Steven Spielberg nog steeds nerveus voor regie

Steven Spielberg is hopeloos zenuwachtig als hij een nieuwe film gaat regisseren. "Het is niet echt angst", zegt de regisseur tegen het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes. "Het heeft meer te maken met het anticiperen op het onbekende."

De 65-jarige Spielberg gaat zijn angsten te lijf door ze in zijn films te verwerken. "Er is geen betere manier dan een verhaal over ze te vertellen en daarmee iedereen te besmetten." De werkwijze helpt de Amerikaan niet echt, na het filmen blijven zijn angsten meestal bestaan.

De Amerikaanse Oscarwinnaar baseerde zijn klassieker E.T. the Extra-Terrestrial op het leven van zijn ouders. Spielbergs moeder verliet zijn vader voor een andere man. De regisseur was echter lang boos op zijn vader, omdat hij dacht dat die het gezin had verlaten. Spielberg gaf hem de schuld van de scheiding van zijn ouders. In de sciencefictionfilm verlaat de vader dan ook het gezin.

Op zijn nieuwe film Lincoln heeft Spielbergs vader ook invloed gehad. "Lincoln was de vader van een natie die gerepareerd moest worden", vertelt hij. "En op een bepaalde manier zijn de films die ik recentelijk heb gemaakt een reflectie op de positieve relatie tussen mij en mijn vader."

De film Lincoln met Daniel Day-Lewis als de Amerikaanse president draait vanaf 31 januari in de Nederlandse bioscopen.