FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 oktober 2012

[Primera División] Atlético samen met Barcelona aan kop

Atlético Madrid heeft zich naast FC Barcelona aan kop van de Primera Division genesteld. Door een 2-1 zege op Malaga komt de winnaar van de Europese Supercup net als de Catalanen op negentien punten uit zeven wedstrijden. Barcelona kan wel bogen op een iets beter doelsaldo.

Atlético had behoorlijk wat geluk nodig om de drie punten in eigen huis te kunnen houden. Een eigen doelpunt van Malaga-verdediger Weligton gaf in de laatste minuut de doorslag. Eerder had Radamel Falcao Atlético met zijn achtste doelpunt van het seizoen op voorsprong gezet, maar Roque Santa Cruz trok de stand nog voor rust gelijk.

Ronaldo schrijft historie in Camp Nou

Cristiano Ronaldo heeft zondagavond voor de zesde keer op rij gescoord in een duel met FC Barcelona. De Portugees verbetert daarmee het clubrecord van Ivan Zamorano.

Ronaldo maakte in Camp Nou het openingsdoelpunt na een klein half uur spelen. Sinds het bekerduel met Barcelona in januari 2012 was de sterspeler van Real telkens trefzeker in El Clasico. In totaal scoorde Ronaldo in twee bekerwedstrijden, twee wedstrijden om de Spaanse Super Cup en in twee competitiewedstrijden.

Het clubrecord stond op naam van Zamorano. De Chileen scoorde tussen januari en december 1993 in vijf opeenvolgende ontmoetingen met Barcelona. Dat deed 'Ivan de Verschrikkelijke' in een competitiewedstrijd, twee bekerwedstrijden en twee wedstrijden om de Spaanse Super Cup.

Ronaldo wist in de tweede helft opnieuw te scoren voor Real. Daarmee komt zijn totaal op tien doelpunten in zestien officiële wedstrijden voor De Koninklijke. In totaal wist de Portugese doelpuntenmachine in 155 duels 160 doelpunten te maken. Lionel Messi wist overigens ook twee keer te scoren, waardoor de stand 2-2 is.

Oktoberfest eindigt met meer 'bier-lijken'

Het Oktoberfest, het grootste bierfeest ter wereld, is zondag na 2 weken afgesloten. Ongeveer 6,4 miljoen mensen dronken ondanks enkele regenachtige dagen 6,9 miljoen liter bier en aten daarbij het equivalent van 116 ossen en 57 kalveren, maakte festivaldirecteur Dieter Reiter op de laatste dag bekend.

Het gezellige volksfeest bracht wel meer politie op de been en ook het Beierse Rode kruis had de handen vol aan alcoholslachtoffers. Met meer dan 800 "bier-lijken" waren er meer dronken feestgangers dan vorig jaar.

Ook de politie kreeg meer te doen dan in 2011. De agenten moesten meer dan 2000 keer in actie komen, aldus een politiewoordvoerder.

Rosales: "Ik maakte Maher wat duidelijk"

Roberto Rosales is van mening dat hij de rode kaart van AZ-speler Adam Maher niet heeft uitgelokt. Maher kreeg de rode kaart vanwege natrappen richting Rosales.

Tot overmaat van ramp kreeg vervolgens ook AZ-spits Jozy Altidore de rode kaart. De Amerikaan kreeg eerst geel vanwege protesteren en ging vervolgens door met klagen. Scheidsrechter Danny Makkelie besloot Altidore opnieuw geel te geven en zodoende mocht AZ verder met negen man.

Na afloop was Rosales van mening dat hij de rode kaarten niet heeft aangesmeerd. "Maher probeerde een strafschop te versieren”, aldus Rosales. "Ik heb hem even duidelijk verteld wat ik daarvan vond. Vervolgens maakte hij de overtreding. Dat was het.”

Uiteindelijk won FC Twente simpel met 3-0 van AZ. "We hebben ons hersteld van de nederlaag bij Ajax. Van het begin hebben we goed gespeeld en de zege afgedwongen. Ook voor de twee rode kaarten van de tegenstander deden we het goed", besloot Rosales.

Leger Israël oefent boven zuiden Libanon

Het Israëlische leger heeft zondag met gevechtsvliegtuigen oefeningen uitgevoerd boven het zuiden van Libanon. De oefening leek er vooral op gericht te zijn de Libanese groep Hezbollah angst in te boezemen. Zaterdag schoot Israël een onbemand vliegtuig uit de lucht, dat vermoedelijk eigendom was van Hezbollah.

Volgens het Israëlische leger vloog de drone zaterdag vanuit de Middellandse Zee het zuiden van Israël binnen. Het onbemande vliegtuig wist ver door te dringen in het Israëlische luchtruim, maar werd na twintig minuten uit de lucht gehaald door gevechtsvliegtuigen. Israëlische media meldden dat het toestel geen explosieven vervoerde, maar dat het op een verkenningsmissie leek te zijn.

Het leger wilde niet zeggen waar de drone vandaan kwam of wie de drone geproduceerd heeft. Miri Regev, een voormalige woordvoerder van het Israëlische leger, schreef echter op Twitter dat Hezbollah met steun van Iran de drone naar Israël heeft gestuurd. "Het is een Iraanse drone, die is gelanceerd door Hezbollah. Hezbollah en Iran blijven op elke mogelijke manier proberen om informatie te verzamelen met als doel Israël schade toe te brengen", zei Regev. De laatste keer dat Hezbollah probeerde met een Iraanse drone het Israëlische luchtruim binnen te dringen was in 2006.

De oefeningen van de Israëlische luchtmacht boven Libanon waren bedoeld om Hezbollah duidelijk te maken dat Israël in de lucht veel sterker is. Als de spanningen tussen Israël en Hezbollah oplopen voert Israël vaker dergelijke oefenmissies uit.


Leger Israël oefent boven zuiden Libanon (Foto: Novum)

Onderzoek naar elleboogstoot Van Persie

Robin van Persie wordt ervan beschuldigd tijdens het competitieduel met Newcastle United (0-3 winst) een elleboogstoot te hebben uitgedeeld aan tegenstander Yohan Cabaye.

De Engelse voetbalbond FA wacht, voordat er eventueel actie wordt ondernomen, op een rapport van scheidsrechter Howard Webb. Mocht de arbiter de actie van Van Persie niet hebben waargenomen, dan kan de FA op basis van videobeelden alsnog een straf opleggen aan de spits van Manchester United.

Alan Pardew, manager van Newcastle, drong er bij de FA op aan om de actie van de Nederlander te onderzoeken. "Hij keek naar Yohan en hij haalde uit met zijn elleboog", aldus Pardew. "Het is aan de FA om het te onderzoeken."

Ook wees Pardew op de voorgeschiedenis van Van Persie tegen Newcastle. In dienst van Arsenal ruziede de Nederlander al met zijn landgenoot Tim Krul, doelman van The Magpies.

Rally levert zeventig mille op tegen nierziekte

De zevende editie van de ZZF Rally heeft zondag ruim zeventigduizend euro opgeleverd. De organisator, het Zeldzame Ziekten Fonds, besteedt de opbrengst aan onderzoek naar het nefrotisch syndroom, een zeldzame en ernstige nieraandoening.

Dit jaar deden 81 klassieke en moderne auto's mee aan de rally, onder aanvoering van oud-premier en raceliefhebber Jan Peter Balkenende, en voormalig Formule 1- coureur Gijs van Lennep. Ook premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager reden mee, naast tal van andere bekenden. De stoet vertrok vanaf het Binnenhof in Den Haag, waar Rutte het startsein gaf, en eindigde in Wassenaar.

In Nederland lijden ongeveer zestig patiënten aan het nefrotisch syndroom, dat wordt gekenmerkt door overmatig eiwitverlies. Onbehandelde patiënten overlijden ten gevolge van ernstige infecties, trombose en nierfalen. De opbrengst van de rally gaat naar onderzoek dat zich richt op kinderen die deze aandoening onder de leden hebben.


Rally levert zeventig mille op tegen nierziekte (Foto: Novum)

Zeldzame vorm meningitis bij tientallen Amerikanen

Meer dan negentig Amerikanen zijn getroffen door een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) zondag bekendgemaakt. Inmiddels zijn al zeven mensen overleden aan de ontsteking. De besmettingen lijken terug te voeren tot enkele partijen verontreinigde geneesmiddelen.

Volgens het CDC hebben in negen staten mensen hersenvliesontsteking opgelopen. Eerder al werd duidelijk dat de oorzaak moet worden gezocht in steroïde-injecties tegen rugpijn. De ampullen met het medicijn, methylprednisolonacetaat, zijn verontreinigd met een schimmel. Het medicijn is inmiddels teruggehaald.

De fungale meningitis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot de virale of bacteriële vormen die veel vaker voorkomen. De schimmelinfectie kan worden bestreden met hoge doses antifungale middelen, die doorgaans intraveneus worden toegediend in ziekenhuizen.


Zeldzame vorm meningitis bij tientallen Amerikanen (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslag AC Milan - Internazionale

Internazionale heeft AC Milan verder in de problemen geduwd. Dankzij een vroege treffer van Walter Samuel wonnen 'de bezoekers' in San Siro met 1-0 van de rossoneri. Door de overwinning blijft Inter vierde en Milan op een teleurstellende elfde plek.

Een grote fout van Cristian Abbiati was de oorzaak van de vroege treffer van Samuel. De ervaren keeper tastte bij een vrije trap volledig mis en daardoor kon de verdediger van Inter simpel de 0-1 binnenkoppen. Diego Milito kreeg niet veel later een enorme kans om de 0-2 te scoren. Abbiati speelde de bal kinderlijk eenvoudig in de voeten van de Argentijn, maar hij faalde.

Milan, waar Urby Emanuelson en Nigel de Jong de gehele partij speelden, kroop vervolgens meer uit zijn schulp en kreeg via Montolivo een paar kansen. Eén poging van Montolivo ging raak, maar de treffer werd afgekeurd vanwege een overtreding van Emanuelson op keeper Handanovic. Naderhand bleek onze landgenoot niets te hebben misdaan.

Kort na rust moest Inter met tien man verder na de tweede gele kaart voor Yuto Nagatomo. De Japanner maakte opzichtig hands. Milan-trainer Massimiliano Allegri bracht vervolgens aanvallers Robinho en oud-Interspits Giampaolo Pazzini binnen de lijnen. Pazzini kreeg een aantal mogelijkheden, maar wist niet tot scoren te komen. Inter hield zich staande en won in het hol van de leeuw met 0-1.

Karakteristieken:

AC Milan

0 - 1

Internazionale

     4' Samuel
 
 Gele kaart: Yepes, De Jong, Boateng, Mexes, Pazzini, Montolivo (AC Milan), Ranocchia (Internazionale)
 Rode kaart: Nagatomo (51/2xg)
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: -
Arbiter: Valeri
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati
Bonera (Abate/50)
Mexes
Yepes
De Sciglio (Robinho/57)
De Jong
Montolivo
El Shaarawy (Pazzini/71)
Boateng
Emanuelson
Bojan
  Handanovic
Juan
Samuel
Ranocchia
Nagatomo
Cambiasso
Gargano
Zanetti
Coutinho (Guarin/46)
Cassano (Pereira/52)
Milito (Palacio/71)

[Premier League] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend werd in Engeland de zevende speelronde in de Premier League gespeeld. Chelsea ontving Norwich City en wist een 0-1 achterstand om te buigen in een 4-1 winst. Manchester City speelde op eigen terein Sunderland weg en won met 3-0. Manchester United ging op bezoek bij Newcastle United en had geen kind aan de thuisploeg. Met belangrijke assists van zowel Robin van Persie als Wayne Rooney wonnen The Red Devils met 0-3.

Uitslagen speelronde 7:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 6 okt, 13:45 Manchester City Sunderland 3-0
za 6 okt, 16:00 Chelsea Norwich City 4-1
za 6 okt, 16:00 Swansea City Reading FC 2-2
za 6 okt, 16:00 WBA QPR 3-2
za 6 okt, 16:00 Wigan Athletic Everton 2-2
za 6 okt, 18:30 West Ham United Arsenal 1-3
zo 7 okt, 14:30 Southampton Fulham 2-2
zo 7 okt, 16:00 Liverpool Stoke City 0-0
zo 7 okt, 16:00 Tottenham Aston Villa 2-0
zo 7 okt, 17:00 Newcastle United Manchester Utd 0-3


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Chelsea 7 6 1 0 19 15-4
2 Manchester United 7 5 0 2 15 17-9
3 Manchester City 7 4 3 0 15 15-8
4 Everton 7 4 2 1 14 14-8
5 Tottenham Hotspur 7 4 2 1 14 13-8
6 West Bromwich Albion 7 4 2 1 14 11-7
7 Arsenal 7 3 3 1 12 13-5
8 West Ham United 7 3 2 2 11 8-8
9 Fulham 7 3 1 3 10 15-11
10 Newcastle United 7 2 3 2 9 8-11
11 Swansea City 7 2 2 3 8 12-11
12 Stoke City 7 1 5 1 8 6-5
13 Sunderland 6 1 4 1 7 5-7
14 Liverpool 7 1 3 3 6 9-12
15 Wigan Athletic 7 1 2 4 5 7-13
16 Aston Villa 7 1 2 4 5 6-12
17 Southampton 7 1 1 5 4 12-20
18 Reading FC 6 0 3 3 3 8-13
19 Norwich City 7 0 3 4 3 5-17
20 Queens Park Rangers 7 0 2 5 2 6-16


Programma speelronde 8
:

Datum Thuis Uit
za 20 okt, 13:45 Tottenham Chelsea
za 20 okt, 16:00 Fulham Aston Villa
za 20 okt, 16:00 Liverpool Reading FC
za 20 okt, 16:00 Manchester Utd Stoke City
za 20 okt, 16:00 Swansea City Wigan Athletic
za 20 okt, 16:00 WBA Manchester City
za 20 okt, 16:00 West Ham United Southampton
za 20 okt, 18:30 Norwich City Arsenal
zo 21 okt, 14:30 Sunderland Newcastle United
zo 21 okt, 17:00 QPR Everton

Brief van Einstein over God onder de hamer

Een brief van natuurkundige Albert Einstein, waarin hij God wegzet als een product van menselijke zwakte, wordt geveild op veilingsite eBay. Het bieden begint vanaf drie miljoen dollar (2,3 miljoen euro).

De handgeschreven brief uit 1954, een jaar voor Einsteins dood, is gericht aan filosoof Eric Gutkind. In de brief bespreekt Einstein zijn visie op religie. Hij noemt de Bijbel een 'verzameling van rechtschapen, maar primitieve legendes die erg kinderlijk zijn'.

Een anonieme verzamelaar die de brief in 2008 heeft gekocht, verkoopt de brief via eBay. Op 18 oktober sluit de veiling. Eric Gazin, die als woordvoerder voor de verkoop optreedt, zei zondag dat de interesse in Einstein en de vraagstukken waar Einstein in de brief over spreekt de hoge prijs rechtvaardigen.

[Primera División] Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

FC Barcelona en Real Madrid hebben vanavond in Camp Nou met 2-2 gelijkgespeeld. Namens de Catalanen wist Lionel Messi tweemaal te scoren. Cristiano Ronaldo nam de volledige productie namens de Madrilenen voor zijn rekening.

