzen waren dat iemand op de Duncroft-school in Surrey, waar Savile kinderen misbruikte, zich bewust was van de aantijgingen aan het adres van Savile. Volgens de BBC waren er echter wel aanwijzingen dat mensen op de school 'op de hoogte waren'.

Het actualiteitenprogramma Panorama, ook van de BBC, zendt maandagavond een aflevering uit waarin wordt gezegd dat Rippon onder grote druk stond van zijn bazen bij de BBC om de reportage van de buis te houden. "Dit is het ergste schandaal dat ik me kan herinneren in mijn vijftig jaar bij de BBC", zegt BBC-journalist John Simpson in Panorama.

Newsnight-redacteur Liz MacKean sprak met enkele slachtoffers van Savile en ook de politie, schrijft The Daily Mail. Toen zij haar bazen bij Newsnight vertelde dat de Britse justitie had besloten Savile niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs, besloot Rippon de hele reportage te schrappen. MacKean zegt maandagavond in Panorama ervan overtuigd te zijn dat Rippon de reportage schrapte vanwege druk van hogerhand binnen de BBC.

"Het verhaal dat wij onderzochten was klip en klaar", zei MacKean tegen The Daily Mail. "Het ging over het feit dat Jimmy Savile een pedofiel was die zijn status als fondsenwerver en tv-presentator gebruikte om toegang te krijgen tot plekken waar hij jonge meisjes kon misbruiken."

De onthullingen hebben tot felle reacties van Britse politici geleid. "Het land is ontzet, we zijn allemaal ontzet door de verhalen over wat Savile heeft gedaan, en het lijkt met de dag erger te worden", zei premier David Cameron. Hij betichtte de BBC ervan zijn redenen voor het niet uitzenden van de Newsnight-aflevering te hebben veranderd.

Ook het conservatieve Lagerhuis-lid Rob Wilson haalde uit naar de BBC. "De BBC is een publieke zender die afhankelijk is van het vertrouwen van de bevolking. Alles wat er op wijst dat de zender niet de waarheid vertelt ondergraaft dat vertrouwen", aldus Wilson. "Daarom is deze zaak zo belangrijk."


BBC-chef weg om reportage kindermisbruik Savile (Foto: Novum)

Toivonen naar Zweden voor herstel

Rickard Dahan krijgt de opgave om Ola Toivonen zo snel mogelijk terug te laten keren bij PSV.

De fysiotherapeut werkt sinds twee jaar bij de Zweedse nationale ploeg en maakt deel uit van het persoonlijke begeleidingsteam van Paris Saint-Germain-sterspeler Zlatan Ibrahimovic. Hij behandelt de hamstringblessure waarvan Toivonen naar verwachting pas over enkele weken terug zal keren.

De aanvaller liep de blessure twee weken geleden op tijdens een interland met de Zweedse nationale ploeg. Hij is inmiddels onder het mes gegaan. Leif Sward, bondsarts en orthopeed, zorgde dat de operatie vlekkeloos verliep.

Toivonen liep de kwetsuur op toen hij een hakbal wilde maken. Hij scheurde de helft van een tweekoppige hamstring volledig af. Hij kon daardoor niet deelnemen aan de interlands tegen Faeroer en Duitsland. De pees is inmiddels weer aan het bot gehecht.

Wetenschappers veroordeeld om aardbeving

Een rechtbank in Italië heeft zeven wetenschappers veroordeeld voor doodslag omdat ze in 2009 de bewoners van het stadje L'Aquila onvoldoende hebben gewaarschuwd voor een allesverwoestende aardbeving. De zeven, leden van de zogenoemde Grote Risico-commissie, kregen elk zes jaar gevangenisstraf opgelegd.

De veroordeelden kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak. Tot die tijd hoeven zij hun straf waarschijnlijk nog niet uit te zitten.

In de hele wereld reageerden wetenschappers verontwaardigd op het proces, dat zij afdeden als belachelijk. Volgens hen is het onmogelijk aardbevingen te voorspellen.

Onder de veroordeelden zijn enkele van Italiës meest vooraanstaande en internationaal gerespecteerde seismologen en geologen, zoals Enzo Boschi, voormalig hoofd van het nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie.

"Ik ben terneergeslagen, wanhopig", zei Boschi. "Ik dacht dat ik zou worden vrijgesproken. Ik begrijp nog steeds niet waar ik voor veroordeeld ben."

De zeven werden vervolgd voor het geven van 'onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige informatie' over lichte trillingen die bewoners van L'Aquila in de weken en maanden voorafgaand aan de aardbeving voelden. Volgens justitie was er voldoende grond te waarschuwen voor een aardbeving.


Wetenschappers veroordeeld om beving L'Aquila (Foto: Novum)

Hutchinson twijfelt over PSV

Atiba Hutchinson twijfelt over zijn toekomst bij PSV. Dit meldt Voetbal International vanavond. Het contract van de verdediger loopt komende zomer af, wat dus betekent dat hij transfervrij is.

"Als ik nog een keer een nieuw avontuur wil aangaan, is komende zomer het moment daar. Dan ben ik transfervrij", liet Hutchinson aan het blad weten. In de komende maanden zal de Canadees een keuze over zijn toekomst moeten maken.

Hutchinson is bij PSV aan zijn derde seizoen bezig en kwam tot nu toe tot 56 competitiewedstrijden en twee doelpunten. In zijn periode voor het avontuur in de Eredivisie kwam hij uit voor achtereenvolgens Toronto Lynx, Östers IF, Helsingborgs IF en FC Kopenhagen.

DWDD steekt draak met Boer Zoekt Vrouw

In De Wereld Draait Door werd maandagavond de draak gestoken met Boer Zoekt Vrouw. De VARA had aangekondigd dat deelnemers Aad, Willem en Henrieke uit de boerendatingshow te gast zouden zijn, maar tijdens de uitzending bleek het om drie acteurs te gaan.

Vorige week werd bekend dat KRO-presentatoren Arie Boomsma en Yvon Jaspers voorlopig niet aanschuiven bij DWDD. Het programma gebruikte zonder toestemming beeldmateriaal van Boer Zoekt Vrouw en daar was de katholieke omroep boos over.

"We krijgen de beelden niet van de KRO, maar daar trekken de boeren zich niks van aan", zei Matthijs van Nieuwkerk aan het begin van het programma. "Nog steeds praten we op maandag met veel plezier na over het programma."

Berdych zeker van World Tour Finals

Tomas Berdych mag voor het derde jaar op rij meedoen aan de ATP World Tour Finals. De Tsjechische tennisser heeft mede dankzij zijn winst van vorige week in Stockholm voldoende punten verzameld. Eerder wisten Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray, Rafael Nadal en David Ferrer zich al te plaatsen voor het eindejaarstoernooi.

De strijd om de laatste twee plaatsen gaat tussen Juan Martin del Potro, Jo-Wilfried Tsonga, Janko Tipsarevic en Nicolas Almagro. Mogelijk komt er nog een extra startbewijs. Achter de naam van Nadal, die door een knieblessure sinds Wimbledon niet meer in actie is gekomen, staat namelijk een groot vraagteken.

De ATP World Tour Finals worden dit jaar van 5 tot en met 12 november in Londen gehouden. Federer verdedigt in de O2 Arena zijn titel.


Berdych zeker van World Tour Finals (Foto: Novum)

Tatjana sloeg aanbod Playboy aanvankelijk af

Tatjana ging in eerste instantie niet in op het aanbod van Playboy om naakt te gaan voor het kerstnummer. "Ik heb eerst gezegd: ik doe het niet", vertelt ze in RTL Boulevard. "Ik dacht: dat kan ik niet maken."

De 49-jarige Tatjana, die na een paar gesprekken toch toezegde, weigerde onder meer 'vanwege haar moeder'. "En ik vroeg me af of mensen nog wel de behoefte hadden mij te zien." Later veranderde ze van gedachten. "Ik dacht: je bent bekend van Flodder en als sexy meisje. Dat is je werk altijd geweest."

Ondanks het feit dat Tatjana al meerdere keren in de Playboy stond, is ze nog steeds zenuwachtig voor de fotoshoot. "Het is niet je dagelijkse ding", legt ze uit. "Het heeft altijd iets dubbels. Je kent toch een beetje schaamte op het moment dat je gaat beginnen."

S. Sanchez snapt schorsing Armstrong niet

Samuel Sanchez kan maar niet begrijpen dat de internationale wielrenunie (UCI) Lance Armstrong voor het leven heeft geschorst en bovendien zijn zeven Tour-zeges heeft afgenomen. Dit liet de renner van Euskaltel vandaag op de Spaanse televisie weten.

"Als Armstrong nooit positief is getest, is er geen reden hem te bestraffen", aldus Sanchez, die hiermee op het rapport van het Amerikaanse dopingagentschap (USADA) reageerde. Vorige week verscheen een enorm rapport over de gang van zaken bij onder meer de voormalige US Postal-formatie.

Belg vast wegens bijten in tepel zoontje

Een Belgische man uit Hasselt die zijn zoontje (9) in de tepel beet, is maandag veroordeeld tot 3 maanden cel. 

Naar eigen zeggen beet de 36-jarige vader spelenderwijs in de tepel van zijn zoontje. Bijkomend voordeel was volgens de man dat er op deze manier een gaatje voor een piercing onstond. De wond werd ontdekt door leerkrachten op de school van het jongetje. 

De perverse vent moet 1690 euro schadevergoeding betalen aan zijn zoontje en aan diens moeder. De man werd tevens beschuldigd voor het in de kont knijpen van zijn dochter. Hier was echter geen bewijs voor en hij werd derhalve vrijgesproken.

Van Marwijk wil nog een club trainen

Bert van Marwijk heeft aan de Limburgse zender L1 laten weten graag weer op het veld te willen staan. De voormalig bondscoach van Oranje is daarom een zoektocht naar een nieuwe club gestart.

Van Marwijk fungeerde tot afgelopen zomer als bondscoach van het Nederlands elftal, maar na een desastreus verlopen EK voetbal stapte de Limburger op. Kort daarna twijfelde hij er nog aan om zijn carrière als trainer weer op te pakken, maar hij lijkt nu dus alsnog door te zetten.

"Ik heb in het verleden wel eens gezegd: als de kleinkinderen bij me in de buurt komen wonen, zou dat een reden kunnen zijn om te stoppen", aldus Van Marwijk in een vraaggesprek. "Dat geldt nog steeds. Maar het kriebelt. De ambitie is er nog, de energie is er nog. De kans dat ik nog een keer een club ga trainen is groot."

Arrestatiebevelen Nijmeijer opgeheven

De arrestatiebevelen die in Colombia lopen tegen Tanja Nijmeijer, onder meer voor uitlevering aan de VS, zijn opgeheven. Dat verklaarde de hoogste aanklager in Colombia maandag. Eerder werd bekend dat de Colombiaanse regering hier deze week officieel om zou vragen.

Alle arrestatiebevelen zijn nu opgeheven van de FARC-leden die deel uitmaken van de onderhandelingsdelegatie bij de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Dit betekent dat er geen juridische belemmeringen meer zijn voor Nijmeijer om het vervolg van de besprekingen op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana bij te wonen.

Het opheffen van de arrestatiebevelen geldt volgens de aanklager alleen voor Noorwegen en Cuba, waar de vredesonderhandelingen worden gehouden. Het gaat in totaal om 29 leden van de marxistische guerrillabeweging. Tegen Nijmeijer loopt in Colombia een arrestatiebevel voor rebellie tegen de staat en een ander bevel in verband met een uitleveringsverzoek aan de VS. Dit laatste houdt verband met de ontvoering van een groep Amerikanen.

De Nederlandse was volgens de Colombiaanse regering donderdag niet aanwezig bij de formele start van de vredesonderhandelingen in Oslo, omdat de arrestatiebevelen nog van kracht waren. Een ooggetuige in Havana meldt dat de FARC-leden die al in Havana zijn, zich op een zwaarbeveiligde locatie bevinden.

Verwacht wordt dat de onderhandelingen maanden kunnen duren.

'Standard Luik zet Jans op straat'

Ron Jans kan vermoedelijk op zoek naar een nieuwe werkgever. Verscheidene Belgische media melden namelijk dat de trainer door Standard Luik is ontslagen. De club uit de Jupiler Pro League kende een beroerde start van het seizoen.

Standard Luik pakte onder Jans slechts dertien punten uit elf duels en staat daarmee op de twaalfde plaats. De voormalig trainer van FC Groningen en sc Heerenveen is daarmee de eerste oefenmeester in de Belgische Eerste Klasse die zijn koffers kan pakken.

Jans heeft het bij Standard Luik nog geen half jaar volgehouden. In de zomer werd de trainer gehaald als vervanger van José Riga.

Corpse Party naar Europa

Op de blog van Sony is vandaag bekendgemaakt dat Corpse Party: Book of Shadows ergens aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar uit moet komen. De game zal aangeboden worden als digitale download voor de PlayStation Portable.

In deze horrorgame draait alles om een groepje jongeren waarvan de meesten aan hun einde komen in een school die bezeten is. Bekijk hieronder de trailer voor het spel.

Spelen met gemuteerde katten

Edmund McMillen van Team Meat, de ontwikkelaar van Super Meat Boy, heeft Mew-Genics aangekondigd. Een game over katten. Gemuteerde katten welteverstaan.

McMillen gaf geen informatie over de releasedatum, maar wist op zijn blog wel te vertellen dat de game random gegenereerd wordt, raar is en over katten gaat. Ook liet hij weten dat Mew-Genics veruit het raarste project is waar hij tot nog toe aan gewerkt heeft.

Omdat Mew-Genics voorlopig het belangrijkste project van de ontwikkelaar is, komt de iOS-versie van Super Meat Boy op de tweede plaats. De bekende platformgame kun je wel al een tijdje spelen op pc en Xbox 360.

Mew-Genics

Mede-oprichter Vigil Games stopt ermee

Na zeven jaar is het genoeg voor één van de makers van Vigil Games, die bekend is van het spel Darksiders 2. De Amerikaanse tekenaar Joe Madureira werd vooral bekend door zijn Manga-achtige tekeningen met Westerse invloeden. Hij was één van de eersten die daarmee begon. 

Op zijn Facebook-pagina maakte hij het volgende bekend: "Ik ben bang dat de tijd is gekomen voor nieuwe avonturen, ik kan niet meer dan trots zijn op wat we hebben bereikt, of de geweldige mensen die de studio hebben helpen opbouwen. Ik kan veilig zeggen dat Vigils toekomst in goede handen is, dus verwacht alleen maar geweldige dingen. Dit voelt niet echt, ik mis het nu al."

Het lijkt in de lucht te hangen want voor Joe verlieten ook Peter Molyneux, Cliff Bleszinski en Rod Fergusson hun vertrouwde omgevingen.

Dagboek voor Layton en Ace

Professor Layton vs Ace Attorney word komende november verwacht in Japan, wanneer de game uitkomt voor de rest van de wereld is nog niet duidelijk. Phoenix Wright-bedenker Shu Takumi geeft een nieuw licht op de plot waar het vooral draait om de middeleeuwse heksenjacht. 

