FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 oktober 2012

Spanjaarden protesteren bij parlement

Duizenden Spanjaarden zijn dinsdag de straat opgegaan voor een demonstratie voor het parlementsgebouw in Madrid. Op het moment dat het protest plaatshad werd in het parlement gedebatteerd over verdere bezuinigingen voor 2013.

De politie was in grote getale aanwezig, maar tot geweldsuitbarstingen kwam het niet. Vorige maand werden vergelijkbare protesten gehouden bij het parlementsgebouw. Toen raakten tientallen mensen gewond en werden tientallen gearresteerd.

Voor donderdag en zaterdag staan opnieuw demonstraties gepland.

'Opstelten steunt plan voor teams woonwagenkampen'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunt het plan om speciale teams in te zetten ter ondersteuning van gemeenten bij de aanpak van misstanden op woonwagenkampen. Dat liet de minister weten aan Nieuwsuur, meldt het actualiteitenprogramma dinsdagavond.

Opstelten noemt het plan in een reactie 'een goede aanpak'. Het idee komt van de Bossche hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen. De teams moeten volgens hem op uniforme wijze de controle, monitoring en handhaving voor hun rekening nemen, zodat misstanden waarbij politie en justitie moeten ingrijpen worden voorkomen.

Ook burgemeester Henri De Wijkerslooth van Waalre pleit voor dergelijke teams. In Waalre werd maandag een woning en loods op het woonwagenkamp doorzocht in verband met een onderzoek naar drugsgrondstoffen.

Bradley Cooper wil Richard Gere als meest sexy man

Bradley Cooper nomineert Richard Gere voor de titel van 'sexiest man alive'. De acteur werd vorig jaar zelf uitgeroepen tot meest sexy man door het Amerikaanse blad People, maar moet zijn titel volgende maand weer afstaan.

"Ik ben nu drie dagen per week in therapie", grapt Cooper tegenover People over het feit dat hij zijn titel kwijtraakt. "Maar ik denk dat ik het wel overleef." De 37-jarige Cooper ziet in Richard Gere een waardige opvolger. "Hij is sexy."

De 63-jarige Gere werd in 1999 al eens uitgeroepen tot sexiest man alive.

Melanie Griffith afgebrand op Twitter

Melanie Griffith wordt op Twitter vaak de grond in geboord. "De meesten vertellen me dat ik er verschrikkelijk uitzie", zegt de 55-jarige actrice tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "De tweets die ik krijg zijn echt heel gemeen."

Griffith is er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat ze er geweldig uitziet, maar doet er wel alles aan om in vorm te blijven. "Ik train veel", zegt de blondine, die getrouwd is met Antonio Banderas. "Ik heb een personal trainer met wie ik vier keer per week sport en ik doe ook aan bikram yoga."

Indrukwekkende trailer voor Empires of the Deep

Er is een behoorlijk trippy trailer voor de Chinees-Amerikaanse sciencefictionfilm Empires of the Deep verschenen. De film, met een budget van 100 miljoen dollar, is geregisseerd door Michael French, die eerder naam maakte met onder meer een documentaire over het muziekblad Rolling Stone (1976) en meer recentelijk de avonturenfilm Heart of a Dragon (2008).

Al duizenden jaren gaan er verhalen over de hele wereld over prachtige zeemeerminnen die mensen verleiden. De fasinerende en mysterieuse onderwaterwereld heeft altijd onze fantasie geprikkeld. Welke geheimen zijn er in de diepte? Waarom verleiden zeemeerminnen mannen? Empires of the Deep is een magisch liefdesverhaal tussen een zeemeermin en een jonge man. De film is gebaseerd op een verhaal van Jiang Hongyu. Het script voor Empires of the Deep werd geschreven door Randall Frakes, die eerder naam maakte met onder meer Blowback en Stealing Candy.


Een soort van Avatar onderwater maar dan op zijn Chinees.

'Doodstraf is feitelijk marteling'

De doodstraf moet worden gezien als een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en moet komen te vallen onder internationale conventies die marteling verbieden. Dat staat in een rapport van Juan Mendez, die namens de Verenigde Naties onderzoek doet naar martelingen.

Mendez heeft zijn rapport dinsdag aan de Algemene Vergadering van de VN gepresenteerd. Volgens Mendez zijn er wereldwijd steeds meer voorstanders van het afschaffen van de doodstraf. Momenteel is de doodstraf nog een uitzondering op het recht op leven dat is vastgelegd in internationale wetten.

De Verenigde Staten, Singapore en Egypte waren het oneens met de constatering van Mendez, dat er steeds meer steun zou zijn voor het afschaffen van de doodstraf.

Rusland rekt definitie van hoogverraad op

Het Russische parlement heeft dinsdag razendsnel een nieuwe wet aangenomen waarin de definitie van hoogverraad flink wordt opgerekt. Volgens critici wil president Vladimir Poetin met de wet andersdenkenden in Rusland onderdrukken. Onder Poetin werden eerder al wetten aangenomen waardoor boetes voor protesten drastisch werden verhoogd en hulp aan internationale organisaties aan banden wordt gelegd.

Onder de oude wet werd hoogverraad gedefinieerd als spionage of het bieden van hulp aan een ander land waardoor de Russische veiligheid in het geding komt. Door de nieuwe wet wordt elke handeling die 'de constitutionele orde, de soevereiniteit en de territoriale integriteit' van Rusland in gevaar brengt ook beschouwd als hoogverraad.

De wet is geschreven door de Russische veiligheidsdienst FSB, de opvolger van de ooit zo gevreesde KGB. Ook het bieden van advies of geldelijke steun aan een land of een internationale organisatie, wordt voortaan als hoogverraad beschouwd.

De Doema nam de wet met een overweldigende meerderheid aan en hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren in de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement. De straf voor hoogverraad, twintig jaar cel, blijft in de nieuwe wet hetzelfde.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat de nieuwe wet zo losjes is geformuleerd, dat de regering iedereen met een afwijkende mening als een verrader kan aanduiden. "Ze kunnen elke soort activist hierdoor vastzetten", aldus activist Lev Ponomarjov. "Het is een zwaard van Damocles boven het hoofd van iedereen die contacten met buitenlanders onderhoudt."

Poetin heeft sinds hij in maart voor de derde keer als president werd gekozen de oppositie hard aangepakt. De massale straatprotesten die in de aanloop naar de verkiezingen werden gehouden waren volgens Poetin het werk van Washington, bedoeld om Rusland te ondermijnen. Poetin trok tijdens de campagne regelmatig van leer tegen de Verenigde Staten.

[CL] Uitslagen Groep E t/m H (23/10/2012)

Vanavond stond de derde speelronde op het programma in de groepsfase van de Champions League voor Groep E tot en met H. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.


Groep E

Shakhtar Donetsk (Oek) - Chelsea (Eng) 2-1
3' Texeira 1-0
 52' Fernandinho 2-0
 88' Oscar 2-1

FC Nordsjaelland (Den) - Juventus (Ita) 1-1
 50' Beckmann 1-0
 81' Vucinic 1-1

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Shakhtar Donetsk 3 2 1 0 7 4-2
2 Chelsea 3 1 1 1 4 7-4
3 Juventus 3 0 3 0 3 4-4
4 Nordsjaelland 3 0 1 2 1 1-7


Programma woensdag 7 november:
Chelsea (Eng) - Shakthar Donetsk (Oek)
Juventus (Ita) - FC Nordsjaelland (Den)


Groep F

Lille OSC (Fra) - Bayern München (Dui) 0-1
 20' Müller 0-1 (pen.)

BATE Borisov (WRu) - Valencia (Spa) 0-3
 45' Soldado 0-1 (pen.)
 55' Soldado 0-2
 69' Soldado 0-3

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Valencia 3 2 0 1 6 6-2
2 BATE Borisov 3 2 0 1 6 6-5
3 Bayern München 3 2 0 1 6 4-4
4 Lille 3 0 0 3 0 1-6


Programma woensdag 7 november:
Bayern München (Dui) - Lille OSC (Fra)
Valencia (Spa) - BATE Borisov (WRu)


Groep G

Spartak Moskou (Rus) - Benfica (Por) 2-1
 3' Carioca 1-0
 33' Lima 1-1
 43' Jardel 2-1 (e.d.)

FC Barcelona (Spa) - Celtic (Sch) 2-1
 18' Samaras 0-1
 45' Iniesta 1-1
 90+3' Alba 2-1

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona 3 3 0 0 9 5-2
2 Celtic 3 1 1 1 4 3-2
3 Spartak Moskou 3 1 0 2 3 4-6
4 Benfica 3 0 1 2 1 0-2


Programma woensdag 7 november:
Benfica (Por) - Spartak Moskou (Rus)
Celtic (Sch) - FC Barcelona (Spa)


Groep H

Galatasaray (Tur) - CFR 1907 Cluj (Roe) 1-1
 19' Nounkeu 0-1 (e.d.)
28' Aguirregaray (CFR 1907 Cluj/2xg)
77' Yilmaz 1-1
Bijz: Felipe Melo (Galatarasay) mist in de 35e minuut een strafschop

Manchester United (Eng) - Sporting Braga (Por) 3-2
 2' Alan 0-1
 20' Alan 0-2
 25' Hernandez 1-2
 62' Evans 2-2
 75' Hernandez 3-2

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Manchester United 3 3 0 0 9 6-3
2 CFR 1907 Cluj 3 1 1 1 4 4-3
3 Sporting Braga 3 1 0 2 3 4-5
4 Galatasaray 3 0 1 2 1 1-4


Programma woensdag 7 november:
CFR 1907 Cluj (Roe) - Galatasaray (Tur)
Sporting Braga (Por) - Manchester United (Eng)

'Ernstig gebrek aan ambitie politiek voor winterspoor'

Spoorwegminister Schultz legt een ernstig gebrek aan ambitie aan de dag en wordt daarin gesteund door de Tweede Kamer. Dat zegt reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV. Niet alleen bij werkelijk extreem weer zal de treindienst bij de NS worden uitgedund, maar ook bij relatief mild winterweer, zoals enkele centimeters sneeuw of lichte tot matige vorst. Dit 'paniekvoetbal' zal nog jaren duren, zo bleek vandaag bij het debat van de vaste Kamercommissie IenM. 

Treinreizigers zullen onnodig als haringen in een ton worden vervoerd of zelfs niet in de resterende treinen passen, terwijl de weersomstandigheden daartoe geen aanleiding vormen. Voor Beter OV vindt dat uiterst betreurenswaardig. 

De reizigersorganistaie merkt ook een positief punt op. De minister heeft toegezegd dat ook de regionale vervoerders een plek krijgen in het landelijke coördinatiecentrum OCCR. Dat is een goede zaak omdat de slagvaardigheid die de regionale vervoerders aan de dag leggen, wellicht kan overslaan op de andere betrokkenen bij dit OCCR.

Hagenaars langer vast voor molesteren voetballer

Twee 19-jarige Hagenaars die zaterdag bij een voetbalwedstrijd een 27-jarige speler het ziekenhuis in sloegen, blijven langer in de cel. De rechter-commissaris heeft hun voorlopige hechtenis dinsdag verlengd, laat justitie weten. Het slachtoffer liep door de schoppen en klappen onder meer oogletsel en een gebroken oogkas op.

Aanleiding voor de knokpartij was vermoedelijk een overtreding tijdens het duel tussen Haaglandia en PGS-Vogel in Rijswijk. Zeker vier spelers van de thuisspelende ploeg schopten het slachtoffer terwijl hij op de grond lag. De vier werden aangehouden.

De twee andere arrestanten, een jongen van 16 en een man van 20 jaar werden al eerder vrijgelaten. Na verhoor konden ze naar huis.

Drugsactie zuiden volgde op Duitse tip

Het onderzoek dat dinsdagochtend uitmondde in een politieactie op twintig locaties in Brabant en Limburg kwam op gang op verzoek van de Duitse autoriteiten. In totaal werden vier verdachten aangehouden, zo laat de politie weten. Ze worden verdacht van de handel in en het transport van drugs, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De vier verdachten, tussen de 39 en 65 jaar oud, werden opgepakt in hun woningen in Valkenswaard, Eijsden-Margraten en het Belgische Neerpelt. Ze kwamen vorig jaar in beeld bij een groot Duits onderzoek naar wiethandel. Daarop begon de Nederlandse politie een eigen onderzoek.

Bij de doorzoekingen, waar ook genisten van het leger aan deelnamen, werden onder meer enkele tonnen aan contanten, verdovende middelen, vuurwapens, administratie, kunstobjecten, auto's en een woning in beslag genomen.

Eerder deze maand werden in Denemarken de vermoedelijke kopstukken van de criminele organisatie opgepakt. Ze werden gepakt in een laboratorium waar speed werd gemaakt. De criminele organisatie zou miljoenen euro's hebben witgewassen.

BBC trekt stekker uit 'Teletekst'

De Britse omroep BBC stopt dinsdag helemaal met Ceefax, de oudste teletekst dienst in de wereld. De omroep stopt met de analoge dienst omdat is overgestapt op digitale televisie met een andere informatievoorziening.

Een groot deel van Groot-Brittannië kon de teletekstdienst al enige tijd niet meer ontvangen omdat ze waren overgestapt op digitale televisie. Dinsdagavond wordt het laatste analoge signaal uitgezet in Noord-Ierland en is Ceefax verleden tijd, aldus de BBC dinsdag.

Ceefax werd in 1974 opgezet met hoofdpunten uit het nieuws, weersvoorspellingen, tv-gids en sportuitslagen. De bedoeling was het nieuws met het publiek te delen, zodra het binnenkwam bij de BBC.

BBC trekt stekker uit Ceefax
BBC trekt stekker uit Ceefax (Foto: ANP)

'Vitesse stelt Amerikaan aan in directie'

Vitesse is druk bezig met de hervormingen in de bestuurskamer. De club heeft volgens Voetbal International de Amerikaan Peter Gansler aangesteld als commercieel directeur.

Gansler werkte in het verleden onder meer als topman bij sportkledingfabrikant adidas. Volgens een woordvoerder van Vitesse is de aanstelling van Gansler nog niet helemaal rond, maar is dit slechts een kwestie van tijd.

"Het is nog niet officieel, aangezien het formeel nog moet worden afgerond", laat een woordvoerder van de Arnhemmers weten aan Voetbal International. "Momenteel is het 99 procent zeker, maar verwacht wordt dat het de komende dagen rond komt."Gansler is hiermee de opvolger van Marie-José Helle.

Enkele maanden geleden werd bekend dat zij de club zou verlaten. Eerder werd op dinsdag officieel bekend dat algemeen directeur Paul van der Kraan zou vertrekken bij de Arnhemse club. Met Erwin Kasakowski was al een vervanger voor hem op interim-basis actief.

Offermanns stapt op als burgemeester Meerssen

Ricardo Offermanns (VVD) treedt terug als burgemeester van Meerssen. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Meerssen dinsdagavond.

In een verklaring zegt Offermanns dat 'de vertrouwensband tussen gemeenteraad en burgemeester ter discussie staat', meldt L1.

Offermanns wordt ervan beschuldigd als kandidaat voor het burgemeesterschap in Roermond informatie te hebben gekregen van de Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey over de sollicitatieprocedure. Van Rey liet maandag al weten zijn functie als wethouder en senator neer te leggen.

Naast Silva ook geen Maicon tegen Ajax

Manchester City is niet op volle oorlogssterkte naar Amsterdam afgereisd voor het duel met Ajax, al heeft de ploeg genoeg capabele vervangers in huis.

David Silva zal door een hamstringblessure niet meespelen in de Amsterdam ArenA op woensdag. De Spanjaard liep tijdens de interland tussen Spanje en Frankrijk deze kwetsuur op en zal er minimaal een aantal weken uit zijn.

Daarnaast is ook de Braziliaanse rechtsback Douglas Maicon niet aanwezig. De kilometervreter van de Engelsen kampt met een voetblessure en is derhalve ook niet inzetbaar voor trainer Roberto Mancini.

Middenvelder Javi Garcia kan eveneens niet in actie komen tegen de Amsterdammers. De Spaanse controleur heeft te veel last van zijn heup en laat het treffen met Ajax schieten.

'Andere aanpak asielzoekers op straat'

Er moet een andere aanpak komen van uitgeprocedeerde asielzoekers die tussen wal en schip vallen. Hiervoor pleitte burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam dinsdag in de Tweede Kamer. Daar was een rondetafelgesprek over de tentenkampen met asielzoekers in Amsterdam en Den Haag.

Er zijn grote aantallen asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar die niet terug kunnen naar hun land. Veel van die mensen belanden op straat. Zeker 40 van hen hebben nu een tentenkamp in Osdorp in Amsterdam opgeslagen.

De opvang voor deze groep is nu vanuit het Rijk alleen mogelijk als ze bereid zijn vrijwillig mee te werken aan de terugkeer naar hun vaderland. Van der Laan wil een "lichter criterium" waarbij deze asielzoekers in aanmerking komen voor opvang zolang ze meewerken aan een oplossing.

'Kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben'

Een kind moet wettelijk meer dan twee ouders kunnen hebben. De huidige wetgeving over ouderschap doet geen recht aan de diversiteit van gezinnen, vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij diende dinsdag een motie in de Tweede Kamer in met de vraag om onderzoek naar de wetgeving rond juridisch ouderschap.

Van Tongeren wil een discussie aanjagen over wie volgens de wet ouder mag zijn en of dat meer dan twee mensen kunnen zijn. Nu zijn de biologische ouders meestal de juridische ouders.

"Met de wet Lesbisch Ouderschap wordt eindelijk de juridische positie van roze gezinnen verbeterd. Dat werd tijd", zegt het Kamerlid. Volgens Van Tongeren komt het vaak genoeg voor dat bijvoorbeeld ook de vader van het kind van lesbische ouders een rol speelt in het leven van zijn kind. Van Tongeren verwijst naar Engeland, waar het al mogelijk is dat drie volwassenen het ouderlijk gezag over een kind delen.

Homobelangenvereniging COC Nederland spreekt van een 'doorbraak' nu er over het wetsvoorstel wordt gediscussieerd. "Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks gewoon op het gemeentehuis erkennen, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. Volgens het COC zullen jaarlijks zo'n driehonderd lesbische ouderparen van de nieuwe wet gebruikmaken.

Jongen (14) vrijgesproken van verkrachting 8-jarige

Een 14-jarige jongen uit Oudenbosch is in de rechtbank in Breda vrijgesproken van het verkrachten van een 8-jarig vriendje. Dat meldt BN/De Stem dinsdag.

De moeder van het slachtoffer had aangifte gedaan nadat haar zoon had verteld dat hij seksuele handelingen bij de tiener had moeten verrichten in ruil voor Pokémon-kaarten. Ook de neef van het slachtoffer legde een belastende verklaring af.

