Fidel Castro hekelt geruchten over gezondheid

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft in een artikel op een overheidswebsite kritiek geleverd op de mensen die geruchten hebben verspreid dat hij op de rand van de dood zou balanceren. Het artikel werd vergezeld van foto's van de 86-jarige Castro, waarop hij te zien is in een geblokt shirt en met een cowboyhoed op het hoofd. Op een andere foto is te zien dat hij de krant van afgelopen vrijdag leest. Castro schrijft in het artikel niet eens last van hoofdpijn te hebben. "Ik weet niet eens hoe hoofdpijn voelt."

Het artikel verscheen maandag op de website en is het jongste bewijs dat Castro nog in leven is en, naar het zich laat aanzien, in redelijk goede gezondheid. De afgelopen week werd volop gespeculeerd over Castro's gezondheidstoestand. Twitter en andere sociale media stonden bol van de beweringen dat hij zou zijn overleden.

Castro schrijft dat al sinds de Invasie in de Varkensbaai in 1961 foutieve informatie over Cuba wordt verspreid. Hij hekelde westerse media die volgens hem onder invloed van de rijken staan. In het bijzonder de Spaanse krant ABC kreeg kritiek te verduren. De krant haalde een Venezolaanse arts aan die beweerde dat Castro een hersenbloeding had gehad en nog maar enkele weken te leven had.

Sinds maart was Castro niet meer in het openbaar verschenen. Hij stopte ook met het schrijven van opiniestukken. De laatste Reflecties verscheen in juni. Castro legt in het artikel van maandag uit dat hij uit eigen beweging had besloten met de opiniestukken te stoppen, niet omdat hij ziek was. "Ik stopte met het publiceren van Reflecties, omdat het niet mijn taak was om pagina's in de media in beslag te nemen die nodig zijn voor ander werk dat het land nodig heeft", aldus Castro.

Zondag zei de voormalige Venezolaanse vicepresident Elias Jaua dat hij zaterdag vijf uur lang met Castro had gesproken. Als bewijs toonde hij een foto van de bespreking. Een hotelmanager die bij het gesprek aanwezig was zei dat de gezondheid van Castro 'uitstekend' is.


Fidel Castro hekelt geruchten over gezondheid (Foto: Novum)