"Ik wilde iets doen, wat ik niet kon doen in de vorige Ace Attorney-series, en ik begon te denken of er niet iets was wat ook bij Professor Layton-fantasiewereld paste. Dat kon alleen maar heksenjacht zijn", aldus Shu Takumi. Omdat het in de middeleeuwen afspeelt zul je geen gebruik kunnen maken van de nieuwe middelen zoals je die gewend bent, geen vingerafdrukanalyses of andere technische snufjes. Wel krijg je de puzzels zoals je gewend bent van Professor Layton.

McQuaid: politie nodig bij antidopingstrijd

Een succesvolle strijd tegen doping is niet mogelijk zonder hulp van politie en justitie. Dat heeft UCI-voorzitter Pat McQuaid maandag verklaard. "De UCI heeft geen politiebevoegdheden en die zijn wel nodig om dit soort zaken aan het licht te brengen", zei de Ier. "Alle verklaringen in de zaak-Armstrong zijn voor een 'grand jury' gegeven."

McQuaid ontkende verder dat hij, zijn voorganger Hein Verbruggen of de wielerunie UCI iets fout heeft gedaan. "Je moet je verplaatsen in die tijd. Onze controlemechanismes waren toen veel beperkter. Pas sinds 2004 is de WADA-code van kracht en kunnen we veel meer bereiken."

Van verontschuldigingen is volgens McQuaid geen sprake. "Het spijt me we dat ze niet allemaal hebben gepakt. We hebben ons altijd ingezet voor de strijd tegen doping."

Verhaegh drie maanden eruit met enkelblessure

Paul Verhaegh is ongeveer drie maanden uit de roulatie met een zware enkelblessure. De aanvoerder van de Duitse club FC Augsburg moest zondag in de wedstrijd tegen FC Nürnberg vlak voor tijd het veld verlaten. Onderzoek wees maandag uit dat Verhaegh een blessure aan de binnenbanden van zijn enkel heeft opgelopen. De 29-jarige rechtsachter wordt vrijdag geopereerd.

Verhaegh, die in het verleden speelde voor AGOVV, FC Den Bosch en Vitesse, voetbalt sinds 2010 bij Augsburg. Hij kwam in ruim twee seizoenen tot 64 competitiewedstrijden en scoorde daarin twee goals. "Het is voor mij heel bitter, maar ik kijk naar voren en hoop dat ik na de operatie snel kan beginnen met de revalidatietraining", zei hij nadat de diagnose bekend was geworden.

Details pre-orderbonus Bioshock Infinite bekendgemaakt

Ontwikkelaar Irrational Games heeft vandaag de details over de pre-orderbonus voor Bioshock Infinite vrijgegeven. Door het pre-orderen van de game krijg je toegang tot Bioshock Infinite: Industrial Revolution, een puzzelspel op pc waarmee je exclusieve content voor Bioshock Infinite kunt vrijspelen.

In het spel kies je partij voor een van de twee facties, de anarchistische Vox Populi of de nationalistische Founders, en leer je gaandeweg het verhaal achter beide bewegingen kennen. De content die vrijgespeeld wordt in het puzzelspel kan later in Bioshock Infinite gebruikt worden. Bioshock Infinite: Industrial Revolution bevat zestig puzzels en kan hier gespeeld worden. Let wel: een pre-ordercode is vereist om de game te spelen.

Bioshock Infinite verschijnt op 26 februari 2013 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

bioshock infinite

Vrijspraak voor overval op McDonald's

Een man die vorig jaar tot vier jaar cel werd veroordeeld voor een overval op een McDonald's in Santpoort-Noord is maandag in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Amsterdam acht niet bewezen hij op de dag van de overval de beschikking had over de vluchtauto.

Bij de overval op 27 maart 2010 werden vuurwapens gebruikt. De daders maakten een aanzienlijk bedrag buit. De rechtbank in Haarlem veroordeelde de man in mei 2011 tot vier jaar celstraf. Enkele getuigen meenden hem te hebben herkend op beelden van de overval die waren getoond in opsporingsprogramma's. Die zijn echter volgens het hof niet voldoende betrouwbaar en geloofwaardig.

De man heeft tijdens het politieonderzoek en bij de rechtbank voornamelijk gezwegen. Bij het hof heeft hij iedere betrokkenheid ontkend. Ondanks belastende feiten en omstandigheden kan hij niet worden veroordeeld, concludeerde het hof.

Ubisoft vergeet activatiecode Rocksmith

Onder de noemer foutje bedankt: Ubisoft heeft het gepresteerd om in sommige verpakkingen van Rocksmith geen activatiecode te stoppen, zodat het pc-spel onspeelbaar is. Gelukkig voor de gedupeerden heeft Ubisoft al voor een oplossing gezorgd op hun forum.

Gedupeerde gebruikers die een formulier invullen en hun bon inscannen kunnen alsnog aanspraak te maken op de activatiecode. Ubisoft biedt, behalve zijn excuses, ook een gratis code voor het DLC-pakket Guitarcade Timesaver, die meteen toegang geeft tot alle minigames.

 

[Upd] Dubbele vliegcrash bij Dronten

In de buurt van Dronten heeft een vliegtuigongeval plaatsgevonden. Twee vliegtuigen zijn daarbij in botsing neergekomen en neergestort, zo blijkt uit communicatie van de Hulpdiensten.

Hulpdiensten zijn onderweg naar de ongevalslocatie aan de Zeeasterweg.

Uit een foto van Omroep Flevoland blijkt dat het om kleine sportvliegtuigjes gaat, waarschijnlijk Cessna. Dit is niet vreemd, want het nabij gelegen vliegveld Lelystad wordt voornamelijk door sportvliegtuigjes gebruikt.

Update 17:30 uur: 
Er is inmiddels een tweede traumaheli ter plaatse. Een verslaggever van Omroep Flevoland meldt dat de werkzaamheden bemoeilijkt worden door de natte en drassige kleigrond van het weiland. Brandweervoertuigen komen vast te zitten en moeten worden losgetrokken door tractoren. 

Update 17:40 uur:
Volgens de Brandweer zijn er twee gewonden gevallen. Een ooggetuige liet aan Omroep Flevoland weten dat de vliegtuigjes aan het stuntvliegen waren.

Update 17:59 uur:
Inmiddels weet Omroep Flevoland te melden dat er twee doden zijn gevallen bij het ongeluk. De brandweer is op dit moment bezig met het spannen van zwart zeil voor het vliegtuig waar de doden in gevallen zouden zijn.

Dit nieuws bespreken kan ook op het forum in Nieuws & Achtergronden: Vliegcrash Dronten.

Dieven maakten gebruik van vertraging in slot

De dieven die dinsdag 16 oktober zeven schilderijen uit de Kunsthal roofden, hebben dat kunnen doen doordat de deuren automatisch ontgrendeld waren, zoals de brandveiligheidseisen dat voorschrijven. Dat blijkt uit een verklaring die de Kunsthal in Rotterdam maandag heeft uitgebracht.

Het inschakelen van het alarm veroorzaakt een vertraging in de vergrendeling van de deuren. Dit heeft te maken met veiligheidseisen waaraan de Kunsthal moet voldoen. "Wij moeten daarbij de afwegingen maken tussen veiligheid en beveiliging", verklaart de Kunsthal.

Albert Heijn gaat met dozenverkoop op discounttoer

Albert Heijn gaat zijn producten in navolging van de discountsupermarkten Aldi en Lidl ook uit dozen verkopen. De nieuwe formule wordt in de loop van volgend jaar geleidelijk ingevoerd. Dat heeft een woordvoerder van Albert Heijn maandag bevestigd na berichtgeving hierover in het vakblad Distrifood.

De supermarktketen verwacht met de nieuwe formule kosten te besparen doordat de schappen zo sneller gevuld kunnen worden. Volgens de zegsvrouw betekent de nieuwe formule niet per definitie dat Albert Heijn ook met minder medewerkers toe kan. "Vakkenvullen is slechts één onderdeel van de werkzaamheden van het personeel."

De nieuwe methode om de schappen te vullen leidt volgens AH ook tot een hogere omzet doordat vakken zo sneller opnieuw gevuld kunnen worden. Op die manier zou voorkomen worden dat producten op bepaalde momenten niet beschikbaar zijn.

Het is nog niet bekend wanneer Albert Heijn precies met de nieuwe formule gaat beginnen en welke producten het eerst in dozen worden aangeboden. "De formule wordt in de loop van 2013 geleidelijk uitgerold", aldus de woordvoerder. De nieuwe formule geldt alleen voor gewone supermarkten. Bij de winkels van AH to go blijft alles bij het oude.


Albert Heijn gaat met dozenverkoop op discounttoer (Foto: Novum)

Tour wil prijzengeld Armstrong terug

Tour de France-organisator ASO wil dat Lance Armstrong zijn gewonnen prijzengeld terugbetaalt. Dat zei ASO-baas Christian Prudhomme maandag in een verklaring. Aanleiding is het besluit van de internationale wielerunie UCI om de Amerikaan zijn zeven tourzeges definitief af te nemen.

De Fransman noemt het afpakken van de tourzeges van de Amerikaan 'volkomen logisch'. "Wij beschouwen Armstrong niet langer als zevenvoudig tourwinnaar." Het prijzengeld dat de Amerikaan met zijn tourzeges bij elkaar fietste bedraagt ongeveer 2,3 miljoen euro.

De UCI moet volgens Prudhomme lessen trekken uit de zaak Armstrong. De Fransman noemde het een 'wereldwijde crisis' in het wielrennen. De tourdirecteur waarschuwt renners die nu nog proberen weg te komen met dopinggebruik. "Ze weten nu dat ze vroeg of laat gepakt worden."

De Touroverwinningen die vacant zijn geworden door de schorsing van de Amerikaan worden niet worden toegekend aan andere renners, stelt Prudhomme. UCI-voorzitter Pat McQuaid bestreed eerder dat de ASO dat bepaalt en verklaarde dat de UCI daarover gaat.

Ook Oakley breekt met Armstrong

In de zaak rond dopingzondaar Lance Armstrong is sportbrillenfabrikant Oakley de volgende grote sponsor die de samenwerking met de voormalige tourwinnaar beëindigt. Dat liet het merk maandag enkele uren na de persconferentie van de internationale wielrenbond UCI weten.

"Toen Lance bij ons kwam was hij nog een symbool van hoop en kansen", aldus de verklaring van Oakley. "We zijn bedroefd om de uitkomsten in het rapport van de Usada, maar we kijken uit naar de toekomst en de samenwerking met sporters die hun loopbaan sportief en schoon willen voortzetten."

Eerder braken onder andere Nike, fietsenmerk Trek en fitnessketen 24-Hour Fitness met Armstrong.

Ook Oakley breekt met Armstrong
Ook Oakley breekt met Armstrong (Foto: ANP)

Oudste ex-gevangene Auschwitz overleden

De voor zover bekend oudste ex-gevangene van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is zondag in het Poolse stadje Debno overleden. Antoni Dobrowolski is 108 jaar oud geworden.

Dobrowolski, ooit leraar Pools, werd in 1942 door de Gestapo opgepakt en naar het concentratiekamp gestuurd omdat hij in het geheim les gaf. De nazi's stonden na hun inval in Polen in 1939 alleen nog vier jaar basisonderwijs toe, in een poging de Poolse cultuur uit te roeien.

Dobrowolski werd later overgeplaatst naar de concentratiekampen Gross-Rosen, in het huidige Polen, en Sachsenhausen, boven Berlijn. In 1945 werd hij uit Sachsenhausen bevrijd.

CDA wil zich meer richten op ouderen

Het CDA moet meer aandacht gaan besteden aan ouderen en de problemen waarmee zij te maken hebben. Dat staat in een resolutie van een groep oudere CDA-leden die zaterdag wordt besproken op een partijcongres in Rotterdam. Het voorstel heeft de steun van het partijbestuur.

De indieners, onder wie de 86-jarige oud-senator Hannie van Leeuwen en de 87-jarige oud-minister Til Gardeniers, stellen dat de rol van ouderen in de samenleving snel aan het veranderen is. Zo moeten ze langer blijven werken, terwijl er niet genoeg banen voor hen zijn. Het CDA moet hier meer oog voor krijgen en ervoor zorgen dat ouderenthema's 'herkenbare CDA-thema's' worden.

Het congres van zaterdag staat in het teken van de nederlaag die het CDA boekte bij de verkiezingen op 12 september. De partij ging van 21 naar dertien zetels. Een commissie onder leiding van burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts onderzocht de nederlaag en presenteert op het congres haar bevindingen.

Op het congres wordt ook een resolutie ingediend waarin staat dat nu te vaag is waar het CDA voor staat. Het profiel is 'onduidelijk, niet concreet, te algemeen en te weinig ingaand op de politieke problemen van alledag', zegt de indiener, de CDA-afdeling Drenthe. Ook hier is het partijbestuur het mee eens.

Files rond Utrecht na vrachtwagenongeluk A27

Een vrachtwagen is maandag vlak voor de avondspits op een korte file ingereden op de A27 richting Almere. Vier mensen raakten gewond. De rijbaan bij knooppunt Eemnes is afgesloten. De weg blijft tot 18.00 uur dicht voor onderzoek, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Automobilisten vanuit Utrecht moeten geduld hebben. Op de A27 stond het verkeer rond 16.30 uur over zeven kilometer vast vanaf Bilthoven tot aan knooppunt Eemnes. De extra reistijd bedraagt een halfuur. Aan de andere kant ontstond een korte kijkersfile.

Verkeer richting Almere kan het beste via Muiderberg omrijden, maar op de A6 bij Almere-Haven vond ook een ongeluk plaats.

Online kaart toont jachtlocaties

Groenfront heeft een kaart online gezet waarop de 'verborgen wereld van de jacht' wordt blootgelegd. De activistische organisatie wil met het openbaar maken van jachtlocaties 'de mythes rond wildbeheer' doorprikken. Groenfront wil een einde aan de jacht op zwijnen en herten.

De organisatie roept wandelaars en natuurliefhebbers op mee te helpen om de nog incomplete kaart aan te vullen en te verbeteren, bijvoorbeeld door jachthutten en voerplaatsen op te sporen en de gps-coördinaten door te geven. Foto's kunnen worden gemaild.

Jachthutten of voerplaatsen zijn volgens Groenfront vaak te vinden aan de rand van akkers en weilanden of open plekken. Soms zijn de paden daarnaartoe verborgen. Zo worden bospaden afgesloten door er takken en bomen overheen te gooien. De organisatie adviseert goed op te letten waar jagers heengaan en wat ze doen. Bandensporen van jeeps en terreinwagens in het bos kunnen hierbij nuttig zijn.

Groenfront organiseerde zondag een excursie langs jachthutten en voederplaatsen op de Veluwe.


Online kaart toont jachtlocaties (Foto: Novum)

Kortfilm: Trailer The Neck

Via Twitter werden wij gewezen op de trailer voor The Neck. Het project is gemaakt door.. Tsja, door wie eigenlijk?

Naast de trailer tasten ook wij in het duister. Op onze redactievloer varieert het van 'een uit de hand gelopen vervelingsprojectje' tot 'een film van de filmacademie', maar niemand is zeker van zijn en haar zaak. Toch willen wij jullie onderstaande trailer niet onthouden.