De rechtbank oordeelde echter dat er weliswaar dna van de verdachte is aangetroffen in de onderbroek van het slachtoffer, maar dat het niet om speeksel of sperma gaat. Ook is er volgens de rechtbank onvoldoende wettig bewijs omdat de verklaringen van het slachtoffer, de moeder en de neef allemaal afkomstig zijn van dezelfde bron: het slachtoffer. De 14-jarige jongen ontkent het misbruik.

De rechtbank liet weten dat de vrijspraak niet wil zeggen dat het slachtoffer niet de waarheid spreekt, maar dat er te weinig bewijs is om de verdachte te veroordelen.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Benedict Arnold-missies voor PS3-versie Assassin's Creed III

Op het Playstation Blog is bekendgemaakt dat de exclusieve Playstation 3-missies van Assassin’s Creed III over Benedict Arnold zullen gaan, de meest beruchte verrader uit de Amerikaanse geschiedenis.

"Het geheime West Point-verraad van Benedict Arnold en zijn sabotage van de Amerikaanse Revolutie hebben hem een zeer slechte naam bezorgd, een naam van bedrog en verraad", legt het blog uit. De vier missies van dit verhaal zullen draaien rondom zijn verraad.

Matt Turner, de schrijver van de game heeft laten weten dat deze missies realistischer zullen zijn dan het alternatieve verhaal over 'The Tyranny of King Washington'. Assassin’s Creed III komt op 30 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-release volgt op 23 november en de game zal later ook verschijnen voor Wii U. 

Releasedatum voor Family Guy: Back to the Multiverse

Activision heeft aangekondigd dat Family Guy: Back to the Multiverse op 23 november uitkomt voor Xbox 360 en PlayStation 3. Samen met deze aankondiging heeft de uitgever heeft ook enkele screenshots vrijgegeven.

Bij de aankondiging van de releasedatum heeft Activision wat meer uitleg gegeven over de multiplayer challenges. Deze uitdagingen kun je met vier vrienden spelen. Het voorlopige rooster van personages bestaat uit Peter, Brian, Quagmire en Stewie.

Spelers kunnen deelnemen aan een epic battle of een wild team battle. Meer informatie over de gameplay werd niet vrijgegeven, maar Activision wist wel te vertellen dat de multiplayer de typische sfeer van Family Guy bevat, als ook onverwachte grappen en cameo’s.

Family Guy 1Family Guy 2Family Guy 3

Roemeens Europarlementslid ontkent Holocaust

Een Europarlementslid uit Roemenië is in opspraak gekomen omdat hij op televisie zei dat "er nooit een Holocaust was in Roemenië." De extreemrechtse Corneliu Vadim Tudor zei dat hij de nazi-moord op vele Joden tot zijn dood zal ontkennen "omdat ik van mijn volk hou."

De nazi's hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog 280.000 à 380.000 Roemeense en Oekraïense Joden omgebracht in Roemenië, concludeerde een commissie onder leiding van Elie Wiesel, die hiervoor later de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Het Elie Wiesel Holocaust Instituut, een overheidsinstantie die de Holocaust onderzoekt, heeft justitie gevraagd om de politicus te vervolgen.

Roemeense Europarlementslid ontkent Holocaust
Roemeense Europarlementslid ontkent Holocaust (Foto: ANP)

Filmsponsoring Microsoft faalt

Softwaregigant Microsoft lijkt niet veel gehad te hebben aan hun sponsoring van de Nederlandse film Jackie met zusjes Jelka en Carice van Houten, die in mei dit jaar uitkwam.

Dit blijkt uit uitspraken van regisseuse Antoinette Beumer dinsdag in EénVandaag over haar film: "Er wordt ontzettend veel gebeld, er wordt ontzettend veel geskyped, misschien moeten we kijken of we een sponsor zoals Apple ofzo kunnen krijgen."

"Toen werd het uiteindelijk Microsoft en Samsung, en daar kon ik prima mee leven, met de kleine uitzondering dat ik ineens het woord skypen niet meer mocht zeggen, wat wel een beetje onhandig was. Want skypen is dan weer van Apple en niet van Microsoft", zo gaat Beumer verder. Niet echt een handige deal in de wetenschap dat Skype in 2011 door Microsoft werd overgenomen.

Filmsponsoring Microsoft faalt

City-aanvoerder Kompany noemt Ajax legendarisch

Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany heeft bewondering voor Ajax. De Belgische verdediger sprak aan de vooravond van het Champions Leaguetreffen lovende woorden over de Amsterdammers. "Ajax is een club van legendes", zei Kompany dinsdag op een persconferentie. "Ajax staat voor alles wat mooi is aan voetbal."

De tijd dat de Amsterdammers successen vierden in Europa is al enige tijd geleden. Desondanks voorziet Kompany een lastig duel. "Er zijn geen makkelijke wedstrijden in deze groep, morgen ook niet." Groep D, waar ook Real Madrid en Borussia Dortmund deel van uitmaken, wordt beschouwd als de poule des doods.

Coach Roberto Mancini liet zich uit in soortgelijke bewoordingen. "Het gaat een zware wedstrijd worden. Ajax heeft een jong, goed elftal."

Momenteel heeft Ajax weer veel zelfopgeleide spelers in de hoofdmacht staan. Sinds jaar en dag staan de Amsterdammers bekend om hun uitstekende jeugdopleiding. Mancini ziet Ajax op dat gebied als inspiratiebron. "Ik hoop dat wij met City over vijf of tien jaar het niveau van de jeugdopleiding van Ajax hebben."

Zowel Ajax als City moet woensdag in de Arena winnen om uitzicht te houden op overwintering in de Champions League. Ajax verloor de eerste twee groepsduels, terwijl de Engelsen een punt pakten.

Apple komt met iPad mini en iPad4

Apple heeft dinsdag twee nieuwe versies van de iPad geintroduceerd. Een half jaar na de introductie van de iPad3, komt Apple nu met de iPad4 en de lang verwachte iPad mini. De Apple-top maakte dit bekend tijdens een besloten bijeenkomst, waarop ook andere vernieuwingen werden gepresenteerd.

De iPad mini kan met een hand worden vastgehouden, wordt 7,2 millimeter dik en is 53 procent lichter dan de iPad2. Het apparaat heeft een scherm van 7,9 inch, terwijl de originele iPad een scherm van 9,7 inch had. Apple verzekerde dat alle software en apps die voor de iPad zijn ontwikkeld, ook werken op de iPad mini.

Apple komt met iPad mini en iPad4
Apple komt met iPad mini en iPad4 (Foto: ANP)

'Ik betaalde Biebers penisvergroting!'

Justin Bieber heeft een wonderlijke aanklacht aan zijn broek hangen. De zanger wordt er onder meer van beschuldigd een creditcard te hebben gestolen waarmee hij een penisvergroting zou hebben betaald.

De aanklacht is ingediend door een man die beweert de vader te zijn van Selena Gomez, de vriendin van Bieber. In de rechtbankdocumenten, die in het bezit zijn van entertainmentsite TMZ, staat verder dat de zanger vreemdgaat met onder anderen Rihanna en Penelope Cruz.

"Ik ben een emotioneel wrak", besluit de man zijn bizarre verhaal. "Amerika moet de muziek van Bieber boycotten."

Griekse coalitiepartner blokkeert bezuinigingen

De kleinste Griekse coalitiepartner, Democratisch Links, blokkeert een akkoord over extra Griekse bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro. De partij keert zich tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt die de trojka als voorwaarde stelt voor de uitkering van de volgende tranche aan noodhulp van 31,5 miljard euro.

Volgens Griekse ambtenaren wil de trojka, bestaande uit ambtenaren van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, dat de ontslagvergoeding voor werknemers in de private sector wordt verlaagd. Ook zouden automatische salarisverhogingen in de publieke sector moeten worden afgeschaft.

"Ik noch de parlementariërs van mijn partij zullen stemmen voor de aanpassing van arbeidsrechten die onze schuldeisers willen", zei partijleider Fotis Kouvelis. "De rechten van onze arbeiders zijn al zo aangetast dat met deze extra eisen alle resterende rechten ook verdwijnen." De zetels van Democratisch Links zijn overigens niet nodig om de andere twee regeringspartijen, Neo Demokratia en Pasok, een meerderheid in het parlement te bezorgen.

De Griekse regering moet snel met een geloofwaardig bezuinigingsprogramma komen om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van de volgende tranche aan noodhulp. Als die niet wordt uitgekeerd, gaat Griekenland op 16 november failliet.

Schultz: zelfde aantal treinen bij winterweer

Melanie Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur, wil zo snel mogelijk af van de maatregel om minder treinen te laten indien er winters weer wordt verwacht. Ze weet echter nog nog niet hoelang de 'noodmaatregel' nog nodig is.

Dit vertelde Schultz dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Schultz verwacht dat aan het einde van 2012 alle plannen klaar zijn om het spoor robuuster en vooral betrouwbaarder te maken. Ook is dan duidelijk of er extra maatregelen moeten worden genomen en of daar geld voor is. Het gaat  dan bijvoorbeeld over het aanleggen van meer spoor. Daarnaast kan dan bekeken worden hoeveel jaren er minder treinen zullen rijden op winterse dagen.

Om chaos te voorkomen zullen NS en ProRail komende winter minder treinen laten rijden als er meer dan 3 centimeter sneeuw valt of het meer dan 10 graden vriest. De verwachting is dat dit ongeveer twaalf keer per jaar zal voorkomen. Het kan volgens Schultz gebeuren dat er minder treinen worden ingezet, terwijl het weer meevalt. Ze prefereert deze situatie boven de eventuele chaos die kan ontstaan als er echt wat aan de hand is. Een dergelijke situatie kwam voor in februari, toen duizenden passagiers strandden.

Epic en Square Enix sluiten deal

Epic Games heeft vandaag bekendgemaakt dat Square Enix in zijn volledigheid gebruik mag maken van de Unreal Engine 3 en 4. De deal strijkt uit voor meerdere games en is tussen de twee bedrijven in goede overeenkomst getekend.

Epic Games Japan heeft samen met het hoofdkantoor van Square Enix alles op papier gezet en gezorgd dat Square Enix de juiste spullen in huis had om te kunnen werken met de engines.

“Epic has a strong relationship with Square Enix, and it’s an honor to provide their creative and technical talent with the best game technology available for licensing” , “We look forward to supporting their developers with world-class tools for years to come." aldus de baas van Epic Games Japan.

Tweede scherm Xbox 360 vanaf vrijdag

Tablets, pc's en smartphones kunnen vanaf vrijdag als tweede scherm worden aangesloten op de Xbox 360. Dat heeft Microsoft dinsdag bekendgemaakt. Hiervoor moet de gratis app Xbox Smartglass worden gedownload en geïnstalleerd. Zo kunnen smartphones en tablets als naslagwerk worden gebruikt tijdens het film kijken of het gamen.

In Nederland beperkt de ondersteuning van Smartglass zich vrijdag nog tot onder meer de racegame Forza Horizon, het dansspel Dance Central 3 en de portaal van de Halo-reeks, Halo Waypoint. Via het tablet kunnen gamers bijvoorbeeld dansnummers kiezen voor Dance Central of extra informatie opvragen over het fictieve universum van Halo.

In de Verenigde Staten is Smartglass vanaf de eerste dag een stuk uitgebreider. Zo is onder meer informatie over films of statistieken van sportwedstrijden live op te vragen via een tablet, laptop of smartphone.


Tweede scherm Xbox 360 vanaf vrijdag (Foto: Novum)

Nederlandse studio hoopt op tweede kans

De Utrechtse gamestudio Ronimo Games heeft een geschrapt spel alsnog online geplaatst. Het bedrijf zou graag zien dat de game een tweede kans krijgt. De actie-avonturengame Snowball Earth werd in 2007 gemaakt voor de Nintendo Wii, maar de gamestudio kreeg het budget voor de productie van de game niet rond.

"We hopen dat mensen de demo leuk vinden", zegt woordvoerder Fabian Akker. Met een hernieuwde aandacht voor het spel hoopt Ronimo ook dat investeerders interesse in Snowball Earth tonen. De demo van Snowball Earth voor de pc is alleen via torrentsites te downloaden.

Ondanks dat Snowball Earth in 2008 na een jaar werk in de ijskast verdween, heeft de studio naam gemaakt met het strategiespel Swords & Soldiers voor de Wii, pc en iPad. Daarnaast verscheen dit jaar de online actiegame Awesomenauts voor onder meer de pc en Xbox 360.

Snowball Earth draait om een robotjongetje dat denkt dat hij een nieuwe ijstijd heeft veroorzaakt. Wanneer blijkt dat yeti's koelkasten hebben laten openstaan, moet hij ze sluiten om zijn onschuld te bewijzen.


Nederlandse studio hoopt op tweede kans

Enoh en Sulejmani in selectie Ajax tegen City

Eyong Enoh en Miralem Sulejmani zijn opgenomen in de selectie van Ajax voor de Champions Leaguewedstrijd van woensdag uit bij Manchester City. Dat maakte trainer Frank de Boer dinsdag bekend tijdens een persconferentie. Beide spelers keren terug van een blessure. Jody Lukoki zit niet bij de groep.

Na twee nederlagen in groep D kan Ajax zich geen nieuwe misstap meer veroorloven. "Als je nog wat wilt betekenen, moet er nu een resultaat worden neergezet", weet De Boer. Ryan Babel heeft zin in de clash met de landskampioen van Engeland. "Dit zijn de grote, belangrijke wedstrijden en dat weten wij als groep."

Volgens De Boer moet zijn ploeg vooral oppassen voor de Argentijnse spits Sergio Agüero. "Hij is een beweeglijke speler, ondanks zijn lengte. Bovendien is hij heel snel en een goede kopper." City heeft met Carlos Tevez, Mario Balotelli en Edin Dzeko overigens nog een aantal topspitsen in dienst.

Utrecht aast nog op Tourstart

Utrecht wil ondanks alle dopingschandalen die in het wielrennen de ronde doen nog steeds de start van de Tour de France gaan organiseren. De Domstedelingen willen het circus in 2014, 2015 of 2016 naar Nederland halen. Voor volgend jaar is de start op Corsica gepland.

Burgemeester Aleid Wolfsen staat nog steeds achter de Utrechtse plannen. "Het schandaal heeft ons allemaal geraakt en het is goed dat het nu wordt onderzocht. Maar de mensen in de stad blijven heel enthousiast over dit evenement. Het plezier daaromheen is nog intact."

Utrecht wil al tien jaar de start van de Tour de France organiseren. Voor de editie van 2010 werd de stad verslagen door Rotterdam. PvdA, VVD, Leefbaar Utrecht en D66 steunen al dan niet met voorwaarden de lobby, terwijl SP en GroenLinks door de dopingperikelen en het afhaken van de Rabobank afgeschrikt zijn.

Giel Beelen kan geen muziek maken

Giel Beelen is niet in de wieg gelegd voor een carrière als muzikant. "Ik weet als ik iets opzet of het leuk is of niet en voor de rest kan ik helemaal niks", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

De dj en presentator heeft 'wel eens geprobeerd piano te spelen', maar dat bleek volgens hemzelf geen succes. "Ik heb ook totaal niet die behoefte", legt hij uit. "Ik vind het heerlijk om naar muziek te luisteren, maar ik zou mezelf geen muzikant noemen."

De 35-jarige Beelen was eerder dit jaar op televisie te zien met de door hem bedachte zangwedstrijd De Beste singer-songwriter van Nederland.

Goudmijn Zuid-Afrika ontslaat 8500 stakers

Het Zuid-Afrikaanse mijnbedrijf Gold Fields ontslaat 8500 stakende medewerkers. Het bedrijf heeft dat dinsdag gemeld. Gold Fields had de stakers tot dinsdag de tijd gegeven om het werk te hervatten.

Tienduizenden werknemers van meerdere mijnen in Zuid-Afrika houden al wekenlang spontane stakingen.

De onrust begon bij Lonmin's Marikana platinamijn in augustus. Bij een confrontatie schoot de politie toen 34 stakende mijnwerkers dood. Het bedrijf gaf medewerkers daarna opslag, waarna werknemers bij andere mijnen ook het werk neerlegden om opslag te eisen.

Goudmijn Zuid-Afrika ontslaat 8500 stakers
Goudmijn Zuid-Afrika ontslaat 8500 stakers (Foto: ANP)

Rutte: schadelijk om zo in het nieuws te zijn

VVD-leider Mark Rutte vindt het schadelijk voor zijn partij dat die nu negatief in het nieuws komt met de ontwikkelingen rond de afgetreden VVD-wethouder Jos van Rey. Rutte zei dat dinsdag na nieuwe onderhandelingen met de PvdA over de vorming van een kabinet.

"Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te komen, dat is duidelijk", zei Rutte. Hij wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de situatie in Roermond. Rutte wees erop dat er elke dag vele VVD-bestuurders aan het werk zijn van wie verwacht wordt dat ze aan 'heel hoge standaarden' voldoen wat betreft degelijkheid, betrouwbaarheid en integriteit. Of er in Roermond aan die VVD-standaarden voldaan is, moet volgens Rutte verder onderzoek uitwijzen.

Brussel wil meer geld van Den Haag

Brussel heeft mogelijk ruim een half miljard euro extra nodig van Den Haag, want de Europese Unie kampt met een fors gat in haar begroting voor dit jaar. Volgens ingewijden gaat het om 5 tot 10 miljard euro. Nederland zal bijna 6 procent moeten bijlappen.

Dat is maandag in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg vernomen. Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) zal de fikse tegenvaller dinsdagmiddag in het EP bekendmaken. De voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement, Alain Lamassoure, waarschuwde onlangs al voor een tekort van mogelijk 10 miljard euro.

Al een aantal jaren op rij zijn de begrotingen te krap opgesteld, klaagt het EP. De problemen komen dan ook niet geheel onverwacht. Onder druk van EU-lidstaten werd de begroting 2012 teruggebracht tot 129 miljard, 4 miljard minder dan de Europese Commissie nodig achtte.

EU wil half miljard euro extra van Den Haag
EU wil half miljard euro extra van Den Haag (Foto: ANP)

Kvitová verliest van zichzelf in Istanbul

Petra Kvitová heeft haar eerste partij bij de WTA Championships in Istanbul tegen Agnieszka Radwanska vooral van zichzelf verloren. De Tsjechische titelverdedigster sloeg talloze onnodige fouten en verloor vooral daardoor in twee sets. Het werd 6-3 en 6-2 voor Radwanska.

Radwanska liep in de eerste set snel uit naar 3-0, maar Kvitová speelde bij vlagen toch weer het uitstekende tennis waarmee ze in 2011 onder andere dit toernooi en Wimbledon won. Ze kwam terug tot 3-3, maar sloeg vervolgens weer vele onnodige fouten, waardoor Radwanska op 5-3 uit kon serveren.

