Fors minder aanvallen piraten

Het aantal gevallen van piraterij is gedaald tot het laagste niveau sinds 2008. Dat heeft Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag bekendgemaakt. De daling is vooral toe te schrijven aan het gedaalde aantal aanvallen dat werd uitgevoerd door Somalische piraten.

Volgens het IMB werden in de eerste negen maanden van dit jaar wereldwijd 233 aanvallen uitgevoerd door piraten. In dezelfde periode vorig jaar lag dit aantal nog op 352. Er werden dit jaar beduidend minder aanvallen uitgevoerd door piraten die hun thuisbasis in Somalië hebben. Vorig jaar werden in de eerste negen maanden vanuit Somalië nog 199 aanvallen uitgevoerd, dit jaar waren dat er zeventig. In het derde kwartaal van 2012 werd zelfs maar één aanval voor de kust van Somalië uitgevoerd.

De piraterij vanuit Somalië is volgens het IMB afgenomen, omdat rederijen maatregelen treffen, zoals het inzetten van gewapende bewakers. Ook gaat er een afschrikwekkende werking uit van de patrouilles door de marines van diverse landen.

In totaal werden bij de 233 aanvallen 24 schepen buitgemaakt. Zes mensen werden gedood en 458 bemanningsleden werden gegijzeld.


Fors minder aanvallen piraten (Foto: Novum)