De tagline van het project is kort maar krachtig: The Neck: Een bloedstollende en dramatische actiefilm met een verrassende ontknoping. De release van de (korte) film staat gepland op 12 november 2012, maar kan via de Facebook-pagina een dag eerder worden bekeken. Als wij de eerste kritieken mogen geloven is dit filmproject al een absolute knaller:

WAT EEN REDDING --- Dagblad van het Zuiden
SKY FALL IS ER NIETS BIJ --- Renate Mioch

Schrijf het dus op in de agenda: The Neck, vanaf 12 november te zien.

Tentamenfraude nekt student Haagse Hogeschool

Een student die fraudeerde met tentamens wordt van de Haagse Hogeschool getrapt. Hij bleek de eigenaar van een geheugenstick die werd gevonden met daarop de vragen en antwoorden van vijf tentamens, maakte de school maandag bekend. De school heeft aangifte gedaan van fraude.

De stick werd volgens een woordvoerder begin oktober gevonden in een leslokaal. "Wij keken wat er op de stick stond om de identiteit van de eigenaar te achterhalen. Tot onze verbazing stonden er naast de naam van de student ook meerdere documenten met tentamenvragen en -antwoorden op."

Het schoolbestuur nam de zaak hoog op en startte direct de procedure om de betrokken student van school te sturen. Het is nog niet duidelijk hoe de student maatschappelijk werk en dienstverlening aan de tentamens kwam. Daarom krijgen de docenten het advies voorlopig niets meer centraal in het systeem op te slaan, maar alleen geheugensticks te gebruiken.

Door de ontdekte fraude zijn vijf afgenomen tentamens ongeldig verklaard. De getroffen studenten zullen die opnieuw moeten afleggen.

'Offermanns trekt kandidatuur Roermond in'

Burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) trekt zich terug als kandidaat voor burgemeester van Roermond. Dat heeft hij volgens de regionale omroep L1 per brief laten weten aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies. Offermanns wordt verdacht van ambtelijke corruptie. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben aangenomen van de Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey.

NRC meldde zondag dat het Openbaar Ministerie een gesprek heeft afgeluisterd tussen Offermanns en de wethouder. Van Rey was lid van de vertrouwenscommissie rond de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Offermanns was kandidaat voor de post. De wethouder speelde in het gesprek twee vragen door die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen.

De zaak kwam aan het licht, nadat vrijdag onder meer de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht.

Van Rey is volgens EénVandaag inmiddels tijdelijk teruggetreden als senator en wethouder. Een woordvoerder van de Eerste Kamer kon dit maandagmiddag nog niet bevestigen. Wel merkte hij op dat Eerste Kamerleden niet 'tijdelijk' kunnen terugtreden als Eerste Kamerlid. In Roermond vergadert de gemeenteraad maandagavond over de situatie. Een woordvoerder van de gemeente kan niet zeggen of Van Rey daarbij aanwezig is.

De Limburgse gemeente Meerssen, waar Offermanns nu burgemeester is, komt naar verwachting maandag ook met een reactie.

Froome wil als kopman Tour rijden

Als de route hem ligt wil Chris Froome als kopman van Team Sky de Tour de France van volgend jaar in. "Als de Tour zo zwaar wordt als men zegt, dan wil ik daar graag mijn doel van maken", vertelt de 27-jarige Brit aan Cyclingnews. Froome werd dit jaar tweede achter teamgenoot Bradley Wiggins, maar toonde zich bergop sterker dan zijn kopman.

Volgens Froome is het aan de ploegleiding om te bepalen wie het kopmanschap toebedeeld krijgt. "Maar dat is nog niet aan de orde", zegt Froome. "Ik ben er bovendien van overtuigd dat de ploegleiding eerlijk kijkt naar wie de beste kans maakt." Wiggins heeft nog niet gezegd of hij zijn titel volgend jaar verdedigt.

Froome denkt dat met de vele tijdritkilometers de giro beter geschikt is voor Wiggins, en dat de Tour met zijn zware parcours juist hem beter ligt. "Als het team per parcours de beste renners opstelt dan is het sterkste onderdeel van Brad het tijdrijden en dat van mij het klimmen."

De winnaar van olympisch brons op de tijdrit wil in ieder geval een team dat voor de volle honderd procent achter hem staat, net zoals Wiggins in de afgelopen Tour. "Het liefst heb ik dat ook in de Tour. Als dat niet kan, dan in de Vuelta of de Giro. Dat moet de volgende stap zijn."

Het parcours van de honderdste Tour de France wordt woensdag gepresenteerd in het Palais des Congrès in Parijs.


Froome wil als kopman Tour rijden (Foto: Novum)

Friese kinderen beginnen Fightclub

Een stel kinderen uit het Friese Leeuwarden heeft een nieuwe hobby. Ze spreken op een bepaalde locatie af waar vervolgens twee van ze elkaar te lijf gaan. Dat wordt gefilmd en op YouTube gezet. De politie heeft inmiddels lucht van de zaak gekregen en zegt de nieuwe vrijetijdsbesteding van de kinderen met interesse te volgen.

Op dit moment staat er op het YouTube-kanaal van de kinderen pas één filmpje, maar er schijnen er meer te gaan volgen. De tijd en de plaats waar het gefrunnik plaatsvindt wordt pas op het laatste moment bekend gemaakt, waarmee de Friezen de politie op afstand denken te kunnen houden.

Een erg lang leven zal de nieuwe hobby van de kinderen waarschijnlijk niet beschoren zijn. Regel 1 van de Fightclub zoals die in de gelijknamige film regelmatig vermeld werd, is namelijk strikte geheimhouding. Een eigen YouTube-kanaal helpt daar niet bij. Waarschijnlijk zal de tweede bijeenkomst van de club dus al vrij snel onderbroken worden door hun ouders en de politie.


Gekke kinderen in actie deel 1

Extra raadsvergadering Roermond om Van Rey

De gemeenteraad van Roermond komt maandagavond bijeen in een extra vergadering. De bijeenkomst gaat over de kwestie rond VVD-wethouder Jos van Rey. De wethouder, tevens Eerste Kamerlid, wordt verdacht van corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. Het is niet bekend of de wethouder aanwezig is bij de vergadering.

Eenvandaag meldde eerder dat Van Rey tijdelijk terugtreedt als senator en als wethouder. Een woordvoerder van de gemeente kon dit niet bevestigen. De zaak kwam vrijdag aan het licht. De woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht.

De VVD-politicus wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie. NRC meldde zondag dat justitie beschikt over een afgeluisterd telefoongesprek tussen Van Rey en beoogd burgemeester Ricardo Offermans.

Offermans, een partijgenoot van Van Rey, is momenteel burgemeester van Meerssen. Die Limburgse gemeente komt naar verwachting maandag ook met een reactie.

Warmste 22 oktober ooit

Maandag gaat de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. In De Bilt steeg het kwik tot 21,5 graden. Het oude warmterecord stond op 21,4 graden, gemeten in 1989. De temperatuur op 22 oktober is gemiddeld 12,8 graden, meldt weeronline.nl.

Met uitzondering van de kust en het noorden van het land werd het in vrijwel het hele land maandagmiddag warmer dan 20 graden. Het warmst werd het in het Gelderse Deelen met 22,2 graden. Op de Wadden was het met 14 graden beduidend minder warm.

In de loop van de week slaat het weer om. Koude lucht komt vanaf de Noordpool Nederland binnen. Vrijdag wordt het naar verwachting niet warmer dan 10 graden. Bovendien is er in de nachten kans op vorst.

FOK!filmtip van de dag: Antonia

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond om 20.30 uur op RTL8 speelt er de Oscar-winnende film Antonia. Antonia blikt vanaf haar sterfbed terug op haar leven. Samen met haar dochter Daniëlle keert ze, na haar lange afwezigheid, naar haar vroegere dorp terug. Daniëlle groeit op tot een jonge, vastberaden vrouw die wel een kind wil maar liever geen man. Zij krijgt op haar beurt een superbegaafde dochter die een hechte vriendschap sluit met de dorpsfilosoof. Antonia vindt ondertussen een goede vriend en minnaar in haar buurman. De roddels blijven niet uit maar ondanks dat gaat Antonia haar eigen weg. Als ook haar kleindochter van een meisje bevalt, lijkt de cirkel rond. Vooral als later blijkt dat dit meisje de perfecte reïncarnatie is van Antonia.

De film Antonia met onder meer Willeke van Ammelrooy en Els Dottermans won in 1996 een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.


UCI kritisch over loslaten verjaringstermijn

De UCI neemt de straf van Lance Armstrong wel over van USADA, maar heeft toch de nodige kritiek op het Amerikaanse antidopingagentschap. Zo vindt de UCI het onterecht dat de verjaringstermijn van acht jaar is losgelaten met een beroep op Amerikaanse wetgeving. De wielerunie houdt in alle andere zaken wel vast aan die termijn.

Voor de zaak aan het rollen kwam vocht de UCI samen met Armstrong de jurisdictie aan van USADA. De wielerbond heeft daar nu echter geen problemen meer mee. De UCI vond dat alle testresultaten van Armstrong door hen naar een onafhankelijke partij moest worden doorgespeeld, maar USADA betwistte dat.

De wielerunie blijft erbij dat het beter was als de organisatie die bewijzen verzamelde en Armstrong aanklaagde, niet ook dezelfde was als de organisatie die bepaalde of er vervolgd moest worden. "Hiermee had zowel de kritiek van een heksenjacht op Armstrong als de kritiek vanwege belangenverstrengeling door de UCI worden voorkomen."

Het taalgebruik in het rapport van USADA zou aantonen dat USADA niet onpartijdig genoeg was. Dat taalgebruik wordt door de wielerunie 'bij vlagen overdreven' genoemd en de UCI verwijst verder naar 'incorrect en onvolledige verklaringen over de UCI'. Die zouden symptomatisch zijn voor de intensieve betrokkenheid van USADA bij de vervolging van Armstrong. Door die betrokkenheid hadden de Amerikanen 'niet altijd de onpartijdigheid die mag worden verwacht bij een disciplinaire beslissing'.

Uiteindelijk was geen van de door de UCI genoemde bezwaren belangrijk genoeg om een beroep bij het CAS aan te tekenen. De wielerunie wijst erop dat Armstrong zelf en de mondiale antidopingwaakhond WADA nog wel naar het sporttribunaal kunnen stappen. Armstrong heeft al aangekondigd zich niet meer te zullen verdedigen, terwijl het WADA geen aanwijzingen heeft gegeven een gang naar het CAS te overwegen.


UCI kritisch over loslaten verjaringstermijn (Foto: Novum)

Frijns mag ook voor Red Bull testen

Robin Frijns heeft aan zijn titel in de World Series bij Renault een Formule 1-test bij Red Bull Racing overgehouden. De 21-jarige Nederlander wist vorige week al dat hij tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi voor Sauber in actie zal mogen gaan komen.

Frijns won gisteren in Barcelona de wereldtitel in de World Series by Renault, maar op fraaie wijze gebeurde dit niet. De Nederlander kwam in botsing met de andere titelkandidaat Jules Bianchi die hierdoor uitviel. Het leverde Frijns een straf op, maar kostte hem niet de titel.

Het is een smetje op de loopbaan van Frijns die hem in drie jaar tijd drie titels opleverde. Met de titels in de Formule BMW, Eurocup Formule Renault 2.0 en de WSR op zak trok hij de aandacht van diverse Formule 1-teams. Hij kreeg een test bij Sauber aangeboden en mag dankzij de titel in de World Series by Renault ook een dag voor Red Bull Racing testen. De revelatie van de laatste WSR-races, Antonio Felix da Costa, mag de overige twee dagen voor het Oostenrijkse team rijden.

Froukje de Both vecht voor de liefde

Froukje de Both denkt dat het goed is als je hard moet werken voor een relatie. "Vechten voor de liefde is soms best heel mooi", zegt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "Ik vind dat je wel een beetje mag bikkelen voor de liefde."

De Both is presentatrice van Love in the Wild, een nieuw programma waarin vrijgezellen in een ruig landschap zoeken naar hun ware liefde. "Het hoeft niet altijd helemaal soepel te gaan. Af en toe zou dat wel lekker zijn, maar zo gaat dat nu eenmaal niet altijd."

De actrice blies eerder dit jaar haar huwelijk met Jeroen te Rehorst af omdat ze gevoelens kreeg voor 538-dj Niek van der Bruggen. "Het gaat niet allemaal van een leien dakje", aldus De Both, die nu gelukkig is met de dj. "Als je samen dingen meemaakt in je leven, dan versterkt dat je band."

Volgens De Both moet de liefde ook een beetje vanzelf gaan. "Voor mij is het een combinatie. Dingen gaan nooit vanzelf. Je moet niet achterover liggen en denken: ik voel niks", zegt de presentatrice. "Maar het moet ook niet zo zijn dat je de hele tijd moet pushen, toch weer proberen en weer gaan."

Oud-militair krijgt twee jaar voor misbruik dochters

Een 30-jarige oud-militair moet twee jaar de gevangenis in omdat hij zijn destijds 4-jarige tweelingdochters heeft misbruikt. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeelde hem maandag ook voor het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Het Openbaar Ministerie had een halfjaar minder geëist.

De man had zijn dochters betast, zich door hen laten aftrekken en een voorwerp in hun anus gestopt. Hij moet beide meisjes een schadevergoeding betalen en zich na zijn gevangenisstraf maximaal dertig maanden in een kliniek laten behandelen. De oud-militair kreeg ook nog een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van vijf jaar opgelegd.

De rechtbank hield bij de strafmaat rekening met de stoornissen die bij de man zijn vastgesteld, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar was. Ook woog mee dat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek, de ernst van zijn misdrijven inziet en volledig wil meewerken aan zijn behandeling.

PlayStation 3 niet langer in dienst van wetenschap

De rekenkracht van de PlayStation 3 wordt niet langer ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar ziektes als kanker, parkinson en alzheimer. Begin november wordt de Life With Playstation-applicatie stopgezet. De app verdwijnt wanneer gamers hun spelcomputer updaten. Dat heeft Sony maandag bekendgemaakt.

Wanneer gamers de Life With Playstation-app opstarten om bijvoorbeeld nieuws te lezen of het weer te bekijken, wordt een deel van de rekenkracht van de spelcomputer gebruikt door Stanford University. Sinds 2007 hebben meer dan vijftien miljoen gamers in totaal 100 miljoen uur aan rekentijd geschonken ten bate van wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse universiteit.

Volgens Stanford-onderzoeker Vijay Pande heeft het onderzoek onder meer geresulteerd in een mogelijk medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.


Playstation 3 niet langer in dienst van wetenschap

'Film Deadpool in handen van Fox'

Het universum van X-Men wordt op het gebied van film alsmaar groter. Met The Wolverine en X-Men: Days Of Future Past op komst (respectievelijk 25 juli 2013 en 17 juli 2014) lijkt een volgende held uit de reeks ook een film te krijgen: Deadpool.