Ook in de tweede set begon Kvitová dramatisch. Ze wist die set geen enkele keer haar service te winnen, maar wel met af en toe prachtige winners Radwanska te breken. Het mocht uiteindelijk niet baten - toen het leek alsof ze een comeback ging maken, daalde haar niveau weer dramatisch. Radwanska serveerde op 5-2 gedecideerd uit.

Radwanska en Kvitová zitten in de White Group op de WTA Championship. Daarin zitten ook Sara Errani en Maria Sharapova. Radwanska heeft goede zaken gedaan in de strijd om de halve finale; ook gewonnen sets en games tegen kunnen meetellen in voortgang.

Joods Cultureel Kwartier gelanceerd in Amsterdam

Het Joods Historisch Museum heeft dinsdag in het centrum van Amsterdam het Joods Cultureel Kwartier gelanceerd. Met een korte wandeling worden bezoekers nu langs vier monumenten in de vroegere jodenbuurt geleid.

De lancering valt samen met het tachtigjarig bestaan van het Joods Historisch Museum, dat in aanwezigheid van prins Willem-Alexander werd gevierd. De route door het Joods Kwartier leidt behalve langs het Joods Historisch bij het Waterlooplein ook langs het JHM Kindermuseum, de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge

De stichting Joods Historisch Museum beheert naast het museum ook de andere monumenten die langs de route te bezoeken zijn. Het is de bedoeling dat de collecties en gebouwen meer publiek trekken.

'Politie NY betaalde om moslims erin te luizen'

Een betaalde informant van de politie in New York kreeg opdracht om moslims te verleiden tot uitspraken die voor hen negatief konden uitpakken. Dat heeft de informant, Shamiur Rahman, gezegd tegen persbureau AP.

De 19-jarige Rahman, een Amerikaans staatsburger die oorspronkelijk uit Bangladesh komt, zei dat hij een dubbelleven leidde. Hij maakte foto's in moskeeën en verzamelde namen van onschuldige mensen die deelnamen aan islamitische bijeenkomsten, aldus Rahman.

Rahman zegt spijt te hebben van zijn werk, waar hij maximaal duizend dollar per maand voor kreeg. Hij zegt studenten en moskeeën te hebben bespioneerd. Rahman liet AP sms'jes en foto's zien die hij doorspeelde aan zijn contacten bij de politie.

Politiewoordvoerder Paul Browne was niet bereikbaar voor commentaar. Browne heeft eerder ontkend dat de politie op grote schaal moskeeën of studentengroepen in de gaten houdt. De politie in New York gaat alleen op concrete aanwijzingen af, aldus Browne. Rahman weerspreekt dit echter en zegt 'alles en iedereen bespioneerd te hebben'.

Derde deel Reve-biografie blijft in de winkels

Het derde deel van de Reve-biografie mag in de schappen blijven liggen en worden verkocht. Dat is de uitkomst van een kort geding dat Joop Schafthuizen, de voormalige levensgezel van Gerard Reve, had aangespannen tegen uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas. Schafthuizen wilde de publicatie tegenhouden en zegt dat hij er als erfgenaam van de schrijver geen toestemming voor heeft gegeven.

Het boek, Gerard Reve. Kroniek Van een Schuldig Leven. Deel 3: De Late Jaren (1975-2006), ligt sinds vrijdag in de winkels. Dat was eerder dan aangekondigd. Schafthuizen, die een bodemprocedure heeft lopen tegen Van Oorschot en Maas, reageerde daarop door een kort geding aan te spannen. Hij zocht een verbod op de verdere verspreiding van het boek en wilde dat de werken uit de boekhandels zouden worden teruggeroepen.

De rechtbank volgde de argumenten van Maas en Van Oorschot, omdat er geen nieuwe feiten zijn aangedragen waaruit blijkt dat Schafthuizen geen toestemming heeft verleend voor de publicatie. Ook heeft de uitgeverij volgens de rechter geen afspraken over het schrappen van passages geschonden.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het derde deel van de biografie in 2010 zou verschijnen. Schafthuizen, die met het overlijden van Reve in 2006 kwam te beschikken over het auteursrecht over diens ongepubliceerde werk, stak daar een stokje voor. Het boek wekt volgens hem de indruk dat het leven van het koppel draaide om erotiek, drank en geld.

De kwestie leidde al eerder tot een kort geding. In eerste instantie werd Schafthuizen in het gelijk gesteld, en werden uitgeverij en biograaf opgedragen om citaten en passages waar Reves auteursrecht op van toepassing is, aan te passen. In hoger beroep werden Van Oorschot en Maas in het gelijk gesteld.

Spelers NAC waren uitgekeken op Karelse

John Karelse was niet langer te handhaven als trainer van NAC Breda. Dat zei algemeen directeur Stefaan Eskes dinsdag op de persconferentie waar het ontslag van de trainer werd toegelicht. "De acceptatie voor John vanuit de spelersgroep is in de afgelopen weken tot een minimum gedaald en dat hebben we gesignaleerd in de directie."

NAC staat na negen speelronden op de voorlaatste plaats in de Eredivisie en volgens Eskes was er onder Karelse geen zicht op betere tijden. "We hebben gezien dat hij in de afgelopen periode meer en meer grip op het team aan het verliezen was en de slechte resultaten hebben daar als katalysator aan meegewerkt. We hadden niet het vertrouwen dat dit zou verbeteren."

Volgens technisch directeur Jeffrey van As leeft NAC op dit moment ver onder zijn stand. "We mikken op een plaats tussen de tien en veertien en dat is niet veranderd", vertelde de oud-speler van de club. "Ik ben ervan overtuigd dat deze doelstelling haalbaar moet zijn. Ik kijk niet zozeer naar de beperkingen van dit team, maar meer naar de mogelijkheden."

Met de zoektocht naar een opvolger is NAC naar eigen zeggen nog niet begonnen. "We willen eerst alle zaken met de vorige trainer netjes afhandelen, daarna gaan we pas op zoek naar een nieuwe", meldt Van As. Voorlopig staat Adri Bogers als interim-trainers voor de groep.

Verloren trouwring na 33 jaar gevonden

De verloren trouwring van een boer uit Nieuwe Pekela in Groningen is na 33 jaar teruggevonden. Tijdens een grote schatzoekersactie vond een man met een metaaldetector de gouden ring van boer Bulle. Dat meldt dinsdag de zoon van de boer, Henk Bulle.

De boer hielp 33 jaar geleden een koe bevallen in een veld achter zijn huis. Na de bevalling veegde hij zijn slijmerige handen af aan het gras en verloor daarbij zijn ring. Boer Bulle heeft vaak naar zijn trouwring gezocht, maar altijd vergeefs. Hij is inmiddels overleden, maar zijn vrouw is erg blij met de vondst.

Toen de zoon van de boer hoorde dat in de omgeving 120 hobbyisten met metaaldetectors naar schatten aan het zoeken waren, besloot hij hen in te schakelen.

Grote patch voor Medal of Honor: Warfighter op release

Op de releasedag van Medal of Honor Warfighter in Amerika heeft EA al een grote patch voor de game uitgebracht, zowel voor pc als consoles. De patch zou heel wat problemen in het spel moeten verhelpen, zowel voor de singleplayer als voor het online gedeelte van de game. Een overzicht van de patch vind je hier.

Hieronder hebben we alvast enkele van de meest opmerkelijke 'fixes' opgelijst:

  • Fixed an issue where controls would become unresponsive under certain conditions.
  • Fixed an issue where the default difficulty was set to Easy instead of Normal.
  • Players can no longer join an invitation only party without being invited.
  • Fixed “no scope” shooting. Players were getting immediate ADS accuracy without having to wait for the scope to come all the way up. Was very exploitable for snipers.
  • Made switching between primary and secondary weapons much more responsive.
  • (PS3 – Japan) Fixed an issue that prevented 17-year old users from playing online.
  • Fixed a case of an explosion not playing the correct audio.
  • Fixed an issue where controller prompts were showing even though a controller was not plugged in.
  • Mouse wheel now works with all scrolling lists in the game.
Medal of Honor Warfighter verschijnt 26 oktober voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.
 
Medal of Honor: Warfighter

Monster dodelijk?

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar mogelijk dodelijke effecten van de populaire drankjes van het merk Monster Energy. Dit naar aanleiding van zeker vijf sterfgevallen waarin de energiedrank een rol gespeeld zou hebben.

Een van de slachtoffers was een 14-jarig meisje dat na het drinken van twee blikken Monster overleden zou zijn aan een cafeïnevergiftiging. Een blik Monster bevat zo’n 240 milligram cafeïne. Daarmee bevat het drankje in verhouding anderhalf keer zoveel cafeïne als Red Bull.

De fabrikant laat in een reactie weten dat Monster Energy geen verantwoordelijkheid treft. Men zou door flink veel koffie te drinken eenzelfde hoeveelheid cafeïne binnen kunnen krijgen.

Monster EnergyMonster een killer?

'Franse regering schiet Peugeot te hulp'

De financieringstak van Peugeot Citroën krijgt hulp van de Franse overheid. Volgens de krant Les Echos krijgt de financiële divisie van het concern tot zeven miljard euro aan bankgaranties. In eerste instantie zou sprake zijn van een bankgarantie ter waarde van vijf miljard euro over een periode van drie jaar.

In ruil voor de bankgaranties verlangt de Franse regering volgens de krant wel dat er een goed sociaal plan komt voor ontslagen werknemers en een verandering binnen de leiding van het concern. Ook moet er een afgevaardigde van de werknemers in de raad van commissarissen komen.

In juli kondigde Peugeot aan duizenden arbeidsplaatsen te schrappen, vooral in de Franse fabrieken van het bedrijf. Peugeot wordt hard geraakt door de krimpende Europese automarkt. Naar verwachting daalt de vraag naar auto's dit jaar met acht procent.

Door de bankgaranties hoopt Peugeot haar kredietwaardigheid op te vijzelen. Medio oktober verlaagde Moody's de rating voor de Franse autobouwer nog naar Baa3. De negatieve outlook die Moody's hanteert, betekent dat een nieuwe afwaardering een reëel risico is.

Op dit moment verbruikt Peugeot tweehonderd miljoen euro per maand aan cash. De kredietbeoordelaar twijfelt of de autobouwer erin slaagt genoeg geld te lenen om dat bedrag op te kunnen hoesten.

'Kamp Waalre doet aangifte tegen burgemeester'

De bewoners van het woonwagenkamp in Waalre doen aangifte tegen burgemeester Henri de Wijkerslooth wegens discriminatie. Dat meldt Omroep Brabant dinsdag. Woordvoerders van politie en gemeente kunnen dit niet bevestigen en laten weten dat er nog geen aangifte is gedaan.

De Wijkerslooth vindt dat woonwagenkampen veel strenger aangepakt moeten worden. De burgemeester pleit voor de invoering van regionale of landelijke gespecialiseerde teams die illegale praktijken bestrijden. Hij is ook voor het langzaam laten uitsterven van de woonwagenkampen.

De kampers vinden dat De Wijkerslooth over de schreef gaat. Volgens hen 'staat de burgemeester met zijn opvattingen niet in de maatschappij', meldt de omroep. De bewoners zouden het verder onterecht vinden dat er nog steeds in hun richting wordt gewezen wegens de brandstichting in het gemeentehuis in Waalre in juli.

Boze Rotterdammer overgiet zichzelf met benzine

Een 53-jarige Rotterdammer is dinsdagochtend aangehouden nadat hij zichzelf met benzine had overgoten bij het UWV in zijn woonplaats. Dat meldt de politie dinsdag.

De man had ruzie gekregen bij het UWV dreigde het gebouw aan het Heiman Dullaertplein in brand te steken. Hij ging weg en kwam een half uur later terug met een jerrycan benzine. Een beveiligingsmedewerker meldde de bedreiging bij de politie. Agenten in burger kwamen naar het UWV en zagen hoe de man zich buiten het gebouw met benzine overgoot. De man is aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor verhoor. De politie onderzoekt of de man hulp nodig heeft.

Internationale trailer voor Django Unchained

Na een serie mooie posters en een nieuwe trailer voor de Amerikaanse filmmarkt is er nu een internationale trailer verschenen voor Django Unchained. In het voorproefje voor de nieuwe rolprent van Quentin Tarantino krijgen we meer te zien van de rol van de kwaadaardige Calvin Candie, voortreffelijk neergezet door Leonardo DiCaprio.

Django Unchained is geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino. In de film draait het om de bevrijde slaaf Django (Jamie Foxx) die samen met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christoph Waltz) op zoek gaat naar zijn vrouw Broomhilda von Shaft (Kerry Washington) die door de gewetenloze plantage-eigenaar Calvin Candie vastgehouden wordt. In de cast van Django Unchained zien we verder onder meer Jonah Hill, Amber Tamblyn, Dennis Christopher, Walton Goggins, M.C. Gainey, Don Johnson, Anthony LaPaglia, Zoe Bell, James Russo, James Remar, Todd Allen en Franco Nero. Django Unchained draait vanaf 17 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen.


De eerste internationale trailer voor Django Unchained.

Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting is toch wel de meest misbruikte en verkeerd gebruikte term van de afgelopen jaren, maar als de term ergens voor geldt is het voor humor. Rowan Atkinson geeft een briljante speech waarin hij zijn visie uitlegt. (En achter de lees verder het stukje uit Not The Nine o'Clock News met de racistische politieagent waaraan hij in zijn speech refereert.)

Met dank aan Sitethief voor de submit.

Anna Kendrick in romantische musicalverfilming

Anna Kendrick gaat de vrouwelijke hoofdrol spelen in The Last Five Years. De film is een bewerking van de gelijknamige musical uit 2002 over de relatie tussen een opkomende schrijver en een met haar carrière worstelende actrice. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Wie de mannelijke hoofdrol gaat spelen is nog onbekend.

Het is niet de eerste keer dat de 27-jarige Kendrick zingend op het witte doek verschijnt. Ze is vanaf januari in de Nederlandse bioscopen te zien in de muziekfilm Pitch Perfect, over een meidenzanggroep op een Amerikaanse universiteit.

De filmversie van The Last Five Years staat onder regie van Richard LaGravenese, bekend van onder meer Paris, je t'aime en P.S. I Love You. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Anna Kendrick in romantische musicalverfilming (Foto: Novum)

Derek Jacobi speelt graaf in Grace Kelly-film

Derek Jacobi heeft getekend voor de rol van graaf Fernando d'Aillieres in het biografische drama Grace of Monaco met Nicole Kidman in de titelrol. De flamboyante graaf was verantwoordelijk voor Kelly's transformatie van Amerikaanse filmster tot Europese prinses. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film vertelt het verhaal van de beroemde actrice Grace Kelly die in 1956 met Prins Reinier III van Monaco trouwde. Begin jaren zestig kreeg ze het aan de stok met de Franse premier Charles de Gaulle over de status van Monaco als belastingparadijs. Tot de cast behoren ook Tim Roth, Frank Langella en Parker Posey.

De 74-jarige Jacobi is vooral bekend als Shakespeare-acteur, maar was ook te zien in onder meer de tv-serie Cadfael en in films variërend van Gladiator tot Gosford Park tot The King's Speech. De Britse acteur werd viermaal genomineerd voor een Bafta en won er in 1976 een voor de tv-serie Caesar Must Die.

De opnames voor Grace of Monaco zijn momenteel aan de gang. De film verschijnt in 2014 in de bioscopen.


Derek Jacobi speelt graaf in Grace Kelly-film (Foto: Novum)

Bijrol voor Henny Huisman in piratenfilm

Henny Huisman heeft een rolletje bemachtigd in Piet Piraat en het Zeemonster. De tv-presentator kruipt in de huid van de voorzitter van de Dappere Piraten Club, Lichtblauwbaard. Dat maakte producent Studio 100 Film dinsdag bekend.

De 61-jarige Huisman heeft zin in zijn filmrol. "Ik heb vier kleinkinderen. Zij zullen hun opa binnenkort als echte piraat zien, wat wil een kind nog meer." Piet Piraat en het Zeemonster wordt de vierde film over de Belgische piraat. Ook Mega Mindy-actrice Free Souffriau heeft een bijrol. De film wordt geregisseerd door Bart Van Leemputten, die ook de andere Piet Piraat-films maakte.

De jeugdfilm wordt grotendeels opgenomen in Malta. In de film hoopt Piet Piraat ook lid te kunnen worden van de prestigieuze Dappere Piraten Club, maar om daarvoor in aanmerkingen te komen moet hij een zwaard ter hand nemen, een schat vinden en een zeemonster verslaan. De film gaat in mei in de bioscopen draaien.

Natuurwet Bleker controversieel verklaard

De wet Natuurbescherming van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) is dinsdag officieel controversieel verklaard. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de wet niet behandelen. Een nieuw kabinet moet beslissen wat er gaat gebeuren.

Bleker wilde met de nieuwe wet Natuurbescherming de Flora- en Faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet samenvoegen. Hierdoor moet het voor burgers en ondernemers duidelijker en eenvoudiger worden wat de regels voor natuurbescherming zijn, stelt Bleker. De Raad van State was eerder al kritisch over het plan.

Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand reageerde verheugd. Ze noemt de natuurwet van Bleker 'rampzalig' en is blij dat ook de VVD voor de controversieelverklaring stemde.

Ikea steekt anderhalf miljard in duurzame energie

Ikea wil in 2020 energieneutraal zijn door zijn energieverbruik en afvalproductie terug te dringen en zelf zonne- en windenergie te gaan produceren. Uiterlijk in 2020 moet het bedrijf zo zelfstandig in zijn energieverbruik kunnen voorzien. De Zweedse meubelgigant trekt daar anderhalf miljard euro voor uit, maakte Ikea dinsdag bekend.

Ikea gaat ook zijn productaanbod verduurzamen. Zo wil het bedrijf alleen nog maar ledverlichting gaan aanbieden die minimaal twintig jaar meegaat en tot 85 procent minder elektriciteit gebruikt.

Proces om genocide in Rwanda niet gestaakt

Het proces tegen een Nederlandse verdachte van genocide in Rwanda wordt voortgezet. Een verzoek van de verdediging om justitie niet-ontvankelijk te verklaren, is dinsdag door de rechtbank in Den Haag afgewezen.

Maandag vroeg de advocaat van Yvonne N., Victor Koppe, de rechtbank om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Het OM had ontlastende bewijsstukken volgens hem te laat bij het dossier gevoegd. De rechtbank stelt dat de stukken niet zonder meer ontlastend zijn voor de verdachte.

Het ging om een eerder vonnis van een rechtbank in Rwanda. De rechter oordeelde dat een aantal getuigen in die zaak niet betrouwbaar waren. De 65-jarige N. stond toen zelf niet terecht, maar deze getuigen hebben ook in haar zaak verklaringen afgelegd. Volgens de rechtbank in Den Haag blijkt uit het vonnis niet dat de getuigen onbetrouwbaar zijn.

