Romney neemt buitenlandbeleid Obama op de korrel

Mitt Romney heeft maandag in een campagnetoespraak het buitenlandbeleid van president Barack Obama op de korrel genomen. Het gevaar van een conflict in het Midden-Oosten is onder Obama toegenomen, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Er is 'behoefte aan Amerikaans leiderschap in het Midden-Oosten', zei Romney. De Republikein zei voorstander te zijn van een 'assertievere' rol in Syrië, van nieuwe voorwaarden voor hulp aan Egypte en van strengere sancties tegen Iran.

Nu de verkiezingsstrijd na Obama's matige optreden in het presidentsdebat vorige week steeds spannender wordt en de kandidaten in de peilingen naar elkaar toe kruipen probeert het campagneteam van Romney kiezers die een vervroegde stem mogen uitbrengen voor zich te winnen. Het lijkt erop dat zijn tactiek in North Carolina en Florida, twee staten die voor Romney van cruciaal belang zijn, vruchten werpt. Obama doet het vooralsnog beter in Iowa, een andere cruciale staat.

Romney probeerde in zijn toespraak een krachtig signaal uit te zenden richting Iran en Syrië en portretteerde Obama tegelijkertijd als een zwakke leider. Hij verwees daarbij naar de dodelijke bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur het leven liet.

"We laten ons niet de les lezen door iemand die op het gebied van buitenlands beleid een regelrechte ramp is geweest", diende Obama's campagnewoordvoerster Jen Psaki het kamp-Romney van repliek.


Romney neemt buitenlandbeleid Obama op de korrel (Foto: Novum)