Real kwam het beste uit de startblokken in een volgepakt Camp Nou. De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd was voor Karim Benzema, maar zijn poging ging ruim naast. Het offensief van De Koninklijke leverde vervolgens een aantal kansen op, waar uiteindelijk één doelpunt uit viel. Cristiano Ronaldo wist Viktor Valdes in de korte hoek te passeren. Niet lang daarna raakte Benzema de paal en schoot Angel di Maria in de rebound rakelings naast.

Toch kwam Barcelona - waar middenvelder Sergio Busquets als verdediger aantrad in plaats van de geblesseerde Carles Puyol - halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. Een actie van Pedro via rechts belandde uiteindelijk in het strafschopgebied. Pepe tastte volledig mis en Lionel Messi wist hiervan optimaal te profiteren. Met een hard schot liet hij Iker Casillas kansloos. Domper voor Barcelona in de eerste helft was het uitvallen van Dani Alves. De rechtsback raakte geblesseerd en moest zich gedwongen laten wisselen.

Na rust ging Barcelona op zoek naar de voorsprong. Xabi Alonso ontsnapte na een klein uur spelen aan rood, nadat hij Messi op de hielen trapte. Het zou zijn tweede gele kaart betekenen, maar Alonso werd gespaard. Uit de daaropvolgende vrije trap maakte Messi 2-1. De Argentijn krulde de bal achter Casillas in de rechterhoek. Toch toonde Real veerkracht, aangezien Ronaldo na een prachtige steekpass van Mesut Ozil oog-in-oog kwam met Valdes. De Portugees faalde niet en maakte 2-2.

Beide ploegen gingen in de slotfase nog op zoek naar de voorsprong. De Catalanen kwamen na een schitterende aanval het dichtst bij een treffer. De poging van Montoya, in het eerste bedrijf ingevallen voor de geblesseerde Alves, belandde echter op de lat. In de blessuretijd had ook Pedro de 2-3 op zijn schoen, maar de poging ging net naast. Barcelona behoudt door het gelijkspel een voorsprong van acht punten op Real Madrid.

Karakteristieken:

FC Barcelona

2 - 2

Real Madrid

 31' Messi
 61' Messi
   23' C. Ronaldo
 66' C. Ronaldo 
 
 Gele kaart: Busquets, Pedro (FC Barcelona), Pepe, Arbeloa, Alonso, Özil (Real Madrid)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 95.000
Arbiter: Ferreiro
 
Opstelling:   Opstelling:
Victor Valdes
Alves (Montoya/28)
Mascherano
Busquets
Alba
Xavi
Iniesta
Adriano
Messi
Pedro
Fàbregas (Sánchez/64)
  Cassillas
Arbeloa
Pepe
Ramos
Marcelo
Khedira
Özil (Kaká/80)
Alonso
C. Ronaldo
Benzema (Higuaín/62)
Di María (Essien/88)

[Serie A] Late goal Marchisio bezorgt Juventus zege

Een late treffer van Claudio Marchisio heeft Juventus zondag in de Serie A voor puntenverlies behoed. De Italiaans international maakte in de uitwedstrijd bij Siena vijf minuten voor tijd de winnende treffer: 1-2. Andrea Pirlo had Juve al eerder in de wedstrijd op voorsprong gezet, maar vlak voor rust zorgde Emanuele Calaiao voor de gelijkmaker.

Door de zege handhaaft Juventus zich aan kop van de Italiaanse competitie. Zonder de geschorste coach Antonio Conte verzamelde de landskampioen negentien punten uit zeven wedstrijden. Concurrent Napoli kan later op de dag weer langszij komen als het de thuiswedstrijd tegen Udinese winnend afsluit.

Lazio kwam voor de vijfde maal dit seizoen tot competitiewinst. De Romeinen wonnen met 3-0 bij Pescara. De eindstand was al bij rust bereikt door goals van Miroslav Klose (2) en Hernanes. Lazio heeft vier punten achterstand op koploper Juventus.

Mounir El Hamdaoui was invaller in de 1-0 thuiszege van Fiorentina op Bologna. De voormalig Ajacied betrad na 64 minuten het veld. Seizoensrevelatie Stevan Jovetic had toen al de enige treffer van de wedstrijd achter zijn naam staan. Door de zege stijgt de club uit Florence naar de zesde plaats, met elf punten uit zeven duels. Bologna staat met vier punten minder twaalfde.

Maarten Stekelenburg heeft met AS Roma de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. De Nederlandse keeper verdedigde het doel van de Romeinen, die in Stadio Olimpico met 2-0 te sterk waren voor Atalanta. Erik Lamela maakte na een halfuur spelen de openingstreffer. Voormalig Heerenveen-speler Michael Bradley verdubbelde na rust de score.


Late goal Marchisio bezorgt Juventus zege bij Siena (Foto: Novum)

[Bundesliga] Dortmund wint niet van Hannover

Borussia Dortmund heeft de lastige uitwedstrijd bij Hannover 96 in de Bundesliga niet weten te winnen: 1-1. Robert Lewandowski, die Ajax eerder dit seizoen nog vloerde in de Champions League, vond het net voor de landskampioen. Nadat Mame Biram Diouf eerst nog voor open doel de kans op de gelijkmaker had gemist, prikte hij de bal er even later wel in.

Dortmund komt door de gemorste punten op een nog grote achterstand van de ongeslagen koploper Bayern München. De club van Arjen Robben heeft nu negen punten voorsprong op de kampioen. Hannover blijft de vijfde plek bezetten.

VfB Stuttgart en Bayer Leverkussen deelden de punten. Stefan Kiessling scoorde tweemaal voor Leverkussen, Vedad Ibisevic deed dat voor Stuttgart. De ploeg van Kiessling staat op gelijke hoogte met Hannover, terwijl Stuttgart met zes punten net buiten de degradatiezone verblijft.

Luuk de Jong was belangrijk voor Borussia Mönchengladbach. De Nederlandse recordaankoop en Juan Arango bezorgden Eintracht Frankfurt de eerste verliespartij van het seizoen: 2-0. De Jong en Gladbach stijgen door de zege naar de tiende plek in het klassement, Frankfurt volgt Bayern München op vijf punten en blijft nummer twee.

Commerciële sonde klaar voor lancering naar ISS

Het commerciële ruimtetoestel Dragon, dat ontworpen is voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS, staat klaar om gelanceerd te worden. De lancering staat voor zondagnacht gepland. Het is de tweede keer dat een poging wordt ondernomen om de capsule, ontworpen door het particuliere bedrijf SpaceX, naar het ISS te sturen.

In mei verliep een testvlucht zonder problemen. Nu begint het echte werk. SpaceX heeft een contract gesloten met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om twaalf bevoorradingsvluchten uit te voeren. Met de vluchten is een bedrag van omgerekend 1,2 miljard euro gemoeid.

De Dragon werd zondag rechtop gezet op het lanceerplatform in Cape Canaveral in Florida. Volgens meteorologen is er een kans van veertig procent dat de lancering door storm of regen om 01.25 uur Nederlandse tijd geen doorgang kan vinden.

Italiaanse vissersschepen vast in Libië

Twee Italiaanse vissersschepen zijn om onduidelijke redenen door de gewapende bemanning van een Libische motorboot gedwongen naar Benghazi in Libië te varen. Ze liggen daar aan de ketting. Dat heeft de burgemeester van thuishaven Mazara del Vallo op Sicilië zondag gezegd.

De vissersschepen werden eerst beschoten vanaf het Libische schip en vervolgens geëscorteerd naar Benghazi. Het is onduidelijk wie de baas was op het Libische vaartuig.

De kapitein van een van de Italiaanse bodems heeft laten weten dat er tien keer op de schepen is geschoten. Aan boord van de vissersschepen waren 14 bemanningsleden, Italianen en Tunesiërs.

'Maak techniek verplicht vak op basisschool'

Het vak techniek moet verplicht worden gesteld in het basisonderwijs om het schrikbarende tekort aan technische vakmensen aan te pakken. Basisscholen zouden naast kennis ook praktisch moeten gaan toetsen. Daarvoor pleit het Platform Bèta Techniek.

Platformvoorzitter en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer zegt zondag in het televisieprogramma Brandpunt dat tot 2016 een tekort van 150 duizend werknemers in de technische sector dreigt als gevolg van de uitstroom van gepensioneerden en de beperkte groei van nieuw technisch geschoold personeel. Omdat duizenden vacatures niet kunnen worden vervuld, denken ruim twee op de drie technische bedrijven in de problemen te komen.

Van der Veer bepleit een betere samenwerking tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Naast de verplichtstelling van het vak techniek in het basisonderwijs wil hij dat basisscholen naast de Cito-toets een 'doe-toets' invoeren. De voormalig Shell-topman vindt dat de Cito-toets te eenzijdig is geworden voor de toekomstige samenleving.

Het Platform Bèta Techniek, dat de opdracht heeft om voor voldoende en kwalitatief goed opgeleide technici te zorgen, heeft de voorstellen dit weekend in een brandbrief aan de informateurs gestuurd. De oproep aan het nieuwe kabinet is om techniek een belangrijkere plaats in de samenleving te geven. Het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt moet in de komende kabinetsperiode stijgen van 27 naar 35 procent om aan de vraag te voldoen, denkt het platform.

De voorstellen zijn overigens niet nieuw. In 2008 stelde VHP Metalelektro, de vereniging voor hoger personeel in de metaal- en elektrotechnische industrie, voor het vak techniek verplicht te stellen op basisscholen. De VHP gaf toen aan dat Cito al een toets had ontwikkeld die ook vraagt naar technisch inzicht, maar dat het onderwijs die tegenhield.

Nys wint eerste veldrit Superprestige

Sven Nys heeft de eerste veldrit van het seizoen in de Superprestige gewonnen. De kampioen van België was zijn landgenoot Niels Albert in Ruddervoorde te snel af.

Wereldkampioen bij de beloften Lars van der Haar kon in het begin nog even aanpikken, maar hij moest de twee Belgen al snel laten gaan.. Kevin Pauwels kwam nog dichtbij, maar het lukte hem niet om bij het duo te komen..  Net als vorige week in Neerpelt en Kalmthout was Nys de rapste in de eindsprint. Van der Haar werd bij zijn debuut in de Superprestige zevende.

Libische premier moet opstappen

De Libische premier Mustafa Abushagur heeft zondag zijn ontslag gekregen. Zijn voorstel voor een nieuw kabinet kreeg geen steun van het parlement, waardoor Abushagur gedwongen werd op te stappen.

Abushagur was de eerste gekozen premier sinds de val van de Libische leider Moammar Gadhafi. Hij trok een eerste voorstel voor een kabinet in toen er felle kritiek op kwam. Volgens de parlementsleden was het voorgestelde kabinet geen goede afspiegeling van de maatschappij. Dat is dan ook een lastige taak in het ernstig verdeelde land.

Geweld tegen politie toegenomen

Het aantal incidenten waarbij geweld tegen agenten is gebruikt, is de afgelopen maanden toegenomen. In het derde kwartaal waren er 171 incidenten meer dan in het tweede. Ook het aantal gevallen waarin agenten werden belemmerd, bedreigd of beledigd liep op. De afgelopen zes maanden maakte de politie in totaal 981 keer melding van geweld tegen agenten.

Dat blijkt zondag uit een inventarisatie van geweldtegenpolitie.nl, een particulier initiatief waar ook agenten aan meewerken. De lijst is echter niet compleet. Zo brengt de Amsterdamse regiopolitie brengt nagenoeg geen berichten naar buiten waarin geweld tegen de politie wordt gemeld.

Het afgelopen halfjaar raakten 134 agenten gewond, van wie er 47 naar een ziekenhuis of arts gingen. In 32 gevallen ging het om hoofdletsel. De verwondingen waren in een geval levensbedreigend. Sinds april werden 216 agenten mishandeld en werd 71 keer ingereden op politiemensen. Vijf agenten zijn meegesleurd met een voertuig.

De rellen in Haren van vorige maand waren een geval apart. Dat was een 'uniek' incident waarbij een grote groep de politie bewust aanviel. De relschoppers gooiden onder meer trottoirbanden, stoeptegels, stenen, dranghekken, fietsen naar de agenten. Vijftien agenten raakten gewond. In de meeste gevallen liepen ze kneuzingen op, maar een agent brak een bot en een andere liep oogletsel op.

Agenten hebben de afgelopen zes maanden hun dienstwapen 75 keer gebruikt, waarvan 24 keer op een verdachte of voertuig werd gevuurd. In dertig gevallen ging het om een waarschuwingsschot tijdens een aanhouding of dreigende situatie. Bij twee incidenten werden de agenten zelf beschoten. Verder werd de wapenstok 25 keer ingezet, vooral bij groepsgeweld. Bij 92 incidenten maakten agenten gebruik van pepperspray.

Volgens sommigen zijn deze middelen onvoldoende. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet onlangs weten alle agenten uit te willen rusten met een stroomstootwapen. De taser zou een ideale oplossing zijn tegen agressievelingen als pepperspray en wapenstok niet volstaan en een vuurwapen een te zwaar middel is.

Bomaanslag bij politiebureau Damascus

Bij het hoofdkwartier van de politie in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus is zondag een bom geëxplodeerd. Dat heeft een Syrische overheidsfunctionaris gezegd. Inwoners van de stad verklaarden een enorme explosie te hebben gehoord. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Volgens de overheidsfunctionaris, die anonimiteit bedong, ging het om een bomauto die in het district Fahameh tot ontploffing werd gebracht. De Syrische staatstelevisie noemde de explosie een 'terreuraanslag'.

Elders in Syrië werd zwaar gevochten. In de Syrische stad Khirbet al-Jouz, vlakbij de Turkse grens, werd hevig strijd geleverd tussen het Syrische leger en ongeveer zevenhonderd rebellen. Op zeker moment zag het Syrische leger zich genoodzaakt de aftocht te blazen. Gewonde militairen werden achtergelaten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De rebellen vierden hun overwinning door in de lucht te vuren, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Ook in de stad Jisr al-Shughour moest het Syrische leger zijn meerdere erkennen in de rebellen.

In de noordelijke stad Aleppo en de voorsteden van Damascus werd eveneens strijd geleverd. De zwaarste gevechten hadden plaats bij Manbaj, een voorstad van Aleppo. Een aanval van het leger kostte zeker drie mensen het leven. Tientallen raakten gewond.

De Syrische minister van defensie, generaal Fahd Jassem al-Freij, zei zaterdag dat het regime van president Bashar Assad bereid is rebellen amnestie te verlenen als ze berouw tonen. Diegenen die dat niet doen 'worden verpletterd onder de voet van onze militairen'.

Volleybalsters Weert winnen supercup

De volleybalsters van Weert hebben de supercup gewonnen. In het Topsportcentrum in Rotterdam werd regerend landskampioen en bekerwinnaar Sliedrecht Sport met 3-1 (25-27, 26-24, 25-23 en 25-19).

Sliedrecht begon nog wel sterk aan de wedstrijd en kwam in de eerste set met 16-12 voor. Weert kwam nog wel terug tot 18-18, maar Sliedrecht pakte toch nog de eerste set. De tweede set ging tot 24-24 gelijk op, maar Weert maakte de beslissende punten en pakte de set. De derde set leek vervolgens weer naar Sliedrecht te gaan nadat ze een 21-17 voorsprong hadden gepakt. Deze voorsprong kon echter niet vastgehouden worden en Weert pakte de set met 25-23. In de vierde set kwam de Limburgse ploeg niet meer in de problemen.