Het OM beschikt al sinds 2010 over deze stukken, maar voegde ze pas vorige week toe aan het dossier. Koppe stelde dat daarmee de waarheidsvinding in het geding kwam.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de vrouw, die sinds 2004 de Nederlandse nationaliteit heeft, lid was van een groep Hutu-extremisten die tussen februari en april 1994 jacht maakte op Tutsi's en gematigde Hutu's in Gikondo. Tussen 1990 en 1994 zou ze bovendien stelselmatig hebben opgeroepen tot geweld tegen Tutsi's.

Ook zou N. volgens het OM een rol hebben gespeeld in een bloedbad bij een kerk, op 9 april 1994 in Gikondo. Daar werden ruim honderd mensen, onder wie kleine kinderen, afgeslacht met knuppels en machetes.

Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door milities. N. is door een Rwandese rechtbank in 2007 bij verstek tot levenslang veroordeeld voor haar betrokkenheid.

In een eerdere zaak rond de volkerenmoord in Rwanda werd de asielzoeker Joseph M. door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot levenslang wegens het plegen van oorlogsmisdrijven.

Windows 8 gelanceerd in China

Windows 8 is vandaag officieel in China gepresenteerd. Hoewel de nieuwste versie van Windows pas uiterlijk 26 oktober bij ons in de winkels ligt, was het dus nu al de beurt aan China. Microsoft maakt er kennelijk een doorlopend event van dat vandaag de 23ste begint en eindigt op de 26ste. 

Er waren uiteraard geen verrassingen ten aan zien van Windows 8, aangezien het meeste al bekend is. Wel waren er een groot aantal Windows 8 apparaten, waaronder natuurlijk de Surface tablets.

Op 29 oktober zullen we weten wat er allemaal uiteindelijk in Windows Phone 8 zit, want dat is tot op heden nog onbekend. Wel werd vandaag bekend dat de Samsung ATIV-S begin december uit komt in Nederland.

Windows 8 in China

VVD stapt uit coalitie Roermond

De VVD stapt uit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond. Dat maakte de lokale afdeling dinsdag bekend op een persconferentie. Na het vertrek van de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey leggen ook de twee andere VVD-wethouders hun functie neer.

Als motivatie verwees fractievoorzitter Dré Peters naar de terugkerende beschuldigingen van niet-transparant bestuur, waarbij steeds met de vinger naar de drie VVD-wethouders zou worden gewezen. "Hierdoor wordt het de VVD onmogelijk gemaakt normaal te functioneren."

Wethouder Vincent Zwijnenberg werd eerder als getuige gehoord in de corruptiezaak. Daarover wilde hij dinsdag niets kwijt. Zwijnenberg wilde slechts kwijt dat informatie waarvan 'redelijkerwijs vermoed kan worden dat zij geheim is, ook geheim moet blijven'.

Mogelijk bood de gevallen Van Rey niet alleen VVD-burgemeester Ricardo Offermanns, maar ook zijn collega-wethouder informatie aan uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Er zijn geen aanwijzingen dat Zwijnenberg is ingegaan op het aanbod van Van Rey.

Raja Moussaoui was de derde politica die haar aftreden bekendmaakte. De Roermondse politica was duidelijk geëmotioneerd en zei zeer teleurgesteld te zijn dat ze het werk waar ze van houdt niet kan afmaken.

Vorig jaar oktober werd een onderzoek ingesteld naar mogelijke belangenverstrengelingen van Van Rey. Een commissie kwam in maart tot de conclusie dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte. In twee gevallen was ook echt sprake van belangenverstrengeling. Desondanks mocht de 67-jarige politicus blijven zitten.

De VVD zat in een college met CDA en PvdA, met gedoogsteun van de lokale Partij Voor De Eenheid. De liberalen beschikken over elf van de 31 zetels en vormen verreweg de grootste fractie in de Limburgse stad.

Backstreet Boy kleedt zich als baby

AJ McLean heeft afgelopen weekeinde een babyfeestje gegeven ter ere van zijn nog ongeboren dochter. De Backstreet Boy had alle gasten gevraagd zich te verkleden als baby.

De 34-jarige McLean droeg een grote luier, had een speen om zijn nek en een grote speen in zijn hand, blijkt uit foto's die hij op Facebook plaatste. Zijn hoogzwangere vrouw Rochelle Karidis ging gekleed in een geel pak met bijen erop. Backstreet Boy-collega Kevin Richardson was ook van de partij, hij verscheen in een blauw pak.

McLean trouwde eind vorig jaar met Karidis. Het tweetal heeft al bekendgemaakt dat hun dochter Ava Jaymes gaat heten.

Depeche Mode op wereldtoer in voorjaar

Depeche Mode gaat op wereldtoer. De Britten trappen hun tournee op 7 mei af in Tel Aviv, melden ze op hun website. De toer volgt op een nieuw album, dat in april verschijnt.

Het worden de eerste liveshows sinds de Tour of the Universe, die de band in 2009 en 2010 afwerkte. Dinsdag werd ook bekend dat Depeche Mode op 7 juli een optreden geeft op Rock Werchter.

De band, bekend van nummers als Enjoy the Silence en People are People, doet in totaal 25 Europese landen aan en geeft 34 shows. Nederland staat niet op het lijstje. Na de Europese concerten volgen optredens in Noord-Amerika.


Een klassieker van Depeche Mode

Oud-ploeggenoot Armstrong bekent dopinggebruik

Oud-ploeggenoot van Lance Armstrong Steffen Kjaergaard heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt. De 39-jarige technisch directeur van de Noorse wielerbond deed zijn bekentenis dinsdag op een persconferentie in Oslo. Volgens de Noor was binnen de US Postal-ploeg van de Amerikaan sprake van een georganiseerd dopingprogramma.

Kjaergaard, die zijn carrière als prof in 1996 begon bij TVM, zegt twee later op eigen initiatief te zijn begonnen met het gebruik van epo bij de Deense ploeg Chicky World. Hij kreeg het middel via de Belgische dokter Georges Mouton, die hem van advies voorzag om niet betrapt te worden.

Na zijn overstap naar US Postal in 2000 had de tweevoudig Tour de France-deelnemer geen eigen dokter meer nodig. "Alles werd geregeld door de ploeg. Ik maakte me ook geen zorgen dat ik zou worden gepakt, dat gebeurde pas toen de test op epo werd ingevoerd."

De oud-renner komt met de bekentenis vanwege gewetensbezwaren. "Ik heb vijftien jaar met een leugen geleefd." Hij is na zijn boetedoening door de Noorse wielerbond geschorst. Kjaergaard zegt niet te weten of oud-ploeggenoten ook illegale producten hebben gebruikt. "Maar ik kan dat wel aannemen."

De vijfvoudig Noors kampioen tijdrijden is de tweede niet-Amerikaan die uit eigen beweging bekent doping te hebben gebruikt tijdens zijn periode bij de ploeg van de Texaan. Eerder gaf de Canadees Michael Barry zijn dopinggebruik vrijwillig toe. In het USADA-rapport bekennen alleen Amerikaanse oud-ploeggenoten van Armstrong onder ede het gebruik van doping.


Oud-ploeggenoot Armstrong bekent dopinggebruik (Foto: Novum)

Rossi: "MotoGP is te saai"

Valentino Rossi vindt dat er snel veranderingen moeten worden doorgevoerd in de MotoGP. De negenvoudig wereldkampioen vindt dat het huidige raceseizoen een te saai verloop kent. Er zijn veel verschillen in de races en er strijden maar twee rijders om de titel: Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa.

Rossi is tegenover de BBC duidelijk. "De races zijn vrij slecht en het is moeilijk om wakker te blijven. Kijk naar de Moto3, die races zijn erg spannend. De Moto2 is ook fantastisch en dan heb je de MotoGP, die zo saai is. Ze moeten het product echt aanpassen."

Dit jaar wonnen Lorenzo en Pedrosa samen twaalf van de zestien verreden races. Rossi komt uit voor Ducati, maar dat merk kan de ontwikkelingen van Honda en Yamaha niet bijbenen. Na dit jaar keert Rossi terug bij Yamaha. "Het was een droom om iets groots met Ducati te winnen, maar helaas zijn het twee moeilijke seizoenen geworden."

Meisje Pot mag geen Bloem heten

In de Belgische stad Gent hebben twee kersverse ouders te horen gekregen dat ze een andere naam voor hun dochter moeten bedenken. De ambtenaar van de burgerlijke stand was het er niet mee eens dat de heer en mevrouw Pot hun pasgeboren dochter Bloem zouden gaan noemen.

Het is redelijk zeldzaam dat namen worden afgekeurd. In de gemeente Gent gebeurt dit zo’n drie keer per jaar. Het gaat dan om bijzonder controversiële namen, of om vreemde combinaties als Anne-Wil Pijpen, Willem Nemen, Louwe Kwak, Kai Hartvukken of in dit geval dus Bloem Pot.

WADA-baas roept UCI-bestuurders op plaats te maken

UCI-bestuurders die actief waren in de 'Armstrong-periode' moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat zei WADA-president John Fahey dinsdag in reactie op de uitspraak van de internationale wielerunie om de tourzeges van Lance Armstrong definitief af te pakken.

Fahey roept machthebbers die er al zaten toen Armstrong nog fietste op zichzelf de vraag te stellen of ze de sport vooruit helpen door te blijven zitten. "Ik denk dat ze dan al hun geloofwaardigheid verspelen." Wellicht doelt hij op bestuurders als Hein Verbruggen, die de UCI van 1991 tot 2005 voorzat. Sindsdien is Verbruggen erevoorzitter.

De Australiër vindt dat de UCI de oogkleppen moet af zetten en kritisch in de spiegel moet kijken. "Iedereen gebruikte in de periode van Armstrong doping", concludeert Fahey uit het USADA-rapport over de Amerikaan. "Maar de echte vragen zijn: wie wilde het stoppen, wie werkte dat tegen en waarom werd het niet gestopt?"

Volgens de WADA-baas heeft de sport mensen nodig die het vertrouwen in de sport weer terug kunnen winnen. "Als wielerliefhebber zeg je nu tegen jezelf: waarom boeit het me allemaal nog?"

Fahey is benieuwd naar de acties die de UCI gaat ondernemen om herhaling van een dopingzaak met deze omvang te voorkomen. "Het is niet een kwestie van alleen maar zeggen dat er dingen gaan veranderen en vervolgens gewoon verdergaan."

Partij lekkende accu's onderschept in Rotterdam

In de haven van Rotterdam is een illegaal transport van 216 ton loodaccu's onderschept. De vereiste vergunning ontbrak en de lading in de containers was niet volgens de regels verpakt. In alle containers bleek accuzuur te lekken, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag.

De negen containers met het gevaarlijke afval kwamen uit Zuid-Afrika en zouden via Rotterdam naar Israël worden gebracht. Volgens de inspectie was een aantal containers al beschadigd door het accuzuur, dat ook gevaar kan opleveren voor het schip en de bemanning.

Uit overleg met de betrokken landen moet duidelijk worden wat er met het afval moet gebeuren. Tegen de betrokken bedrijven wordt proces-verbaal opgemaakt.

'Huis Johan Cruijff in Barcelona leeggeroofd'

Dieven hebben maandag ingebroken in het huis van Johan Cruijff in Barcelona. De krant El Periódico meldt op gezag van bronnen rond het politieonderzoek dat spullen ter waarde van een half miljoen euro zijn meegenomen.

De dieven zouden over de muur zijn geklommen rond het huis in de wijk Sarria-Sant Gervasi. Op het balkon werd een raam opengebroken. De 65-jarige voetballegende was niet thuis.

Sojoez gelanceerd naar ISS

Een Russische Sojoez-capsule is dinsdag met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord is een driekoppige bemanning, de NASA-astronaut Kevin Ford en de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin.

De lancering, vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan, verliep vlekkeloos. "Ze voelen zich goed. Alles ging goed, ondanks de winderige omstandigheden", aldus Vladimir Popovkin van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

In het ISS zijn op dit moment de Amerikaan Sunita Williams, de Rus Joeri Malentsjenko en Aki Hoshide uit Japan. Ford, Novitski en Tarelkin blijven tot maart in het ISS en de drie anderen worden in december afgelost.


Sojoez gelanceerd naar ISS (Foto: Novum)

Virus houdt De Zeeuw uit Champions League

Demy de Zeeuw ontbreekt dinsdagavond in de selectie van Spartak Moskou voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Benfica. De 29-jarige middenvelder werd maandag geveld door een virus en moest zelfs zijn maag laten leegpompen, laat De Zeeuw via Twitter weten.

De Moskovieten, die na twee wedstrijden laatste staan in poule G, hopen in de thuiswedstrijd tegen de Portugezen hun eerste punt te halen in de Champions League. Barcelona voert met zes punten de poule aan, gevolgd door Celtic met vier punten uit twee wedstrijden.

Het is nog onbekend wanneer de oud-Ajacied, die sinds 2011 voor de Russen speelt, weer inzetbaat is voor zijn club. De huidige nummer zeven van Rusland moet zaterdag in de competitie thuis aantreden tegen Mordavia Saransk, dat de laatste plaats bezet.

Raad van State ziet problemen rond hondenchip

De Raad van State ziet Europese beren op de weg bij de invoering van een verplichte hondenchip, zoals het kabinet wil. Dat is op te maken uit een dinsdag gepubliceerd advies. De verplichte registratie van de eigenaar is mogelijk in strijd met het vrije verkeer van goederen en diensten en met een Europese verordening over huisdieren.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil de hondenchip, waarmee het baasje van een hond kan worden opgespoord, vanaf volgend voorjaar verplicht stellen. De verplichte registratie van de eigenaar moet misstanden in de fokkerij en in de handel tegengaan en het welzijn van de dieren verbeteren.

De Raad van State vraagt zich nu af of de voorgestelde regeling wel door de beugel kan. In Europese regels wordt namelijk niet uitgegaan van een registratieplicht, maar van een vaccinatiepaspoort.

Staatssecretaris Bleker stelt in een reactie dat de Europese en de voorgestelde Nederlandse regels elkaar juist versterken. De regels uit Brussel worden namelijk slecht nageleefd: volgens de NVWA zou slechts een op de tien honden volgens de regels worden ingevoerd. Doordat de eigenaar van Europa niet hoeft te worden vastgelegd, kunnen misstanden niet goed aangepakt worden, betoogt de bewindsman.

Een ander bezwaar van de Raad van State gaat over de rompslomp en de kosten die het voorstel met zich meebrengt. Baasjes moeten een pup bij de geboorte laten chippen en registreren, maar ook latere wijzigingen doorgeven. Ook dierenartsen moeten een administratie optuigen en bestaande databanken moeten worden aangepast.

Volgens Bleker vallen de extra kosten en tijd die de nieuwe regels met zich meebrengen best mee. Zo is zeventig procent van de honden nu al vrijwillig gechipt, en staan de kosten van een chip in geen verhouding tot de duizenden euro's die baasjes in de loop van een hondenleven aan hun huisdier uitgeven. Een chip kost enkele tientjes.

Het voorstel voor de verplichte hondenchip ligt nu bij de Tweede Kamer. De maatregel had eigenlijk al eerder ingevoerd moeten worden. Vorig jaar oktober werd nog gesproken van een invoeringsdatum van afgelopen voorjaar.

Manager: "Petrov racet waarschijnlijk in 2014 in Sochi"

Het lijkt erop dat Vitaly Petrov in 2014 de eerste Grand Prix van Rusland in Sochi als coureur mee kan gaan maken. Zijn manager Oksana Kosachenko heeft dit laten weten.

Petrov rijdt na zijn periode bij Lotus dit seizoen voor Caterham. Het is volgens Kosachenko niet waarschijnlijk dat hij daar volgend jaar nog een zitje heeft. De Russische coureur heeft twee opties voor het seizoen 2013, maar het hangt er wel vanaf of hij zijn sponsorbudget rond gaat krijgen. Dit blijkt voor de coureur een lastige opgave te zijn. Over de race in Rusland bestaat meer zekerheid. "We hebben de absolute zekerheid dat Petrov in 2014 in Sochi zal gaan starten bijna binnen."

FOK!Filmtip van de dag: Erin Brockovich

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond om 20:30 uur op RTL8Erin Brockovich. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de alleenstaande moeder Erin Brockovich (Julia Roberts) die eigenhandig probeert de vervuilingspraktijken van een grote energiemaatschappij bloot te leggen. Dankzij het dumpen van grote hoeveelheden chromium zijn de omwonende van een grote gas compressie plantage namelijk ernstig ziek geworden. Erin zet alles op alles om de energiemaatschappij te laten opdraaien voor de vervuiling. De acteer prestaties van Julia Roberts werden bekroond met een Oscar. De 'echte' Erin Brockovich heeft  een cameo in de film als een serveerster genaamd Julia.

Onderzoeksraad gaat salmonellazalm onderzoeken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het Harderwijkse visbedrijf Foppen. De raad laat dinsdag weten te gaan bekijken hoe het bedrijf is omgegaan met het risico op een uitbraak van salmonella. Ook wordt gekeken naar hoe het bedrijf en de overheid de salmonella-uitbraak hebben aangepakt.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de omvang en het verloop van de besmetting. Besmette zalm van het bedrijf kostte ten minste drie mensen het leven. Bijna duizend mensen werden ziek, maar dat aantal ligt wellicht hoger.

De onderzoeksraad begint de komende weken met het verzamelen van informatie, daarna wordt bekeken waar het onderzoek zich vooral op gaat richten. Daarbij gaat het de raad alleen om de lessen die uit de uitbraak kunnen worden getrokken.

Over wie er schuldig is aan de besmetting en of er partijen aansprakelijk zijn, doet de raad geen uitspraak.

Zondag werd bekend dat mensen die zijn getroffen door de salmonellabesmetting een schadevergoeding krijgen. Alleen consumenten bij wie aantoonbaar vaststaat dat zij ziek zijn geworden door de besmetting van gerooktezalmproducten van Foppen komen daarvoor in aanmerking.

Microsoft: Xbox 360 best verkochte console in Verenigd Koninkrijk in 2012

Microsoft weet het zeker, de Xbox 360 wordt de best-verkopende console in het Verenigd Koninkrijk van 2012. Ze voorspellen dat de PS3 en de Wii niet genoeg marktaandeel krijgen om bij te komen in het vierde fiscale kwartaal, aldus data van marktonderzoeksbureau GfK waaruit blijkt dat de Xbox 360 beter verkocht dan ieder andere console in de periode januari tot en met september.

"The data we have is for the January to September period, but I can absolutely assure you that the Xbox 360 will be the best-selling console for the calendar year," aldus Pawan Bhardwaj, productmanager voor Xbox Live.

