Weer 16 jaar geëist tegen terreurverdachte Q.
Justitie heeft maandag opnieuw zestien jaar geëist tegen de 41-jarige Eric Jan Q. De Nederlandse terreurverdachte zou tussen 2001 en 2007 aanslagen hebben voorbereid in het Botlekgebied, op de hogesnelheidslijn en in het centrum van Den Haag. Q. werd in april 2010 veroordeeld tot twaalf jaar cel. Zowel hij als justitie stelde hoger beroep in.
Die straf kwam boven op een eerdere veroordeling in 2003. Toen werd hij bij verstek veroordeeld tot veertien jaar cel wegens gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met agenten. In 1998 en 1999 pleegde hij overvallen op geldwisselkantoren. Daarbij maakte Q. onder meer gebruik van zelfgebouwde explosieven. In 2001 wist hij uit de gevangenis te ontsnappen.
In 2006 kwam justitie Q. opnieuw op het spoor, na een bedreiging. Bij een zolderkamer die hij huurde in Rotterdam en in zijn woning in België werden materialen gevonden waarmee explosieven gemaakt konden worden. Q. zelf wist uit handen van de politie te blijven. Pas in 2007 werd hij aangehouden, na een winkeldiefstal in Arnhem.
In de woningen troffen agenten ook doorgeladen vuurwapens, onderdelen van ontstekers en delen van uniformen van diverse veiligheidsdiensten aan. Daarnaast werden documenten gevonden waaruit bleek dat hij van plan was aanslagen te plegen in onder meer het Botlekgebied, op de HSL en in het centrum van Den Haag.
Q. werd in eerste aanleg ook veroordeeld voor het voorbereiden van een gijzeling, en het versturen van poederbrieven aan onder meer Shell, McDonald's en de Rotterdamse rechtbank. Tevens zou hij iemand hebben willen afpersen voor zo'n 25 miljoen euro.
Q. kwam in februari in het nieuws toen bleek dat hij had ingegrepen bij een ruzie in de gevangenis. Q. sprong tussen de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. en medegevangene Jesse R, een verdachte uit het omvangrijke liquidatieproces Passage. B. zou R. dood hebben willen slaan. Cipiers grepen niet in, waarna Q. tussenbeide kwam.
Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak. De zitting diende maandag in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp.