Excuses jeugdzorg voor misbruik

Jeugdzorg Nederland heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers van het misbruik dat zich bij jeugdzorginstellingen heeft voorgedaan. "Elk kind dat dat is overkomen bied ik hierbij namens de jeugdzorg mijn excuses aan", zegt bestuurder Ans van de Maat in reactie op het onderzoek van de commissie-Samson.

De commissie, die het onderzoek naar misbruik in de jeugdzorg maandag presenteerde, had jeugdzorginstellingen opgeroepen excuses aan te beiden.

Ieder kind dat te maken krijgt met seksueel misbruik is er een te veel, zegt Van de Maat. "Zeker als het gaat om kinderen die in de jeugdzorg zitten." Ze zegt dat de jeugdzorg door de uitkomsten van het onderzoek in het hart is geraakt. "Het is triest om te constateren dat zoveel kinderen slachtoffer zijn geworden van misbruik onderling, maar ook door volwassen aan wie de zorg over hen was toevertrouwd."

De commissie onder leiding van Rieke Samson concludeert dat jongeren in instellingen tweeënhalf keer meer misbruik rapporteren dan andere jongeren. De commissie doet een groot aantal aanbevelingen. Zo moet in de opleiding standaard aandacht zijn voor seksuele ontwikkeling.

Voormalig minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) gaat op verzoek van Jeugdzorg Nederland een commissie leiden die seksueel misbruik in de jeugdzorg moet voorkomen. Ook moet die commissie erop toezien dat de aanbevelingen van de commissie-Samson worden overgenomen.