GfK heeft bevestigd dat er data aangeleverd is naar Microsoft voor de periode januari tot september, maar geeft geen commentaar op de voorspelling met de volgende mededeling: "We will reveal the year's best-selling hardware when the year is over".

Nintendo's overgang van Wii naar Wii U betekent dat geen van de consoles de Xbox 360 gaan overtreffen, volgens Microsoft.

PlayStation UK, daarentegen, denkt weldegelijk een kans te maken met het nieuwe Super-Slim-model gebundeld met het nieuwe Wonderbook.

SCE UK-opperhoofd Fergal Gara vertelt dat de planeten op een rij staan voor een erg bemoedigend feestdagen-seizoen.

"If you look at the upcoming Christmas market, the Wii will be selling in very low volumes - it's on its way out - and the Wii U will arrive, but it will bring in a relatively small number of early adopter consumers. We see ourselves well positioned for the casual market who won't buy Wii U on day one. We've got a wow moment, we feel. I remember when people picked up the Wii controller for the first time, that was a big moment, it was a casual market breakthrough, but we thing we've got a casual market breakthrough as well with Wonderbook and the lowest priced PS3 yet."

Doom 3 niet meer verkrijgbaar via Steam

Sinds vorige week vrijdag is de first-person shooter Doom 3: BFG Edition uitgekomen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Daarentegen is de originele versie van Doom 3 niet meer verkrijgbaar via het distributieplatform Steam.

De originele versie van Doom 3 zal via Steam alleen nog maar verkrijgbaar zijn door de Super ID-Software Pack aan te schaffen voor € 92,99. Ontwikkelaar Bethesda heeft nog geen reden gegeven waarom ze Doom 3 van Steam hebben verwijderd, evenals de uitbreiding Doom 3: Resurrection of Evil. 

De BFG Edition is een geremasterde versie van Doom 3 en Doom 3: Resurrection of Evil. Doom 3: BFG Edition is voor € 29,99 verkrijgbaar via Steam. 

Doom 3 BFG Edition

OM in hoger beroep in filefuikzaak

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voorlopig hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in de zogenoemde filefuikzaak. Een woordvoerder laat weten dat nog niet zeker is of het beroep ook doorgaat. De termijn om het vonnis aan te vechten verloopt dinsdagmiddag.

Benzinedief Maikel R. werd twee weken geleden veroordeeld tot zes jaar celstraf voor het inrijden op een file op de A2 bij Maarssen, een jaar geleden. De rechtbank in Utrecht verweet hem roekeloos rijden en legde hem ook tien jaar rijontzegging op. Justitie had tien jaar cel geëist wegens doodslag, maar daar ging de rechter niet in mee.

R. sloeg in oktober 2011 op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. Hij reed uiteindelijk in op een door de politie gecreëerde file. Een 35-jarige man uit Maastricht kwam daardoor om het leven. Tijdens de rechtszaak bleek dat R. al dertig jaar rondreed zonder rijbewijs.

Het is nog niet bekend of R. in beroep gaat tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat liet weten pas woensdag te willen reageren. Hij had eerder aangekondigd een procedure bij het hof aan te spannen die ertoe moet leiden dat het OM de politie gaat vervolgen voor de filefuik.

FOK! wat een weer...Nog even zacht

Goedemorgen! Het was gisteren op de meeste plaatsen een fantastische dag. Alleen in het uiterste noordwesten en op de Wadden bleven de mist en laaghangende bewolking een groot deel van de dag aanwezig. Elders in het land scheen de zon uitbundig en liepen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 20 graden. Rond het weekend zullen we het met 8 graden moeten doen.

Vandaag maken we er nog een mooie en rustige dag van. De afgelopen nacht ontstond er hier en daar weer mist, maar niet meer zo uitgebreid als gisteren. De meeste kans op bewolking maken opnieuw het noorden en noordwesten van het land. In de rest van het land is er duidelijk meer zon, maar helemaal wolkenvrij zal het denk ik niet zijn. De temperaturen liggen morgen tussen de 15 en 21 graden en wind is er nauwelijks.

Het blijft de eerste dagen nog wel overwegend droog met af en toe zon en pas tegen het weekend neemt de kans op een stevige herfstbui toe. Morgen is het nog rond de 14 graden en donderdag is de laatste dag dat we de 10 graden nog zullen halen. In het weekend mogen we weer een uurtje extra slapen en dat is altijd fijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

MistMist in de ochtend. Door de vele regen zijn de bomen nog nauwelijks verkleurd hier.

Toch feedback voor gezakte inburgeraar

Inburgeraars die gezakt zijn voor hun Toets Gesproken Nederlands krijgen mogelijk toch te horen wat ze fout hebben gedaan. Dat laat minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) weten. Voor het einde van het jaar wil hij de Kamer laten weten op welke manier dit kan.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam en D66-Kamerlid Gerard Schouw hadden aan Leers gevraagd waarom inburgeraars nauwelijks feedback krijgen als ze gezakt zijn voor hun examen. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer had al eerder aangekaart dat de resultaten van de toets voor de kandidaat niet controleerbaar zijn en dat het 'leereffect' ontbreekt.

Leers laat weten dat de vragen van het examen vaker gebruikt moeten worden. "Vanwege de hoge ontwikkelkosten van een digitaal examen zijn de vragen en antwoorden niet openbaar", schrijft hij. Toch wil hij inburgeraars wel terugkoppeling geven als ze gezakt zijn. De vorm waarin dat zou kunnen gaat hij onderzoeken.

Hugh Grant kiest weer voor romantische komedie

Hugh Grant gaat weer voor een romantische komedie. De Britse acteur was een tijdje afwezig in het filmgenre, maar heeft nu getekend voor een rol in de nieuwe film van Mark Lawrence. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Grant was al te zien in de drie andere komedies van Lawrence: Two Weeks Notice, Music and Lyrics en Did you Hear About the Morgans. Laatstgenoemde is meteen de laatste komedie waarin de Britse acteur te zien was. De 52-jarige Grant is dit jaar nog te zien in de sciencefictionfilm Cloud Atlas.

In de nieuwe komedie van Lawrence speelt Grant Ray Michales die in de jaren negentig een succesvolle scenarist was met een Oscar op zak. Vijftien jaar later is zijn creativiteit verdwenen, is hij gescheiden en bovendien platzak. Hij neemt een baan als docent scenarioschrijven waar hij verliefd wordt op een van zijn studentes.

Op wie Hugh Grant zijn charmes mag loslaten is nog niet bekend. De opnamen starten in april in New York.

Wasbeer gefilmd in natuurgebied bij Nijmegen

Voor het eerst is in Nederland een wasbeer in de vrije natuur op beeld vastgelegd. Het roofdier liep twee weken geleden in natuurgebied de Gelderse Poort bij de Duitse grens. Dat meldt natuurorganisatie ARK dinsdag. Onduidelijk is of dit dier uit Duitsland komt of ontsnapt is. Wasberen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

Voor onderzoek naar zoogdieren worden in diverse delen van de Gelderse Poort zogeheten cameravallen geplaatst. Op 9 oktober werd in de Ooijpolder een wasbeer vastgelegd, een primeur. Wel was er in 2008 een melding van een wasbeer in Berg en Dal.

Sinds de jaren vijftig komen wasberen ook in Europa voor. Soms werden de exoten bewust losgelaten of ontsnapten ze uit hokken. De dieren passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan en komen in Duitsland al in grote aantallen voor. Daar schoten jagers in het jachtseizoen 2010/2011 bijna zeventigduizend wasberen af.

De wasberen vormen nauwelijks een gevaar voor mens en natuur, aldus ARK.

Captain Amerika 2 zoekt 'twee fysieke vijanden'

De castingafdeling van Captain America: The Winter Soldier is druk bezig om de cast rond te krijgen. Uit de vacatures is gebleken dat Marvel bezig is om niet een, maar twee vijanden te casten.

Volgens Marvel zijn deze vijanden 'erg fysiek', met acteur Frank Grillo mogelijk in het vizier voor een van de twee rollen. De acteur uit Warrior heeft een screentest gedaan en schreef via Twitter het volgende:

"See Ya LA. It was a good trip. Marvel was a lot of fun. Be cool if it works out. #CaptainAmerica" zo schreef Grillo via Twitter, gevolgd door: "WOW. Badass fans that Marvel has. Fierce muthas. #bones".

Fans van Marvel kunnen aan de hashtag een bekend personage herkennen. Voor de mensen die het nog niet zien: radiopresentator Matthew Aaron heeft bevestigd dat hij met Grillo gaat praten over zijn screentest voor het personage Crossbones. Deze vijand is de kompaan van Red Skull, die we nog kennen van de eerste Captain America-film.

Captain America: The Winter Soldier verschijnt in de VS op 4 april 2014. Een releasedatum voor Europa moet nog bekend worden gemaakt.

Donor worden doe je zo!

Deze week hoorde ik op Omrop Fryslân een bijzondere stelling voorbijkomen van een nierpatiënt: “Er zijn in Nederland genoeg donoren, maar te weinig organen. Oftewel: er gaan te weinig mensen dood.” Daarnaast bevestigde een intensive care-arts dat er eigenlijk maar heel weinig mensen daadwerkelijk geschikt zijn om na hun overlijden organen af te staan, omdat de dood op een heel specifieke plaats moet gebeuren: op de intensive care, waar alles volledig onder controle is. Nou, daar gaan mijn illusies om goede daden te verrichten bij mijn dood. Wie overlijdt er nou op de ic?

'Microsoft komt met nieuwe karaokegame'

Major Nelson, PR-praathoofd van Microsoft, heeft in een nieuwe post aangegeven precies welke games en apps gebruikmaken van Xbox Smartglass, de techniek om je smartphone/tablet als tweede scherm voor je Xbox 360 te gebruiken.

Dit jaar wordt Xbox entertainment uitgebreid naar tablets, pc’s en mobiele telefoons, en wordt de entertainmentervaring uitgebreid van 35 naar meer dan 220 landen op verschillende apparaten. Xbox SmartGlass op Windows 8 en Windows RT zal vanaf aanstaande vrijdag, 26 oktober, beschikbaar zijn.

Het leuke daarbij is dat in het lijstje ondersteunde games ook 'Karaoke' staat. Microsoft heeft al enige jaren niets meer aan karaoke gedaan, ze hadden de Lips-serie maar die is al jaren dood met al die tijd ook al geen nieuwe DLC meer.

Hieronder vind je een overzicht van de eerste groep partners die in Nederland een Xbox SmartGlass-ervaring brengen, verspreid over verschillende apparaten. Het aantal partners en ervaringen wordt de komende tijd verder uitgebreid.

  • Ascend
  • Dance Central 3
  • Forza Horizon
  • Halo Waypoint
  • Home Run Stars
  • Karaoke
  • Prima Games

Komt Microsoft met een nieuwe karaokegame? Het lijkt erop!

Spaans onderzoek naar Raborenner Sanchez

Het Spaanse antidopingagentschap AEA opent een onderzoek naar Raborenner Luis Léon Sanchez en oud-coureur José Luis Rubiera. Dat meldt de Spaanse krant AS dinsdag. Beiden worden in het USADA-rapport over Lance Armstrong en zijn US Postal-ploeg genoemd.

De Oekraïner Volodomir Bileka verklaart in het rapport dat verschillende coureurs, onder wie Sanchez, in 2007 in Sankt Moritz werden bijgestaan door de Italiaanse arts Michele Ferrari. Ferrari zou tevens verboden middelen hebben verschaft. Sanchez, destijds uitkomend voor Caisse d'Espargne, heeft toegegeven met de Italiaan te hebben gewerkt, maar naar eigen zeggen zonder gebruik te maken van verboden middelen.

Rubiera, jarenlang rijdend voor US Postal, heeft, zo blijkt uit het rapport, vijftienduizend euro overgemaakt op een Zwitserse rekening die op naam stond van de Italiaan. Volgens Rubiera was dat geld bestemd voor tips tijdens de voorbereiding.

De Spaanse justitie gaat verder een onderzoek instellen naar twee artsen die jarenlang betrokken waren bij de dopingpraktijken van Armstrong. Luis Garcia del Moral, ex-ploegarts van US Postal, is door USADA al voor het leven geschorst. Pedro Celaya, een andere ex-ploegarts, nog niet. Het College van Artsen in Spanje bepaalt samen met justitie of sprake is van strafbare feiten.

Eerste Amerikaan in rij voor Wii U

Bijna een maand voordat de Wii U in Amerikaanse winkels ligt, staat de eerste fan in de rij om de spelcomputer te bemachtigen. Isaiah-Triforce Johnson was de eerste in de VS die een Nintendo 3DS en een Nintendo Wii bemachtigde. Dat schrijven Amerikaanse gamemedia maandagnacht. Johnson wil nu ook de eerste zijn die een Wii U heeft.

De Wii U, de opvolger van de zes jaar geleden uitgebrachte Wii, ligt vanaf 18 november in Amerikaanse winkels. Johnson zit voor de deur van de Nintendo World Store in Manhattan. De Amerikaanse gamer wordt naar eigen zeggen gesponsord om deze stunt mogelijk te maken.

Toen Johnson vorig jaar maart een week lang voor de deur van diezelfde winkel bivakkeerde, stuurde de politie van New York hem weg. Hij heeft toen een week lang geprobeerd beveiliging en politie te vermijden, terwijl hij de dagen voor de deur van de winkel doorbracht.

Wasilewski zal hand Witsel weigeren

Marcin Wasilewski zal woensdagavond voorafgaande aan de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en Zenit Sint Petersburg de hand van Axel Witsel niet schudden. Wasilewski liep drie jaar geleden een gebroken been op door toedoen van Witsel. De Poolse verdediger is de actie van de Belgische middenvelder nog niet vergeten.

Anderlecht-trainer John van den Brom heeft Wasilewski nog op andere gedachten proberen te brengen, maar de Pool is niet te vermurwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De horrortackle op Wasilewski vond plaats in augustus 2009 tijdens Anderlecht - Standard Luik. Witsel droeg toen nog het shirt van Standard. Inmiddels is hij via Benfica beland bij Zenit.

De mogelijkheden van SmartGlass

Als een onderdeel van de nieuwe entertainmentdiensten van Xbox 360, is SmartGlass gericht op de mogelijkheid om tablets en  smartphones in combinatie met Xbox 360 te gebruiken. Op deze manier wil Microsoft de totale entertainmentervaring verbeteren.

In onderstaande video laat Microsoft zien hoe je onder andere internetsessies kunt delen via Windows Phone 8 in combinatie met de console.

Vrouw overreden door eigen auto

Een 48-jarige Belgische vrouw is dinsdagochtend in Roosendaal gewond geraakt aan haar benen toen haar eigen auto haar overreed. De vrouw was vergeten haar auto in de parkeerstand te zetten, meldt de politie dinsdag.

Het ongeval vond rond 03.00 uur plaats in de Marconistraat toen de vrouw haar auto, een automaat, wilde parkeren. Tijdens het uitstappen bleek dat de auto niet in de parkeer-, maar in de achteruitstand stond. De vrouw verloor haar evenwicht en viel toen de auto achteruit over haar benen rolde. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een andere geparkeerde auto.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in Roosendaal gebracht.

Volledige cast Spijt! bekendgemaakt

De complete cast van de Carry Slee-boekverfilming Spijt! is vandaag bekendgemaakt. Distributeur Just Film Distributionm heeft laten weten welke acteurs en actrices in de film gaan meespelen.

Een recordaantal van meer dan 12.000 jongens en meisjes hadden zich aangemeld om auditie te doen voor een van de hoofdrollen in de nieuwe Carry Slee-film Spijt!. Uiteindelijk werden ruim 3.000 kandidaten, in de leeftijd van 10 tot 15 jaar, in maart dit jaar uitgenodigd om, met het spelen van een korte scène, te tonen dat zij een hoofdrol waard waren.

Na het bekijken van duizenden meters film en verschillende audities maken regisseur Dave Schram van Shooting Star Filmcompany en schrijfster Carry Slee vandaag met trots de namen bekend van de drie jeugdige hoofdrolspelers.

Het scenario is net als bij Razend, die in 2011 werd uitgeroepen tot Beste Jeugdfilm van het jaar, geschreven door Dick van den Heuvel in samenwerking met Maria Peters (Kruimeltje, Pietje Bell 1 & 2, Afblijven, Sonny Boy) en wordt geregisseerd door Dave Schram (Timboektoe, Radeloos, Lover of Loser, Razend). Na Afblijven, Timboektoe, Radeloos, Lover of Loser en Razend is Spijt! de zesde Carry Slee-film. Carry Slee is daarmee de meest verfilmde schrijfster.

De film Spijt! gaat over Jochem, die zich niet erg gelukkig voelt. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelfs mee. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaan ze Jochem zoeken om te zeggen dat het hen spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat…

Spijt! wordt net als alle andere Carry Slee-verfilmingen gemaakt in coproductie met JustBridge en de KRO. Vanaf voorjaar 2013 is Spijt! in heel Nederland in de bioscoop te zien.

Spijt

v.l.n.r. Fabienne Bergmans, Brahim Fouradi, Dorus Witte, Eileen Farnham, Gregory Samson, Robin Boissevain, Stefan Collier, Charlotte Bakker, Rik van Elk, Nils Verkooijen

Sekstape Hulk Hogan blijft online

Hulk Hogan heeft bot gevangen. De spierbundel hoopte via de rechter af te dwingen dat zijn fameuze sekstape offline wordt gehaald, maar dat is mislukt. Een rechter oordeelde dat Hulk onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat hij onherstelbare schade oploopt als gevolg van de pikante video, meldt de entertainmentzender E!

De Amerikaanse site Gawker plaatste begin deze maand een samenvatting van Hulks sekstape. In het filmpje van ruim anderhalve minuut is te zien hoe de ex-worstelaar het bed deelt met de inmiddels ex-vrouw van een van zijn vrienden, Bubba the Love Sponge. Onder het videootje plaatste Gawker een artikel waarin details uit de hele sekstape staan.

Hulk stapte vorige week naar de rechter en eiste honderd miljoen dollar van Gawker. Daarnaast sleept de spierbundel Bubba en zijn ex voor de rechter, omdat zij volgens Hulk verantwoordelijk zijn voor het uitlekken van het zes jaar oude filmpje. Hogans verzoeken worden op 8 november onder de loep genomen door de rechter, Gawker heeft tot volgende week vrijdag de tijd om met een weerwoord te komen.

Bubba ontkent overigens dat hij verantwoordelijk is voor het uitlekken van de tape, die in zijn slaapkamer is opgenomen. Hoewel hij aan het einde van de video smalend te zien is en verkondigt dat hij dankzij de beelden met pensioen kan, beweert Bubba dat de tape is gestolen.

