Sports Champions 2

Het originele Sports Champions liet zien waar de PlayStation Move tot in staat is. Een tweede deel lijkt dan overbodig, maar lees verder waarom dit sportieve deel toch de moeite waard is voor Move-bezitters.

Header

De eerste verrassing van Sports Champions 2 begint al bij het eerste opstartscherm: geen lange calibratierondes. Ik hoef maar even met de Move-controller naar PlayStation Eye te wijzen en het is klaar. Het goede eraan is dat het ook maar één keer hoeft, in de sessies die ik gespeeld heb is de controller niet van het padje gegaan. Zoals het hoort, zou je zeggen, maar er zijn games bij die af en toe een nieuwe calibratie nodig hebben omdat je opeens in wel hele onwennige posities iets op het scherm doet. De precieze calibratie uit het vorige spel is er ook nog, dus je kunt gaan wijzen naar drie punten op het scherm, maar dat is voor de echte diehards. Het is onnodig en je speelt dus in seconden prima met de versimpelde versie.

Sports Champions 2

Sporten in stijl
Als je de eerste keer start moet je een poppetje maken. Je kunt kiezen uit kant-en-klare modellen, maar deze zijn geheel aan te passen naar eigen smaak, qua uiterlijk, kapsel, kleding en veel meer. Een leuke toevoeging om je personage wat persoonlijker te maken, want een veelgehoorde klacht over het eerste deel was de nogal prototype spelers waar je uit kon kiezen. Voor die Jean Paul Gaultiers in de dop zijn er dus legio manieren om hun perfecte model te maken en ze een kledingstijl aan te meten.

Sports Champions 2

Je hebt kijkers
Sports Champions 2 is een verzameling van zes versimpelde sportgames. Dat is wat weinig. Gelukkig zijn de sporten die erin zitten wel leuk. Bowlen, boksen, skiën, golf, tennis en een oude bekende uit het eerste deel: boogschieten. Een korte uitleg voor het echte werk leert je alles dat er te weten is over de sport en je bent vrij snel bezig met het spel. De besturing is in elk van de zes sporten logisch. Golf en bowlen speel je staand, terwijl de overige sporten prima lui op de bank te spelen zijn. De enige sport die beter is als je met twee Move-controllers speelt is boksen. Als je maar één controller hebt, heb je ook maar één vuist waarmee je kunt meppen. Hierdoor voelt boksen de minste van de zes sporten, de overige sporten zijn prima te doen zonder twee gloeiende Move-controllers. De omgevingen zelf zijn dit keer levendiger. In de voorganger was je er alleen en had je het idee dat de wereldbevolking vergaan was, op je tegenstander na. Nu zijn er toeschouwers te zien en geeft het net een beetje meer 'echtheid'.

Sports Champions 2

Alleen of in competitie
Er zijn drie modi om te spelen. De eerste is Free Play, waarin je vooral kunt oefenen. Bij het eerste keer opstarten van het spel wordt er een tutorial geadviseerd, maar eigenlijk hoef je die niet te doen. Want als je een spel start wordt het nog eens uitgelegd. Alleen voor Trophy-hoeren dus. Dan is er de Cup-modus, de singleplayer van het spel. Hierin speel je vaak tegen de CPU en moet je gewoonweg winnen in een aantal ronden. Maar soms zijn er andere uitdagingen, zoals een solo rondje bowlen waarin je in drie worpen meer dan zestig punten moet halen. Dat wordt dus strikes proberen te gooien, anders wordt het een stuk lastiger.

Sports Champions 2 

Naast Free Play en de Cup is er de nieuwe Party Play-modus. Heel erg handig als je met vrienden eens wil uitmaken wie de meest sportieve speler is in Sports Champions 2. Iedereen registreert zich als speler door een poppetje te kiezen. Je maakt een lijstje games die je wil spelen aan en klaar is Kees. Door het simpele calibreren ben je snel aan het spelen. Als je wil kun je iedereen nog een ander poppetje laten maken met eigen kledingstijl, maar dat is puur esthetisch, het heeft geen invloed op je prestaties. Het spel houdt de scores bij op leaderboards en laten we wel zijn: tegen mensen spelen is tig keer leuker dan een computer, ik ken eigenlijk geen uitzondering.

Sports Champions 2

Vul die sterren
Per ronde kun je drie sterren halen door speciale acties te doen. Bij het skiën is het mogelijk salto’s en andere tricks te doen bij een sprong. Bij het bowlen is het zoveel mogelijk strikes gooien of bijvoorbeeld heel dicht langs de goot gooien meer punten dan normaal waard. De punten verschijnen dan even kort in beeld in een ster die langzaam ingekleurd wordt. Eenmaal vol komt er een tweede ster en zo probeer je de hoogste score te halen. Hoe meer sterren je vrijspeelt, hoe sneller je spullen unlockt. Nieuwe kledingstukken, patronen voor je kledingstukken en meer eigenlijk vrij zinloze dingen. Het belangrijkste is wel dat je bij een bepaalde aantal sterren per speltype een hogere moeilijkheidsgraad unlocked. Je begint op brons, gaat naar zilver en dan naar de gouden competitie.

Sports Champions 2 

Conclusie
Toen ik de eerste keer het schijfje van Sports Champions 2 in de PlayStation 3 gooide had ik een vooroordeel: "niet weer minigames". En toch zit ik deze review met een glimlach te schrijven, omdat de simpele besturing en de eenvoud van configureren mijn aandacht volledig naar de sportspellen zelf kon gaan. En die zijn uitdagend genoeg op hogere moeilijkheidsgraden, want de tegenstanders beginnen eng veel strikes te gooien of zijn niet zo snel uit het veld te slaan in een potje tennis. Veel games zijn nog prima zittend te doen, maar voor het ‘realisme’ is staan leuker. Mijn buren zijn ondertussen al heel wat gewend, dus ze bellen niet meer aan om te vragen wat ik in vredesnaam aan het doen ben. Een toffe game, die genoeg uitdaging biedt als je platinum wil halen, of gewoonweg lol oplevert als je met vrienden speelt.

Sports Champions 2

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Goede besturing - Er hadden best wat meer sporten in mogen zitten 8
+ Uitdaging genoeg  
+ Leuk in solo en multiplayer  


Gespeeld op
PlayStation 3 met Move-accessoire.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.