De laatste keer dat we Deadpool zagen was in X-Men Origins: Wolverine, waarin hij door Ryan Reynolds werd gespeeld. Regisseur Tim Miller werkt op dit moment hard aan eigen film voor dit personage. "We hebben een geweldig script ingeleverd en we deden al vroege screentests en visuele effecten waarvan wij denken dat de fans er lyrisch van worden", zo zegt Miller. "En Ryan Reynolds houdt nog steeds van het project. Het is nu echt aan Fox of de film er gaat komen of niet. Alles dat ik nog kan doen is hopen (en bidden op zijn tijd) dat het goedgekeurd gaat worden."

Deadpool-maker Rob Liefield heeft via Twitter laten weten dat het groene licht van Fox mogelijk sneller komt dan Miller verwacht:

I assure you, as Deadpool's daddy that me, Tim Miller and @mrmarkmillar have huddled on all things Deadpool. We will storm the castle!!

— robertliefeld (@robertliefeld) October 19, 2012

The single biggest blockade(blockhead?) is gone. Mr. Tom Rothman has been removed from Fox. Not a friend of Deadpool's.

— robertliefeld (@robertliefeld) October 19, 2012

I've said it again, if the Deadpool test footage was seen, leaked, the Internet would freak and riots would ensue. Bloody PERFECT.

— robertliefeld (@robertliefeld) October 19, 201

As Tim Miller stated earlier this week, he is ferocious in his commitment to Deadpool. As are the screenwriters, Rheese & Wernick, Reynolds

— robertliefeld (@robertliefeld) October 19, 2012

We houden je op de hoogte.

Pussy Riot-leden naar afgelegen strafkampen

De twee leden van de Russische punkband Pussy Riot die veroordeeld zijn tot celstraffen van twee jaar zijn overgebracht naar strafkampen, honderden kilometers van Moskou, waar ze sinds maart vastzaten. Dat heeft Mark Fejgin, de advocaat van de twee vrouwen, maandag gezegd.

Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova werden het afgelopen weekeinde overgeplaatst. Alechina werd overgebracht naar de Oeral en Tolokonnikova naar de provincie Mordovië.

De twee zijn veroordeeld omdat ze in de grootste kathedraal van Moskou een schimplied over president Vladimir Poetin ten gehore brachten.

'VVD'er Van Rey treedt tijdelijk terug'

Jos van Rey treedt tijdelijk terug als Eerste Kamerlid voor de VVD en als wethouder in Roermond. Dat meldt EénVandaag. Van Rey wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie en corruptie.

De zaak kwam aan het licht nadat vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht. De wethouder wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was lid van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.

NRC meldde zondag dat het Openbaar Ministerie een telefoongesprek had afgeluisterd tussen beoogd burgemeester Ricardo Offermanns en de wethouder. Van Rey speelt in het gesprek twee vragen door die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen. Het gesprek is bijvangst in een groter corruptieonderzoek, meldde de krant.

Dat onderzoek richt zich op mogelijke belangenverstrengeling van Van Rey bij vastgoeddeals in Roermond. Bij de vriendschap tussen hem en projectontwikkelaars, onder wie Piet van Pol, was volgens een eerder onderzoekscommissie sprake van een 'jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling'.

Offermans, kandidaat voor de burgemeesterspost in Roermond en nu burgemeester van Meerssen, wordt ervan verdacht dat hij de vertrouwelijke informatie heeft aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.

De gemeenteraad heeft Offermans, die ook voorzitter is van de provinciale VVD, voorgedragen voor de burgemeesterspost. De ministerraad moet de benoeming nog bevestigen, maar de kans dat dat gebeurt, lijkt nu nihil. De gemeente Meerssen komt naar verwachting maandagmiddag met een reactie.

Nijhuis fluit Hiddinks Anzhi op Anfield Road

De UEFA heeft Bas Nijhuis en Danny Makkelie aangesteld als scheidsrechters voor duels in de Europa League komende donderdag. Nijhuis is gevraagd de wedstrijd tussen Liverpool en het Russische Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink in goede banen te leiden. Hij wordt op Anfield Road geassisteerd door Angelo Boonman en Rob van de Ven. Erwin Zeinstra is vierde man in Engeland.

Makkelie heeft de wedstrijd van Sparta Praag tegen het Israëlische Hapoel Kiryat Shmona toebedeeld gekregen. De wedstrijd begint om 19.00 uur in de Tsjechische hoofdstad. Dave Goossens en Patrick Langkamp zijn de assistenten. Sander van Roekel treedt in Tsjechië aan als vierde official. Voor Makkelie is het zijn vierde duel in de Europa League.

Beelden relschoppers Haren in Opsporing Verzocht

De politie schakelt opnieuw Opsporing Verzocht in bij haar poging de relschoppers van het uit de hand gelopen Project X-feest in Haren te pakken te krijgen. In het programma zullen dit keer beelden te zien zijn, meldt een woordvoerder van de politie maandag. Wanneer het opsporingsprogramma de beelden precies uitzendt is nog niet bekend.

De beelden die de politie nu wil vrijgeven is slechts een deel van het vele beeldmateriaal waarover de politie beschikt. De officier van justitie moet nog wel toestemming voor het openbaar maken van het beeldmateriaal. Eind september werden de rellen in Haren ook al behandeld in Opsporing Verzocht, toen zonder beelden.

Eind vorige week werd bekend dat inmiddels 58 mensen zijn aangehouden voor hun betrokkenheid bij de rellen. Aan enkelen van hen deelde de rechtbank al cel- en werkstraffen en boetes uit.

Warner zet Justice League tegenover Avengers 2

Warner Bros. heeft een agressief stukje marketing getoond met de film Justice League. Vandaag is bekendgemaakt dat de superheldenfilm in 2015 gaat verschijnen, hetzelfde jaar als The Avengers 2.

Volgens de LA Times begint Warner volgens jaar met filmen en lanceert de film in 2015. Hierdoor wordt het een directe vijand voor de film The Avengers 2, die op 1 mei 2015 staat gepland. Scenarist Will Beall werkt hard aan het script voor de superheldenfilm, terwijl de producent nog zoekt naar een regisseur. Eerder werden Christopher Nolan en Ben Affleck aan het project verbonden, maar beiden hebben deze geruchten ontkracht.

Door deze planning lijkt de kans zeer klein dat, afgezien van Superman-film Man Of Steel, er voor Justice League nog een andere film van een van de superhelden verschijnt. Naar verwachting starten de opnames van enkele helden pas nadat Justice League is afgerond.

De Justice League bestaat uit stripboekfiguren Batman, Superman, Wonder Woman, Flash, The Green Lantern, Aquaman en Martian Manhunter. In tegenstelling tot The Avengers zijn de leden van de Justice League allen op een ander moment in hun eigen filmreeksen. Batman gaat tegen Bane de strijd van zijn leven aan, Superman begint net met misdaadbestrijding en The Green Lantern moet de Aarde verdedigen van alle gespuis.

JL

Voetballer gemolesteerd bij duel Rijswijk

Een voetbalwedstrijd in Rijswijk is zaterdag uitgelopen op een vechtpartij. Een speler werd dusdanig geschopt en geslagen dat hij met oogletsel en een gebroken oogkas moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Dat meldt de politie maandag.

Een overtreding in het duel tussen Haaglandia en PGS-Vogel was de vermoedelijke aanleiding van de knokpartij, waarbij zeker vier spelers van de thuisspelende ploeg het slachtoffer schopten en sloegen terwijl hij op de grond lag.

De politie arresteerde vier spelers van de thuisploeg. De vier, tussen de 16 en 20 jaar oud, zitten maandag nog vast. Meerdere betrokkenen hebben aangifte gedaan. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de gebeurtenissen.

Autobranden in Zeist en Baarn

In zowel Baarn als Zeist is zondagnacht een auto in brand gestoken. De politie zoekt getuigen van de brandstichting.

Rond 02.00 uur was het raak op de Javalaan in Zeist, waar vaker auto's in brand worden gestoken. De brandweer kon de auto niet meer redden. Anderhalf uur later was er een autobrand op de Van Speijklaan in Baarn. De brand, die was overgeslagen op een andere auto en een boom, is geblust door de brandweer.

Steven Spielberg nog steeds nerveus voor regie

Steven Spielberg is hopeloos zenuwachtig als hij een nieuwe film gaat regisseren. "Het is niet echt angst", zegt de regisseur tegen het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes. "Het heeft meer te maken met het anticiperen op het onbekende."

De 65-jarige Spielberg gaat zijn angsten te lijf door ze in zijn films te verwerken. "Er is geen betere manier dan een verhaal over ze te vertellen en daarmee iedereen te besmetten." De werkwijze helpt de Amerikaan niet echt, na het filmen blijven zijn angsten meestal bestaan.

De Amerikaanse Oscarwinnaar baseerde zijn klassieker E.T. the Extra-Terrestrial op het leven van zijn ouders. Spielbergs moeder verliet zijn vader voor een andere man. De regisseur was echter lang boos op zijn vader, omdat hij dacht dat die het gezin had verlaten. Spielberg gaf hem de schuld van de scheiding van zijn ouders. In de sciencefictionfilm verlaat de vader dan ook het gezin.

Op zijn nieuwe film Lincoln heeft Spielbergs vader ook invloed gehad. "Lincoln was de vader van een natie die gerepareerd moest worden", vertelt hij. "En op een bepaalde manier zijn de films die ik recentelijk heb gemaakt een reflectie op de positieve relatie tussen mij en mijn vader."

De film Lincoln met Daniel Day-Lewis als de Amerikaanse president draait vanaf 31 januari in de Nederlandse bioscopen.

UCI neemt Armstrong Tourzeges af

De internationale wielerunie UCI heeft besloten om Lance Armstrong te bannen uit de wielersport. Voorzitter Pat McQuaid heeft in een speciaal belegde persconferentie aangegeven dat de Amerikaan al zijn zeven Tourzeges in moet leveren.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA kwam onlangs met een duizend pagina's tellend rapport waarin bewijs werd geleverd dat Armstrong niet alleen doping gebruikt had maar ook een van de belangrijkste pijlers in een groot dopingnetwerk rond de US Postal-ploeg was.

Het USADA hoorde in de zaak vele getuigen, waaronder oud-renners van US Postal, en vergaarde ook via allerlei deskundigen bewijs. Het Amerikaanse antidopingagentschap besloot hierop Armstrong voor het leven te schorsen en al zijn Tourzeges af te nemen. Het UCI heeft na bestudering van alle bewijzen besloten deze straffen over te nemen.

Ook werden Levy Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step), Christian Vandevelde. (Garmin), David Zabriskie (Garmin), Tom Danielson (Garmin) en de inmiddels gestopte Michael Barry (Sky) en George Hincapie (BMC) enkele maanden geschorst. Van hen is Leipheimer inmiddels door zijn ploeg op straat gezet.

De organisatie van de Tour de France heeft al eerder laten weten dat mocht het UCI Armstrong bestraffen dat zijn Tourzeges uit de jaren 1999-2005 vacant blijven. De reden hiervoor is dat veel renners die destijds achter de Amerikaan in de top eindigden ook door de mand gevallen zijn.

Het UCI zal komende vrijdag een speciale bijeenkomst beleggen om maatregelen te treffen die moeten voorkomen dat er ooit weer op een grootschalige manier doping kan worden gebruikt in het wielrennen.

McQuaid ziet in ieder geval nog wel toekomst voor de sport. "Het is niet de eerste keer dat de sport op een kruispunt staat en we naar het verleden moeten kijken. We zullen wederom een weg voorwaarts volgen."

Paranormal Activity 5 bevestigd voor 2013

Terwijl Paranormal Activity 4 nog in de Nederlandse bioscoop moet verschijnen, is er dit weekend aangekondigd dat deel vijf is gepland voor 2013. Volgens jaar op Halloween kunnen we de film gaan bekijken, zo meldt de filmstudio Paramount.

Het nieuws komt na het Amerikaanse openingsweekend van Paranormal Activity 4, de meest recente Paranormal-film in de franchise. De film heeft tijdens dit weekend voor ruim $30 miljoen binnengehaald, voor de studio reden genoeg om deel vijf op te starten.

Toch is deze box office-opening de meest teleurstellende in de gehele filmreeks. Maar met een budget van slechts vijf miljoen dollar zijn de kosten er lang en breed uitgehaald. Dit zal de voornaamste reden voor Paramount zijn geweest om het vervolgdeel aan te kondigen. Door deze extreem lage budgetten is de filmstudio niet alleen blij dat het weinig kost, maar dat continenten zoals Europa en Azië de filmreeks beter lijken te omarmen dan de Amerikanen. Buiten de VS is er voor meer dan $100 miljoen opgehaald voor de film Paranormal Activity 3.

Paranormal Activity 5 verschijnt op 31 oktober 2013 in de bioscoop. Deel vier is vanaf aankomende donderdag bij ons in de zalen te bewonderen.

E.T. vanaf vandaag in Madame Tussauds

Ter ere van de release op Blu-ray op woensdag 24 oktober én de 30ste verjaardag van Steven Spielbergs familiefilm E.T. The Extra-Terrestrial, hebben vandaag zes locaties van Madame Tussauds het ruimtewezen in wassen versie tentoongesteld. Vanaf vandaag is het beeld in de Tussauds-gebouwen van onder meer Amsterdam, Londen en Tokyo te zien.

Tijdens de onthulling die in Amsterdam door presentatrice en zangeres Keet! werd gepresenteerd, heeft een tienjarige jongen de plaats van Elliott ingenomen. In de bekende scène vliegen E.T. en Elliott op een BMX fiets door de lucht tegen de achtergrond van een volle maan.

"Met veel genoegen verwelkomen we een van de grootste filmfiguren aller tijden in onze wassenbeelden attracties. We zijn er absoluut van overtuigd dat onze gasten deze unieke gelegenheid zullen aangrijpen om te schitteren in een van de beroemdste films die ooit is gemaakt," aldus Nicky Marsh, hoofd van de afdeling Global Marketing bij Madame Tussauds.

Het beeld is eerst tot in detail in klei gemaakt waarna het in was is gegoten. Een team van kleur experts hebben daarna met olieverf een perfecte gelijkenis van E.T.'s bijzondere tint gecreëerd. Het hele proces heeft ongeveer twee maanden geduurd en het heeft rond de €60.000,- euro gekost.

In 1982 werd E.T. The Extra-Terrestrial het grootste kassucces van het jaar en debuteerde over de hele wereld op nummer 1. De Blu-ray Combo Pack van de film bevat ook een dvd van de film. In de Benelux zal er ook een Digibook-versie verschijnen, inclusief een booklet en een speciale cadeauset: een schaalmodel van E.T.'s ruimteschip, met werkend licht en geluid. E.T. The Extra-Terrestrial wordt uitgebracht op Blu-ray op woensdag 24 oktober.

E.T.

Fidel Castro hekelt geruchten over gezondheid

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft in een artikel op een overheidswebsite kritiek geleverd op de mensen die geruchten hebben verspreid dat hij op de rand van de dood zou balanceren. Het artikel werd vergezeld van foto's van de 86-jarige Castro, waarop hij te zien is in een geblokt shirt en met een cowboyhoed op het hoofd. Op een andere foto is te zien dat hij de krant van afgelopen vrijdag leest. Castro schrijft in het artikel niet eens last van hoofdpijn te hebben. "Ik weet niet eens hoe hoofdpijn voelt."