"Deze mannen zouden niet met elkaar moeten ruziën", laat Bubba's advocaat weten. "Ze zouden samen achter de persoon aan moeten gaan die de tape heeft gestolen, heeft gelekt en diegenen die de beelden hebben uitgezonden."

Belgische zelfmoord in Nederlandse cel

Een gedetineerde in de gevangenis van Tilburg heeft vorige week woensdag zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. De gevangenis wordt verhuurd aan België en huisvest alleen gedetineerden die in dat land zijn veroordeeld.

Het personeel van de gevangenis in de Brabantse stad is Nederlands. Ook is afgesproken met België dat in geval van zelfmoord het Nederlandse protocol wordt gevolgd. Dat betekent dat de Nederlandse autoriteiten de zaak onderzoeken. Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.

De zelfmoord in Tilburg brengt het aantal zelfmoorden in Nederlandse gevangenissen deze maand op drie. Woensdag werd bekend dat een gedetineerde in de gevangenis in Vught een einde aan zijn leven had gemaakt. Begin deze maand was het daar ook al raak. Toen pleegde Fred B., veroordeeld voor de moord op zijn ex-schoonouders in Middelburg, zelfmoord.

Sinds begin 2010 zitten in Tilburg zo'n 650 Belgische gedetineerden. België huurt de gevangenis omdat het land kampt met een cellentekort. Nederland heeft juist cellen over. In augustus werd bekend dat de Belgen de penetentiaire inrichting een jaar langer willen huren. De huidige huurovereenkomst loopt eind volgend jaar af.

Hof: geld terug bij vluchtvertraging

Vliegtuigpassagiers die meer dan drie uur vertraging hebben, hebben recht op compensatie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag besloten. De vergoeding kan oplopen tot zeshonderd euro.

Passagiers maken al sinds 2009 aanspraak op een vergoeding. Het hof stelde toen dat vertraagde passagiers dezelfde rechten hebben als passagiers met een geannuleerde vlucht. Luchtvaartmaatschappijen wilden daar niet in mee en eisten dat de uitspraak werd teruggedraaid.

In mei oordeelde de advocaat-generaal van het hof al dat er geen enkele reden bestaat om de regels ter discussie te stellen. Dit oordeel is nu overgenomen door het Europese hof. De regels kunnen met terugwerkende kracht worden toegepast, stelt het hof.

De regeling geldt voor passagiers die minimaal drie uur na de oorspronkelijke geplande aankomsttijd hun eindbestemming bereiken. Er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden, zoals een onverwachte staking of extreme weersomstandigheden.

Een woordvoerder van belangenbehartiger van passagiers vlucht-vertraagd.nl denkt dat het terugkrijgen van geld voorlopig nog lastig blijft. "De uitspraak gaat de luchtvaart honderden miljoenen euro's kosten, en daar zijn ze niet blij mee."

Amsterdam Dance Event breekt weer bezoekrecord

De zeventiende editie van het Amsterdam Dance Event is vorige week bezocht door het recordaantal van tweehonderdduizend mensen. Dat waren er zestigduizend meer dan vorig jaar, toen ook een record werd gevestigd. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Het clubfestival voor elektronische muziek duurde dit jaar een dag langer dan vorige keren. De uitbreiding is een gevolg van de groei van de programmering op de slotdag. Het festival werd op zondag afgesloten. In totaal gaven zeventienhonderd artiesten optredens op 75 podia in de stad.

Tijdens het festival werd Armin van Buuren uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Internationale en nationale sterren als David Guetta, Afrojack Fedde le Grand en Junkie XL gaven acte de présence.

Het Amsterdam Dance Event is volgens organisator Buma de belangrijkste bijeenkomst ter wereld voor de elektronische muziekindustrie. Naast een festival voor bezoekers, dient het ook als internationale conferentie.

Mick Jagger werkt aan James Brown-film

Mick Jagger heeft zich als producent aangesloten bij een film over het leven van James Brown. De producenten hebben The Help-regisseur Tate Taylor gevraagd aan de slag te gaan met het filmproject, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De muziekfilm wordt een coproductie van Jagger en Hollywoodproducent Brian Grazer, bekend van films als American Gangster, J. Edgar en Cowboys & Aliens. Naast de gesprekken met Taylor zoeken de twee ook naar een geschikte acteur voor de rol van Brown.

"Het is een grote eer om betrokken te zijn bij een project dat zo rijk is als het levensverhaal van de legendarische James Brown", zegt Jagger in een reactie. "Hij was een betoverende artiest met een fascinerend leven."

De film gaat over de armoedige jeugd van Brown en zijn weg naar de titel Godfather of Soul. Het filmproject is al van de grond gekomen toen de zanger nog leefde en hij heeft zelfs een actieve rol gespeeld in de totstandkoming. Brown overleed in 2006 op 73-jarige leeftijd aan een hartfalen. Browns familie is nog altijd betrokken bij het project.

Wanneer de film in productie gaat, is nog even de vraag.


Mick Jagger werkt aan James Brown-film (Foto: Novum)

'Witte dolfijn imiteert menselijke spraak'

Amerikaanse wetenschappers hebben geluidsopnames gemaakt van een witte dolfijn die de menselijke spraak lijkt te imiteren. Volgens de wetenschappers lijkt het geluid van de dolfijn zo op geluiden die mensen maken, dat ze in eerste instantie dachten een menselijke stem te hebben opgenomen.

Verzorgers van de National Marine Mammal Foundation in San Diego hoorden in 1984 gemompel komen uit een bassin waar dolfijnen en walvissen in rond zwommen. Het leek op het geluid van twee mensen die in de verte met elkaar praten. Pas toen een duiker die in het bassin aan het werk was boven water kwam en vroeg: 'Wie heeft me gevraagd er uit te gaan?', begonnen de onderzoekers zich te realiseren dat het gemompel werd voortgebracht door een witte dolfijn.

Jarenlang hebben de wetenschappers de geluiden die de dolfijn maakte opgenomen. Uit een akoestische analyse is gebleken dat menselijke geluiden een aantal octaven lager zijn dan de geluiden die dolfijnen van nature voortbrengen. Het onderzoek naar de geluiden verscheen maandag op de website van het tijdschrift Current Biology.

Wetenschappers denken dat de aanwezigheid van mensen in de buurt van de dolfijn ervoor heeft gezorgd dat het dier naar menselijke gesprekken ging luisteren en deze ging imiteren. De dolfijn wist de menselijke geluiden voort te brengen door de druk in de neusholte te veranderen. Na vier jaar menselijke geluiden te hebben voortgebracht, begon het dier weer de typische hoge dolfijnengeluiden te maken. Vijf jaar geleden stierf de witte dolfijn.

Het is niet de eerste keer dat een dolfijn menselijke geluiden heeft voortgebracht. Er zijn eerder opnames gemaakt van dolfijnen in het wild die het geluid van schreeuwende kinderen lijken te maken. Ook heeft een verzorger van het Vancouver Aquarium in Canada gezegd dat een witte dolfijn zijn naam uitsprak.

Groningse koperdief van dak kerk gered

Een koperdief die maandagnacht zijn slag probeerde te slaan op het dak van een kerk in Groningen, was dolblij dat een getuige hem betrapte. De 30-jarige man had geen idee hoe hij weer beneden moest komen en bedankte de politie op zijn blote knieën.

De Groningse dief was op het dak van de kerk aan de Landsteinerlaan gekropen en was bezig koperdraden los te halen. Toen de politie arriveerde, probeerde de man ervandoor te gaan. Dat lukte niet. Hij bereikte een plateau maar wist niet meer hoe hij daarna beneden kon komen.

Agenten wisten met een hoogwerker van de brandweer de dief te bereiken. De man lag op het plateau en dankte de politie dat ze hem kwamen halen. De Groninger zit nog vast voor verhoor.

Ook Daily Mirror betrokken bij afluisterschandaal

De Daily Mirror wordt nu ook betrokken bij het Britse aflluisterschandaal. Vier mensen die zeggen afgeluisterd te zijn hebben een rechtszaak aangespannen tegen Trinity Mirror, de uitgever van de Daily Mirror. Dat heeft advocaat Mark Lewis maandagavond gezegd. Voorzover bekend is het de eerste keer dat een uitgeverij die geen eigendom is van mediabedrijf News Corp. van Rupert Murdoch met het afluisterschandaal in verband wordt gebracht.

Volgens Lewis is de rechtszaak aangespannen door Sven-Göran Eriksson, voormalig bondscoach van het Engelse nationale voetbalelftal, Abbie Gibson, de nanny van het gezin van voetballer David Beckham, Garry Flitcroft, voormalig aanvoerder van de Blackburn Rovers en actrice Shobna Gulati.

Dat de Daily Mirror nu ook in het beklaagdenbankje zal moeten plaatsnemen voor het afluisteren van beroemdheden komt voor weinigen als een verrassing. Insiders waarschuwen al sinds vorig jaar dat het afluisterschandaal, dat het eerst aan het licht kwam bij de inmiddels ter ziele krant News of the World, zich kan uitbreiden naar andere kranten.

Trinity Mirror maakt financieel een zware tijd door als gevolg van dalende lezersaantallen. De rechtszaken tegen News of the World hebben News Corp. al tientallen miljoenen gekost. Hoewel de schade voor de Daily Mirror waarschijnlijk lager zal uitvallen, kan de zaak Trinity Mirror toch een hoop geld gaan kosten.

Vrachtwagen verliest wielen op A7

Een vrachtwagen heeft maandagavond op de A7 twee wielen van zijn aanhangwagen verloren. Het ongeval gebeurde bij knooppunt Heerenveen. Dat meldt de Friese politie dinsdag.

De Poolse chauffeur kwam rond 20.00 uur uit de richting van Drachten toen hij bij knooppunt Heerenveen de afslag richting Wolvega nam. De twee linkervoorwielen van de aanhangwagen lieten op dat moment los. Eén wiel werd teruggevonden, het tweede wiel niet.

Uit politieonderzoek bleek dat er kort geleden een nieuwe as onder de vrachtauto was gemonteerd maar dat de wielmoeren niet meer aanwezig waren. Door het ongeval raakte het wegdek beschadigd. De vrachtwagen moest worden weggesleept.

'VVD'er Van Rey benaderde ook collega-wethouder'

De van corruptie en lekken verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey (VVD) heeft ook geheime informatie aangeboden aan zijn collega-wethouder en partijgenoot Vincent Zwijnenberg. Dat schrijft Dagblad de Limburger dinsdag op basis van bronnen.

Fractievoorzitter van GroenLinks Marianne Smitsmans zei maandag al dat er nog meer personen betrokken zijn bij de zaak. Dat had de politica vernomen van de Rijksrecherche. Nadat burgemeester Henk van Beers (CDA) en de gemeentesecretaris op haar hadden ingepraat, besloot ze geen namen en rugnummers te noemen.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd dat Zwijnenberg is verhoord. De wethouder, die in Roermond verantwoordelijk is voor onder meer veiligheid, communicatie en informatievoorziening, is echter geen verdachte in het onderzoek. Er zijn geen aanwijzingen dat hij is ingegaan op het aanbod van Van Rey.

Van Rey stapte maandagavond op als wethouder van de Limburgse stad. Ook kondigde hij zijn vertrek aan uit de Eerste Kamer. Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van die commissie.

Van Rey zou informatie hebben doorgespeeld aan Ricardo Offermanns, burgemeester van Meerssen en kandidaat voor de post in Roermond. Offermanns, tevens VVD-voorzitter in Limburg, is ook verdachte in de zaak. Vanwege de affaire zag hij maandag af van zijn kandidatuur in Roermond. Zwijnenberg was naar verluidt ook kandidaat.

Volgens een woordvoerder van het gemeentebestuur wil Zwijnenberg vooralsnog niet reageren.

Hagenaar richt pijl en boog op agent

Een 46-jarige Hagenaar is maandagnacht in Den Haag aangehouden omdat hij een pijl en boog op een politieagent richtte. De man liep met meerdere pijlen over straat en reageerde niet op waarschuwingen, meldt de politie dinsdag.

De man liep rond 03.00 uur met meerdere pijlen op de Wijnand Nuyenstraat richting de Hoefkade. Agenten riepen dat de man zijn wapen moest laten vallen, maar de verdachte liep hierop gewoon verder. Op de Jacob van Campenstraat draaide de man zich om en richtte hij zijn pijl en boog op een agent. De politie heeft toen pepperspray gebruikt om de man tegen de grond te werken en aan te houden. De verdacht zit vast op het politiebureau.

Tony Stark knalt in Iron Man 3-trailer

Nadat wij gisteren werden getrakteerd op de teaser trailer van Iron Man 3 is afgelopen nacht de volledige trailer vrijgegeven.

In Marvel Studios' Iron Man 3 staat de briljante technicus Tony Stark/Iron Man (gespeeld door Robert Downey Jr.) tegenover een vijand met grenzeloze macht. Wanneer Stark erachter komt dat zijn persoonlijke wereld is vernietigd, begint hij aan een heldhaftige reis opzoek naar degenen die er verantwoordelijk voor zijn. Deze reis zal ook een grote test voor hem zijn. Met zijn rug tegen de muur moet hij proberen te overleven door gebruik te maken van zijn eigen techniek en te rekenen op zijn creativiteit en instinct om zijn naasten te kunnen beschermen. Tijdens zijn reis ontdekt Stark het antwoord op een vraag, een vraag die hem al een tijdje achterna zit: maakt de man zijn harnas of maakt het harnas de man?

In Iron Man 3 spelen onder andere Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, James Badge Dale, Jon Favreau en Ben Kingsley. De film is vanaf 24 april 2013 in de bioscoop te bewonderen.

Pixar- en Disney-helden samen in een spel

Tekenfilmpersonages van Disney en Pixar zullen voor het eerst samen te zien zijn in een nog te verschijnen computerspel. De game is niet alleen voor spelcomputers, maar ook voor smartphones en pc's. Disney noemt het project Toy Box, en wil tegenover de Amerikaanse krant New York Times niet meer informatie kwijt.

Het zou de eerste keer zijn dat Woody uit Toy Story en Mike Wazowski uit Monsters Inc zij aan zij staan met Donald Duck en Mickey Mouse. Disney kocht in 2006 een meerderheidsbelang in Pixar, dat toen onder meer Toy Story, The Incredibles en Cars had uitgegeven.

Disney heeft nog geen financiële successen geboekt met zijn game-afdeling. Met het spel Where's My Water scoorde Disney vorig jaar wel een hit op de iPhone. Halverwege volgende maand verschijnt het avonturenspel Epic Mickey 2: The Power of Two, waarin tekenfilmfiguren van vroeger opnieuw tot leven komen, voor verschillende spelcomputers. Het is een van de weinige spellen die nog door Disney in de winkel worden gelegd.

Disney Interactive richt zich sinds 2010 meer op webspelletjes en games voor smartphones en tablets. Zo werden de gamestudio's Propaganda Games en Black Rock Studios gesloten, werd de productie van een game rond Pirates of the Caribbean geschrapt en kocht Disney webgamesbedrijf Playdom voor 563 miljoen dollar.


Pixar- en Disney-helden samen in een spel

Armstrong verwijdert Tourzeges van Twitteraccount

Lance Armstrong heeft zijn zeven Tourzeges van zijn Twitteraccount verwijderd. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de internationale wielerunie UCI, die de tourzeges van de Amerikaan maandag definitief afnam. De Texaan veranderde enkele uren later de tekst in zijn account in: "Vader van vijf kinderen. Kankerbestrijder. Zwemmen, fietsen, lopen en golf wanneer het kan."

Tot maandag stond er in de biografie van de Amerikaan te lezen: "Zevenvoudig Tourwinnaar". Het is de eerste reactie van Armstrong op het oordeel van de wielerunie. Inhoudelijk heeft de Amerikaan nog niets van zich laten horen na het uitkomen van het voor hem vernietigende rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Pathé opent IMAX-zalen Den Haag en Tilburg

Wegens de grote belangstelling voor IMAX-films opent Pathé Nederland woensdag 12 december twee nieuwe IMAX-zalen, in Pathé Spuimarkt en Pathé Tilburg. De eerste IMAX-productie in de Haagse en Tilburgse bioscoop is het avonturenepos The Hobbit: An Unexpected Journey van Peter Jackson.

Steeds meer films worden in het unieke IMAX-formaat uitgebracht en opgenomen met specifieke IMAX-camera's. Zo komen in 2013 veelbelovende titels uit zoals Iron Man 3, The Hunger Games: Catching Fire en 300: Rise of an Empire, die weer veel bezoekers zullen trekken. Om aan die grote en alsmaar stijgende vraag te voldoen heeft Pathé in overleg met IMAX besloten woensdag 12 december twee nieuwe zalen te openen in Pathé Spuimarkt (Den Haag) en in Pathé Tilburg.

De huidige drie IMAX-zalen in Pathé ArenA (Amsterdam Zuidoost), Pathé Schouwburgplein (Rotterdam) en Pathé Eindhoven ontvangen jaarlijks ruim vierhonderdduizend bezoekers. In 2011 verkocht Pathé 410.000 IMAX-tickets, dit aantal is in 2012 ruim overschreden. De verwachting is dat dit jaar uiteindelijk 450.000 tickets worden verkocht. Omdat de gezamenlijke capaciteit slechts 1.290 stoelen bedraagt, zijn de IMAX-zalen vaak uitverkocht.

Bridget Maasland wil aan de slag als regisseuse

Bridget Maasland voelt wel wat voor het werken achter de camera. De presentatrice droomt naar eigen zeggen al jaren over een regieklus. "Films regisseren, dat lijkt me fantastisch", vertelt Bridget aan De Telegraaf. "Dat wilde ik eigenlijk al toen ik jong was, maar het is nu eindelijk op mijn pad gekomen."

Maasland weet al waarmee ze als regisseuse aan de slag wil. "Ik zou het liefst fictie regisseren, een film of tv-drama." Voor de fijne kneepjes van het vak klopte Bridget aan bij Gooische Vrouwen-regisseuse Will Koopman. "Ik loop momenteel mee en vind het fantastisch."

Als kind droomde Bridget van een carrière als cameravrouw. "Vroeger liep ik al rond in studio's om reclames op te nemen, toen leek het me al zo leuk om deel uit te maken van zo'n filmteam", herinnert de 37-jarige Maasland zich. "Ik wilde cameravrouw worden, maar later veranderde dat in regisseur, dan hoef je tenminste niet te sjouwen met zo'n log ding."

Hoewel Bridget al jaren droomt van een carrière achter de schermen, komen haar eerste stappen op het regievlak voor haar op het juiste moment. "Ik dacht altijd dat ik eerst moest kunnen acteren voordat ik regisseur kon worden", legt Bridget uit. "Gevoelsmatig komt het nu op een beter moment. Ik had het bijvoorbeeld niet op mijn 20e gekund. Nu ik wat ouder ben, weet ik gewoon meer."