"Het lag erg dichtbij elkaar vandaag, maar ik ben blij dat het dubbeltje aan de goede kant viel. Er werden echter nog wel veel fouten gemaakt aan beide kanten, dus er valt nog wel het een en ander te sleutelen”, aldus coach Fred Hermans van Weert.

De volleybalsters van Weert met de Supercup (Foto: Pro Shots)

Schaatser Olde Heuvel komend seizoen niet in actie

Wouter Olde Heuvel komt het komende seizoen waarschijnlijk niet in actie. De schaatser van TVM heeft nog teveel last van een knieblessure, die hem vorig jaar ook al een groot deel van het seizoen parten speelde. Dat meldt de NOS zondag.

"We gaan er vanuit dat hij dit seizoen niet in actie komt", zegt coach Gerard Kemkers over de tweevoudig nationaal allroundkampioen. "Of, als alles goed blijft gaan, misschien een paar wedstrijdjes aan het einde van het seizoen."

Olde Heuvels teamgenoot Sven Kramer dreigt ook een deel van het seizoen te moeten missen. De olympisch kampioen viel vorige maand van een schommel en heeft sindsdien last van een rugblessure.

Mumford and Sons evenaart hitlijstrecord Beatles

Mumford and Sons staat deze week met zes nummers in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarmee evenaart de band een record van The Beatles, die dat ruim 48 jaar geleden presteerden.

I Will Wait, de eerste single van het tweede album Babel, scoort het best in de Verenigde Staten. Het nummer verovert de 57e plek in de hitlijst. Ook de titeltrack, Lover's Eyes, Whipspers in the Dark, Holland Road en Ghosts that We Knew zijn deze week terug te vinden in de Billboard Hot 100.

De Britse band sleepte vorige week ook al een Amerikaans record in de wacht. Hun tweede album Babel ging in een week ruim zeshonderdduizend keer over de toonbank en is daarmee het tot nu toe de meest verkochte plaat in de Verenigde Staten.


Mumford and Sons: net als The Beatles flauwe popmuziek die goed ligt bij een groot publiek

West-Indies wereldkampioen T20-cricket

West-Indies is wereldkampioen twenty20 cricket geworden. In de finale van de vierde editie van het WK werd Sri Lanka met 36 runs verslagen. Sri Lanka was twee jaar geleden ook verliezend finalist. 

West-Indies won de toss en besliste om als eerste te gaan batten. Marlon Samuels was met 78 runs (6 zessen en 3 vieren) op dreef, maar de totale productie bleef beperkt tot 137/6.  Bowler Ajantha Mendis was goed voor vier wickets en gaf slechts twaalf runs weg in vier overs. Vedette Chris Gayle was al na 3 runs uit.

Sri Lanka had een goed uitgangspunt, maar de spelers konden dat niet verzilveren. Het gastland was na 18.1 overs met 101 runs all out. Mahela Jayawardene was met 33 runs het productiefst. Het is de eerste wereldtitel voor West Indies in deze spelvorm. Nederland had zich niet gekwalificeerd. Over twee jaar is het WK in Bangladesh, het toernooi wordt dan ook uitgebreid naar zestien landen. Bij de vrouwen prolongeerde Australië haar wereldtitel door in de finale Engeland te verslaan. 

112-storing bij Gelderse politie

De politie in de regio Gelderland-Zuid had zondagmiddag te maken met een telefoonstoring, waardoor zowel het spoednummer 112 als het algemene nummer 0900-8844 niet direct bereikbaar waren. Mobiele bellers werden voor beide telefoonnummers omgeleid naar het korps Gelderland-Midden.

Wie met een vast toestel belt krijgt mogelijk niemand aan de lijn, maar in de meeste gevallen leidt dat naar een medewerker van het servicecentrum, die kan doorverbinden. Het advies was het nog een keer te proberen met een mobiele telefoon.

Begin augustus was 112 in de regio Gelderland-Zuid ongeveer een halfuur verminderd bereikbaar door een telefoonstoring.

Britten dreigen met veto tegen defensiefusie

De Britse regering zal alleen instemmen met een fusie van defensieconcern BAE Systems met het Duits-Franse EADS als de invloed van de betrokken regeringen binnen de perken blijft. Dat heeft minister van Defensie Philip Hammond zondag gezegd tegen de publieke omroep BBC.

"Het is niet nodig dat de Franse of Duitse regering helemaal afziet van een belang", zei Hammond. "Maar het is wel noodzakelijk dat het belang onder het niveau blijft waarmee een staat controle krijgt over de bedrijfsvoering." Frankrijk zou aandringen op een groter belang dan de Britten toe willen staan.

EADS en BAE Systems praten over een fusie tot het grootste concern ter wereld op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie. Dat kan echter alleen doorgaan als de regeringen van de drie betrokken landen akkoord gaan. Zij beschikken over een prioriteitsaandeel waarmee zij een fusie kunnen blokkeren.

Britten dreigen met veto tegen defensiefusie
Britten dreigen met veto tegen defensiefusie (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - AZ

Om 16:30 uur begon in De Grolsch Veste de competitiewedstrijd tussen FC Twente en AZ. De Tukkers wonnen het duel met 3-0. Nacer Chadli, Dusan Tadic (strafschop) en Luc Castaignos waren de doelpuntenmakers. AZ eindigde de wedstrijd met negen man, nadat Adam Maher (natrappen) en Jozy Altidore (protesteren) de rode kaart kregen van arbiter Danny Makkelie.

Karakteristieken:

FC Twente

3 - 0

AZ

 20' Chadli
 60' Tadic(pen)
 62' Castaignos
   
 
 Gele kaart: Rosales, (FC Twente), Gorter, (AZ)
 Rode kaart: , Maher (51) Altidore (52/2xg) (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales (Boyata/72)
Bengtsson
Douglas
Braafheid (Cabral/83)
Janssen (Gutiérrez/69)
Brama
Schilder
Tadic
Castaignos
Chadli
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Rosheuvel/67)
Altidore
Gudmundsson (Falkenburg/74)

Kebede eerste Ethiopische winnaar marathon Chicago

Tsegaye Kebede heeft zondag als eerste Ethiopiër ooit de marathon van Chicago gewonnen. De 25-jarige atleet dook bovendien onder het vorig jaar door de Keniaan Moses Mosop (2:05.37) gelopen parcoursrecord. Kebede kwam in Grant Park aan in een tijd van 2:04.38 uur. De afgelopen negen jaar was de winst steeds naar Kenia gegaan.

De Ethiopiërs waren sowieso heer en meester in Chicago. Kebedes landgenoten Feyisa Lilesa en Tilahun Regassa werden tweede en derde. Bij de vrouwen ging de Ethiopische Atsede Baysa met de overwinning aan de haal. Ze won in een tijd van 2:22.03 uur en verwees daarmee de Keniaanse atletes Rita Jeptoo en Lucy Kabuu naar de tweede en de derde plaats.

Shakira wil zich stevig voortplanten

Shakira moet nog bevallen van haar eerste spruit, maar denkt al aan een tweede. "Ze willen zeker meer dan een kind", klapt een bekende van het stel uit de school in het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Shakira is al volop bezig met het moederschap", vertelt de ingewijde over de 35-jarige zangeres, die nog geen drie weken geleden bekendmaakte in verwachting te zijn.

Shakira, die begin volgend jaar zou moeten bevallen, maakte de komst van haar eerste kind via Facebook wereldkundig. Zaterdag plaatste de zangeres een foto van zichzelf met bol buikje op het sociale medium.

De vader van Shakira's kind is voetballer Gerard Piqué, met wie de zangeres sinds 2010 een relatie heeft. Eerder deze week onthulde Shakira dat zij en Gerard een jongetje krijgen.

Groter bereik voor raketten Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft een overeenkomst gesloten met de Verenigde Staten waaronder het Seoul is toegestaan om raketten te bezitten die een groter bereik hebben. Dat werd zondag bekendgemaakt door de Zuid-Koreaanse regering. Aangezien deze raketten in staat zijn om overal in Noord-Korea doelwitten te raken, is het zeer waarschijnlijk dat Pyongyang woedend op de overeenkomst zal reageren.

In 2001 sloot Seoul een akkoord met de VS waarin was vastgelegd dat Zuid-Korea geen ballistische raketten in bezit mocht hebben die een bereik van meer dan driehonderd kilometer hebben. Bovendien mochten de raketten geen lading van meer dan vijfhonderd kilo hebben uit vrees dat een wapenwedloop in de regio zou ontstaan.

Noord-Korea heeft dergelijke raketten wel en bovendien waren enkele belangrijke militaire installaties in het noorden buiten bereik van de Zuid-Koreaanse raketten. Door de nieuwe overeenkomst met de VS mag Zuid-Korea nu raketten bezitten die een bereik van achthonderd kilometer hebben. Daarmee moeten militaire provocaties van Pyongyang worden tegengegaan. "Het belangrijkste doel voor onze regering bij het herzien van de richtlijn met betrekking tot raketten is het inperken van de Noord-Koreaanse militaire provocaties", aldus Chun Yung-woo van het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

In een verklaring zei het ministerie van defensie dat het arsenaal raketten fors wordt uitgebreid. Zuid-Korea is nu in staat om 'overal in Noord-Korea een aanval uit te voeren, zelfs vanuit de zuidelijke gebieden', aldus het ministerie.

Noord-Koreaanse staatsmedia hebben vooralsnog niet bericht over het nieuwe akkoord, maar analisten verwachten een stevig antwoord van Pyongyang. Baek Seung-joo van het Koreaanse Instituut voor Defensieanalyse in Seoul zei dat Noord-Korea het nieuwe akkoord vermoedelijk ziet als voorbereiding op een oorlog. "Het zal vermoedelijk waarschuwen dat Zuid-Korea een nucleaire ramp niet kan voorkomen als het besluit om Noord-Koreaanse raketinstallaties aan te vallen."


Groter bereik voor raketten Zuid-Korea (Foto: Novum)

Rel in Denemarken om geheime al-Qaida-agent

In Denemarken is zondag een rel ontstaan over een vermeende Deense spion die in Jemen zou hebben geholpen met het vinden en doden van de gezochte al-Qaeda-terrorist Anwar al-Awlaki.

De krant Jyllands Posten publiceerde zondag een stuk over het bestaan van de overgelopen islamist die via de binnenlandse veiligheidsdienst (PET) de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op de hoogte zou hebben gehouden. Bronnen zijn een oud-PET-agent en een geluidsopname van een gesprek met een vermeende CIA-man.

Jyllands Postens artikel is het eerste dat zou aantonen dat Deense spionnen in het buitenland actief zijn. Ook zou PET zo mogelijk hebben geholpen met het ombrengen van een burger. Dat is in strijd met de Deense wet.

Rel in Denemarken om geheime al-Qaida-agent
Rel in Denemarken om geheime al-Qaida-agent (Foto: ANP)

Samson wil excuses van jeugdzorg

De jeugdzorginstellingen waar seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, zouden excuses moeten maken aan de slachtoffers. Een woordvoerder van de commissie-Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de jeugdzorg, bevestigde die aanbeveling zondag. Het rapport van de commissie wordt maandag gepresenteerd, maar de NOS wist de hand op een voorpublicatie te leggen.

Eerder lekte al uit dat de commissie vindt dat de overheid en Jeugdzorg Nederland tekort zijn geschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Kinderen die in een jeugdzorginstelling zitten, hebben ongeveer 2,5 keer zo grote kans om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer.

Samson wil excuses van jeugdzorg
Samson wil excuses van jeugdzorg (Foto: ANP)

Opnieuw zelfverbranding Tibetaan

Een Tibetaanse man heeft zich zaterdag bij een klooster in de Chinese provincie Gansu in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. Hij is overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de organisatie Free Tibet gezegd. De man, de 27-jarige Sangye Gyatso, riep op tot vrijheid van religie en taal in Tibet en de terugkeer van de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen.

"Sangye Gyatso's protestactie laat zien dat de Tibetanen enorm vastberaden zijn om hun vrijheid veilig te stellen, ongeacht de persoonlijke opoffering die daarvoor nodig is", aldus Free Tibet-directeur Stephanie Brigden.

Sinds 2009 hebben al meer dan vijftig Tibetanen zich in brand gestoken uit protest tegen de Chinese regering.

Afgeluisterde Britten eisen regulering pers

Tientallen Britten die vermoeden dat ze zijn afgeluisterd door leden van de Britse pers hebben een open brief gestuurd aan de Britse premier David Cameron. Ze roepen de premier op om strengere regulering van de pers te overwegen. Onder de ondertekenaars van de open brief zijn de acteurs Hugh Grant en Jude Law.

De brief werd ondertekend door zo'n zestig mensen. Ze luidden de noodklok over berichten dat Cameron niet in wil stemmen met een voorstel voor regulering van de pers. Dit voorstel is afkomstig van de commissie-Leveson, die onder leiding van rechter Brian Leveson onderzoek doet naar de ethiek binnen de Britse media. De ondertekenaars willen dat Cameron de aanbevelingen van de commissie-Leveson met open blik tegemoet treedt. Ze menen dat er een einde moet komen aan zelfregulering van de pers.

Cameron verklaarde zondag tegenover de BBC dat hij de werkwijze van de Britse media graag wil verbeteren. Hij staat echter niet achter 'despotisch overheidsingrijpen'.

Eindstand Alpe d'HuZes ruim 32 miljoen euro

Alpe d'HuZes heeft dit jaar ruim 32 miljoen euro opgebracht. Dat deelde voorzitter Johan van der Waal zondagmiddag mee tijdens de slotbijeenkomst in Amsterdam. Vorig jaar bleef de teller steken bij twintig miljoen euro.

Nadat ruim achtduizend deelnemers op 6 en 7 juni de Alpe d'Huez tot zes keer fietsend of lopend hadden bedwongen, liet de organisatie al weten dat bijna 28,5 miljoen bijeen was gesport voor kankeronderzoek en de strijd tegen de slopende ziekte. Dat blijkt nu nog bijna vier miljoen meer te zijn.

Het precieze eindbedrag is 32.231.747 miljoen euro. "Het is een absurd bedrag, zeker in deze tijden", zei van der Waal in de Heineken Music Hall. "Maar kanker trekt zich niets aan van crises. Records zijn er om gebroken te worden."

Vanwege de grote belangstelling spreidde de organisatie het evenement dit jaar voor het eerst over twee dagen. Volgend jaar vindt de zevende editie van Alpe d'HuZes plaats op 5 en 6 juni. Dan organiseert de stichting ook een actie in Nederland. Onder de noemer Alpe d'HuKids gaan minimaal 660 basisscholen op 5 juni sporten en geld inzamelen. "We willen ook kinderen laten ervaren hoe het is om iets voor een ander te doen", aldus Van der Waal.

De opbrengst wordt volledig gestort in een fonds dat Alpe d'HuZes met KWF Kankerbestrijding beheert. Er blijft niets aan de strijkstok hangen, verzekert de stichting.


Eindstand Alpe d'HuZes ruim 32 miljoen euro (Foto: Novum)

Radicale imam voor Amerikaanse rechter

De radicale islamitische geestelijke Abu Hamza al-Masri is zaterdag, kort nadat hij voet op Amerikaanse bodem had gezet, in New York voor de rechter verschenen. De rechter stelde Al-Masri officieel op de hoogte van de aanklachten die tegen hem zijn ingediend. Vrijdagavond werd de geestelijke door Groot-Brittannië uitgeleverd.