Het artikel verscheen maandag op de website en is het jongste bewijs dat Castro nog in leven is en, naar het zich laat aanzien, in redelijk goede gezondheid. De afgelopen week werd volop gespeculeerd over Castro's gezondheidstoestand. Twitter en andere sociale media stonden bol van de beweringen dat hij zou zijn overleden.

Castro schrijft dat al sinds de Invasie in de Varkensbaai in 1961 foutieve informatie over Cuba wordt verspreid. Hij hekelde westerse media die volgens hem onder invloed van de rijken staan. In het bijzonder de Spaanse krant ABC kreeg kritiek te verduren. De krant haalde een Venezolaanse arts aan die beweerde dat Castro een hersenbloeding had gehad en nog maar enkele weken te leven had.

Sinds maart was Castro niet meer in het openbaar verschenen. Hij stopte ook met het schrijven van opiniestukken. De laatste Reflecties verscheen in juni. Castro legt in het artikel van maandag uit dat hij uit eigen beweging had besloten met de opiniestukken te stoppen, niet omdat hij ziek was. "Ik stopte met het publiceren van Reflecties, omdat het niet mijn taak was om pagina's in de media in beslag te nemen die nodig zijn voor ander werk dat het land nodig heeft", aldus Castro.

Zondag zei de voormalige Venezolaanse vicepresident Elias Jaua dat hij zaterdag vijf uur lang met Castro had gesproken. Als bewijs toonde hij een foto van de bespreking. Een hotelmanager die bij het gesprek aanwezig was zei dat de gezondheid van Castro 'uitstekend' is.


Fidel Castro hekelt geruchten over gezondheid (Foto: Novum)

Alleen maar echte mensen

Soms lukt het ook niet om iemand te vinden, zoals de keer dat Van Ingen op zoek moest naar “een vrijgezelle boer die op Johnny Depp leek en bereid was om te trouwen in het tv-programma”. Ze kon er niet van slapen toen de boer niet gevonden werd. Slapeloze nachten omdat de echte wereld zich niet aan de hokjesgeest van tv-producenten wil conformeren. Dat is een beetje hetzelfde als een puisterige puber die na het opspuiten van Axe gaat klagen dat hij niet is besprongen door bloedmooie vrouwen.

Andretti opent Circuit of the Americas

Mario Andretti heeft het gloednieuwe Circuit of the Americas geopend. De wereldkampioen van 1978 knipte op het rechte stuk van de in Austin, Texas, gelegen baan een lint met vlaggetjes door. Hierna gaf hij een demonstratie met de Lotus 79 waarmee hij de titel pakte.

Lotus-testcoureur Jerome d'Ambrosio reed een demonstratierun met de twee jaar oude Renault R30. Zowel Andretti als Grey's Anatomy-acteur Patrick Dempsey zouden ook met deze bolide in actie komen, maar een technisch probleem verhinderde dit. Dempsey heeft nog wel met een Ferrari GT2 gereden.

D'Ambrosio heeft een goede indruk van het circuit kunnen krijgen. "Het was fantastisch om hier een demonstratie te kunnen geven met de R30. Alleen jammer dat we door een probleem met de motor niet meer ronden hebben kunnen rijden. Het circuit is echter geweldig. Vooral de eerste bocht is speciaal, ik ben benieuwd hoe daar straks om positie gestreden zal worden tijdens de race."

Beste gamemuziek op een cd

Het London Philharmonic Orchestra is een gigantisch orkest in het Verenigd Koninkrijk. Eerder heeft het orkest al gewerkt aan The Greatest Video Game Music. Nu komt er een nieuwe cd van het orkest onder de naam The Greatest Video Game Music 2, die vanaf 6 november verkrijgbaar is.

Het London Philharmonic Orchestra staat bekend om muziek die ze naspelen uit films en ondertussen ook games. De eerste cd verkocht ongeveer 100.000 keer en was een groot success. De cd bevat verschillende nummers van diverse bekende games. Tot op heden zijn er drie voorproefjes vrijgegeven en valt er een nummer gratis te downloaden. De volledige tracklist is daarnaast ook bekendgemaakt.

 • Assassin's Creed: Revelations - Main Theme
 • The Elder Scrolls V: Skyrim - Far Horizons
 • The Legend of Zelda: Wind Waker - Dragon Roost Island
 • Final Fantasy VII - One-Winged Angel
 • Mass Effect 3 - A Future for the Krogan/An End Once And For All
 • Halo - Never Forget/Peril (Gratis hier te downloaden!)
 • Sonic the Hedgehog - A Symphonic Suite
 • Chrono Trigger - Main Theme
 • Luigi's Mansion - Main Theme
 • Kingdom Hearts - Fate of the Unknown
 • Super Metroid - A Symphonic Poem
 • Diablo III - Overture
 • Batman: Arkham City - Main Theme
 • Deus Ex: Human Revolution - Icarus Main Theme
 • Fez - Adventure
 • Portal - Still Alive
 • Little Big Planet - Orb Of Dreamers (The Cosmic Imagisphere)

 

Utrechtse zwemtrainer in cel voor bezit kinderporno

Een 55-jarige man uit Utrecht is een week geleden aangehouden omdat in zijn woning kinderporno is aangetroffen. De man werkte als zwemtrainer bij een aantal zwemverenigingen in de regio. Zijn woning werd doorzocht na een tip. Daarbij werd een groot aantal gedownloade beelden aangetroffen.

Het onderzoek heeft tot nu toe geen aanwijzing opgeleverd dat de verdachte in zijn functie van trainer een zedenmisdrijf heeft gepleegd. Het Openbaar Ministerie heeft de besturen van de zwemverenigingen waar de verdachte lesgaf geïnformeerd over de aanhouding en verdenking.

Het onderzoek neemt nog geruime tijd in beslag, laat het Openbaar Ministerie maandag weten. De rechter-commissaris heeft de hechtenis van de man afgelopen donderdag verlengd. De raadkamer van de Utrechtse rechtbank beslist donderdag over de verlenging van het voorarrest.

Gebroeders Bryan vestigen opnieuw record

De Amerikaanse tennistweeling Bob en Mike Bryan sluit voor de achtste keer het jaar af als nummer één van de wereld in het mannendubbelspel. Daarmee pakken ze het record af van het legendarische Australische duo Mark Woodforde en Todd Woodbridge. Het is voor het vierde keer op rij dat de broers het seizoen afsluiten als beste tennisduo.

Voor de gebroeders Bryan is 2012 een gedenkwaardig jaar. Zo brachten ze met winst op de US Open hun totaal op een record van twaalf grandslam-overwinningen. Tot dan deelden ze het record met de Woodies. Met het winnen van de gouden medaille op de Spelen zijn ze bovendien het tweede duo naast de Australiërs dat alle grandslams plus olympisch goud in bezit heeft.

Voor Bob Bryan is de zomer van 2012 één van de mooiste herinneringen uit zijn loopbaan. "Het jaar als nummer één eindigen is altijd ons doel aan het begin van het seizoen. Maar het winnen van de US Open en het goud op de Spelen maakte dit jaar heel speciaal en daarom een van de mooiste momenten in mijn carrière."

Broer Mike slaat de nummer één positie hoger aan dan het record dat ze van de Australiërs afpakten."Als je aan het einde van het jaar de beste wilt zijn, moet je het hele jaar goed spelen en dat hebben we opnieuw gedaan. Daar ben ik het meest trots op."

Met 82 overwinningen staan de broers op eenzame hoogte wat betreft het aantal gewonnen toernooien. Mike heeft bovendien met 84 ook het individuele record in handen. Samen staan de broers al 298 weken bovenaan de wereldranglijst. De Amerikanen zijn ook het enige duo dat ten minste vijf titels wist te winnen gedurende tien jaar op rij.

Guidetti neemt bij Klassieker afscheid van Feyenoord

John Guidetti zal zondagmiddag voor aanvang van Feyenoord - Ajax afscheid gaan nemen van het Rotterdamse publiek. De van Manchester City gehuurde Zweed kende vorig seizoen een uitstekend jaar in het elftal van trainer Ronald Koeman met onder meer drie goals in het met 4-2 gewonnen duel tegen Ajax.

Guidetti heeft het seizoen bij Feyenoord door een zenuwontsteking in het dijbeen niet af kunnen maken. Inmiddels is de 20-jarige spits vrijwel hersteld van de kwetsuur. Onlangs verlengde hij zijn contract bij City met drie seizoenen.

Zestig tips over kunstroof Rotterdam

De politie heeft in totaal zestig tips gekregen over de schilderijenroof in de Kunsthal in Rotterdam van een week geleden. Zaterdag stond de teller nog op veertig. Rechercheurs onderzoeken of de tips bruikbaar zijn.

Vrijdag werd beeldmateriaal vrijgegeven, maar de daders zijn hierop niet herkenbaar. Wel zijn tassen te zien die mogelijk naar de dieven kunnen leiden. Naar aanleiding van de beelden kwamen 25 tips binnen.

De politie is nog altijd op zoek naar nieuwe informatie over de nacht van 15 op 16 oktober, toen de dieven rond 03.15 uur in korte tijd toesloegen. In hoeverre de beveiliging adequaat was, is nog onduidelijk.

Bij de kunstroof gingen dieven aan de haal met zeven kostbare schilderijen. De doeken, die tientallen miljoenen euro's waard zijn, zijn onverhandelbaar.

Evans sprak met dopingarts Ferrari

Cadel Evans heeft toegegeven dat hij in het verleden eenmaal contact heeft gehad met de omstreden arts Michele Ferrari. De Italiaan was spil in een omvangrijk dopingnetwerk rond Lance Armstrong.

Evans zegt in een e-mail aan de Australische televisie dat hij tien jaar geleden Ferrari eens opgezocht heeft. De winnaar van de Tour de France van 2011 bezweert dat hij het niet over verboden middelen heeft gehad. "Ik wilde alleen maar testen of ik geschikt was als renner op de weg. Ik heb voor of na die test nooit met hem gesproken. Er was nooit een discussie over doping of andere illegale dingen."

Fors minder aanvallen piraten

Het aantal gevallen van piraterij is gedaald tot het laagste niveau sinds 2008. Dat heeft Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag bekendgemaakt. De daling is vooral toe te schrijven aan het gedaalde aantal aanvallen dat werd uitgevoerd door Somalische piraten.

Volgens het IMB werden in de eerste negen maanden van dit jaar wereldwijd 233 aanvallen uitgevoerd door piraten. In dezelfde periode vorig jaar lag dit aantal nog op 352. Er werden dit jaar beduidend minder aanvallen uitgevoerd door piraten die hun thuisbasis in Somalië hebben. Vorig jaar werden in de eerste negen maanden vanuit Somalië nog 199 aanvallen uitgevoerd, dit jaar waren dat er zeventig. In het derde kwartaal van 2012 werd zelfs maar één aanval voor de kust van Somalië uitgevoerd.

De piraterij vanuit Somalië is volgens het IMB afgenomen, omdat rederijen maatregelen treffen, zoals het inzetten van gewapende bewakers. Ook gaat er een afschrikwekkende werking uit van de patrouilles door de marines van diverse landen.

In totaal werden bij de 233 aanvallen 24 schepen buitgemaakt. Zes mensen werden gedood en 458 bemanningsleden werden gegijzeld.


Fors minder aanvallen piraten (Foto: Novum)

Chaos na schietpartij bij kuuroord VS

De man die zondag drie mensen doodschoot in kuuroord in Brookfield, in de Amerikaanse staat Wisconsin, heeft zich na zijn daad van het leven beroofd. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij de geweldsuitbarsting raakten vier mensen gewond.

Het is nog niet duidelijk wat er exact is voorgevallen in het kuuroord en de autoriteiten horen ooggetuigen en reddingswerkers om een duidelijker beeld te krijgen. Duidelijk is wel dat de chaos rond 11.00 uur uitbrak bij de Azana Day Spa, een gebouw van twee verdiepingen tegenover een winkelcentrum. Toen de eerste agenten na de schietpartij bij het kuuroord aankwamen was het gebouw gevuld met rook. De autoriteiten denken dat de schutter, de 45-jarige Radcliffe Haughton, een brandje heeft gesticht bij het pand. Ook trof de politie een propaantank aan, waarvan eerst werd gedacht dat het een zelfgemaakte bom was. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

De agenten troffen in het kuuroord de lichamen van de drie dodelijke slachtoffers aan. Aangenomen werd dat de dader het hazenpad had gekozen, maar hij werd later aangetroffen in een afgesloten ruimte. Hij had zichzelf van het leven beroofd. Vier mensen die de schietpartij overleefden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Eén vrouw is zwaargewond en haar toestand is kritiek.

Haughton werd kortgeleden door de politie opgepakt, omdat hij de banden van de auto van zijn vrouw had lekgestoken. Donderdag moest hij voor de rechter verschijnen en Haughton had opdracht gekregen zijn vuurwapens in te leveren bij de politie. Zijn vrouw werkte bij de Azana Day Spa, maar het is nog niet bekend of zij een van de slachtoffers was.


Chaos na schietpartij bij kuuroord VS (Foto: Novum)

Aantal ziekenhuispatiënten daalt onverwacht

Het aantal patiënten dat een bezoek brengt aan een ziekenhuis is tot nu toe minder hoog dan verwacht. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs 25 ziekenhuizen.

Veertien van de ondervraagde ziekenhuizen geven aan dat het aantal patiënten nauwelijks groeit of zelfs daalt, schrijft het FD maandag. Slechts zes ziekenhuizen groeien zoals verwacht met enkele procenten.

"We snappen er niets van", zegt Bart Berden van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis. "Er wordt minder geopereerd en er komen minder mensen bij de poliklinieken. En bij de ziekenhuizen in de omgeving zie je precies hetzelfde, dus het is niet alsof die patiënten daarnaartoe zijn gegaan."

De ziekenhuizen vermoeden dat mensen door het hogere eigen risico zorg uitstellen, schrijft de krant. Ook doen huisartsen mogelijk meer zelf en verwijzen zij minder snel door.

Volgens de krant dreigen er veel ziekenhuizen te moeten ingrijpen, doordat de inkomsten dalen. Vorige week maakte het Kennemer Gasthuis in Haarlem bekend 250 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat was naast het afnemend aantal patiënten ook het gevolg van bezuinigingen in de zorg en stijgende loonkosten, verklaarde het ziekenhuis.


Aantal ziekenhuispatiënten daalt onverwacht (Foto: Novum)

Forse afname minderjarige verdachten

Het aantal minderjarige verdachten van misdrijven is de afgelopen jaren fors afgenomen. Vorig jaar bedroeg het aantal geregistreerde minderjarige verdachten 54.000, ruim een derde minder dan in 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In totaal registreerde de politie in 2011 372.000 verdachten van misdrijven, bijna drie procent minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van 2008 bedroeg de afname negentien procent. Daarmee is de dalende trend onder jongeren een stuk sterker dan gemiddeld.

Het aantal minderjarige jongeren dat verdacht wordt van vernielingen en misdrijven rond de openbare orde, is zelfs meer dan gehalveerd. Van 2008 tot 2011 daalde het aantal geregistreerde vernielingen en misdrijven rond de openbare orde van 232.000 naar 181.000, een daling van 22 procent.

