Meer omzet en winst voor Philips

Philips heeft in het derde kwartaal de winst en de omzet zien toenemen. Een belangrijke bijdrage kwam van de activiteiten in de opkomende markten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die maandag zijn gepubliceerd.

De omzet nam met veertien procent toe tot 6,1 miljard euro. Vijf procent van de groei was op autonome basis, de rest kwam door valutaverschillen en acquisities. In de opkomende markten bedroeg de autonome groei tien procent. Ruim een derde van de totale omzet van Philips is nu afkomstig van de activiteiten daar.

Opgesplitst per activiteit blijkt dat groei vooral in gezondheidsdivisie is behaald, met een autonome groei van zeven procent. De verkoop van consumentenproducten steeg met drie procent, waarbij de entertainmentproducten op de omzet drukten. De verlichtingstak verkocht vier procent meer.

De winst steeg met 94 miljoen euro tot 170 miljoen euro. Vorig jaar moest Philips echter nog vijftig miljoen euro afschrijven op het onderdeel dat televisies maakte. Dat is inmiddels via een joint venture, dat grotendeels in handen is van het Chinese TPV, afgestoten.

Volgens Philips weet het de 'sterke economische tegenwind in de wereld' mede het hoofd te bieden door een vorig jaar ingezet hervormingsprogramma. Een groot onderdeel daarvan vormt het terugbrengen van de overheadkosten.

Philips kondigde vorig jaar aan 4500 banen te schrappen. Dit jaar kwamen daar nog eens 2200 banen bij. Dit heeft 306 miljoen euro aan besparingen opgeleverd in het derde kwartaal. De extra bezuinigingen zorgen voor ongeveer driehonderd miljoen euro extra kosten in het vierde kwartaal.


Meer omzet en winst voor Philips (Foto: Novum)