Vertragingen en annuleringen op Schiphol door mist

Schiphol kampt maandag met vertragingen en annuleringen door de dichte mist waarmee een groot deel van Nederland maandagochtend te kampen heeft. Ongeveer tien vluchten zijn geannuleerd, meldt een woordvoerder van Schiphol.

Vliegtuigen vertrekken en landen met gemiddeld een uur vertraging, met uitschieters tot tweeënhalf uur. Tegen het einde van de ochtend wordt het waarschijnlijk zonniger. De zegsvrouw verwacht dat de vertragingen dan afnemen. "Maar voorlopig blijft nog wel even sprake van vertragingen." Reizigers wordt geadviseerd de situatie op het vliegveld in de gaten te houden.

In een groot deel van het land beperkte de mist het zicht tot tussen de honderd en tweehonderd meter. Alleen Groningen en Limburg werden niet geplaagd door de mist.

De drukte op de wegen viel ondanks de mist volgens de Verkeersinformatiedienst wel mee. Dat kwam deels doordat een deel van Nederland momenteel herfstvakantie heeft. Wel kon een aantal spitsstroken niet open omdat Rijkswaterstaat door de mist de camera's boven veel spitsstroken niet kon gebruiken. Dat zorgde voor wat meer drukte op de wegen dan normaal.