Jongeren van 12 tot 25 jaar van wie de ouders wel eens verdachte van een misdrijf zijn geweest, hebben een drie keer zo grote kans om zelf in aanraking met politie te komen als jongeren van ouders die nooit verdachte zijn geweest, aldus het CBS. In 2010 werd zes procent van de jongeren met een ooit verdachte ouder voor een misdrijf aangehouden, tegenover twee procent van de jongeren zonder ooit verdachte ouders.

Een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder was in 2011 slachtoffer van een misdrijf. Dit aandeel is de laatste jaren vrijwel constant gebleven. Van de jonge volwassenen tussen 18 en 24 jaar werd meer dan een op de drie vorig jaar slachtoffer van een misdrijf. Onder 55-plussers was dit minder dan twintig procent, terwijl van de 75-plussers slechts tien procent slachtoffer werd van een misdrijf.

Zingende Leeuwarder opgepakt om geluidsoverlast

Een 35-jarige man uit Leeuwarden is zondagnacht opgepakt, omdat hij met zijn gezang geluidsoverlast veroorzaakte. Dat meldt de politie maandag.

Agenten waren eerder in de nacht al bij de woning van de man aan de Offenbachstraat geweest na klachten van buurtbewoners over zijn luide gezang. Op straat was volgens de agenten het gezang van de Leeuwarder inderdaad duidelijk hoorbaar. De man werd gevraagd te stoppen met zingen en hij beloofde beterschap.

Die belofte hield de man echter niet. Diverse bewoners van de Componistenbuurt belden opnieuw de politie toen de man weer veel geluidsoverlast begon te veroorzaken. De 35-jarige is naar een politiebureau gebracht, waar hij in een cel is gezet. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

[Serie A] Uitslagen speelronde 8

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de achtste speelronde afgewerkt. Juventus wist de topper tegen Napoli te winnen (2-0) en kwam daardoor alleen aan kop te staan. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgend weekend.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Juventus Napoli 2-0
Lazio Roma AC Milan 3-2
Cagliari Bologna 1-0
Atalanta AC Siena 2-1
Chievo Fiorentina 1-1
Internazionale Catania 2-0
US Palermo Torino 0-0
Parma Sampdoria 2-1
Udinese Pescara 1-0
Genoa AS Roma 2-4


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 8 7 1 0 22 19-4
2 Napoli 8 6 1 1 19 14-5
3 Lazio Roma 8 6 0 2 18 15-8
4 Internazionale 8 6 0 2 18 13-6
5 AS Roma 8 4 2 2 14 18-13
6 Fiorentina 8 3 3 2 12 9-7
7 Catania 8 3 2 3 11 9-13
8 Sampdoria 8 3 2 3 10 10-10
9 Torino 8 2 4 2 9 9-5
10 Genoa 8 2 3 3 9 10-12
11 Parma 8 2 3 3 9 8-11
12 Udinese 8 2 3 3 9 8-11
13 Atalanta 8 3 1 4 8 7-12
14 Cagliari 8 2 2 4 8 5-11
15 AC Milan 8 2 1 5 7 9-10
16 Bologna 8 2 1 5 7 9-11
17 Chievo 8 2 1 5 7 7-15
18 Pescara 8 2 1 5 7 6-15
19 US Palermo 8 1 3 4 6 6-11
20 AC Siena 8 2 2 4 2 9-10


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Miroslav Klose Lazio 6
Edinson Cavani Napoli 6
3 Antonio Cassano Internazionale 5
Alberto Gilardino Bologna 5
Pablo Daniel Osvaldo AS Roma 5
Stevan Jovetic Fiorentina 5
Stephan El Shaarawy AC Milan 5
Hernanes Lazio 5

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
za 27 okt, 18:00 AC Siena US Palermo
za 27 okt, 20:45 AC Milan Genoa
zo 28 okt, 12:30 Catania Juventus
zo 28 okt, 15:00 Bologna Internazionale
zo 28 okt, 15:00 Fiorentina Lazio Roma
zo 28 okt, 15:00 Pescara Atalanta
zo 28 okt, 15:00 Sampdoria Cagliari
zo 28 okt, 15:00 Torino Parma
zo 28 okt, 20:45 Napoli Chievo
zo 28 okt, 20:45 AS Roma Udinese

Vertragingen en annuleringen op Schiphol door mist

Schiphol kampt maandag met vertragingen en annuleringen door de dichte mist waarmee een groot deel van Nederland maandagochtend te kampen heeft. Ongeveer tien vluchten zijn geannuleerd, meldt een woordvoerder van Schiphol.

Vliegtuigen vertrekken en landen met gemiddeld een uur vertraging, met uitschieters tot tweeënhalf uur. Tegen het einde van de ochtend wordt het waarschijnlijk zonniger. De zegsvrouw verwacht dat de vertragingen dan afnemen. "Maar voorlopig blijft nog wel even sprake van vertragingen." Reizigers wordt geadviseerd de situatie op het vliegveld in de gaten te houden.

In een groot deel van het land beperkte de mist het zicht tot tussen de honderd en tweehonderd meter. Alleen Groningen en Limburg werden niet geplaagd door de mist.

De drukte op de wegen viel ondanks de mist volgens de Verkeersinformatiedienst wel mee. Dat kwam deels doordat een deel van Nederland momenteel herfstvakantie heeft. Wel kon een aantal spitsstroken niet open omdat Rijkswaterstaat door de mist de camera's boven veel spitsstroken niet kon gebruiken. Dat zorgde voor wat meer drukte op de wegen dan normaal.

Mila Kunis te dik voor Dior en Ashton

Mila Kunis zou wat kilootjes zijn aangekomen. Dit bevalt modehuis Dior, waar Kunis het gezicht van is, totaal niet. Ze zijn alleen vergeten een gewichtslimiet in het contract van Kunis op te nemen. Liefje Ashton Kutcher is ook allesbehalve gelukkig met de gewichtstoename van zijn vriendin.

Hoewel de donkerharige actrice recentelijk nog werd uitgeroepen tot meest sexy vrouw ter wereld, loopt ze er volgens een insider regelmatig als een slons bij. "Toen ze haar inschakelden, was ze heel mager. Ze dachten er niet aan om een gewichtslimiet in haar contract op te nemen. Daar hebben ze nu spijt van." Ze zou zelfs al zijn ontslagen als gezicht van Dior.

Niet alleen het modehuis heeft kritiek op Mila haar omvang. Ook vriendlief Ashton Kutcher ziet het niet meer zitten. "Ashton houdt van een modellenlichaam. Hij heeft haar subtiele hints gegeven maar die kwamen niet aan, dus heeft hij haar simpelweg gezegd dat ze gewoon 'te dik' is", laat de insider weten. Hierop volgde een ruzie waarin Kunis Ashton liet weten dat het hem vrijstaat gewoon te vertrekken als hij problemen heeft met haar lichaam.

Edenaar zet bijl in incheckpaal

Een 47-jarige man uit Ede is zondagmiddag opgepakt voor het vernielen van een in- en uitcheckpaal voor de OV-chipkaart met een bijl. De man heeft verklaard dat hij geïrriteerd was, omdat de paal kennelijk defect was. Dat meldt de politie maandag.

Getuigen die de man bezig zagen op het station waarschuwden rond 14.00 uur de politie. Die konden de man kort na aankomst op het Museumplein inrekenen. Tegen de Edenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Ingesproken stemmen voor Ace Attorney 5

De Ace Attorney-avonturenreeks wordt voor het eerst voorzien van ingesproken stemmen. Dat heeft uitgever Capcom gezegd tegen het Japanse tijdschrift Nintendo Dream. Ace Attorney 5, in de maak voor de Nintendo 3DS, moet volgend jaar op de Japanse markt verschijnen. Het spel verschijnt later ook in Europa.

Dankzij de technische mogelijkheden van de Nintendo 3DS hebben ingesproken stemmen meer nut, menen de ontwikkelaars van de game. Daarnaast willen zij tussenfilmpjes maken, zoals dat ook gebeurt bij de puzzelavonturen van Professor Layton. Sinds 2006 verschijnen spellen uit de Ace Attorney-reeks hoofdzakelijk voor de Nintendo DS.

Ace Attorney 5 voor de Nintendo 3DS is het achtste spel in de serie. De puzzelavonturen spelen zich veelal af binnen de rechtbank waar spelers, door de juiste vragen te stellen en aanwijzingen te verzamelen, het recht aan hun zijde moeten krijgen. Wereldwijd zijn bijna vijf miljoen spellen binnen de reeks verkocht.


Ingesproken stemmen voor Ace Attorney 5 (Foto: Novum)

FIFA 13 voor Wii U is uitgeklede versie

Het voetbalspel FIFA 13 voor de Wii U is minder uitgebreid dan de versie voor PlayStation 3 en Xbox 360. Onder meer de update voor de verbeterde balaanname en het fysieke contact tussen spelers is niet verwerkt in het spel. Dat heeft producer Matt Prior van Electronic Arts gezegd tegen de website Eurogamer.

De ontwikkelaars hebben bijna tachtig procent van hun tijd gestopt in het maken van de game voor de specifieke eigenschappen van de Wii U. De spelcomputer komt onder meer met een bewegingsgevoelige tablet als controller. Daardoor bleef weinig tijd over om andere updates in het spel te stoppen.

Prior noemt het ontbreken van verschillende functies kinderziektes. "FIFA Ultimate Team konden we niet in het spel stoppen omdat Nintendo zijn online mogelijkheden nog niet op orde heeft", zei de producer. Volgens hem legt het team dit jaar de fundering, waarop volgend jaar uitgebreid kan worden.

FIFA 13 ligt in de winkel voor onder meer pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii. De versie voor Wii U is vanaf 30 november verkrijgbaar.


FIFA 13 voor Wii U is uitgeklede versie (Foto: Novum)

Drugsinval op woonwagenkamp Waalre

Opsporingsdienst FIOD doorzoekt maandag een woonwagenkamp in Waalre. Dat gebeurt 'in het kader van een drugsgerelateerde verdenking', meldt een woordvoeder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De inval heeft volgens hem niets te maken met de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli.

De doorzoeking van het kamp aan de Broekweg startte rond 09.00 uur en gaat nog enkele uren duren. Er worden meerdere locaties op het kamp doorzocht. Het precieze aantal is onbekend. Bij de inval is de mobiele eenheid ingezet. Of de bewoners meewerken aan de doorzoeking kon de woordvoerder niet zeggen.

Na de aanslag in juli, waarbij het gemeentehuis deels afbrandde, wezen bewoners en media naar het woonwagenkamp, omdat burgemeester Henri de Wijkerslooth voor de aanslag een aanvaring had met de bewoners. De burgemeester wees die beschuldigingen toen van de hand.

Hammer-time voor Warner Bros.

Ooit werd de rol door Stacey Keach gespeeld in de jaren tachtig voor een televisieshow. Sinds de film I, The Jury uit 1982 met Armande Assante is er geen verfilming meer geweest met dit bekende personage. Over wie hebben we het? Detective Mike Hammer, de rechercheur waarvan Warner Bros. Recentelijk de rechten heeft gekocht.

Hammer komt uit een boekenreeks dat is geschreven door Mickey Spillane. Het eerste boek werd in 1947 uitgegeven en eindigde in 2006 met de dood van de schrijver. Niet alleen Bond-schrijver Ian Fleming was een fan van de bikkelharde maar klassieke agent, ook Max Allan Collins (boek Road To Perdition) is een trouwe lezer. Laatstgenoemde heeft vanaf 2006 het stokje overgenomen van de overleden Spillane en schrijft nu verder aan de Hammer-verhalen. Volgens Warner Bros. is Collins samen met de weduwe van Mickey Spillane de uitvoerend producent van de nog te maken Hammer-film.

Waar de film over gaat is nog onbekend. De afgelopen tijd is er een discussie geweest tussen Warner en de rechthebbenden over de setting. De een wil Hammer naar de moderne tijd halen, terwijl de andere partij de rechercheur liever in het midden van de afgelopen eeuw wilt houden, dus trouw aan de boeken. Warner Bros. bekijkt op dit moment enkele pitches van bekende scenaristen, maar er zijn nog geen namen vrijgegeven wie er aan de ‘race’ meedoen.

[MLB] San Francisco dwingt zevende duel af met Cardinals

De honkballers van San Francisco Giants hebben zondagavond een zevende wedstrijd afgedwongen in de finale van de National League. Voor eigen publiek werd titelverdediger Saint Louis Cardinals met 6-1 verslagen. Het beslissende duel wordt maandag in San Francisco afgewerkt. De winnaar neemt het in de World Series op tegen Detroit Tigers.

Al na twee innings was de wedstrijd in het AT&T Park zo goed als gespeeld. Cardinals-werper Chris Carpenter kreeg in de beginfase geen grip op de slagmensen van de thuisploeg. Na de eerste twee slagbeurten stond er al 5-0 op het bord. Marco Scutaro scoorde in de openingsinning het eerste punt, een inning later zag Carpenter liefst vier honklopers van San Francisco over de thuisplaat komen.

Carpenter verliet al na vier slagbeurten aangeslagen de heuvel. "Ik gaf mijn team geen kans om te winnen", zei de 37-jarige werper na afloop. In het restant van de wedstrijd kwam de zege van de Giants geen enkel moment in gevaar. Winnende werper Ryan Vogelsong gooide een degelijke wedstrijd en stond in zeven innings maar vier honkslagen toe.

Beide ploegen hebben een reputatie hoog te houden wat het afwenden van uitschakeling betreft. Voor Saint Louis kan het de vijfde keer in twee seizoenen worden dat het een beslissingsduel wint. Dat geldt echter ook voor San Francisco, dat met de winst van zondag alleen al dit seizoen voor de vijfde keer voorkwam dat het vroegtijdig werd geëlimineerd.

The Hobbit-acteur gaat naar Animal Farm

Andy Serkis gaat een animatiefilm maken van de klassieker Animal Farm. De acteur, beroemd geworden door zijn rol als Gollum in de films van The Lord of the Rings en binnenkort in The Hobbit: An Unexpected Journey, regisseert de George Orwell-verfilming, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 48-jarige Serkins neemt Animal Farm op met motion capture, waarbij bewegingen van acteurs worden omgezet in animatie. De Brit is geen vreemde van die techniek. Hij was dankzij die techniek ook te zien als aap in The Rise of the Planet of the Apes en als Kapitein Haddock in The Adventures of Tintin.

Het beroemde boek Animal Farm van Orwell is al talloze keren verfilmd. Serkins wil een eigen draai geven aan het verhaal uit 1945, over een boerderij waar de dieren het heft in eigen handen nemen, een allegorie van het regime van Stalin in de Sovjet-Unie voor de Tweede Wereldoorlog. "Wij houden het fabelachtig en gericht op families", vertelt de acteur. "Het draait om emoties, op een nieuwe manier."

Mogelijk is Serkins ook te zien in zijn verfilming. "Dat zou ik wel eens kunnen doen, maar nog niets staat vast." Ervaring als regisseur heeft Serkins ook. Peter Jackson vroeg hem mee te helpen met de regie van zijn The Hobbit-trilogie. Animal Farm wordt wel de eerste film die hij alleen regisseert. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

Huntelaar nog niet om tafel met Schalke

Klaas-Jan Huntelaar praat voorlopig nog niet met zijn club Schalke 04 over contractverlenging. De Nederlandse aanvaller heeft in Gelsenkirchen een aflopend contract en kan een sterk verbeterde verbintenis tekenen.