Bridget Maasland wil aan de slag als regisseuse (Foto: Novum)

Mees Kees populairder dan Alleen Maar Nette Mensen

Mees Kees heeft afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De familiefilm, die vorige week derde stond, stoot daarmee Alleen Maar Nette Mensen van de eerste plaats.

Alleen Maar Nette Mensen, dat vorige week een Gouden Film kreeg, is afgezakt naar de tweede plaats. De top drie wordt compleet gemaakt door Ted, de komedie over een grofgebekte teddybeer.

In de top vijf staat naast Mees Kees en Alleen Maar Nette Mensen nog een Nederlandse film: De Marathon. De hardloopfilm, met onder anderen Stefan de Walle en Frank Lammers, komt nieuw binnen op de vierde plaats.

Razend wint jeugdprijs in Duitsland

Razend van Dave Schram heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie 14 jaar en ouder op het jeugdfilmfestival in het Duitse Schlingel. De jury prijst de manier waarop de Nederlandse jeugdfilm omgaat met geweld en seksuele intimidatie.

Razend is de vijfde Carry Slee-verfilming. De film trok in Nederland meer dan honderdduizend bezoekers. Schram werkt momenteel aan zijn volgende Slee-verfilming, Spijt.

Eriksen verkoos Ajax boven City

Christian Eriksen heeft vorig jaar Manchester City de deur gewezen. De Deense middenvelder kon Ajax verruilen voor de miljoenenclub uit Engeland, maar koos ervoor om in Amsterdam te blijven. Nu staat hij morgen in de Champions League tegenover The Citizens.

Eriksen had weinig moeite om Manchester City een nee te verkopen. Hij werd in Manchester rondgeleid en zag alle faciliteiten van de club. Ook kon hij naar Sardinië om daar op het vakantieadres van coach Roberto Mancini de plannen voor de toekomst te bespreken. De 20-jarige Deen had volgens zaakwaarnemer Martin Schoots maar weinig tijd nodig om de Arabische dollars af te wijzen. "Christian heeft er niet langer dan tien seconden over nagedacht." In plaats daarvan verlengde de middenvelder zijn contract bij Ajax.

Linda de Mol gaat minder hinniken

Linda de Mol gaat bij het presenteren van Ik Hou van Holland minder 'hinniken'. De blondine werd door persiflages in Koefnoen gewezen op haar uitbundige gelach. "Ik dacht: jeetje De Mol, je staat wel ontzettend te hinniken achter die Ik Hou van Holland-kaarten", vertelt Linda aan het AD.

"Ik moet daarop letten. Proberen het iets minder te doen", gaat De Mol verder. "Aan de andere kant: ik vermaak me nu eenmaal zo goed dat ik mezelf niet kan beheersen."

Ondanks de confrontatie met haar gehinnik kan De Mol lachen om Plien van Bennekom, die haar in Koefnoen op de hak neemt. "Ik vind het geweldig leuk. En zo goed gedaan, ik herkende mezelf direct. Complimenten voor het typetje."

Daredevil-makers werken aan Assassin's Creed-film

De Assassin's Creed-verfilming wordt geproduceerd door New Regency, het bedrijf achter actiefilms als Daredevil en Elektra. De film- en televisie-afdeling van gamebedrijf Ubisoft werkt samen met het filmbedrijf. Ubisoft behoudt controle over de creatieve invulling van de film. Dat is maandagavond bekendgemaakt door het Franse gamebedrijf.

Het is niet bekend waar de film inhaakt bij het verhaal van de gamereeks. Deze zomer werd bekend dat Ubisoft acteur Michael Fassbender aan de haak heeft geslagen om de rol van assassin Altaïr Ibn-La'Ahad te spelen.

Filmproductiebedrijf New Regency werkte onder meer aan de film Broken City met Mark Wahlberg en Russell Crowe, die begin volgend jaar uitkomt. Daarnaast heeft het bedrijf de films Elektra (2005), Daredevil (2003) en Meet The Spartans uit 2008 gemaakt.

Ubisoft Motion Pictures werd in januari vorig jaar opgericht. De filmtak van het Franse gamebedrijf is bezig met een animatiereeks rond de gameserie Raving Rabbids. Rabbids TV moet 78 afleveringen van zeven minuten opleveren. Daarnaast worden films gemaakt gebaseerd op het schietspel Tom Clancy's Ghost Recon en de actiegamereeks Tom Clancy's Splinter Cell.

FIA: "Nieuw Concorde Agreement dichterbij"

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat een nieuw Concorde Agreement in de sport een stap dichterbij is gekomen. Gisteren spraken FIA-president Jean Todt, Formule 1-baas Bernie Ecclestone en vertegenwoordigers van de teams in Parijs met elkaar over de nieuwe overeenkomst.

De huidige uit 2009 stammende overeenkomst loopt eind dit jaar af. In de overeenkomst wordt het geld dat de sponsoren van de sport binnenbrengen, evenals de televisiegelden verdeeld. Besprekingen over een nieuw Concorde Agreement zijn al enige tijd gaande. De bijeenkomst van gisteren was volgens de FIA geslaagd. "We hebben een zeer belangrijke stap gezet die in de komende weken moet resulteren in een definitieve overeenkomst."

Groot drugsonderzoek in zuiden

De politie is dinsdag in Brabant en Limburg bezig met een groot onderzoek vanwege internationale drugshandel. Op twintig plaatsen worden huizen doorzocht, onder meer in Valkenswaard, Eindhoven en Maastricht. Tot nu toe zijn drie mannen aangehouden voor drugshandel, witwassen en het organiseren van drugstransporten.

Bij de actie zijn tweehonderd mensen van justitie, de Belastingdienst en defensie betrokken, laat een politiewoordvoerder weten. De actie, die rond 07.00 uur begon, zal volgens haar nog een groot deel van de dag in beslag nemen.

Gemakkelijker Cito-toets voor potentiële vmbo'er

Basisschoolleerlingen die moeite hebben met taal en rekenen en naar verwachting naar het lager beroepsonderwijs gaan, krijgen vanaf volgend schooljaar een makkelijkere Cito-toets. Het gaat om ongeveer een kwart van alle kinderen die de eindtoets jaarlijks maken, zegt het toetsinstituut Cito. Voor de overige leerlingen blijft de normale Cito-toets bestaan.

De twee versies zullen niet helemaal verschillend zijn. Ongeveer een kwart van de opgaven zit in beide versies. Door die overlap kunnen de scores beter met elkaar vergeleken worden en kunnen leerlingen die de makkelijkere versie doen bij een goed resultaat alsnog bijvoorbeeld een havo-advies krijgen. Ze moeten dan wel meer opgaven goed hebben.

Er is al langer een speciale versie voor leerlingen met een leerachterstand, maar het Cito wil een bredere groep te hulp schieten. Een toets moet goed aansluiten bij de vaardigheden van de leerling, stelt het instituut. Te moeilijke vragen werken volgens het Cito demotiverend en zijn niet goed voor het zelfvertrouwen.

De Cito-toets moet helpen bij het maken van de keuze voor een brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.


Gemakkelijker Cito-toets voor potentiële vmbo'er (Foto: Novum)

Jaarlijks elf doden door koolmonoxide

Jaarlijks overlijden gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is vaak verkeerde installatie van gastoestellen, slecht onderhoud of onvoldoende ventilatie. Dat meldt VeiligheidNL dinsdag. De stichting noemt de cijfers zorgwekkend.

In de afgelopen vijf jaar werden gemiddeld 150 mensen per jaar opgenomen in een ziekenhuis na het inademen van het giftige gas. Enkele honderden werden behandeld op de spoedeisende hulp. Volgens VeiligheidNL besparen woningeigenaren steeds vaker op het jaarlijkse onderhoud voor gaskachels, geisers en cv- ketels.

Woningcorporaties en verhuurders sluiten meestal wel onderhoudscontracten af, maar spreken huurders vaak niet aan als een installateur geen toegang heeft gekregen om de apparatuur te controleren. Oude, niet gerenoveerde woningen en kleine, slecht geventileerde ruimten zoals caravans, woonwagens en woonboten zijn extra kwetsbaar en zouden een koolmonoxidemelder moeten hebben.

Koolmonoxide wordt wel een sluipmoordenaar genoemd, omdat het een kleur- en reukloos giftig gas is. Het gas wordt 250 keer zo snel in het bloed opgenomen als zuurstof. Mensen worden suffig, misselijk en verliezen snel het bewustzijn.

Boogerd pleit voor waarheidscommissie

Michael Boogerd wil dat er in Nederland een waarheidscommissie ingesteld wordt om de waarheid over dopinggebruik in de sport boven tafel te krijgen. De oud-wielrenner zegt tegen NUsport zelf wel in een dergelijke commissie plaats te willen nemen.

Boogerd zegt dat er in het wielrennen iets moet veranderen, maar weet niet precies wat. In ieder geval moet de rommel uit het verleden opgeruimd worden. "Natuurlijk, de sport schoonmaken en de waarheid moet boven komen en ik zeg je nu: ik wil meewerken aan zo’n waarheidscommissie. Maar waar stop je? In 1999? In de jaren tachtig?"

De coureur die tussen 1996 en 2007 voor Rabobank reed ziet het liefst dat er een internationale commissie ingesteld wordt, maar weet ook dat dit lastig te realiseren is. Nationaal zou al een eerste stap zijn. "Die commissie moet wel serieus zijn en volledig en alle renners moeten komen, niet alleen Michael Boogerd. Laten we dan met z’n allen gaan, laat dan iedereen komen en zijn verhaal doen."

'Aanpak woonwagenkampen moet strenger'

Woonwagenkampen moeten veel strenger worden aangepakt. Dat zegt burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth dinsdag in De Telegraaf. Hij pleit voor de invoering van regionale of landelijke gespecialiseerde teams die illegale praktijken bestrijden. Wat hem betreft sterven alle kampen zelfs uit.

De specialistenteams zouden onder meer illegale bouw en bedrijvigheid zonder vergunningen onder de loep moeten nemen. Ook moeten ze zich verdiepen in de inkomsten van kampbewoners.

"Bewoners lijken onverklaarbare inkomsten te hebben", zegt De Wijkerslooth over het kamp in zijn eigen gemeente. "Het centrum oogt luxueus en goed onderhouden inclusief bewakingscamera's. Het lijkt me onaannemelijk dat dat allemaal te financieren is uit de uitkeringen die de meesten ontvangen."

Volgens de burgemeester moet het nieuwe kabinet serieus nadenken over het bestaansrecht van woonwagencentra. "Waarom kunnen zij niet gewoon bij andere bewoners in gemeenten wonen?"

De Wijkerslooth ligt zelf in de clinch met de bewoners van het woonwagenkamp in Waalre. Na de aanslag afgelopen zomer op het gemeentehuis wezen verschillende bewoners en media naar het kamp omdat de burgemeester een aanvaring met de kampbewoners zou hebben gehad.

Maandag werd nog een woning en een loods op het kamp doorzocht in verband met een onderzoek naar de import van vermoedelijk duizenden kilo's apaan. De inval heeft volgens justitie niets te maken met de aanslag op het stadhuis.

Uit een recent onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat op minstens zestig van de zevenhonderd kampen in Nederland criminele activiteiten plaatsvinden. De bestrijding daarvan ligt in handen van de gemeenten.

Vrouw in brand gestoken door KKK-leden

Een 20-jarige zwarte vrouw is zondag in de Amerikaanse staat Louisiana aangevallen door drie mannen. Het drietal, dat kleding droeg met de letters KKK, een afkorting voor Ku Klux Klan, stak de vrouw in brand en kalkte een racistische leus op haar auto. Volgens de politie heeft de vrouw, Sharmeka Moffitt, brandwonden over meer dan de helft van haar lichaam.

Moffitt, die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, heeft tegen de politie gezegd dat de mannen een brandbare vloeistof over haar heen goten en haar vervolgens in een park in brand staken. De vrouw belde de politie en wist de vlammen te doven met water uit een fonteintje in het park.

Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht.

Liam Neeson denkt nog drie jaar mee te kunnen

Liam Neeson weet dat hij niet tot in lengte van dagen harde actiefilms kan blijven maken. "Ik geef mijn knieën nog drie jaar. Taken 3 doe ik met een rollator", zegt de 60-jarige acteur voor de camera van Novum Nieuws. Zijn nieuwste actieknaller Taken 2 draait vanaf 22 november in de bioscopen.

"Hollywood ziet mij de laatste jaren in een geheel nieuw licht en ik krijg constant actiescenario's toegestuurd", zegt Neeson. "Ik vind het fantastisch om zulke fysieke rollen te spelen, maar het is keihard bikkelen. Je moet elke gevechtsscène meermalen per dag oefenen, van 's morgens tot 's avonds, om ze echt je tweede natuur te maken."

In Taken moest Neesons personage Brian Mills, een voormalig CIA-agent, zijn dochter bevrijden uit de klauwen van een bende Oost-Europese mensenhandelaars. Ditmaal worden hij en zijn vrouw, wederom gespeeld door Famke Janssen, tijdens hun vakantie in Istanbul ontvoerd door dezelfde criminele groep.

Stuntcoördinator Alain Figlarz, zelf voormalig lid van een speciale legereenheid, nam Neeson onder zijn hoede. De gedrongen spierbundel speelt in Taken 2 ook Mills' grote vijand. Hun eindgevecht is er een vol spattend bloed en verbrijzelde botten.

"We zien in films graag grote helden die het recht in eigen hand nemen", gaat Neeson verder. "Brian Mills is typisch zo'n held."

Toch zou de Hollywoodgrootheid het zelf anders aanpakken, mocht zijn eigen familie slachtoffer worden van een dergelijke groep misdadigers. "Natuurlijk heb je in principe alles over voor je familie en ik fantaseer hier heus wel eens over, maar ik ben niet gek. Ik zou gewoon de politie bellen, dat lijkt me voor iedereen het beste."

Ferrari voelt vernieuwde F2012 op Idiada aan de tand

Het Formule 1-team Ferrari heeft eind vorige week de vernieuwde F2012 aan de tand gevoeld. Davide Rigon mocht Idiada Raceway een rechtelijntest uitvoeren met een bolide die van veel updates voorzien was. Zo zijn de voor- en achtervleugel vernieuwd, de uitlaten, de sidepots aangepast en de brake ducts vervangen.

Ferrari-ontwerper Nikolas Tomazis laat zich uit over de updates die Fernando Alonso aan de titel moeten helpen. "Als je problemen hebt met de verstandhouding tussen de windtunnel en het circuit, is het beste dat je kan doen dingen verifiëren op de baan, wat we middels een rechte lijn-test gedaan hebben. We hebben interessante antwoorden gevonden en duidelijke trends gezien over wat verkeerd was, en we hebben stappen genomen om dat te herstellen."

Het is niet de enige test die Ferrari gepland heeft. Op 9 november zal Daniel Juncadella op Vallelunga ook de F2012 in een rechtelijntest de sporen geven. Het past in de strategie van de Italiaanse renstal om alle komende races met nieuwe onderdelen op de proppen te komen.

[MLB] San Francisco slaat zich naar World Series

De honkballers van de San Francisco Giants hebben maandagavond overtuigend de World Series bereikt. De ploeg won voor eigen publiek het beslissende zevende duel in de finale van de National League met 9-0 van titelverdediger Saint Louis Cardinals. In de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie neemt San Francisco het op tegen Detroit Tigers.

Lang zag het ernaar uit dat Saint Louis zich voor het tweede jaar op rij ging plaatsen voor de World Series. De winnaar van vorig jaar leidde in de best-of-seven serie met 3-1. Met twee overwinningen op rij dwong San Francisco een zevende wedstrijd af in het eigen AT&T Park.

Voor eigen publiek lieten de Giants er geen enkele twijfel over bestaan wie zich zou gaan plaatsen voor de seizoensfinale van de Major League. Na drie innings stond er al een 7-0 voorsprong voor de thuisploeg op het bord.

Cardinals-werper Kyle Lohse stond toen al niet meer op de heuvel. Hij werd in de derde inning, bij een 2-0 achterstand, met alle honken vol, van de heuvel afgehaald door manager Mike Matheny. Zijn vervanger, Joe Kelly, deed het nog slechter. Kelly zag op zijn eerste worp drie mensen van San Francisco over de thuisplaat komen.

Die klap kwam de titelverdediger niet meer te boven. In de laatste twee slagbeurten voerden de Giants de score zelfs nog verder op naar 9-0. Dit staat in schril contrast met de Cardinals die in de laatste drie wedstrijden slechts één schamel punt bijeen wisten te slaan.

Voor San Francisco is de tweede keer in drie jaar dat het zich plaatst voor de World Series. In 2010 won de ploeg van manager Bruce Bochy van Texas Rangers. Tegenstander Detroit won de finale voor het laatst in 1984. De eerste wedstrijd is woensdag in het stadion van de Giants.


San Francisco slaat zich naar World Series (Foto: Novum)

Jalabert blijft respect houden voor Armstrong

Laurent Jalabert is het niet eens met de woorden van UCI-voorzitter Pat McQuaid dat Lance Armstrong snel vergeten moet worden. "Armstrong is een groot kampioen. Hij was een enorm talent en mentaal ijzersterk", zegt de voormalige Franse toprenner over zijn oud-collega, die maandag officieel zijn zeven eindzeges in de Tour de France moest inleveren.

"Hij heeft gezondigd en is daarvoor bestraft, maar dat doet niets af aan zijn buitengewone capaciteiten", vertelde JaJa, die bijna zijn hele carrière met de Amerikaan in het peloton reed, aan het Franse RTL. "Dat kan je niet ontkennen. Hij was alleen erg aangetrokken tot macht en dat is hem fataal geworden."

De tweevoudige winnaar van zowel de groene- als de bolletjestrui heeft ondanks zijn lovende woorden wel begrip voor het besluit om Armstrong zijn zeges te ontnemen. "Het was moeilijk geweest voor de UCI om anders te reageren. Je mag je wel afvragen of ze niet eerder vraagtekens bij zijn prestaties hadden moeten zetten."

Behalve de sportieve gevolgen, lijken ook de financiële consequenties voor Armstrong niet van de lucht. Nadat de Tour de France-organisatie al liet weten ruim twee miljoen euro van Armstrong terug te vorderen, wil de Amerikaanse verzekeraar SCA zelfs tien miljoen euro zien van de door de mand gevallen Amerikaan.

"Nu hij officieel niet meer de winnaar is van de Tours, schakelen we alle juridische middelen in om het geld terug te krijgen", vertelde de advocaat van het bedrijf maandag aan RTL Nieuws. SCA betaalde Armstrong riante bonussen voor zijn behaalde Tourzeges. "We geloven dat we een goede kans hebben, omdat hij het geld onterecht heeft gekregen."