Al-Masri, die al sinds 2004 in Groot-Brittannië vastzat, werd vrijdagavond samen met vier andere terreurverdachten van een Britse luchtmachtbasis naar de Verenigde Staten gevlogen. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen hem van betrokkenheid bij de ontvoering van zestien gijzelaars in 1998 in Jemen en het helpen opzetten van een trainingskamp voor terroristen in de staat Oregon.

Al-Masri wilde in de rechtszaal geen schuld bekennen of juist zijn onschuld bepleiten. Hij wilde alleen maar bevestigen dat de verklaring die hij heeft afgelegd over zijn financiële situatie klopt. Aan de hand van een dergelijke verklaring wordt bekeken of een aangeklaagde recht heeft op een door de rechter toegewezen advocaat.

Twee andere terreurverdachten, Khaled al-Fawwaz en Adel Abdul Bary, moesten ook voor de rechter verschijnen. Zij zijn aangeklaagd voor deelname aan een bomaanslag op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Bij die aanslagen kwamen 224 mensen om het leven, onder wie twaalf Amerikanen. De twee ontkenden schuldig te zijn.

Ook Syed Talha Ahsan en Babar Ahmad verklaarden niet schuldig te zijn aan de aanklachten. Ze worden verdacht van het financieren, rekruteren en bevoorraden van terroristen in Afghanistan en Tsjetsjenië.

[Premier League] Spurs winnen, weer puntverlies Liverpool

Tottenham Hotspur heeft zondag Aston Villa van zich af weten te houden in de Premier League: 2-0. Steven Caulker en Aaron Lennon produceerden in de tweede helft de goals. De Spurs hebben nu veertien punten verzameld, eentje minder dan nummer twee op de ranglijst Manchester City. Ron Vlaar en Karim El Ahmadi speelden de gehele wedstrijd voor de club uit Birmingham.

Liverpool heeft voor de zesde keer dit seizoen niet weten te winnen. Op Anfield werd er tegen Stoke City, dat liefst zes gele kaarten verzamelde, negentig minuten lang niet gescoord: 0-0. De van sc Heerenveen overgekomen Oussama Assaidi viel tien minuten voor tijd in bij de ploeg van Brendan Rodgers, dat dit seizoen pas één keer wist te winnen en op slechts drie punten van een degradatieplek verkeert.

CD: The Gaslamp Killer - Breakthrough

Opvallend is het wel: The Gaslamp Killer (William Benjamin Bensussen) heeft zijn album Breakthrough nog niet uitgebracht op Brainfeeder, het label van Flying Lotus, en laatstgenoemde walst er vol overheen. Namelijk met zijn eigen hooggeanticipeerde album Until The Quiet Comes. Dat had tactischer gekund, want nu zitten we in een korte tijd met twee moeilijk te doorgronden abstracte brouwsels vol samples en wijdverspreide stijlinvloeden. De twee hebben duidelijk een gelijksoortige visie op samplekunst en producties, maar inmiddels is al duidelijk dat de meeste aandacht uitgaat naar de plaat van Flying Lotus waardoor Breakthrough naar de achtergrond verdrongen wordt. Terecht? Niet direct, maar er zijn een paar verschillen die van de ene plaat een klassieker in wording, en van de ander een tussendoortje maken.

gaslamp killer - breakthrough
 

Tieners opgepakt na schietincident Ahoy

De Rotterdamse politie heeft zaterdagavond vier jongens aangehouden na een melding van schietpartij bij Ahoy. Onderzoek leverde één kogelhuls op van een zogenoemde knalpatroon, die wordt gebruikt in alarm- en startpistolen.

De politie kreeg een halfuur voor middernacht een melding van een schietpartij bij Ahoy. Agenten hielden in de omgeving vier jongens aan van tussen de 15 en 17 jaar, van wie drie uit Rotterdam en een uit Groningen.

De politie heeft onder meer een speurhond en een helikopter ingezet. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Floriade trekt ruim twee miljoen bezoekers

Ruim twee miljoen mensen hebben de afgelopen zes maanden de Floriade in Venlo bezocht. Dat liet de organisatie zondag weten op de laatste dag van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Met de komst van 2.046.684 bezoekers is de doelstelling gehaald. Waarschijnlijk is geen verlies gedraaid, in tegenstelling tot eerdere Floriades. De financiële resultaten worden later bekendgemaakt.

Koningin Beatrix, de beschermvrouwe van de Floriade, opende de tentoonstelling begin april. De expositie wordt eens in de tien jaar in Nederland gehouden. Het park met tuinen en paviljoens bestond dit jaar uit vijf 'werelden' die door bossen aan elkaar zijn verbonden. 35 landen verzorgden een inzending. Almere is de gastheer van de volgende Floriade in 2022.

Azarenka wederom te sterk voor Sharapova

Het tennistoernooi van Beijing is een prooi geworden voor Victoria Azarenka. De nummer één van de wereld versloeg in de finale de mondiale nummer twee Maria Sharapova met 6-3 en 6-1. Het was voor Azarenka de vierde zege in vijf ontmoetingen dit jaar met haar Russische concurrente. Ze rekende onder meer in de finale van de Australian Open en in de halve eindstrijd van de US Open af met Sharapova.

Azarenka begon furieus aan het duel en had snel een 4-0 voorsprong te pakken. Sharapova kwam daarna iets beter in de wedstrijd en stribbelde nog even tegen, maar kon setverlies niet meer verhinderen.

Ook in het tweede bedrijf schoot Azarenka uit de startblokken. Wederom nam ze een 4-0 voorsprong, maar in tegenstelling tot de eerste set wist Sharapova zich ditmaal niet te herstellen. Uiteindelijk serveerde Azarenka bij 5-1 de wedstrijd uit.

De Wit-Russin boekte zodoende haar vijfde toernooizege van 2012 en de dertiende uit haar carrière. Sharapova leed haar vijfde nederlaag in een finale dit jaar. In drie gevallen was Azarenka haar tegenstander.

Azarenka speelt komende week tegen Arantxa Rus in het Oostenrijkse Linz, zo heeft de loting zondag uitgewezen.


Azarenka wederom te sterk voor Sharapova (Foto: Novum)

Slaapproblemen blijven ondergeschoven kindje

Mensen weten best het één en ander over sport en voeding, maar slaap is een ondergeschoven kindje. Dat stelt slaappsycholoog Barbara Mulder van het Nederlands Slaap Instituut.

Het is volgens haar niet alleen nodig dat psychologen, artsen en specialisten hun kennis vergroten. Iedereen zou meer op de hoogte moeten zijn van het belang van slapen en de manier waarop een stoornis aangepakt of voorkomen kan worden. Bijna 1 op de 8 Nederlanders heeft bijvoorbeeld last van insomnie, een slaapstoornis, terwijl de aandoening goed te behandelen is.

Volgens Mulder komt insomnie, een stoornis waarbij een persoon problemen heeft met in- of doorslapen of te vroeg wakker wordt, steeds vaker voor in Nederland.

Slaapproblemen blijven ondergeschoven kindje
Slaapproblemen blijven ondergeschoven kindje (Foto: ANP)

Tweetal opgepakt voor kolibriesmokkel Schiphol

Twee mannen van 53 en 75 jaar zijn zondag aangehouden op Schiphol vanwege de smokkel van beschermde uitheemse vogelsoorten. De 53-jarige kwam aan vanuit Suriname met tien kolibries en twee honingzuigers in zijn kleding. Hij werd opgehaald door de 75-jarige verdachte.

De vogels die in beslag zijn genomen zijn tienduizenden euro's waard, laat het interregionale milieuteam van de Rotterdamse politie weten. De dieren zijn overgebracht naar een vogelopvangcentrum.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was betrokken bij het onderzoek, dat onder leiding staat van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Psychopathische tiener vermoordt moeder en zus

De 17-jarige Jake Evans schoot vrijdag zijn moeder en zusje dood in hun huis in Aledo, Texas. Nu komen moorden, hoe tragisch ze ook zijn, wel vaker voor. Wat vooral schokkend is, is de manier waarop Jake reageerde.

Na zijn gruweldaad pakte hij de telefoon en belde zelf de politie. Wat hij toen zei, schetst het beeld van een monster. "Ik ben, denk ik, nogal kwaadaardig...whatever", zei Jake tegen de telefoniste van 911, het Amerikaanse noodnummer. Toen de telefoniste vroeg waarom hij het deed, antwoordde hij: "Ik weet niet, het is raar. Ik was niet eens zo boos op ze. Het gebeurde gewoon zo'n beetje. Ik was, eigenlijk, al een langere tijd van plan om een moord te plegen."

Later veranderde hij zijn verhaal, en gaf hij een andere, net zo lugubere reden: "De houding van mensen staat me niet echt aan. Ze zijn... verbaal onbeleefd tegen elkaar en zulke dingen." Zo weinig zorgen als hij om het welzijn van zijn zusje en moeder betuigde, zo bezorgd was hij om zijn eigen geweten: "Ik ben erg bezorgd over, like, nachtmerries en zulke dingen. Ik wil niet overkomen als een watje maar dit is... wow... ik heb nooit, like, in mijn leven iets gedaan dat zo gewelddadig is."


Na 25 minuten aan de lijn te hebben gehangen, arriveerde de politie bij het dure huis in een ommuurde gemeenschap en rekenden Jake zonder probleem in. Jake's vader en twee andere zussen hebben geluk gehad, voor zover je daarvan in deze situatie kunt spreken: zij ontliepen de moordpartij doordat ze toevallig van huis waren.

Uitslagen Eredivisie (07/10/2012)

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Groningen nam het in eigen huis op tegen Feyenoord terwijl PSV een thuiswedstrijd speelde tegen NAC Breda. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

NAC Breda speler Kees Luijckx in duel met Luciano Narsingh van PSV (Foto: Pro Shots)

PSV

4 - 0

NAC Breda

 24' Lens
 45+1' Toivonen
 56' v. Bommel
 86' Wijnaldum
   
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Bouma
v.Bommel (Locadia/77)
Toivonen
Strootman
Narsingh (Wijnaldum/67)
Lens
Mertens (Depay/81)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Gudelj
Buijs
Hadouir (Lasnik/75)
Hooi (Ciftci/61)
Schalk (Verbeek/61)
Lurling

FC Groningen

2 - 2

Feyenoord

 14' Bacuna
 45+3' v. Dijk
   9' Cissé 
 90' Martins Indi 
 
 Gele kaart: De Leeuw, (FC Groningen), Immers, Janmaat, Martin Indi, Kieftenbeld, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Kongolo (26/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Bacuna
v.Dijk
Kwakman
Kappelhof
Kieftenbeld
De Leeuw
Sparv
Schet (v. Moorsel/88)
Zeefuik (Texeira/61)
Kirm
  Lamprou
Janmaat
Kongolo
Martins Indi
Nelom
Leerdam
Immers
Clasie (Vilhena/70)
Schaken (Achahbar/89)
Pellè
Cissé (W.Verhoek/14)

Weer granaat op Turkse grensplaats

De Turkse grensplaats Akçakale, waar afgelopen week vijf doden vielen door en granaat uit Syrië, is zondag weer een granaat neergekomen die vanuit het buurland was afgevuurd. Dat meldde Turkse media. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

De granaat kwam zondag neer in de tuin van een pand van de gemeente. Het Turkse leger zou volgens het Turkse persbureau Dogan een tegenactie hebben uitgevoerd.

Mexicaanse operazanger aangeklaagd om drugs in VS

Een aanstormend operatalent uit Mexico is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens drugssmokkel. De auto waar hij in reed toen hij werd vorige maand werd aangehouden zat vol met methamfetamine.

De politie trof een kleine twintig kilo methamfetamine aan in een verbogen compartiment in de auto. De 23-jarige Maximino Melchor Vazquez wordt verdacht van het bezit en het vervoeren van de synthetische drug, met als doel deze te verkopen. Als hij wordt veroordeeld kan hij maximaal veertien jaar achter de tralies verdwijnen.

Volgens vrienden van de operazanger is hij er waarschijnlijk in geluisd, of heeft iemand hem gedwongen in de auto te rijden.

Medische dossiers ziekenhuis Gouda gelekt

Gegevens van patiënten die zijn behandeld in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zijn via internet toegankelijk geweest. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis zondag na berichtgeving hierover van nu.nl.

"We zijn ontzettend geschrokken. Dit is wat ons betreft onacceptabel", laat de zegsvrouw weten. De server waar de gegevens op staan is zondagmiddag offline gezet. "We zijn hard bezig een oplossing te zoeken."

Het gaat om tientallen dossiers, waarin diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, medicatielijsten, scans, behandelplannen en laboratoriumuitslagen staan. Ook waren de persoonsgegevens van honderdduizenden patiënten jarenlang in te zien zonder noemenswaardige beveiliging.

Een hacker vond het lek, door een voor de hand liggen wachtwoord in te tikken. De server staat niet in het ziekenhuis, maar in een datacenter van een provider. Het ziekenhuis werkt met het National Cyber Security Center NCSC en beveiligingsbedrijf Fox IT aan een definitieve oplossing, laat de zegsvrouw weten.

Marcato klopt Terpstra in Parijs - Tours

Marco Marcato is de winnaar geworden van de laatste wielerklassieker van dit jaar, Parijs - Tours. In de sprint klopte de renner van Vacansoleil-DCM de Belg Laurens De Vreese en de Nederlands kampioen Niki Terpstra.

Het trio ontsnapte uit een kopgroep op de voorlaatste klim van de dag, de Côte de Beau Soleil. Achter hun was er geen organisatie en moest BMC, dat reed voor Greg van Avermaeth, het alleen opknappen in de achtervolging. In de slotkilometers deed Argos-sprinter John Degenkolb nog een ultieme poging om naar de kopgroep toe te rijden. De drie keken naar elkaar waardoor de Duitser nog erg dichtbij kwam. Uiteindelijk ging Terpstra te vroeg de sprint aan en profiteerde Marcato. Degenkolb strandde op de vierde plaats.

Oktoberfest in Duitsland afgelopen

Het Oktoberfest in het Beierse München beleeft zondag de laatste dag. In totaal dronken de 6,4 miljoen bezoekers van het bierfestijn bijna zeven miljoen literpullen bier. Dat is omgerekend ongeveer 28 miljoen glazen bier.

De organisatie van het evenement, dat op 22 september van start ging, was tevreden, hoewel de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar zijn teruggelopen. Vorig jaar trok het feest nog 6,9 miljoen bezoekers.

Volgens festivalbaas Dieter Reiter is het lagere bezoekersaantal het gevolg van een verkleining van het festivalterrein. Dat was gedaan om een landbouwbeurs, die elke vier jaar plaatsheeft, de ruimte te geven.

En ja, nu mag Het Plaatje gepost worden.

Fiscus legt bij controle beslag op 21 auto's

Bij een controle in de gemeente Overbetuwe hebben medewerkers van de Belastingdienst beslag gelegd op 21 auto's. Aan de verkeerscontrole namen ook de politie en de douane mee.

De controle vond vrijdagavond en -nacht plaats in Zetten en Andelst. De politie kwam zondag met de resultaten naar buiten. Daaruit bleek dat 18 mensen een belastingschuld hadden, voor in totaal 1,4 miljoen euro. Er werden 52 verkeersovertredingen genoteerd, waaronder het hebben van gladde banden, rijden onder invloed en het niet op zak hebben van een rijbewijs.