Schalke heeft begrip voor de keuze van Huntelaar, zo laat manager Horst Heldt aan de Duitse media weten. "We hebben besloten dat we voor december geen gesprekken voeren en de ontwikkelingen afwachten. Dat is een wens van de speler waar ik geen probleem mee heb. Ik heb het gevoel dat hij nu nog geen beslissing kan nemen. Hij moet ook de tijd krijgen die hij nodig heeft. In december, uiterlijk januari praten we verder. Dan wil ik dat hij snel de knoop doorhakt."

Huntelaar is sinds 2010 speler van Schalke 04. De Nederlander kwam destijds over van AC Milan waar hij geen vaste plaats in de basis wist te veroveren. Bij Schalke is de spits wel de vaste nummer negen en kwam hij afgelopen seizoen tot 29 treffers in de Bundesliga. Dit jaar staat de teller bij Huntelaar nog maar op drie competitietreffers.

Iron Man 3 teaser en synopsis vrijgegeven

Afgelopen weekend is zowel de synopsis als een teaser trailer voor de film Iron Man 3 uitgebracht. De film kunnen we in het voorjaar van 2013 verwachten.

Marvel Studios' Iron Man 3 zet arrogante maar briljante industrialist Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.) tegenover een vijand die geen grenzen lijkt te kennen. Als Stark zijn persoonlijke wereld vernietigd ziet worden door zijn tegenstander, zet hij alles op alles op deze op te sporen.

Met geen uitweg meer mogelijk moet Tony Stark vertrouwen op zijn eigen apparatuur, genialiteit en instincten om de mensen te beschermen waar hij het meest om geeft. Als hij zijn weg terug probeert te vechten ontdekt Stark het antwoord op de vraag waar hij al tijden mee worstelt: Maakt de man het pak, of maakt het pak de man?

Iron Man 3 is vanaf 24 april 2013 te bewonderen.

Rutte en Samsom zwijgen over voortgang formatie

De onderhandelaars van VVD en PvdA wilden maandagochtend niets zeggen over de voortgang van de formatie. Bij aankomst bij het gebouw van de Tweede Kamer waar de onderhandelingen plaatsvinden, hielden Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zich aan de afgesproken radiostilte.

Rutte hield het op een 'goedemorgen' voor de verzamelde journalisten. "We gaan gewoon weer even verder", was het enige dat Samsom zei. De NOS meldde maandag dat de onderhandelingen bijna klaar zijn. VVD en PvdA zouden eind deze week of begin volgende week een akkoord bereiken.

Maandag wordt weer de hele dag vergaderd. De onderhandelingen zijn opgedeeld in drie sessies, verdeeld over de ochtend, middag en avond.


Rutte en Samsom zwijgen over voortgang formatie (Foto: Novum)

Angela Schijf gekortwiekt

Korte, pittige kapsels. Op FOK! zijn we er uiteraard dol op. Daarom kunnen we jullie het nieuwe, gekortwiekte kapsel van Angela Schijf niet onthouden. De actrice heeft namelijk een verfrissend bezoekje aan de kapper gebracht.

De 34-jarige Schijf hintte via Twitter al dat zij afscheid ging nemen van haar lange lokken. Ze plaatste een foto van haar glanzende lange haar, begeleid door de tekst: "Ja, kijk er nog maar even goed naar." De volgende dag was de 'grote dag', aldus Schijf en ging de schaar in heur haar. Ze verklaart de dappere actie met een kort maar krachtige Tweet: "Nieuwe rol, nieuwe kansen."

Mede BN'ers zijn weg van het eindresultaat. Zo liet actrice Georgina Verbaan weten: "Wow! Gaaf zeg!" en ook actrice Hadewych Minis was enthousiast. "Heel knap!", twitterde ze naar Angela.

Speel Borderlands op iPhone en iPad

Volgens de digitale gids van de game Borderlands, komt deze maand Borderlands: Legends uit voor iPhone en iPad. In deze game zul je diverse vijanden in zogenaamde waves moeten verslaan. Hoe verder je komt hoe lastiger deze waves worden.

Spelers kunnen kiezen uit één van de vier personages die we kennen uit de eerste Borderlands: Mordecai, Lilith, Roland of Brick. Naast de standaard uitrusting zullen spelers de beschikking krijgen over duizenden verschillende wapens en 36 unieke krachten en vaardigheden. Tot slot wordt er ook gesproken over een aparte Fight for Your Life-modus.

b2

Shorttracker Celski breekt barrière op 500 meter

JR Celski mag zich de eerste shorttracker ter wereld noemen die de 500 meter onder de veertig seconden heeft geschaatst. De Rus Vladimir Grigorev, die vrijdag in de kwalificaties al een record had gereden, leek in Calgary naar de zege te glijden, maar Celski passeerde hem en klokte 39,937 seconden.

In Canada sneuvelden nog meer records. Wereldkampioen op de 1.000 meter Yoon-Gy Kwak scherpte het wereldrecord aan naar 1.23,004, terwijl de pas 15-jarige Hee-Suk Shim bij de vrouwen op dezelfde afstand 1.26,661 neerzette. De Nederlanders sneuvelden al in de kwartfinales.

Bertens en Haase stijgen op ranglijst

Kiki Bertens is deze week een plaats gestegen op de wereldranglijst. De Wateringse tennisster is nu de nummer 59. Arantxa Rus ging van 69 naar 67. Michaëlla Krajicek (van 131 naar 135) en Bibiane Schoofs (van 172 naar 206) leverden in. Bij de mannen was er een plek winst voor Robin Haase. Hij staat 49e. Igor Sijsling ging van 77 naar 74 en Thiemo de Bakker van 132 naar 130.

Bij de vrouwen waren er vier verschuivingen in de top tien. Victoria Azarenka, Maria Sharapova, Serena Williams en Agnieszka Radwanska blijven de nummers een tot en met vier. Daarachter stijgt Angelique Kerber naar de vijfde plaats en dat gaat ten koste van Petra Kvitova die nu zesde staat. Sara Errani ging van acht naar zeven en Na Li legde de omgekeerde weg af. Samantha Stosur en Marion Bartoli zijn de nummers negen en tien.

Bij de mannen veranderde er niets in de top van de ranglijst. Roger Federer houdt een flinterdunne voorsprong op Novak Djokovic aan de top van de lijst. Andy Murray is derde, de Spanjaarden Rafael Nadal en David Ferrer completeren de top vijf.

Armin van Buuren had geen moeite met tweede plek

Armin van Buuren lag er niet wakker van dat hij vorig jaar niet werd gekozen tot beste dj van de wereld. Van Buuren moest de koppositie van de DJ Mag Top 100 afstaan aan de Fransman David Guetta. Vrijdag werd de Leidenaar voor de vijfde keer gekroond tot beste dj.

De dj had naar eigen zeggen geen tactiek bedacht om weer op de eerste plek te komen. "Ik heb mijn muziek niet strategisch op een goed moment uitgebracht", zegt de 35-jarige Van Buuren maandag in Spits. "Verder is een na beste ook gewoon heel erg goed."

De boekingen van Van Buuren gingen vorig jaar na de tweede plek in de toonaangevende lijst gewoon door. "Er was wel wat minder aandacht van de media. Maar dat was eigenlijk wel lekker, ik kon zo wat meer tijd aan mijn gezin besteden."

PS3 maakt plaats voor Vita trophies

Uitgever Sony meldt dat de PlayStation 3 op 23 oktober een systeemupdate krijgt. Het PlayStation 3-systeem zal dan van firmware-versie 4.25 naar versie 4.30 gaan. 

De firmware-update zal voor de PS Vita- en PlayStation 3-bezitters een leuke toevoeging met zich meebrengen. De update zal er namelijk voor zorgen dat PS Vita throphies voortaan ook op de PlayStation 3 worden getoond.     

Verder zijn er nog geen andere veranderingen bekend over firmware-update 4.30.
 

PS Vita Trohpies

Stelling: Zombies in games zijn niet leuk meer

Binnenkort kunnen gamers aan de slag met downloadable content voor Sleeping Dogs. In de DLC krijgt Hong Kong te maken met een invasie aan zombies. Tegenwoordig kom je bijna in elke game wel zombies tegen, zombies op je vakantie, zombies in een winkelcentrum, zombie cowboys en nu dus ook zombies in Hong Kong.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Zombies in games zijn niet leuk meer.

Meer omzet en winst voor Philips

Philips heeft in het derde kwartaal de winst en de omzet zien toenemen. Een belangrijke bijdrage kwam van de activiteiten in de opkomende markten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die maandag zijn gepubliceerd.

De omzet nam met veertien procent toe tot 6,1 miljard euro. Vijf procent van de groei was op autonome basis, de rest kwam door valutaverschillen en acquisities. In de opkomende markten bedroeg de autonome groei tien procent. Ruim een derde van de totale omzet van Philips is nu afkomstig van de activiteiten daar.

Opgesplitst per activiteit blijkt dat groei vooral in gezondheidsdivisie is behaald, met een autonome groei van zeven procent. De verkoop van consumentenproducten steeg met drie procent, waarbij de entertainmentproducten op de omzet drukten. De verlichtingstak verkocht vier procent meer.

De winst steeg met 94 miljoen euro tot 170 miljoen euro. Vorig jaar moest Philips echter nog vijftig miljoen euro afschrijven op het onderdeel dat televisies maakte. Dat is inmiddels via een joint venture, dat grotendeels in handen is van het Chinese TPV, afgestoten.

Volgens Philips weet het de 'sterke economische tegenwind in de wereld' mede het hoofd te bieden door een vorig jaar ingezet hervormingsprogramma. Een groot onderdeel daarvan vormt het terugbrengen van de overheadkosten.

Philips kondigde vorig jaar aan 4500 banen te schrappen. Dit jaar kwamen daar nog eens 2200 banen bij. Dit heeft 306 miljoen euro aan besparingen opgeleverd in het derde kwartaal. De extra bezuinigingen zorgen voor ongeveer driehonderd miljoen euro extra kosten in het vierde kwartaal.


Meer omzet en winst voor Philips (Foto: Novum)

Menzis verlaagt premie met vijftig cent

Zorgverzekeraar Menzis laat de maandpremie voor de basisverzekering voor volgend jaar met vijftig cent zakken tot 106 euro. Dat maakte de nummer vier wat betreft marktaandeel maandag bekend.

Vorig jaar steeg de basismaandpremie nog van 104,75 naar 106,50. De premies van de aanvullende verzekeringen wijzigen niet of stijgen licht, meldt de verzekeraar.

De daling van de verzekeringspremie was niet voorzien. Het ministerie van Volksgezondheid ging uit van een stijging van twintig euro per jaar, terwijl branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland rekende op honderd euro.

Volgens Menzis kan het de premie verlagen doordat het de afgelopen jaren de financiële reserves heeft versterkt. Ook speelt mee dat de verzekeraar steeds succesvoller is in het afsluiten van contracten met zorgaanbieders en dat de beheerskosten in de hand worden gehouden.

Menzis is de eerste grote verzekeraar die met een premie naar buiten komt. Traditioneel komt de kleine verzekeraar DSW als eerste naar buiten met de premie. Eind september maakte die bekend de premie gelijk te houden op 102,50.

Martijn Krabbé: The Voice heeft me gered

Martijn Krabbé heeft naar eigen zeggen veel aan The Voice of Holland te danken. De presentator beleefde een moeilijke tijd toen zijn huwelijk met Amanda op springen stond. "Het klinkt misschien oppervlakkig, maar The Voice heeft me door de eerste tijd heen getrokken", zegt Krabbé maandag in het AD.

"Op de allereerste auditiedag was ik net verhuisd naar een volstrekt leeg appartement", vertelt de 44-jarige Krabbé. "Ik was helemaal naar de klote. Nul energie. Heel verdrietig. Ik wilde mijn huwelijk redden, maar wist niet hoe."

De tv-persoonlijkheid, die vrijdag voor The Voice de Televizier-Ring in ontvangst nam, is blij met het succes en de vrolijkheid van de talentenjacht. "Alles kon. Je moest wel erg ongelukkig zijn om daar niet een beetje van te genieten."

Inmiddels is de presentator, die nu weer gelukkig is met Amanda, stressbestendiger geworden. "En ik verlies bijna nooit meer mijn geduld. Als de kinderen er niet waren geweest, was ik misschien naar de klote gegaan", aldus Krabbé. "Ik denk het niet, maar je weet nooit. Ik was er in elk geval nooit zo sterk uit gekomen."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 8

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de achtste speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
1899 Hoffenheim SpVgg Greuther Fürth 3-3
Bayer Leverkusen FSV Mainz 05 2-2
VFL Wolfsburg SC Freiburg 0-2
Eintracht Hannover 96 3-1
Düsseldorf Bayern München 0-5
Dortmund FC Schalke 04 1-2
Werder Bremen M'gladbach 4-0
1.FC Nürnberg FC Augsburg 0-0
Hamburger SV VFB Stuttgart 0-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 8 8 0 0 24 26-2
2 Eintracht Frankfurt 8 6 1 1 19 19-11
3 FC Schalke 04 8 5 2 1 17 17-8
4 Borussia Dortmund 8 3 3 2 12 18-11
5 Bayer Leverkusen 8 3 3 2 12 13-11
6 Hannover 96 8 3 2 3 11 16-13
7 SC Freiburg 8 3 2 3 11 13-10
8 FSV Mainz 05 8 3 2 3 11 9-10
9 Werder Bremen 8 3 1 4 10 14-13
10 Hamburger SV 8 3 1 4 10 9-11
11 Fortuna Düsseldorf 8 2 4 2 10 6-8
12 VFB Stuttgart 8 2 3 3 9 8-14
13 Borussia Mönchengladbach 8 2 3 3 9 9-16
14 1899 Hoffenheim 8 2 2 4 8 13-17
15 1.FC Nürnberg 8 2 2 4 8 7-14
16 FC Augsburg 8 1 3 4 6 5-11
17 SpVgg Greuther Fürth 8 1 2 5 5 5-14
18 VFL Wolfsburg 8 1 2 5 5 2-15

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 26 okt, 20:30 FC Augsburg Hamburger SV
za 27 okt, 15:30 FC Schalke 04 1.FC Nürnberg
za 27 okt, 15:30 SC Freiburg Dortmund
za 27 okt, 15:30 FSV Mainz 05 1899 Hoffenheim
za 27 okt, 15:30 SpVgg Greuther Fürth Werder Bremen
za 27 okt, 15:30 Düsseldorf VFL Wolfsburg
zo 28 okt, 15:30 VFB Stuttgart Eintracht
zo 28 okt, 17:30 Bayern München Bayer Leverkusen
zo 28 okt, 17:30 Hannover 96 M'gladbach

Topscorers:

# speler club goals
1 Mandzukic Bayern München 7
2 Müller Bayern München 6
3 Meier Eintracht Frankfurt 5
3 Kiessling Bayer Leverkusen 5

FOK! wat een weer...Nu wel wat meer zon?

