UCI neemt Armstrong Tourzeges af

De internationale wielerunie UCI heeft besloten om Lance Armstrong te bannen uit de wielersport. Voorzitter Pat McQuaid heeft in een speciaal belegde persconferentie aangegeven dat de Amerikaan al zijn zeven Tourzeges in moet leveren.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA kwam onlangs met een duizend pagina's tellend rapport waarin bewijs werd geleverd dat Armstrong niet alleen doping gebruikt had maar ook een van de belangrijkste pijlers in een groot dopingnetwerk rond de US Postal-ploeg was.

Het USADA hoorde in de zaak vele getuigen, waaronder oud-renners van US Postal, en vergaarde ook via allerlei deskundigen bewijs. Het Amerikaanse antidopingagentschap besloot hierop Armstrong voor het leven te schorsen en al zijn Tourzeges af te nemen. Het UCI heeft na bestudering van alle bewijzen besloten deze straffen over te nemen.

Ook werden Levy Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step), Christian Vandevelde. (Garmin), David Zabriskie (Garmin), Tom Danielson (Garmin) en de inmiddels gestopte Michael Barry (Sky) en George Hincapie (BMC) enkele maanden geschorst. Van hen is Leipheimer inmiddels door zijn ploeg op straat gezet.

De organisatie van de Tour de France heeft al eerder laten weten dat mocht het UCI Armstrong bestraffen dat zijn Tourzeges uit de jaren 1999-2005 vacant blijven. De reden hiervoor is dat veel renners die destijds achter de Amerikaan in de top eindigden ook door de mand gevallen zijn.

Het UCI zal komende vrijdag een speciale bijeenkomst beleggen om maatregelen te treffen die moeten voorkomen dat er ooit weer op een grootschalige manier doping kan worden gebruikt in het wielrennen.

McQuaid ziet in ieder geval nog wel toekomst voor de sport. "Het is niet de eerste keer dat de sport op een kruispunt staat en we naar het verleden moeten kijken. We zullen wederom een weg voorwaarts volgen."