Fiscus legt bij controle beslag op 21 auto's
Fiscus legt bij controle beslag op 21 auto's (Foto: ANP)

Dodelijke crash militair vliegtuig Sudan

Een transportvliegtuig van de Sudanese regering is zondag in de buurt van de hoofdstad Khartoem neergestort. Dertien mensen kwamen om, aldus het staatspersbureau SUNA. Negen mensen overleefden de crash.

Volgens de autoriteiten lag een mechanisch probleem ten grondslag aan het ongeluk. Het toestel van Russische makelij, een Antonov AN-12, was met militairen en materieel onderweg naar Darfur. Voor de crash gaf de piloot nog door dat beide motoren het hadden begeven.

Den Blijker baalt van bitterballennominatie

Herman den Blijker is niet blij dat hij met zijn bitterballen kans maakt op de liegebeesttrofee van Wakker Dier. Volgens de tv-kok zijn de snacks ten onrechte genomineerd. Wakker Dier noemde de luxe bitterballen 'gepaneerd slachtafval uit de veeindustrie'.

"Herman is zijn hele culinaire leven bezig om goed en eerlijk voedsel in producten te verwerken", laat Den Blijker via zijn woordvoerder weten. "Het gebruik van gepaneerd slachtafval past derhalve volstrekt niet in dit plaatje en is dan ook volledig uit de lucht gegrepen door Wakker Dier."

De stichting, die opkomt voor dierenwelzijn, reikt de liegebeesttrofee sinds 2009 uit aan het meest misleidende product. Wakker Dier blijft achter de nominatie van Den Blijker staan. "We hebben contact opgenomen met de klantenservice en gevraagd waarom de bitterballen worden aangeprezen als luxe product. Als antwoord kregen we dat het te maken heeft met de verse kruiden", zegt een woordvoerder van de stichting.

Volgens Wakker Dier is het vlees dat in Den Blijkers bitterballen zit 'gewoon hetzelfde als dat in andere snacks'. "Een label luxe hoort volgens ons niet thuis op producten van vee dat de buitenlucht nooit heeft gezien."

Limburgse oplichter meldt zich bij politie

Een 40-jarige man uit Valkenburg aan de Geul die werd gezocht voor oplichtingszaken is woensdag aangehouden toen hij zich meldde bij de politie in Heerlen. Verspreid over het land waren achttien aangiften tegen hem gedaan, laat de Limburgse politie zondag weten.

In de meeste gevallen ging het om internetadvertenties waarin de man acteurs zocht voor films. Belangstellenden moesten wel eerst geld overmaken voordat ze mee mochten doen aan een casting of workshop. Ook bood hij via internet kaartjes voor festivals als Pinkpop aan, die hij nooit leverde.

De man staat al langer bekend als oplichter bij politie en justitie. Hij heeft nog 180 dagen gevangenisstraf openstaan.

Parlement Koeweit ontbonden

De emir van Koeweit, sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, heeft zondag het parlement in zijn land ontbonden. Het is de tweede keer in een jaar tijd dat er parlementsverkiezingen moeten worden gehouden in Koeweit.

Koeweit kampt al maanden met een politieke patstelling. Bij de verkiezingen in februari veroverden islamisten en hun politieke bondgenoten een meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement. De regering van de door het Westen gesteunde emir probeerde vorige maand tevergeefs een nieuwe wet over kiesdistricten, waar de oppositie baat bij had, terug te draaien.

In juni werd een tijdelijk parlement geïnstalleerd, bestaande uit parlementariërs die in 2009 werden gekozen. Dit parlement kwam echter nooit bijeen.

De nieuwe verkiezingen moeten binnen zestig dagen worden gehouden.

PvdA wil opheldering misbruik hulpverleners

De PvdA wil opheldering van het kabinet over cijfers die naar buiten zijn gekomen over seksueel misbruik door zorgverleners. Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens heeft hierover zondag vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Justitie en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

RTL Nieuws berichtte zaterdag op basis van cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat van 2007 tot begin dit jaar meer dan 400 patiënten zijn misbruikt door zorgverleners. Het gaat dan onder anderen om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking.

Hilkens wil onder meer weten welke stappen zijn genomen tegen betrokken zorgverleners en hoeveel van hen strafrechtelijk zijn vervolgd en veroordeeld. Ze pleit voor het verplicht stellen van een Verklaring omtrent het Gedrag voor werknemers in de zorg.

Protestkonvooi Pakistan teruggestuurd

Het Pakistaanse leger heeft zondag een konvooi van duizenden activisten dat onderweg was naar de stammenregio Zuid-Waziristan tegengehouden. De activisten, onder wie ook Amerikanen, wilden in Zuid-Waziristan een protest houden tegen de aanvallen met onbemande vliegtuigen in het gebied.

De activisten, die geleid worden door voormalig cricketster Imran Khan, werden enkele kilometers voor de grens van het stammengebied teruggestuurd. Na een uur van vruchteloze onderhandelingen zei Khan dat het konvooi, dat uit zo'n 150 voertuigen bestaat, terug zou gaan naar de stad Tank, zo'n vijftien kilometer verderop. Daar geeft Khan naar verwachting later op de dag een toespraak.

De Taliban hebben gedreigd het konvooi aan te vallen met zelfmoordaanslagen. Volgens de Taliban is Khan 'een marionet van het Westen'.

Khan is een uitgesproken criticus van de samenwerking tussen de Pakistaanse en de Amerikaanse regering in de strijd tegen terroristen. Vooral de aanvallen met Amerikaanse drones zijn Khan een doorn in het oog. Volgens Khan is de opkomst van opstandelingen binnen Pakistan een direct gevolg van de samenwerking met Washington.


Protestkonvooi Pakistan teruggestuurd (Foto: Novum)

Oisterwijker verdacht van misbruik tienermeisje

Een 62-jarige man uit Oisterwijk is vrijdagavond opgepakt op verdenking van ontucht met een tienermeisje. Het meisje en de man zijn bekenden van elkaar. Zedenrechercheurs verhoren de verdachte, die in een cel is gezet. De politie onderzoekt hij meer meisjes heeft misbruikt.

Nadat het meisje en haar ouders melding hadden gedaan van seksueel misbruik, werd de Brabander gearresteerd. Zijn woning is zaterdag doorzocht op sporen en bewijsmateriaal. De politie nam diverse spullen in beslag.

Voor het meisje en haar ouders is slachtofferhulp ingeschakeld. Wat de man precies zou hebben gedaan en hoe oud het meisje is, is niet bekendgemaakt.

Vermoorde journaliste herdacht in Moskou

Zo'n tweehonderd mensen hebben zondag in Moskou de in 2006 vermoorde onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja herdacht. Het is zondag precies zes jaar geleden dat Politkovskaja in haar appartementencomplex werd doodgeschoten.

Politkovskaja was een fel criticus van het Kremlin en het optreden van het Russische leger in de deelrepubliek Tsjetsjenië. De mensen die aan de herdenking deelnamen droegen kaarsen en foto's van de vermoorde journaliste met zich mee. Ook werden er toespraken gehouden. Een aantal leden van de oppositie nam ook deel aan de herdenking.

De herdenking werd ondergesneeuwd door een ander evenement in de stad. De Russische president Vladimir Poetin viert zondag namelijk zijn zestigste verjaardag. In het hele land hebben zondag feestelijkheden plaats vanwege Poetins verjaardag.

Achter de moord op de 48-jarige Politkovskaja ging volgens velen de Russische regering schuil. Zes mannen zijn aangeklaagd voor de moord, maar onderzoekers hebben nog steeds niet bekendgemaakt wie opdracht tot de liquidatie heeft gegeven.


Vermoorde journaliste herdacht in Moskou (Foto: Novum)

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Vanmiddag stond in de Eredivisie om 12.30 uur het duel tussen Ajax en FC Utrecht op het programma. In de Amsterdam ArenA werd het 1-1 dankzij goals van Babel en Sporkslede die een eigen doelpunt maakte.

AFC Ajax

1 - 1

FC Utrecht

 6' Babel    51' Sporkslede (e.d.)
 
 Gele kaart: Kali (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.836
Arbiter: Weegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind (Schøne/83)
De Jong
Poulsen (Sporkslede/46)
Eriksen
Lukoki (Boerrigter/62)
Babel
Sana
  Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn (Nilsson/76)
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Asare
Oar
Mulenga
Van der Gun

Glastonbury in recordtijd uitverkocht

Het Britse festival Glastonbury is zondag in recordtijd uitverkocht. De 135 duizend tickets gingen in een uur en veertig minuten over de toonbank, maakte de festivalorganisatie bekend via Twitter.

"We willen iedereen die kaarten heeft weten te bemachtigen enorm bedanken", reageert organisator Michael Eavis. "Maar we willen ook onze oprechte excuses aanbieden aan de vele duizenden die mis hebben gegrepen."

Veel belangstellenden liepen een kaart mis vanwege problemen bij de verkooppunten. Die werden veroorzaakt door de run op tickets, die 205 pond per stuk kosten.

Een paar gegadigden hebben in april nog geluk, dan verwacht de festivalorganisatie weer kaarten te hebben in verband met annuleringen. Glastonbury vindt volgend jaar plaats van 26 tot 30 juni in het Britse Somerset. Over de line-up is nog niets bekendgemaakt.

Frankrijk scherper tegen terrorisme

Frankrijk verscherpt veiligheidsmaatregelen vanwege terrorismedreiging. Dat liet president François Hollande zaterdag weten naar aanleiding van de actie tegen terrorisme zaterdag in diverse plaatsen in Frankrijk waarbij een dode viel en 11 mensen werden gearresteerd.

De politie kwam in actie in het kader van een onderzoek naar de aanslag op 19 september op een joodse winkel in een voorstad van Parijs, Sarcelles. Onder andere in Parijs en Cannes werden 11 mensen gearresteerd. In Straatsburg schoot de politie een 33-jarige man dood. Hij had het vuur geopend toen de politie hem wilde arresteren. Zaterdag werd in de Parijse voorstad Argenteuil een synagoge beschoten.

Frankrijk scherper tegen terrorisme
Frankrijk scherper tegen terrorisme (Foto: ANP)

Vrouwen Mali protesteren tegen sharia

Zo'n tweehonderd vrouwen hebben zaterdag in de Malinese stad Timboektoe gedemonstreerd tegen de islamitische wetgeving, de sharia, die daar van kracht is. Islamisten namen eerder dit jaar grote delen van het noorden van Mali over.

Het protest was gericht tegen de man die erop moet toezien dat vrouwen sluiers dragen. Islamisten schoten met geweren in de lucht om de vrouwen te verdrijven.

Vrouwen in het noorden van Mali dienen zich aan een avondklok te houden en sommigen zijn publiekelijk gegeseld omdat ze geen sluier droegen. Het is vrouwen tevens niet toegestaan over straat te gaan met een man die niet hun echtgenoot is.

Birgit Schuurman vindt monogamie 'moeilijk concept'

Birgit Schuurman noemt monogamie een 'moeilijk concept', maar denkt ook dat het vaak de juiste keuze is. "Als je eenmaal een grote liefde hebt gevonden, is het wel erg wijs om daarbij te blijven", legt Birgit uit voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik vind het wel een moeilijk concept", biecht de 35-jarige presentatrice op. "Er zijn gewoon heel veel leuke mensen op de wereld." Schuurman heeft zelf ook wel eens een slippertje gemaakt. "Maar het heeft niet geleid tot mooie momenten. Ik weet dat het niet de beste keuze is."

Birgit, die voor haar programma TLC Over onder meer monogamie onder de loep nam, neemt naar eigen zeggen geen blad voor de mond. "Alles moet bespreekbaar zijn, maar ik vind wel dat er een scheidslijn is."

Schuurman vindt het geen punt 'integer' open te zijn over seks. Wel ergert ze zich aan de 'pornoplatheid' van sommige jongeren. "Van die 12- en 13-jarige kinderen die ik de meest ordinaire dingen hoor roepen. Dan denk ik soms wel eens: ah, de jeugd van tegenwoordig."

Pirelli beslist in juni over F1-toekomst

Pirelli beslist volgend jaar juni of het in de Formule 1 actief wil blijven. De Italiaanse rubbermaker maakte vorig jaar haar rentree in de sport na het terugtrekken van Bridgestone. In eerste instantie werd er een contract voor drie seizoenen, welke in 2013 afloopt, afgesloten.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft door laten schemeren dat het afhangt van de reglementen voor het seizoen 2014. De Italiaanse fabrikant wil hier duidelijker inzicht in krijgen voordat er beslist wordt om door te gaan of de ruimte te laten aan een andere fabrikant.

Republikein blijkt volslagen gestoord

Het Republikeinse congreslid Paul Broun blijkt alle contact met de werkelijkheid te hebben verloren. In een toespraak die hij onlangs in een baptistenkerk hield, vertelde hij over de absurditeiten die hij voor waar aanneemt.

Zo zei Broun te weten dat de wereld in zes dagen geschapen is en dat deze pas negenduizend jaar oud is. Hij zegt daar 'als wetenschapper' bewijs voor te hebben. Bovendien meent Broun dat wetenschappen als evolutie en embryologie leugens zijn die rechtstreeks uit de hel afkomstig zijn. Volgens hem zijn dergelijke theorieën uitsluitend bedoeld om mensen weg te lokken bij het geloof in God.

Broun zit namens de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij heeft daar zitting in de wetenschapscommissie. Broun voert een doctorstitel.


De wetenschapper Broun ontkent wetenschap

Sony klaagt Kevin Butler aan

Na een aantal bizarre gebeurtenissen en een zeer onwaarschijnlijke tv-reclame wordt acteur Jerry Lambert, beter bekend als de zogenaamde executive van PlayStation Kevin Butler, samen met Bridgestone aangeklaagd door niemand minder dan Sony.

Vorige maand verscheen Lambert namelijk in een reclame voor Bridgestone-banden terwijl hij op een concurrerend product, de Nintendo Wii, speelde.

Vreemd genoeg werd de reclame later bewerkt om Lambert er volledig uit te halen. Het leek vreemd, maar het wordt verklaard door het feit dat op 11 september, Sony Computer Entertainment America een rechtszaak aanspande tegen Bridgestone en Wildcat Creek. Het laatstgenoemde bedrijf bleek in 2007 geregistreerd te zijn door Jerry Lambert, die volgens bepaalde gegevens ook de algemeen directeur blijkt te zijn.

Volgens de laatste update lijken er pogingen zijn gedaan om de zaak privé af te handelen, maar deze zijn nietdoorslaggevend gebleken. Door de rechtbank werd besloten dat beide partijen in ieder geval op een of andere manier gehoor moeten geven in een formele hoorzitting op 12 oktober.

Tiental doden bij verkeersongeluk in oosten China

Bij een verkeersongeval in het oosten van China zijn zondag dertien mensen omgekomen en negen gewond geraakt. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Het ongeluk had plaats in de provincie Shandong. Een bus schuurde op een snelweg tegen een auto aan. De bus reed vervolgens over de middenberm heen en botste vol op een bus die uit de andere richting kwam. De tweede bus raakte van de weg en rolde van een helling af. Alle doden vielen in de tweede bus.

Ernstige verkeersongelukken zijn schering en inslag in China. Laks rijgedrag, te zwaar beladen voertuigen en slecht onderhouden wegen dragen bij aan de onveiligheid in het verkeer.