Goedemorgen! Op veel plaatsen in ons land verliep het weer dit weekend behoorlijk teleurstellend. Het was grotendeels bewolkt en af en toe viel er wat regen. Gisteren klaarde het alleen in het zuidoosten op, vandaag kan dat op meer plaatsen gaan gebeuren. Toch kan de bewolking ook vanmiddag nog hardnekkig zijn en dit vooral in het noordwesten.

De afgelopen nacht ontstond er hier en daar mist of laaghangende bewolking en het is even afwachten hoe snel dit oplost. Vanmiddag breekt dan met name in het zuidoosten de zon door, maar ook elders in het land is de kans op zon wat groter dan de afgelopen dagen. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig. Mocht de zon inderdaad goed doorbreken, dan kan de temperatuur oplopen tot iets boven de 20 graden. Op de Wadden blijft het sowieso wat frisser en ook in de bewolkte gebieden zal het niet warmer worden dan 17 graden.

Was het weer hier al teleurstellend te noemen, in Spanje en Frankrijk was het véél erger. Normaal valt er bij ons in 3 maanden tijd 200 tot 250 mm. Deze hoeveelheden vielen daar op sommige plaatsen in 3 dagen tijd en lokaal viel er zelfs nog veel meer. Nat dus.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon in de bergenWaarschijnlijk zien de Alpen er komend weekend een stuk witter uit dan nu.

Genocideproces Rwanda van start in Den Haag

De Nederlandse Yvonne N. staat vanaf maandag terecht voor het plegen van genocide. Het is de eerste keer dat iemand met de Nederlandse nationaliteit hiervoor terechtstaat. De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Den Haag. De 65-jarige vrouw claimt onschuldig te zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie was N. lid van een groep Hutu-extremisten die tussen februari en april 1994 jacht maakte op Tutsi's en gematigde Hutu's. Ook zou ze een vooraanstaand lid zijn geweest van de extremistische partij CDR en riep ze volgens het OM tussen 1990 en 1994 stelselmatig op tot geweld tegen Tutsi's. Dit gebeurde volgens justitie vooral in de wijk Gikondo van de hoofdstad Kigali, waar N. woonde.

Yvonne N. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij het doden van zeker twee Tutsi's en pogingen daartoe. Zo heeft N. volgens het OM een rol gespeeld in een bloedbad bij een kerk, op 9 april 1994 in Gikondo. Die dag werden ruim honderd mensen, onder wie kleine kinderen, afgeslacht met knuppels en machetes.

In oktober 1998 kwam N. naar Nederland, in het kader van gezinshereniging. Sinds december 2004 is ze in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. In juni 2010 werd ze aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de genocide. Twee jaar later werd haar voorlopige hechtenis opgeheven.

In september 2010 werd de zaak van N. voor het eerst behandeld in een pro-formazitting. Sindsdien heeft de rechter-commissaris, samen met het OM en de verdediging, ruim zeventig getuigen gehoord, hoofdzakelijk in het buitenland.

Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door milities. N. is door een Rwandese rechtbank in 2007 bij verstek tot levenslang veroordeeld voor haar betrokkenheid.

De zaak is uniek voor Nederland. Het is de eerste keer dat iemand met de Nederlandse nationaliteit terechtstaat voor het plegen van genocide. Wel stond eerder zakenman Frans van Anraat terecht wegens medeplichtigheid aan volkerenmoord. Hij leverde gifgas aan het regime van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Van Anraat werd uiteindelijk veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven.

In een eerdere zaak rond de volkerenmoord in Rwanda werd de asielzoeker Joseph M. door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot levenslang wegens het plegen van oorlogsmisdrijven. Aangezien M. niet de Nederlandse nationaliteit had, kon hij niet worden vervolgd voor genocide.

De Haagse rechtbank heeft vooralsnog acht weken uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.

'Colombia wil opheffing arrestatiebevel Nijmeijer'

De Colombiaanse regering zal deze week vragen het arrestatiebevel van FARC-strijdster Tanja Nijmeijer op te heffen. Dat zeggen bronnen rond de vredesbesprekingen tegen RCN La Radio. De Nederlandse moet 15 november op Cuba deel uitmaken van de onderhandelingsdelegatie van de FARC.

Het is onduidelijk hoe lang het Colombiaanse OM erover zal doen om het arrestatiebevel op te schorten. Donderdag werd bevestigd dat zij niet naar de start van de vredesonderhandelingen van de marxistische guerilla en de Colombiaanse regering in Oslo was gekomen omdat zij nog geen vrijgeleide had gekregen. Regeringsonderhandelaar De la Calle sprak toen zijn hoop uit dat Nijmeijer wel bij de volgende gespreksronde in Cuba aanwezig zou zijn. Alles wijst erop dat zij nog in Colombia is.

Nijmeijer zou in Havana moeten optreden als het publieke gezicht van de FARC. De vredesbesprekingen vinden evenwel achter gesloten deuren plaats. Afhankelijk van de 'dynamiek' van het overleg is het volgens het Colombiaanse radiostation de bedoeling dat de pers om de acht dagen wordt geïnformeerd over de voortgang. Mogelijk voert Nijmeijer dan het woord voor de FARC.

100 gewonden na demonstratie Koeweit

Ongeveer 100 burgers en 11 politieagenten zijn zondagavond gewond geraakt in Koeweit toen de politie een demonstratie uit elkaar joeg. Dat meldden de autoriteiten van Koeweit.

Tienduizenden demonstranten hadden zich verzameld om te protesteren tegen het besluit van de emir om de kieswet aan te passen. Het was een van de grootste en gewelddadigste demonstraties in de geschiedenis van Koeweit. Tientallen mensen werden gearresteerd, waaronder het voormalig parlementslid Waleed al-Tabtabai.

100 gewonden na demonstratie Koeweit
100 gewonden na demonstratie Koeweit (Foto: ANP)

Uitslaande brand boven bakker in Brielle

In een woning boven een bakkerij aan de Vischstraat in Brielle is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. Rond 02.20 uur was de brand onder controle, daarna was de brandweer nog lang bezig met nablussen.

Er zijn geen gewonden gevallen. De brand dreigde over te slaan naar het naastgelegen gebouw en het pand aan de overkant van de straat. Die gebouwen hebben rook- en waterschade. De bewoners ervan moesten de nacht elders doorbrengen.

Volgens een woordvoerder van de politie kan pas bij daglicht definitief vastgesteld worden hoe groot de schade is. De bakkerij en de woning daarboven zijn volledig uitgebrand en er dreigt instortingsgevaar. De straat is daarom deels afgezet.

Over de oorzaak is nog niets bekend, de politie sluit brandstichting nog niet uit. De Vischstraat ligt in het historische centrum van de vestingstad Brielle, binnen de oude stadsmuren.

.

UCI spreekt zich uit over rapport-Armstrong

De internationale wielrenunie UCI spreekt zich maandag uit over het USADA-rapport waarin voormalig tourwinnaar Lance Armstrong wordt aangemerkt als spil in een groots dopingnetwerk.

Het USADA schorste op basis van het 1000 pagina's tellende rapport Lance Armstrong voor het leven en ontnam hem al zijn titels waaronder zeven eindzeges in de Ronde van Frankrijk. Vier renners onder wie Levi Leipheimer die belastende getuigenverklaringen hadden afgelegd en daarbij zelf doping hadden toegegeven, kwamen er van af met schorsingen van een half jaar.

Maandag zal voorzitter Pat McQuaid om 13.00 uur duidelijk maken of de UCI deze beslissingen overneemt of afwijst. Als de internationale wielerunie het niet eens is met USADA, dan zal de UCI hoogstwaarschijnlijk beroep aantekenen bij het internationale hof van sportarbitrage CAS.

UCI spreekt zich uit over rapport-Armstrong
UCI spreekt zich uit over rapport-Armstrong (Foto: ANP)

Laatste debat Obama over buitenland

Het derde en laatste debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney zal draaien om buitenlandse politiek. De Republikein en de Democraat kruisen de degens maandagavond (lokale tijd) in Boca Raton, Florida.

Voor de Republikein Romney is het de laatste kans zijn uitglijder in het tweede debat rond de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië goed te maken. Romney viel Obama scherp aan op de manier waarop hij die zaak afhandelde, maar dat viel niet in goede aarde bij het publiek. Obama kwam dan ook als winnaar uit dat debat, waar Romney het eerste debat nog had gewonnen.

Het debat is 15 dagen voor de verkiezingen. In de peilingen ontlopen de twee elkaar niet veel. Het ziet er naar uit dat de uitslag van de staten Ohio, Virginia en Florida cruciaal zijn. Zowel Obama als Romney hebben de komende weken dan ook verschillende bezoeken aan die zogeheten 'swing states' gepland.

Engelse tv-reclame geeft uitleg over de Wii U

De echte fans weten al dat ze een Wii U willen sinds het moment dat de console is aangekondigd. De rest van de gamers zal wat meer overtuiging nodig hebben. Voor deze laatste groep heeft Nintendo een televisiereclame uitgebracht waarin zij de speciale features van de Wii U uitleggen.

De Nintendo Wii U komt 30 november uit in Europa in twee varianten. Een witte console met 8 GB opslag voor 300 euro en een zwarte console met 32 GB opslag en het spel Nintendo Land voor 350 euro.

Tietenkneder blijkt oplichter

Een osteopaat dacht een wel heel fijne manier gevonden te hebben om geld te verdienen. Hij beweerde namelijk borstkanker te kunnen voorkomen door borsten te masseren. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de man nu ontmaskerd als oplichter.

De man beweerde dat borsten door massage kwalijke stoffen zouden afvoeren waardoor borstkanker zou kunnen worden voorkomen. Op de website van de osteopaat is te lezen: "Onze massagebehandeling van de borsten stimuleert het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Massage levert een betere doorbloeding van het weefsel op waardoor afvalstoffen (toxines) worden afgevoerd. Hierdoor loopt u minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen."

Volgens deskundigen is die claim echter nergens op gebaseerd en gaat het om niets meer dan een poging om geld te verdienen aan de angst voor borstkanker. Volgens de behandelaar komt kanker echter 'niet of zelden' voor in goed doorbloede lichaamsdelen en die logica zou volgens hem voldoende zijn om de behandeling te legitimeren.

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij uitgegaan wordt van de zelfgenezende krachten van het lichaam. Voor de werking ervan bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs.

[Upd] Doden bij schietpartij winkelcentrum VS

Diverse mensen zijn zondag gewond geraakt bij een schietpartij in de buurt van een winkelcentrum in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat heeft de politie in het stadje Brookfield bekendgemaakt. De dader is nog voortvluchtig.

De schutter opende het vuur rond 11.00 uur bij een kuuroord in de buurt van het winkelcentrum. Een woordvoerder van het lokale ziekenhuis zei dat er vier gewonden waren binnengebracht, en dat er nog eens drie worden verwacht. Geen van de vier gewonden die reeds in het ziekenhuis zijn verkeert in kritieke toestand.

Update 01.01 uur
Inmiddels spreekt de media over drie doden en vier gewonden.

Volgens Amerikaanse media zou de schutter dood zijn aangetroffen, maar details hierover ontbreken nog. Het zou gaan om de 45-jarige echtgenoot van een werkneemster van de salon. De rechter zou recent een gebiedsverbod tegen de man hebben uitgevaardigd wegens het plegen van huiselijk geweld. 

[Primera División] Falcao weer reddende engel voor Atletico

Radamel Falcao heeft zich zondagavond andermaal tot het goudhaantje van Atletico Madrid ontpopt. De Colombiaan behoedde zijn ploeg in blessuretijd voor puntenverlies bij Real Sociedad. Falcao's benutte vrije trap was goed voor de enige treffer van de wedstrijd. Door de zege achterhaalde Atletico koploper Barcelona weer. Beide ploegen verzamelden 22 punten uit acht duels.

In een weinig spectaculair duel leek Atletico voor de tweede keer dit seizoen averij op te lopen. Kansen waren er wel voor de Madrilenen, maar Raul Garcia en Falcao kwamen niet tot scoren. Twintig minuten voor tijd was Atletico heel dicht bij de 0-1, maar doelman Enaut Zubikarai tikte een door een ploeggenoot verlengde vrije trap uit de bovenhoek.

Op de counter kreeg Sociedad tien minuten voor tijd ook een grote kans. Carlos Vela liet de mogelijkheid echter liggen om zijn ploeg op voorsprong te schieten. De wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar in blessuretijd besliste Falcao anders. Het was alweer zijn negende competitietreffer van het seizoen.

[Serie A] Knappe inhaalrace van Stekelenburgs Roma bij Genoa

Maarten Stekelenburg heeft zich zondagavond in de Serie A met AS Roma knap teruggevochten. De Nederlandse doelman was bij Genoa na een kwartier al tweemaal gepasseerd, maar won uiteindelijk met zijn ploeg met 4-2. De Romeinen stegen door de vierde seizoenszege naar de vijfde plek in de Serie A, met veertien punten uit acht duels.

Genoa opende sterk en leidde binnen vijftien minuten met 2-0 door goals van Juraj Kucka en Bosko Jankovic. Nog voor rust kwam Roma langszij via Francesco Totti en Daniel Osvaldo. Nogmaals Osvaldo en Erik Lamela stelden in de tweede helft de zege veilig.

De goal van Totti was zijn 217e in de Serie A ooit. Daarmee nestelde de 36-jarige aanvaller zich alleen op de derde plaats van de topscorerslijst aller tijden. Totti moest de derde plaats eerst delen met Giuseppe Meazza en José Altafini. De Italiaan heeft nummer twee Gunnar Nordahl met 225 goals in zicht. Silvio Piola's record van 274 goals is nog heel ver weg.

[Primera División] Real Betis niet langs laagvlieger Osasuna

Real Betis heeft nagelaten de vierde plaats in de Primera División in te nemen. De ploeg van Pepe Mel kwam zondagavond niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij Osasuna. Bij winst had Betis de vierde plek van Real Madrid overgenomen. Nu staat de club vijfde met dertien punten uit acht duels. Osasuna is gedeeld laatste met acht punten minder.

Espanyol achterhaalde Osasuna op de ranglijst door de eerste seizoenszege. De Catalanen wonnen in eigen huis met 3-2 van Rayo Vallecano. De Uruguayaan Cristian Stuani maakte in de blessuretijd de winnende goal. Leonardo Carrilho Baptistao nam de Vallecano-productie voor zijn rekening, terwijl Joan Verdu de eerste twee goals van Espanyol maakte. Rayo staat twaalfde.

Levante handhaafde zich in de subtop door een nipte zege bij Getafe. Spits Míchel maakte drie minuten voor tijd de enige goal. Real Zaragoza won met 2-1 bij Granada

Zelfverbranding Tibetaan in China

Een Tibetaanse man heeft zich zaterdag in brand gestoken bij een klooster in de Chinese provincie Gansu. De man deed een oproep voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Hij overleefde de zelfverbranding niet. Dat heeft de organisatie Free Tibet zondag gezegd.

Volgens Free Tibet ging het om een 27-jarige vader met twee kinderen. Nadat hij zichzelf in brand had gestoken rende hij op het klooster af. Politieagenten die ter plaatse waren probeerden het vuur nog te doven, maar de man wist dit te voorkomen.

Sinds maart 2011 hebben bijna zestig Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese heerschappij in Tibet, aldus Free Tibet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.