[Primera División] Maduro wint met Sevilla van Mallorca

Sevilla blijft meedraaien in de subtop van de Spaanse Primera División. Met Hedwiges Maduro in de basis werd in eigen stadion met 3-2 gewonnen van Real Mallorca. Sevilla bezet na acht speelronden de vijfde plaats. De achterstand op koplopers Barcelona en Atlético Madrid bedraagt acht punten.

Sevilla kwam door toedoen van Pedro Bigas Rigo en Tomer Hemed tot twee keer toe op achterstand. Beide keren trok Spaans international Alvaro Negredo de stand gelijk. De Braziliaan Cicinho zorgde met een doelpunt in de 74e minuut voor de zege. Maduro werd twaalf minuten voor tijd gewisseld.

Meganoid 2 deze maand al in Google Play

Onverwacht maar heel tof nieuws: OrangePixel, een ontwikkelaar van Nederlandse bodem, heeft aangekondigd dat het vervolg op het moeilijke Meganoid deze of volgende week al te downloaden is uit Google Play.

Dat heeft Pascal Bestebroer, ontwikkelaar en oprichter, bekendgemaakt. Meganoid 2: Grandpa's Chronicles is, net zoals zijn voorganger, een moeilijk platformspel. In totaal zijn er veertig levels speelbaar, maar dat aantal wordt ongetwijfeld nog uitgebreid.

In een eerder afgenomen interview met Bestebroer gaf de gevierde ontwikkelaar al aan dat het best mogelijk is dat hij met meerdere projecten tegelijk bezig kan zijn. Op dit moment werkt Bestebroer namelijk aan Gunslugs, zijn grootste project tot nu toe. Zo groot dat hij zelfs de back-up van een uitgever nodig heeft.

Een iOS-versie van Meganoid 2: Grandpa's Chronicles is ook onderweg, eerst moet de Android-versie vrijgegeven worden. De iOS-versie krijgt overigens wel tien extra levels. Die komen later ook naar Android toe.

NAC ontslaat Karelse

NAC heeft als eerste ploeg in de Eredivisie zijn trainer dit seizoen op straat gezet.  De 42-jarige John Karelse is ontslagen vanwege een teleurstellende competitiestart. 

De Bredase ploeg wist in de eerste negen duels slechts vijf punten te vergaren, waarmee het de voorlaatste plaats bezet in de Eredivisie. Alleen het thuisduel met AZ leverde de ploeg uit Breda de volle winst op. Wie de opvolger van Karelse zal worden in Breda is nog niet bekend. 

Stelling: Orgaandonatie? Wie zwijgt, stemt toe

De afgelopen week was er een storm aan donornieuws. Na de vele 'bent u al donor?'-spotjes met BN'ers in de hoofdrol, hangen ze aankomende week ook nog eens aan je telefoon. Deze week is namelijk donorweek. Medisch specialisten willen dat het donorregistratiesysteem  op de schop gaat en men automatisch donor wordt als men na drie officiële oproepen nog geen keuze heeft gemaakt.

De stelling voor deze dinsdag luidt daarom als volgt:

Orgaandonatie? Wie zwijgt, stemt toe.

'Kunsthal paradijs voor inbrekers'

Het bestuur van de Rotterdamse Kunsthal heeft er een potje van gemaakt bij het beveiligen van het museum. Dat zegt museumbeveiligingsexpert Ton Cremers dinsdag in het AD. De verklaring van het museum maandag is volgens hem 'kletskoek'.

Volgens de Kunsthal zijn de dieven vorige week binnengekomen door een deur die vanwege brandveiligheidseisen automatisch ontgrendeld was. Volgens Cremers heeft er nooit een nachtslot op de deur gezeten. "Het kan niet zo zijn dat bij een brandalarm 's nachts de deuren openspringen. Het zou een paradijs voor inbrekers zijn."

"Dit brandalarmverhaal werpen ze op als rookgordijn", gaat Cremers verder. Volgens hem verschuilt directeur Emily Ansenk zich achter 'een haperend elektronisch systeem'. "Zij stelt dat deze kunstroof een nachtmerrie is voor iedere museumdirecteur. Maar ik denk dat deze mevrouw de nachtmerrie is voor de Kunsthal."

Bij de kunstroof vorige week dinsdag werden zeven schilderijen met een miljoenenwaarde gestolen. De daders zijn nog spoorloos.

Cremers stelt dat er veel meer beveiligingscamera's rond de Kunsthal moeten hangen. Aan de achterkant van het pand hangen zelfs helemaal geen camera's. "Die hadden er moeten hangen. Dan hadden we informatie gehad over de auto van de daders."

Proces Julio Poch uitgesteld tot eind november

Het proces tegen voormalig Transavia-piloot Julio Poch is uitgesteld tot 28 november. Dat melden bronnen rond de zaak. Het megaproces tegen 67 verdachten zou aanvankelijk donderdag van start gaan, maar er ontstond twijfel toen aanklager Goransky vorige week ontslag nam.

Poch en de andere verdachten staan terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, die gepleegd zijn tijdens de laatste militaire dictatuur in Argentinië (1976 tot 1983) in het marine-complex ESMA.

Uniek in de zaak is dat voor het eerst verdachten van de zogenoemde dodenvluchten worden vervolgd. Hierbij werden tegenstanders van het regime gedrogeerd en vervolgens uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch, die naast de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit heeft, is een van de verdachten. Hij heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. Poch zit vast in afwachting van zijn zaak.

Het proces liep al veel vertraging op en is nu dus weer verzet naar een later tijdstip. De nieuw benoemde aanklager is Eduardo Friele, die een staat van dienst heeft in dergelijke zaken. Hij vroeg uitstel aan om de verschillende zaken en aanklachten verder te bestuderen.

Verwacht wordt dat het proces twee jaar in beslag kan nemen.

Een derde minder winst voor KPN

KPN heeft 32 procent minder winst behaald in het derde kwartaal. Het bedrijf kampt met grote concurrentie op de Nederlandse en Duitse markt. Dat maakte de telecomprovider dinsdag bekend.

De winst in de afgelopen driemaandsperiode kwam uit op 250 miljoen euro, tegen 368 miljoen euro het jaar ervoor. De operationele winst voor aftrek van belasting, rente en afschrijvingen (EBITDA) daalde met 6,5 procent tot 1,16 miljard euro.

De omzet daalde met 6,5 procent tot 3,05 miljard euro. Vooral de omzet uit mobiele diensten in Nederland daalde hard, met elf procent. Daarnaast speelde de verkoop van Getronics International mee in de daling van de omzet.

'Hogeschool Avans weer beste hbo-instelling'

Hogeschool Avans is opnieuw uitgeroepen tot de beste grote hbo-instelling van Nederland. De Brabantse school blijft net als vorig jaar Hogeschool Zeeland uit Vlissingen voor. Dat staat in de dinsdag verschenen Keuzegids hbo studies 2013.

De grote hogescholen uit de Randstad, waaronder de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Leiden, staan in de onderste helft van de ranglijst. Op de laatste plaats staat opnieuw Inholland.

Bij de middelgrote hogescholen, met gemiddeld zo'n tweeduizend studenten, staat de Christelijke Hogeschool Ede bovenaan. De Katholieke Pabo Zwolle staat op de eerste plaats in de lijst van kleinste instellingen.

De gids vergelijkt scholen op drie verschillende punten. Behalve statistieken over studiesucces en een oordeel van deskundigen uit de accreditatie van de opleidingen wordt ook het oordeel van studenten meegewogen. De keuzegids is bedoeld als hulpmiddel voor scholieren bij het vinden van een hbo-studie.

Ojo Rojo zet de toon in Painkiller-trailers

Ontwikkelaar Nordic Games heeft twee tailers uitgebracht voor Painkiller: Hell & Damnation. Naast gameplaybeelden bevatten de video's ook muziek van de metalband Ojo Rojo, die heel de soundtrack hebben gemaakt voor het spel.

Painkiller: Hell & Damnation is een volledige remake van de cultklassieker en first-person shooter. Het spel komt 31 oktober uit op pc. De release op Xbox 360 en PlayStation 3 is echter pas op 22 januari.

Sony's teasermysterie opgelost

De afgelopen dagen zijn we bestookt met een aantal teasertrailers van Sony. De referenties in de teasers waren allemaal voor personages die ook in PlayStation All-Stars Battle Royale zitten. Nu heeft Sony de volledige trailer uitgebracht waaruit blijkt dat het inderdaad om dit spel gaat.

De trailer is een combinatie van live-action en animatie. We zien Kratos, Nathan Drake en Evil Cole het tegen elkaar opnemen. PlayStation All-Stars Battle Royale komt 24 oktober uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Zorgen kamer over aanpak winterweer

In de Tweede Kamer leven nog veel zorgen over de aanpak van NS en ProRail om deze winter chaos op het spoor te voorkomen.

De bedrijven hebben een reeks maatregelen genomen om grootscheepse problemen te vermijden, maar een aantal Kamerleden vraagt zich af of dat genoeg is. Ze praten dinsdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over het winterweer.

NS en ProRail gaan deze winter de dienstregeling uitdunnen als er kans is op 3 centimeter sneeuw of 10 graden vorst. De verwachting is dat daardoor op ongeveer 12 dagen per jaar minder treinen rijden. "De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal", zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die verwacht dat er flink wat dagen komen waarop minder treinen rijden terwijl het weer goed is.

'Obama winnaar debat'

Volgens de poll van CNN is Barack Obama winnaar van het laatste debat tussen de twee presidentskandidaten. 48 procent van de kijkers roept Obama uit als winnaar van het debat, tegen 40 procent die voor Mitt Romney is.

Ook de kijkers van CBS News riepen Obama uit tot winnaar van het laatste debat met Mitt Romney. 53 procent zegt dat Obama won, 23 procent vond Romney de sterkste debater, terwijl 24 procent het een gelijkspel vond.

Het laatste debat ging met name over het buitenlandbeleid van de VS, De Amerikaanse verkiezingen zijn op 6 november.

Kijkers debat roepen Obama uit tot winnaar
Kijkers debat roepen Obama uit tot winnaar (Foto: ANP)

EVE Online-speler verliest veel geld

EVE Online is een spel dat vooral bekend staat om zijn sandboxstijl en asociale gamers. In de game kun je PLEX verhandelen. Dit is een ingame item dat dertig dagen speeltijd toevoegt aan het account, en kan op de site gekocht worden. In 2010 raakte een EVE-speler zijn fregat kwijt samen met dertig gametime codes (PLEX) die een waarde van 1000 dollar hadden.

Vandaag is een speler genaamd Stewie Zanjoahir nog iets ergers overkomen. Hij werd bestolen van zo'n 213.000.000.000 ISK toen hij zijn fregat verloor met waardevolle blueprints. ISK is het geld in het spel, en met zo veel ISK had hij 367 PLEX kunnen kopen wat gelijk staat aan dertig jaar gametime en 6422,50 dollar.

Sommige spelers twijfelen aan de echtheid van het kill report, maar er verschenen ook al berichten over op Facebook. Mocht het bericht echt waar zijn dan is dit het record voor de meest waardevolle dood ooit in een MMO.

Nederlandse met vier kilo coke in Peru gepakt

Een 46-jarige Nederlandse vrouw is vorige week in de Peruaanse hoofdstad Lima opgepakt omdat zij vier kilo cocaïne in haar kleren had verstopt. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE.

De vrouw werd in de kraag gevat op de het internationale vliegveld Jorge Chavez. Naast de Nederlandse werden sinds vorige week dinsdag ook een Spanjaard, een Mexicaan en twee Peruaanse drugssmokkelaars opgepakt.

Peru is volgens de VS al enige tijd de grootste cocaïneproducent ter wereld na Colombia. In het Zuid-Amerikaanse land worden regelmatig kleine drugssmokkelaars opgepakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten in Peru 96 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Werk. Gadverdamme.

Werk. Niet mijn ding. Nooit geweest ook. Als werk een vrouw was geweest, had ik zelfs geen seks met haar gehad wanneer ze in verband met het eind der tijden de laatste vrouw op aarde was geweest. Als werk een man was geweest, dan toch zeker Lance Armstrong. Als werk een kip was geweest, zou ik haar eieren niet eten. Wacht, dat laatste klopt niet. Het enige voordeel van werken is immers de beloning, het geld, het ei. Wegens sinistere redenen word ik nog steeds niet betaald voor het feit dat ik Henk ben en het gevolg hiervan is de slag, waar ik aan ben. Dames en heren, ik werk.

Visum vanuit Turkije moet sneller

Turkse zakenmensen moeten veel sneller een visum kunnen krijgen voor Nederland dan nu het geval is. Dat vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Hij stuurt daarom samen met zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan hierover een brief naar Den Haag.

Het probleem met de visa voor Turkse zakenmensen werd duidelijk tijdens een reis van onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam naar Turkije afgelopen week. De zakenmensen in Turkije beklaagden zich tegenover de delegatie over de langzame visumprocedure. Aboutaleb en zijn collega Van der Laan vinden dat Turkse zakenmensen ,,snel en flexibel’’ naar hun zakenpartners in Nederland moeten kunnen reizen.

Het werkbezoek aan Turkije stond in het teken van de viering van 400-jaar betrekkingen met Nederland. ,,Er zijn niet alleen banden aangehaald en contacten geïntensiveerd, maar ook concrete afspraken gemaakt’’, liet burgemeester Aboutaleb weten. Zo wordt vanaf april volgend jaar het aantal vluchten vanuit Rotterdam naar Turkije en van Turkije naar Rotterdam uitgebreid.

Een groot Turks bedrijf overweegt de ladingstromen voortaan via Rotterdam te laten verlopen. Ook zouden twee nieuwe bedrijven zich in de havenstad willen vestigen:één actief in de scheepvaart en de ander in de medische sector. Rotterdam hoopt binnenkort definitief een akkoord op deze initiatieven te krijgen.

Nederlands visum vanuit Turkije moet sneller
Nederlands visum vanuit Turkije moet sneller (Foto: ANP)

Obama kiest opnieuw voor aanval in debat

In het laatste debat tussen de twee presidentskandidaten in de Verenigde Staten koos president Barack Obama opnieuw voor de aanval op zijn opponent Mitt Romney. In Boca Raton greep Obama terug op de fouten die Romney eerder maakte.

"1980 belde, ze willen hun buitenlandbeleid terug," zei Obama, doelend op de eerdere opmerking van Romney dat Rusland de belangrijkste vijand van de Verenigde Staten is. "Ieder keer als u een mening had over buitenlandse politiek, zat u fout."

Volgens Romney is de rode draad in zijn beleid de moslimwereld zo te bewegen dat ze uit zichzelf het extremisme achter zich laten. Romney erkende dat het Obama gelukt is Osama bin Laden uit te schakelen, maar "we kunnen niet uit deze ellende komen door te blijven doden."

Hoewel het onderwerp van het debat het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten zou zijn, dwaalden beide kandidaten al snel af naar de binnenlandse politiek. Het creëren van banen en een sluitende overheidsbegroting waren daarbij de belangrijkste onderwerpen. Obama wil bezuinigen op defensie, terwijl Romney er meer geld aan wil besteden.

Obama kiest opnieuw voor aanval in debat
Obama kiest opnieuw voor aanval in debat (Foto: ANP)

Iran hangt 10 drugssmokkelaars op

Iran heeft maandag 10 mensen opgehangen die zijn veroordeeld wegens drugssmokkel. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr bericht.

De ophanging werd uitgevoerd in een gevangenis in de hoofdstad Teheran. Volgens de Iraanse justitie waren de gehangenen lid van twee drugsbendes.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde de executies en wees erop dat in elk  één van de slachtoffers niet de kans heeft gekregen in beroep te gaan.

Vorige week riep Amnesty de Iraanse regering op om alle doodvonnissen om te zetten in levenslang. Volgens de organisatie zijn in Iran sinds maart al 344 mensen geëxecuteerd.

Les Adieux à la Reine

Het is juli 1789: machtswellust en verraad vieren hoogtij tijdens de laatste dagen van het Franse hof van Versailles. De revolutie is onafwendbaar. Een van de dienstmeisjes van koningin Marie Antoinette beleeft het allemaal vanaf de eerste rij. Door haar blinde toewijding en liefde voor de koningin beseft ze niet dat haar dagen in Versailles zijn geteld. Haar verhaal staat centraal in Les Adieux à la Reine.

David Oyelowo in Sugar Ray Robinson-film

David Oyelowo gaat Sugar Ray Robinson spelen in een biografische film over de bokslegende. Het scenario is gebaseerd op de biografie Sweet Thunder: The Life and Times of Sugar Ray Robinson, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het filmidee is geboren op de set van The Butler, waarin de Britse acteur te zien is naast Forest Whitaker en Oprah Winfrey. Danny Strong, die meewerkte aan het scenario van The Butler, produceert de boksfilm. Sweet Thunder gaat over de vroege jaren van Robinsons carrière en de rol die georganiseerde misdaad speelt in de bokswereld.

De 36-jarige Oyelowo is bekend van films als Love Actually en het nog te verschijnen drama The Paperboy. Hij is eerst nog naast Tom Cruise te zien in de actiefilm Jack Reacher. Wanneer Sweet Thunder in productie gaat, is onbekend.

David Oyelowo
David Oyelowo (Wikimedia, foto: Tyler Boye)

36 rode kaarten in één voetbalwedstrijd!

Scheidsrechter Nestor Guillen heeft in de Paraguayaanse voetbalcompetite tijdens een juniorenwedstrijd die volkomen uit de hand liep liefst 36 rode kaarten uitgedeeld. Hij probeerde in de slotfase een vechtpartij te beëindigen door de knokkers, twee van elk team, uit het veld te sturen. Het had een averechts effect. Alle voetballers, inclusief de reserves, kwamen zich in de strijd mengen.

In plaats van de verhitte gemoederen te sussen en de vechtjassen uit elkaar te trekken, zochten de aanwezige officials een veilig heenkomen. Om zich niet over de schuldvraag te hoeven bekommeren, vulde Guillen op het wedstrijdformulier in dat hij de complete selectie van beide ploegen een rode kaart heeft gegeven.

Lindsay niet vervolgd voor aanrijden voetganger

Lindsay Lohan wordt niet vervolgd voor het aanrijden van een voetganger. De actrice werd in september gearresteerd in New York omdat ze bij een hotel iemand zou hebben aangereden en er vervolgens vandoor ging.

De aanklagers oordeelden dat er onvoldoende bewijsmateriaal is nadat ze beelden hadden gezien van de vermeende aanrijding. Ze hebben daarom besloten de zaak te seponeren, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 26-jarige Lindsay is volgens ingewijden opgetogen. De actrice zou haar vermeende slachtoffer echter nog steeds willen aanklagen wegens laster. De man beweerde na het 'ongeluk' tegenover verschillende media dat Lohan met dubbele tong sprak en naar alcohol rook.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.