Inbreker vlucht tuin politiebureau in

Op de vlucht voor een agent die hem had betrapt klauterde een inbreker zaterdagmiddag in Amsterdam een schutting over. Die leidde echter naar de tuin van een politiebureau aan de Nieuwmarkt, meldt de politie zondag.

Alsof het nog niet erg genoeg voor de inbreker was, zaten in de tuin op dat moment agenten van het team dat zich richt op het aanpakken van inbraken en overvallen. Zij zagen een boom in de tuin plotseling heen en weer bewegen. Via de portofoon hoorden ze dat er in de buurt een inbreker op de vlucht was.

De vlucht van de inbreker was dan ook van korte duur. Hij is aangehouden.

Djokovic wint voor derde keer in Beijing

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière het tennistoernooi van Beijing gewonnen. De als eerste geplaatste Serviër versloeg zondag in de finale Jo-Wilfried Tsonga (3) met 7-6 (4) en 6-2. Djokovic zegevierde in 2009 en 2010 eerder in China. Vorig jaar won de Tsjech Tomas Berdych.

In de eerste bedrijf ontliepen Djokovic en Tsonga elkaar weinig. De twee toptienspelers maakten nagenoeg evenveel punten en benutten beide een van hun vier breakpoints. In de tiebreak maakte een zwakke start van Tsonga het verschil. De Fransman begon met drie fouten en kon de opgelopen schade niet meer repareren.

Tsonga kwam het verlies van de eerste set niet meer te boven. Hij werd in de derde game van het tweede bedrijf gebroken, iets wat hem twee games later nogmaals overkwam. Djokovic serveerde vervolgens bij 5-2 de wedstrijd uit.

Gouweleeuw moet play-offs Jong Oranje missen

Jeffrey Gouweleeuw moet de play-offs van Jong Oranje tegen Slowakije laten schieten. De verdediger van SC Heerenveen heeft zich met hamstringklachten afgemeld bij bondscoach Cor Pot, die Ben Rienstra van Heracles Almelo heeft opgeroepen als vervanger. De Heraclied zat al eens eerder bij de selectie, maar debuteerde nog niet voor Jong Oranje.

De ploeg van Pot gaat vanaf maandag in voorbereiding op de tweekamp met Slowakije, waarin een ticket voor het EK 2013 in Israël verdiend kan worden. De Nederlandse talenten gaan donderdag eerst op bezoek in het Slowaakse Senec. De return volgt vier dagen op het Kasteel in Rotterdam.

Jong Oranje eindigde in zijn groep bovenaan. Slowakije moest Frankrijk voor laten gaan, maar mocht als een van de beste nummers twee alsnog door naar de play-offs.

Japanse premier in centrale Fukushima

De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft zondag de vorig jaar verwoeste kerncentrale Fukushima I, ruim 200 kilometer ten noorden van Tokio, bezocht. Hij sprak er met werknemers die er de schade pogen te beperken.

Een aardbeving voor de kust en vervolgens een enorme vloedgolf troffen de kerncentrale op 11 maart 2011 en veroorzaakten de uitval van koelsystemen waardoor een kernramp plaatshad. De wijde omgeving is nog steeds vrijwel afgesloten wegens de nucleaire ramp.

De werknemers die er binnengaan, doen gevaarlijk werk want het complex stoot nog steeds nucleaire straling uit. "Ik denk dat Japan overleeft dankzij uw toegewijde arbeid. Als Japanner wil ik u bedanken voor het feit dat u uitmunt in een angstige en veeleisende omgeving", aldus Noda.

Zijn regering heeft vorige maand aangekondigd dat Japan uiterlijk in 2040 geen kernenergie meer zal gebruiken.

Bar Refaeli wil jouw hulp voor sekstape

Hoewel Bar Refaeli in 2012 door tijdschrift Maxim werd uitgeroepen tot 'heetste vrouw op aarde', blijft ze er heel gewoon onder. Ze doet een beetje modellenwerk en ze acteert wat om aan centen te komen. Maar haar grote droom is om een sekstape te maken. En daarbij heeft ze jouw hulp nodig.

In een filmpje, gemaakt met hulp van komediewebsite FunnyOrDie, verduidelijkt Bar de zaak: "Even voor de duidelijkheid. Dit wordt een tape waarop ik seks heb met een of andere kerel, in vele verschillende standjes, enkele uren lang." Ze is wel een beetje bang dat niemand het wil zien. "Hopelijk", zo zegt ze: "zijn er een paar mensen die mij willen zien vrijen. Ik ben er immers heel goed in."

Echter, Bar wil alleen de beste apparatuur gebruiken, zodat haar perfecte lichaam volledig tot z'n recht komt. Daarvoor heeft ze 10.000 Amerikaanse dollar nodig. Om dat bedrag op te halen, is ze een Kickstarter-project begonnen.

Bij een donatie van 50 dollar krijg je een gesigneerde seksfoto van Bar, bij een donatie van 200 dollar mag je de pornoset bezoeken, als je daar tenminste tijd voor hebt. Maar de hoofdprijs is voor mensen die 1000 dollar willen doneren: zij krijgen de kans om de gelukkige man of vrouw te worden.

Geïnteresseerden kunnen hier ook een duit in de zak doen. Ze moeten wel snel zijn, want 159.219.380 anderen hebben al 1000 dollar toegezegd.

Bhutan wil 100% biologische natie worden

Buthan wil het eerste land ter wereld worden dat alleen nog maar biologisch voedsel en landbouwproducten produceert. Dat heeft de minister van Landbouw van het Centraal-Aziatische koninkrijkje zondag bekendgemaakt.

"Buthan heeft besloten om voor een groene economie te gaan met oog op de enorme druk die wij op onze planeet uitoefenen," aldus minister Pema Gyamtsho.

Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto sociaal geluk. Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit.

Bhutan wil 100 % biologische natie worden
Bhutan wil 100 % biologische natie worden (Foto: ANP)

Leger Syrië slaags met strijders uit Libanon

Syrische militairen zijn zaterdagavond slaags geraakt met twee gewapende groepen die het land vanuit Libanon waren binnengekomen. Meerdere Libanese infiltranten werden gedood, meldde de Syrische staatstelevisie zondag.

De gevechten hadden plaats in buitenwijken van de stad Homs, dat bij de grens met Libanon ligt. Volgens de staatstelevisie zijn de strijders teruggevlucht naar Libanon.

Ook in andere delen van Syrië werd zondag gevochten. Regeringstroepen raakten slaags met rebellen in de noordelijke stad Aleppo, in stadjes rondom de hoofdstad Damascus en in dorpjes in het zuiden, bij de grens met Jordanië, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Hoeveel slachtoffers er zondag vielen is onduidelijk.

Betogers Pakistan op weg naar stammenregio

Duizenden Pakistanen hebben dinsdag koers gezet naar de Pakistaanse stammenregio Zuid-Waziristan om te protesteren tegen aanvallen met onbemande vliegtuigen in het gebied. De Pakistanen worden vergezeld door een groep Amerikaanse activisten.

Het konvooi, dat zaterdagochtend uit Islamabad vertrok, wordt geleid door voormalig cricketster Imran Khan, die na zijn sportcarrière de overstap naar de politiek heeft gemaakt. De Taliban hebben gedreigd het konvooi aan te vallen met zelfmoordaanslagen. Volgens de Taliban is Khan 'een marionet van het Westen'.

Het is nog maar de vraag of het konvooi toegang zal worden verschaft tot Zuid-Waziristan, dat aan de grens met Afghanistan ligt. Hoewel het leger al drie jaar strijd levert met opstandelingen in het gebied is Zuid-Waziristan nog steeds een bolwerk van militanten.

De autoriteiten in de stammenregio zeiden dat het konvooi uit veiligheidsoverwegingen zal worden geweigerd. Khan zei dat als hij en de andere betogers Zuid-Waziristan niet inkomen, ze het protest dan zullen houden op de plek waar ze eindigen.

ME beëindigt houseparty Velp

De ME heeft het laatste groepje feestgangers op een illegale houseparty in het Gelderse Velp gedwongen te vertrekken. Rond 10.00 uur waren nog vijftig tot honderd mensen aanwezig op het terrein van een voormalige steenfabriek aan de IJssel. "Toen hadden de burgemeester en de politie er genoeg van en is het terrein schoongeveegd."

Het feest op het afgelegen terrein aan de Luthumse Veenweg was vroeg in de nacht begonnen en trok zo'n vierhonderd bezoekers. De eigenaar van het particuliere terrein waarschuwde al snel de politie.

De feestgangers weigerden te vertrekken. De politie sprak uiteindelijk met de organisatie af dat het feest om 07.00 uur zou worden beëindigd. Toen ging de muziek ook uit en vertrok het overgrote deel van de bezoekers. Een groep bleef echter hangen en zei meer tijd nodig te hebben om het terrein schoon te maken.

Toen dat te lang duurde greep de ME in. Rondom het hele feest is één aanhouding verricht. Vroeg in de nacht werd een honkbalknuppel gevonden bij een automobilist die op weg was naar het feest.

Het feest werd ver van de bebouwde kom gehouden en er waren dan ook weinig klachten over geluidsoverlast. "De klachten die er waren kwamen vooral van bewoners aan de andere kant van de rivier."

Er zijn geen vernielingen aangericht. Het ging overigens niet om een Project X-feest. "Er zijn geen aankondigingen in die stijl via Facebook of andere sociale media verspreid."

Mila Kunis blijkt lekkerste

Mila Kunis is door Esquire uitgeroepen tot meest sexy vrouw ter wereld. De 29-jarige actrice, de nieuwe geliefde van Ashton Kutcher, is volgens het Amerikaanse blad 'de mooiste, meest eigenzinnige, spraakzaamste en grappigste' filmster.

Kunis ging deels uit de kleren voor Esquire, op de cover poseert ze topless. In een interview met het blad vertelt de actrice onder meer dat ze moe wordt van het steeds weer vertellen van haar levensverhaal. Kunis werd geboren in de Sovjet-Unie, als kind verhuisde ze met haar ouders naar de Verenigde Staten. "Ik heb het er al zo vaak over gehad, alles is al gezegd."

Mila, die bekend werd dankzij de tv-serie That '70s Show waarin ze naast Kutcher te zien was, is de negende vrouw die door Esquire wordt bestempeld als meest sexy. Onder meer Scarlett Johansson, Angelina Jolie en Halle Berry gingen haar voor. Vorig jaar werd Rihanna uitgeroepen tot 's werelds meest sexy vrouw.

Ferrari en Sauber naar FOTA-meet op Suzuka

Ferrari, Sauber en HRT hebben een vergadering van de Formula One Teams' Association op Suzuka bijgewoond. Deze drie teams zijn geen lid van de FOTA, maar wilden wel over de toekomst van de sport praten.

In de ruimte van Lotus werd gesproken over de budgetlimiet, hogere inschrijfgelden en een gesprek dat met FIA-president Jean Todt in Parijs plaats zal gaan vinden. Slechts de beide Red Bull-teams Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso waren afwezig.

De teams willen weer meer eenheid creëren om er zo voor te zorgen dat niet alle voorgestelde maatregelen doorgevoerd gaan worden. Met name het hogere inschrijfgeld is de renstallen een doorn in het oog. Ook het Concorde Agreement wat Ecclestone op 23 oktober zal gaan presenteren is een heikel punt. De renstallen willen namelijk niet alles accepteren wat hen opgelegd wordt.

Güvenç genomineerd voor eerste Bronzen Stier

Emrullah Güvenç, Michiel Hemmen, Tom van Hyfte en Michiel Kramer maken kans op een individuele onderscheiding. De vier voetballers van respectievelijk Helmond Sport, SC Cambuur, MVV en FC Volendam zijn door de trainers en aanvoerders van de Jupiler League genomineerd voor beste speler van de eerste periode. Güvenç voert momenteel met negen goals de topscorerslijst van de Eerste Divisie aan.

De winnaar van de Bronzen Stier wordt op 19 oktober bekendgemaakt. Die dag worden ook de beste trainer, het beste talent en de topscorer van de eerste periode in het zonnetje gezet.

In de Jupiler League worden jaarlijks vier periodetitels vergeven. De winnaars daarvan zijn automatisch geplaatst voor de nacompetitie. MVV veroverde vrijdag de eerste periode door een 3-0 zege bij FC Emmen. Helmond Sport en Cambuur Leeuwarden eindigden op drie punten als tweede.

Man valt uit rijdende auto

Een 23-jarige man uit Oss is in de nacht van zaterdag op zondag in Geffen ernstig gewond geraakt nadat hij uit een rijdende auto op straat terecht kwam. Hij is met hersenletsel naar een ziekenhuis gebracht.

De man zat als passagier met vier anderen in een auto. De man zou zelf uit de auto zijn gesprongen. Waarom is nog onduidelijk, meldt de politie.

Man valt uit rijdende auto
Man valt uit rijdende auto (Foto: ANP)

Leger Mexico ondervraagt politieagenten

Het Mexicaanse leger heeft 44 politieagenten in een grensstadje aangehouden voor ondervraging. De agenten waren allen woensdag aan het werk toen het neef van een gouverneur werd vermoord.

De 25-jarige Jose Eduardo Moreira Rodriguez, de neef van de gouverneur van de deelstaat Coahuila, werd woensdag vermoord. De agenten en vier andere politiemedewerkers zijn in bussen van het grensstadje Ciudad Acuna naar Saltillo, de hoofdstad van Coahuila, gebracht.

De autoriteiten vermoeden dat de moord op de neef van de gouverneur mogelijk verband houdt met de dood van een neef van een drugsbaron, die woensdag door de politie werd gedood.

Nishikori wint voor eigen publiek toernooi van Tokyo

Kei Nishikori heeft het tennistoernooi van Tokyo gewonnen. De 22-jarige Japanner (8) klopte zondag voor eigen publiek in de finale Milos Raonic (6) uit Canada: 7-6 (5), 3-6 en 6-0. Voor Nishikori was het de tweede toernooizege op de ATP-Tour. Vier jaar geleden zegevierde hij al eens in Delray Beach.

In hun allereerste ontmoeting op het hoogste niveau won Nishikori de eerste set in een tiebreak. In de tweede acte had Raonic aan een break genoeg om de stand gelijk te trekken. Opvallend genoeg wist Raonic die lijn in de derde set niet door te trekken. Hij maakte zelfs geen enkele game meer.

Voor Raonic was het zijn tweede verloren eindstrijd van het jaar. Hij stelde daar twee gewonnen finales tegenover. Raonic begon als favoriet aan de eindstrijd, nadat hij in de halve finale de torenhoge favoriet Andy Murray had verslagen.


Nishikori wint voor eigen publiek toernooi van Tokyo (Foto: Novum)

Skiester Vonn wil aan mannenwedstrijd meedoen

Skiester Lindsey Vonn wil deel gaan nemen aan de afdaling bij de mannen in Lake Louise die op 24 en 25 november op het programma staat. De Amerikaanse heeft hiertoe bij de internationale skifederatie FIS een verzoek ingediend.

De FIS gaat binnenkort besluiten of het verzoek ingewilligd zal worden of niet. Een official legt de situatie uit. "Het ligt gecompliceerd, want een week later skiën de vrouwen er hun wereldbekerwedstrijd. Het zou haar een groot voordeel geven ten opzichte van de concurrenten, als zij een week eerder al op dat parcours mag skiën."

