Athene klaar voor komst Merkel

De Griekse politie heeft de veiligheid in Athene met het oog op het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel flink opgeschroefd. Grote delen van de Griekse hoofdstad worden afgesloten om protestacties tegen Merkel bij voorbaat de kop in te drukken. Merkel spreekt dinsdag met de Griekse premier Antonis Samaras.

De Griekse bevolking maakt zich grote zorgen om een nieuwe ronde van zware bezuinigingen. Die worden Griekenland opgelegd door zijn internationale kredietverstrekkers, waaronder de Europese Unie. Merkel is, als leider van de belangrijkste EU-lidstaat die de bezuinigingen eist, voor veel Grieken de belichaming van het kwaad geworden.

Er is de Griekse autoriteiten veel aan gelegen het bezoek van Merkel, haar eerste aan Griekenland in vijf jaar, in goede banen te leiden. De minister van openbare orde drong er maandag bij demonstranten op aan 'de vrede te bewaren'. Er worden zo'n zevenduizend agenten ingezet.

In grote delen van het centrum van Athene en in een straal van honderd meter rond de route die Merkel per auto zal afleggen zijn openbare bijeenkomsten verboden. Twee betogingen van vakbonden en oppositiepartijen elders in de stad mogen wel doorgaan.