Chavez herkozen als president Venezuela

Hugo Chavez is zondag herkozen als president van Venezuela, met het kleinste verschil van stemmen tot nog toe. Chavez kreeg 54 procent van de stemmen, tegen zijn uitdager Henrique Capriles 45 procent.

"De revolutie heeft getriomfeerd", riep Chavez vanaf het balkon van het presidentiële paleis. Hij zei dat zijn aanhangers 'hebben gestemd voor socialisme'.

De verslagen Capriles riep zijn aanhangers op niet bij de pakken neer te zitten. "Wij hebben in heel Venezuela veel zaden geplant en ik weet dat deze zaden veel bomen gaan opleveren."

Het is de derde keer dat Chavez is herkozen sinds hij bijna veertien jaar geleden aan de macht kwam. Bij de vorige verkiezingen in 2006 won hij nog met 27 procentpunten verschil. De opkomst was 81 procent, vergeleken met 75 procent in 2006. Volgens de oppositie heeft hij veel overheidsgeld gestoken in de campagne om de kiezers naar de stembus te krijgen.

Chavez spendeerde in de maanden voorafgaand aan de verkiezing ook veel geld aan woningbouw voor de armen en uitgebreide sociale programma's, dit allemaal gefinancierd uit de olie-export. Venezuela heeft de grootste bewezen olievoorraden ter wereld.

"Er is corruptie, er is veel bureaucratie, maar het volk heeft nooit een leider gehad die om zijn land gaf", zei Carlos Julio Silva, een beveiliger die op Chavez stemde.


Chavez herkozen als president Venezuela (Foto: Novum)