Voor Vonn lijkt het bij deze ene wedstrijd in Lake Louise te blijven. Overigens verwachten kenners niet dat ze enige kans op een goede klassering maakt, want ze zou vijf seconden langzamer dan de snelste mannen zijn.

Spanjaarden betogen tegen bezuinigingen

Duizenden Spanjaarden zijn zondag in Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen bezuinigingen van de regering. Volgens de betogers leiden de bezuinigingen tot inperkingen in de zorg en de privatisering van overheidsdiensten.

Veel van de betogers waren ambtenaren, wier salaris voor volgend jaar is bevroren. Op spandoeken stond te lezen 'Geen bezuinigingen of privatiseringen'.

Spanje gaat gebukt onder de tweede recessie in drie jaar tijd. Zo'n 25 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk. In september verloren nog meer mensen, voornamelijk in de toeristische industrie, hun baan.

"Ik werk in een ziekenhuis, maar ik ben binnenkort werkloos", zei de 58-jarige verpleegster Victoria Gutierrez. "Op 30 oktober loopt mijn tijdelijke contract af en het wordt niet verlengd (...) Dit (de bezuinigingen) treft niet alleen ziekenhuizen maar ook onderwijs, overheidsdiensten, alles."


Spanjaarden betogen tegen bezuinigingen (Foto: Novum)

Tiebreaks nekken De Bakker in finale Belem

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd zijn derde challenger van het jaar te winnen. De als vierde geplaatste Westlander was in de eindstrijd van het toernooi in Belem niet opgewassen tegen de thuisspelende Braziliaan Ricardo Hocevar. Ondanks een achterstand van ruim tweehonderd plaatsen op de wereldranglijst zegevierde de mondiale nummer 366 in twee tiebreaks: 7-6 (1) en 7-6 (4).

Voor de 24-jarige De Bakker, de nummer 159 van de wereld, was het de derde keer in korte tijd dat hij doordrong tot de finale van een challenger. De eerste twee bracht hij wel tot een goed einde. Hij won de toernooien in Bercuit en Alphen aan den Rijn.

Verkeersexamen trekt 760.000 kijkers

Het Nationaal Verkeersexamen heeft zaterdag 760.000 Nederlanders weten te boeien. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. In de show van SBS 6 testten acht BN'ers en de twee presentatoren hun verkeerskennis, wat niet van een leien dakje ging.

Alleen zangeres Pearl Jozefzoon en presentatrice Sandra Schuurhof wisten het theoriegedeelte succesvol af te ronden. "Peggy Vrijens en ik samen goed voor zestien fout", twitterde presentator Jochem van Gelder over zijn prestaties en die van actrice Vrijens. "Avond geslaagd, wij gezakt."

Ook Antje Monteiro had het moeilijk met de vele verkeersvragen. "Wat moeilijk!", twitterde de zangeres en presentatrice tijdens het examen. Judith Osbourne is blij dat ze 'slechts' zeven fouten maakte. "Gelukkig niet als een baksteen, stoeptegel. Net niet helaas", twitterde de modeontwerpster en presentatrice over haar falen.

Met de 760.000 kijkers staat het Nationaal Verkeersexamen op de vijftiende plek van best bekeken programma's van de zaterdag. Een dramaserie over een plattelandsdorp waar vissen uit de hemel komen vallen, De Geheimen van Barslet, werd tegelijkertijd met het Verkeersexamen uitgezonden. De serie startte met 807.000 kijkers.

Beide programma's legden het, net als Strictly Come Dancing, af tegen Beat the Best. De talentenjacht van RTL 4 trok ruim 1,1 miljoen mensen. Het achtuurjournaal was zaterdag het best bekeken programma met ruim 1,9 miljoen kijkers.

Wakker Dier nomineert Liegebeesten 2012

Wakker Dier heeft zondag de genomineerden voor de verkiezing Liegebeest 2012 bekendgemaakt. Dit is de prijs voor meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Albert Heijn en Iglo zijn twee van de zeven kanshebbers.

Mensen kunnen tot en met 21 oktober stemmen op de kandidaten. Die zijn genomineerd wegens leugens over de duurzaamheid en kwaliteit van hun producten en over weidegang en leefomstandigheden van de dieren.

Het is de vierde keer dat de dierenrechtenorganisatie de Liegebeest Trofee uitdeelt. Vorig jaar viel toenmalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans de twijfelachtige eer ten deel vanwege onder andere de uitspraak "foie gras is verantwoord geproduceerd". In eerdere jaren wonnen de term 'scharrelei' en de reclameslogan 'kalfsvlees, daar wordt echt iedereen vrolijk van'.

Wakker Dier hoopt dat de verkiezingen dit jaar voor de laatste keer nodig zijn. Volgens de dierenrechtenorganisatie is er een verbetering zichtbaar als het gaat om misleidende producten of uitspraken. Zo heeft Wakker Dier dit jaar op verpakkingen van scharreleieren geen plaatjes meer gevonden van kippen in de wei en worden producten uit de 'gangbare' vee-industrie niet meer 'diervriendelijk' genoemd.

Madrileen Kaka met vertrouwen naar Clásico

Kaka kijkt vol vertrouwen uit naar de Clásico van zijn club Real Madrid tegen Barcelona. De Braziliaan zei dat tegen Novum Nieuws. "Het is een goede week voor ons. We hebben deze week al eerder gewonnen en nu ook van Ajax", verklaarde hij. "Nu kunnen we voluit naar de volgende wedstrijd, die cruciaal is in de competitie."

De statistieken zijn niet in het voordeel van de Koninklijke. De afgelopen twee jaar speelde Real Madrid ook steeds direct na een uitzege bij Ajax tegen Barcelona. Beide keren ging dat mis. In het seizoen 2010-2011 kreeg Real in Barcelona met 5-0 klop, vorig seizoen werd de ploeg in eigen huis met 3-1 verslagen.

Ook in de Primera División is er een groot verschil tussen de twee ploegen. Dit seizoen is Barcelona nog zonder puntverlies in Spanje, terwijl Real hakkelend begon aan het seizoen. "Zij zijn al een tijdje goed", beseft Kaka dan ook.

Kaka speelde afgelopen weekeinde tegen Deportivo la Coruña pas zijn eerste minuten van het seizoen. De vijf kwartier tegen Ajax kwamen de spelmaker dan ook goed uit. Een oproep voor de nationale ploeg van Brazilië, na twee jaar afwezigheid, zorgt ervoor dat hij speelminuten blijft maken. "Het helpt. Ik krijg daardoor ritme en spelers weten hoe hard we dat nodig hebben."

Vertrek Sap lijkt GL niet veel kwaad te doen

Het plotselinge opstappen van Jolande Sap als partijleider van GroenLinks lijkt de partij niet veel kwaad te doen. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond zakt de partij van vier naar drie zetels, zei zijn zoon Marc de Hond in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Het verschil valt binnen de foutmarge van de peiling.

"Eigenlijk is er een embargo tot 11.00 uur dus ik zal hiervoor enorm op m'n lazer krijgen", zei hij. In de zetelpeiling zijn er verder volgens hem nauwelijks veranderingen.

Verder zou uit de peiling blijken dat het grootste gedeelte van de kiezers positief tegenover het nieuwe kabinet van VVD en PvdA staat. Bij de SP- en PVV-stemmers is een meerderheid echter niet tevreden.

Sap stapte vrijdag op als partijleider van GroenLinks. De partijleiding had geen vertrouwen meer in haar. Uit een peiling van Eenvandaag bleek zaterdag dat driekwart van de kiezers van GroenLinks het besluit van het partijbestuur onterecht vindt. Het bestuur stapte zaterdag tijdens een partijraad in Utrecht zelf ook op.


Vertrek Sap lijkt GL niet veel kwaad te doen (Foto: Novum)

Verdachte vast voor branden Winschoten

De politie heeft zaterdagnacht een 25-jarige inwoner van Winschoten aangehouden voor de branden die de plaats sinds enige tijd teisteren. De politie denkt met de aanhouding een belangrijke stap te hebben gezet.

De verdachte is meerdere keren de melder van een brand in zijn woonplaats geweest. Daardoor was hij al bekend in het onderzoek. Voor het verdere onderzoek zijn onder meer kleren van hem in beslag genomen.

Vanwege de branden was de politie meer in Winschoten aanwezig. Ondanks de aanhouding blijft dat voorlopig zo. Zaterdagnacht werd nog een poging tot brandstichting ontdekt in Blijham, nabij Winschoten. Daar werd afgelopen week nog een schaftkeet door brand verwoest.

De politie gaat na of tips van getuigen in de richting van de verdachte wijzen. In de Groningse krimpgemeente zijn sinds april zeker twintig branden aangestoken. Meestal ging het om leegstaande gebouwen. Enkele gebouwen worden versneld gesloopt om nieuwe branden te voorkomen.

Brand verwoest garage in Deventer

Een felle brand heeft zaterdagnacht een garage in een bedrijfsverzamelgebouw in Deventer verwoest. Ook elf auto's in de garage zijn uitgebrand, meldt de brandweer.

De brand in het gebouw aan de Harderwijkerstraat, een voormalige melkfabriek, werd rond 03.15 uur ontdekt. Aanvankelijk hoorden buurtbewoners explosies. "Dat waren waarschijnlijk gasflessen die in de garage stonden, maar vanaf het moment dat wij er waren zijn er geen ontploffingen meer geweest", zegt een brandweerofficier.

Uit voorzorg is de brand van buitenaf geblust. In het gebouw zijn ook oude militaire voertuigen, caravans en banden opgeslagen. Die bleven gespaard doordat de brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde. Wel hebben de overige bedrijven in het gebouw rookschade opgelopen.

Rond 08.00 uur was het vuur geblust. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.


Brand verwoest garage in Deventer (Foto: Novum)

Gewisselde Balotelli vlucht naar Italië

Mario Balotelli heeft zich weer eens doen gelden. Het enfant terrible werd bij zijn club Manchester City al na 55 minuten in het met 3-0 gewonnen duel tegen Sunderland gewisseld. Het krenkte zijn ego.

Balotelli liep naar de kant en gunde hierbij coach Roberto Mancini geen blik waardig. In plaats van op de bank plaats te nemen beende de spits de kleedkamer binnen. Hij verliet nog tijdens het duel het stadion om het vliegtuig naar zijn thuisland Italië te pakken. Of hij hier toestemming voor had en of de zaak nog consequenties zal gaan krijgen is nog niet bekend.

Man meldt zich alsnog na doodrijden bromfietser

Een blanke, autochtone man die aanvankelijk was gevlucht nadat hij een bromfietser uit Ridderkerk had doodgereden heeft zich alsnog bij de politie gemeld. Hij bleek zonder rijbewijs te hebben gereden omdat dat al eerder was ingevorderd, meldt de politie.

Vrijdagnacht hoorden bewoners aan de Ringdijk rond 02.00 uur een harde klap. Ze zagen een bromfietser op de grond liggen en een Volkswagen Golf wegrijden. De bromfietser, een 54-jarige man uit Ridderkerk, kwam ter plekke om. De politie vond de auto in de omgeving, maar de eigenaar was spoorloos.

Aan het eind van de middag nam zijn advocaat contact op met de politie. Er werd een afspraak gemaakt waarop de automobilist zich op het politiebureau meldde. Daar heeft hij bekend.

Bleker blijkt vieste

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) is de winnaar van de eerste zogenoemde Vieze50-verkiezing. Online stemmers zien hem dit jaar als de grootste tegenkracht van verduurzaming, meldt het Radio 1-programma Vroege Vogels zondag.

De verkiezing van de vijftig 'meest vervuilende' politici, belangenbehartigers en topmannen van Nederland is in september georganiseerd door Greenpeace, Joop.nl, Vroege Vogels en WISE. De jury werd gevormd door deskundigen van de organisaties, advocaten, wetenschappers en bankenonderzoekers.

De jury had president-directeur van Shell Dick Benschop voor de eerste plaats genomineerd, maar de kiezers zetten hem op de derde plaats. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) haalde de tweede plaats.

Campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace vindt dat Bleker terecht de eerste plaats heeft gehaald. "Bleker verspeelde in recordtijd grote delen van zorgvuldig beheerde Nederlandse natuur en verkwanselde dierenwelzijn aan de belangen van de bio-industrie. Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten."

De Vieze50 is afgeleid van de Duurzame Top 100, waarmee dagblad Trouw de komende week de koplopers van duurzaamheid in het zonnetje zet. Op vieze50.nl kunnen kandidaten voor de volgende verkiezingen worden genomineerd.

VS vrezen escalatie Turkije en Syrië

De artilleriebeschietingen tussen Turkije en Syrië van de afgelopen dagen vergroten de kans dat het conflict in Syrië overslaat naar andere landen in de regio. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zaterdag gezegd.

Vijf Turken kwamen woensdag om toen ze werden getroffen door een Syrische granaat. Turkije reageerde door zelf granaten op Syrië af te vuren. In de dagen erna werden er wederom granaatsalvo's uitgewisseld.

Panetta zei dat de Verenigde Staten via diplomatieke wegen alles in het werk stellen om hun zorgen kenbaar te maken en te voorkomen dat het conflict escaleert.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de Syrische regering vrijdag om niet 'de grenzen en de vastberadenheid' van Turkije te testen.

Ibb en Obb uitgesteld

Ibb en Obb, een spel van de Nederlandse ontwikkelaar Sparpweed, heeft aangegeven dat het eigenzinnige platformspel wordt uitgesteld. Reden? Sparpweed was voornemens om het spel in november of december uit te geven, maar dat zou bij nader inzien toch niet zo verstandig zijn.

Zo rond het einde van het jaar komen de grote releases uit: Assassin’s Creed III, Call of Duty: Black Ops II, Forza Horizon en laten we Nintendo’s Wii U niet vergeten. Allemaal redenen om de release van Ibb en Obb voorlopig uit te stellen, aangezien het (niet bestaande) marketingbudget van de onafhankelijke studio lang niet zo toereikend is als die van grote uitgevers.

Daarnaast wil Sparpweed toch eigenlijk wel een online multiplayer implementeren, zodat PlayStation Network-spelers ook op hun eigen banken kunnen blijven spelen en niet op andermans bank hoeven te zitten. Ook al is dat laatste de beste manier om van Ibb en Obb te genieten, aldus de ontwikkelaar. Aan een online multiplayer wordt dus eveneens hard gewerkt.

[F1] Uitslag Grand Prix van Japan

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kreeg op Suzuka Felipe Massa en Kamui Kobayashi mee naar het podium. Kampioenschapsleider Fernando Alonso viel uit en zag in de titelstrijd Vettel tot op vier punten naderen.

Sebastian Vettel begon op poleposition en kende meteen de beste start, voor Kamui Kobayashi, Jenson Button en Felipe Massa. Direct na de start was er een aanrijding, waarna kampioenschapsleider Fernando Alonso en Nico Rosberg uitvielen. Bruno Senna en Romain Grosjean moesten een neus laten wisselen, terwijl Webber langzaam rijdend de pits moest bereiken.

Uit de herhaling van de start bleek dat Alonso een aanrijding met Kimi Räikkönen kende, terwijl Webber door Grosjean in de rondte werd getikt. Webber kon door, maar had een flinke achterstand op de rest van het veld. Deze werd niet beperkt doordat de safety car snel weer naar binnenkwam. Senna bleek de veroorzaker van het uitvallen van Rosberg te zijn geweest.

Vettel trok na de herstart meteen een gat met Kobayashi. Perez probeerde bij de herstart de vijfde plaats van Räikkönen af te snoepen, maar ging wijd en verloor een plaats aan Lewis Hamilton. Enkele ronden later sloeg de Mexicaan weer terug. Grosjean kreeg van de wedstrijdleiding een stop-and-go penalty opgelegd vanwege de aanrijding met Webber.

Na tien ronden leidde Vettel, voor Kobayashi, Button, Massa, Räikkönen, Perez, Hamilton, Hülkenberg, Maldonado en Ricciardo. Heikki Kovalainen bezette met de Caterham de elfde stek. Vettel had op dat moment al een voorsprong van zeven seconden op Kobayashi.

De eerste coureurs kwamen na dertien ronden naar binnen. Kobayashi, Button en Räikkönen behoorden tot de eerste stoppers. Pas na zeventien ronden was het de beurt aan Vettel en Massa. Laatstgenoemde won met langer doorrijden de posities van Kobayashi en Button die hierdoor derde en vierde lagen. Voor Perez was de race na twintig ronden voorbij toen hij bij een inhaalactie op Hamilton van de baan spinde en in het grind belandde.

Halverwege de race leidde Vettel met tien seconden op Massa. Kobayashi was derde, voor Button, Räikkönen, Hamilton, Hülkenberg, Maldonado, Webber en Ricciardo. Webber moest wederom naar binnen voor nieuw rubber, waardoor Schumacher na een inhaalactie op Di Resta tijdelijk de top tien in kon rijden.

Een stop van Räikkönen luidde de tweede serie stops in. McLaren haalde snel Hamilton binnen die naast de Fin weer naar buiten kwam en hem zo bij het ingaan van de eerste bocht passeerde. Vettel was na 38 ronden de laatste die stopte. De Duitser bleef aan de leiding, voor Massa, Kobayashi, Button, Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Maldonado, Webber en Ricciardo.

Vettel kon na de zege cruisen, omdat hij een voorsprong van bijna twintig seconden op Massa had. Het gevecht ging om de laatste podiumplaats tussen Kobayashi en Button. Ook streed Ricciardo met Schumacher om het laatste punt. De Duitser wist de Australiër twee ronden voor het einde te passeren.

Vettel werd na 53 ronden als winnaar afgevlagd voor Massa en Kobayashi. Button pakte de vierde plaats, voor Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Maldonado, Webber, Ricciardo die Schumacher toch weer gepasseerd was. Massa pakte het eerste podium sinds Zuid-Korea 2010, terwijl Kobayashi zijn eerste podium in de Formule 1 ooit behaalde.

Uitslag

Pos Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:28:56.242
2 Felipe Massa Ferrari +20.639
3 Kamui Kobayashi Sauber +24.538
4 Jenson Button McLaren +25.098
5 Lewis Hamilton McLaren +46.490
6 Kimi Räikkönen Lotus +50.424
7 Nico Hulkenberg Force India +51.159
8 Pastor Maldonado Williams +52.364
9 Mark Webber Red Bull +54.675
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:06.919
11 Michael Schumacher Mercedes +1:07.769
12 Paul di Resta Force India +1:23.460
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:28.645
14 Bruno Senna Williams +1:28.709
15 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
16 Timo Glock Marussia +1 Ronde
17 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
18 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
DNF Romain Grosjean Lotus +2 Ronden
DNF Charles Pic Marussia +16 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +21 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +35 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +53 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +53 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 194
2 Sebastian Vettel Red Bull 190
3 Kimi Räikkönen Lotus 157
4 Lewis Hamilton McLaren 152
5 Mark Webber Red Bull 134
6 Jenson Button McLaren 131
7 Nico Rosberg Mercedes 93
8 Romain Grosjean Lotus 82
9 Felipe Massa Ferrari 69
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 50
12 Paul di Resta Force India 44
13 Michael Schumacher Mercedes 43
14 Nico Hulkenberg Force India 37
15 Pastor Maldonado Williams 33
16 Bruno Senna Williams 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 324
2 McLaren 283
3 Ferrari 263
4 Lotus 239
5 Mercedes 136
6 Sauber 116
7 Force India 81
8 Williams 58
9 Toro Rosso 15
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Filipijnen sluiten vrede met moslimrebellen

De Filipijnse overheid heeft een voorlopig vredesakkoord bereikt met de grootste moslimrebellengroep van het land, De Moro Islamic Liberation Front (MILF). .Dat is een grote doorbraak in pogingen een eind te maken aan een opstand die al decennia duurt, zei de Filipijnse president Benigno Aquino III zondag in een toespraak die op de nationale televisie werd uitgezonden.

Met de moslims is afgesproken dat er in het overwegend rooms-katholieke zuiden van het land een kleine autonome regio komt die door moslims wordt bestuurd. Hierover is lang onderhandeld met het Moro Islamic Liberation Front uit Maleisië, dat als tussenpersoon voor de rebellen optrad.

Het vredesakkoord wordt naar verwachting binnen enkele dagen in de Filipijnse hoofdstad Manila getekend. Daarin komt onder meer aan bod hoeveel macht en grond de moslims krijgen en hoeveel belasting ze mogen innen. Als alles volgens plan verloopt, moet in 2016 een uiteindelijke vredesovereenkomst worden getekend.

49 politieagenten gewond bij rellen Tunesië

Op het Tunesische vakantie-eiland Djerba zijn zaterdag tientallen mensen gewond geraakt bij een uit de hand gelopen demonstratie tegen de heropening van een vuilnisbelt. Dat maakte het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond bekend.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn honderden mensen de straat op gegaan. De demonstranten zouden een politiebureau met stenen en molotovcocktails hebben bekogeld. Daarbij zouden 49 politieagenten gewond zijn geraakt. Ook werden zes politieauto's in brand gestoken.

De politie ging de demonstranten met pepperspray en wapenstokken te lijf. Volgens het ministerie zijn aan de kant van de betogers slechts twee gewonden gevallen. "Dat laat zien dat het geweld uitging van de demonstranten en niet van de politie," aldus de woordvoerder. Er werden geen arrestaties verricht.

Illegaal housefeest in Velp houdt politie bezig

Een illegaal housefeest dat al de hele nacht gaande is in het Gelderse Velp houdt de politie zondagochtend nog bezig. Zo'n vierhonderd feestgangers weigeren het terrein van een voormalige steenfabriek aan de IJssel te verlaten. "We hopen dat de organisatie het feest zelf stillegt, maar staan klaar om in te grijpen als dat niet gebeurt", zegt een politiewoordvoerder.

Het feest op het afgelegen particuliere terrein aan de Lathumse Veerweg begon vroeg in de nacht. Al snel waarschuwde de eigenaar van het terrein de politie. Het terrein ligt ver van de bebouwde kom. Rond 06.45 uur was het feest nog gaande. "Dat het zo lang doorgaat zie je vaker bij dit soort feesten", legt de woordvoerder uit.

Ze benadrukt dat het niet om een Project X-feest gaat. "Er zijn geen aankondigingen in die stijl via Facebook of andere sociale media verspreid."

FOK! wat een weer...Perioden met zon

Goedemorgen! Over vandaag kunnen we eigenlijk vrij kort zijn. Het is droog en er zijn flinke perioden met zon. De kans op een bui is heel erg klein, maar op de Wadden niet volledig uitgesloten. Wel staat er behoorlijk wat wind.

De afgelopen nacht ontstond er lokaal dichte tot zeer dichte mist en hier en daar was het zicht minder dan 200 meter. In Limburg viel er nog af en toe regen. Op veel andere plaatsen in het land was het vrijwel helder en koelde het flink af. Langs de kust bleef het een stuk warmer als gevolg van het vrij warme zeewater. Vandaag is het in de zon heerlijk, maar aan de kust is de wind wel een spelbreker. Op de Wadden neemt de wind misschien wel toe tot windkracht 6. In het binnenland is de wind minder sterk en is het wat prettiger om buiten te zijn. Voor de komende dagen ziet het er ook niet zo heel slecht uit. In eerste instantie zag het er naar uit dat het erg wisselvallig ging worden, maar dat lijkt nu niet door te gaan. Het zal ook geen stralend weer worden, maar wel vrij rustig.

De afgelopen dagen viel er lokaal weer veel regen. Eigenlijk waren er overal wel gebieden die erg nat waren, maar dit was per provincie soms erg grillig verdeeld. Heiloo is in de eerste week van oktober het natst geweest. Daar viel tot gisteren 79 mm regen. Droog is het in Dronten, daar viel nog maar 17 mm.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SluierbewolkingGeweldige foto van Wim uit Oudewater van de zon met sluierbewolking (Cirrus.)

Eerste Heldringprijs voor Trouw-columnist Goslinga

Trouw-columnist Hans Goslinga is de winnaar van de eerste Heldringprijs. Hij nam de onderscheiding zaterdagavond in ontvangst in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenares Iris le Rütte.

NRC Handelsblad riep deze nieuwe prijs voor de beste Nederlandse columnist in het leven als hommage aan Jérôme Louis Heldring. Deze inmiddels 94-jarige voormalige hoofdredacteur schreef van 1960 tot dit voorjaar columns voor die krant.

"Ik heb veel geleerd van de bijdrages van Hans Goslinga in Trouw", licht Heldring zijn keuze toe. "Hij legt op een hele rustige en neutrale manier uit hoe besluiten in de Nederlandse politiek tot stand komen, zonder gelijk te oordelen: dit is fout of goed. Dat vind ik een verademing en kom je niet meer veel tegen in de Nederlandse journalistiek. De conservatieve éminence grise gaf aan dat hij 'gevleid' is dat er een prijs naar hem is is vernoemd.

Goslinga zei uitermate vereerd te zijn met de prijs."Maar ik ben vooral geroerd. De prijs voelt als een stevige handdruk van een oudere vakgenoot waaruit vertrouwen spreekt dat een traditie van ernstige beroepsopvatting wordt voortgezet."

Hij beschouwt de prijs als een oproep aan vakgenoten trouw te blijven aan 'gedegen en integere journalistiek, die zich richt op de feiten en in haar analyse en beschouwing aanzet tot nadenken'. Goslinga kreeg in 2001 de Anne Vondelingprijs voor zijn werk als commentator bij Trouw en in 2010 de European Journalist Award.

De uitreiking was onderdeel van De Nacht van NRC, een programma waarin bekende NRC-gezichten hun lezers ontmoetten.


Eerste Heldringprijs voor Trouw-columnist Goslinga (Foto: Novum)

Honda roept opnieuw auto's terug

Voor de derde keer in een week tijd moet de Japanse autofabrikant Honda in de Verenigde Staten auto's terugroepen wegens veiligheidsrisico's. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag. Het gaat om 268.000 auto's van het model CR-V, gemaakt tussen 2002 en 2006.

De auto's moeten worden gerepareerd omdat een schakelaar in de deur van de CR-V vlam kan vatten als hij nat wordt. Honda heeft hierover vier meldingen binnengekregen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen door het defect.

Eigenaren van de CR-V's uit 2002 tot 2006 kunnen hun auto gratis laten repareren.

Honda roept opnieuw auto's terug
Honda roept opnieuw auto's terug (Foto: ANP)

Dode door aanrijding trein met auto

In het Utrechtse Overberg is zaterdagavond een man overleden toen zijn auto werd geschept door een passerende trein. Dit gebeurde rond elf uur 's avonds op het traject Utrecht-Arnhem.

Het is nog niet bekend waarom de auto in botsing kwam met de trein. Een woordvoerder van de politie kon ook over de identiteit van het slachtoffer nog niets zeggen. Het treinverkeer werd na het ongeluk stilgelegd.

Dode door aanrijding trein met auto
Dode door aanrijding trein met auto (Foto: ANP)

[Primera División] Betis vierde na winst op Sociedad

Real Betis heeft zaterdag met 2-0 gewonnen van Real Sociedad. In Sevilla vonden Paulao en Ruben Castro het net voor de thuisploeg. De Andalusiërs beëindigden het duel tegen de Baskische bezoekers met tien man. Mario kreeg in de 88e minuut zijn tweede gele kaart. Door de zege staat Betis tenminste een dag vierde in de Primera Division.

Hekkensluiter Espanyol veroverde tegen Real Valladolid het tweede punt van het seizoen. De bezoekers uit Barcelona kwamen dankzij Joan Verdu zelfs op voorsprong, maar Oscar redde een punt voor Valladolid.

Getafe won met 1-0 bij Real Zaragoza. Diego Castro benutte in de tweede helft een strafschop. Rayo Vallecano won na drie nederlagen weer eens. De Madrilenen waren thuis Deportivo la Coruña met 2-1 de baas.

Ecclestone twijfelt over New Jersey-race

Formule 1-baas Bernie Ecclestone plaatst nog steeds vraagtekens bij New Jersey dat volgend seizoen op de kalender zal moeten komen te staan. De Grand Prix staat op de kalender voor 2013, maar is nog wel onder voorbehoud.

Ecclestone claimt dat het contract met de organisatoren niet meer rechtsgeldig is omdat ze hun verplichtingen niet na zijn gekomen. De organisatoren zelf hebben er alle vertrouwen in dat de wedstrijd volgend jaar gewoon doorgang zal kunnen vinden. Mocht dit niet het geval zijn dan behoort volgens Express een terugkeer van Turkije tot de mogelijkheden.

Räikkönen maakt plannen op verjaardag bekend

Kimi Räikkönen heeft bekendgemaakt dat hij op zijn verjaardag zijn plannen voor het seizoen 2013 uit de doeken zal doen. De wereldkampioen van 2007 verjaart op 17 oktober en mag op die dag 33 kaarsjes uit gaan blazen.

Räikkönen keerde dit jaar na twee seizoenen afwezigheid terug in de Formule 1 en heeft bij Lotus een niet onverdienstelijk seizoen. Het team uit Enstone claimt met de Fin al een contract voor 2013 te hebben, maar The Iceman zelf zal pas over anderhalve week vertellen wat hij van plan is.

Kickbokser Bonjasky wint bij rentree

Kickbokser Remy Bonjasky heeft zaterdag met moeite gewonnen bij zijn comeback. Tegen Anderson Silva uit Brazilië had The Flying Gentleman in Brussel een beslissende ronde nodig. Silva stond na de eerste twee ronden op punten voor, maar Bonjasky maakte zijn achterstand in de derde ronde goed en drukte in de beslissende ronde door.

Bonjasky maakte in Brussel zijn comeback in de ring voor organisator Glory. De 36-jarige Almeerder won drie keer de wereldtitel in de K-1. In 2010 ging hij, mede vanwege een oogblessure, met pensioen en ging hij als trainer aan de slag. Het bloed kroop echter toch waar het niet gaan kon.

[Premier League] Arsenal wint voor 350e keer onder Wenger

Arsène Wenger heeft Arsenal voor de 350e keer naar een zege geleid in de Premier League. De Fransman zag zijn ploeg zaterdag vanaf de bank met 3-1 winnen van West Ham United. West Ham kwam in eigen huis via Mohamed Diame nog wel met 1-0 voor, maar Olivier Giroud maakte al voor rust de gelijkmaker. Theo Walcott en Santi Cazorla beslisten de wedstrijd vervolgens voor de Gunners.

Arsenal staat door de zege op de vijfde plaats. Met twaalf punten uit zeven wedstrijden is de achterstand op koploper Chelsea inmiddels zeven punten. West Ham heeft een punt minder en staat op de achtste plaats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.