Ikea verontschuldigt zich voor verwijderen vrouwen

Ikea, de welbekende Zweedse meubelketen, gaat de catalogus die het verstrekt in Saoedi-Arabië bijwerken. Het gaat om foto's waar vrouwen op te zien zijn. De vrouwen zullen hierbij volledig worden weggehaald.

Dit schrijft de Zweedse krant Metro. De krant publiceerde ook enkele van de nieuwe foto's. Zo zijn er foto's van keukens en huiskamers waar opeens geen vrouw meer in te vinden is. Ikea heeft besloten om de vrouwen uit de foto's te verwijderen vanwege de strenge voorschriften die in Saoudi-Arabië gelden voor vrouwen die geen hoofddoek dragen.

In Zweden is met verbazing en verontwaardiging gereageerd. Ewa Bjorling, de Zweedse minister van Handel, vindt de foto's 'een spijtig voorbeeld van welke lange weg Saoedi-Arabië nog moet afleggen voor de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen'.

De woordvoerster van Ikea in Zweden geeft aan dat de meubelgigant een duidelijke gedragscode hanteert om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te waarborgen. Volgens haar zijn zij dan ook niet verantwoordelijk voor de vestiging in het Arabische land, maar de Nederlandse holding Ikea Systems. Bij het laatstgenoemde bedrijf was niemand bereid om een verklaring af te leggen.

De Ikeacatalogus verschijnt sinds 1951 en is een van de grootste publicaties in de wereld. De oplage van 208 miljoen stuks wordt verspreid over 43 landen. 

UPDATE 15.47 uur 
Ikea heeft een verklaring afgegeven waarin zij hun excuses aanbieden voor het photoshoppen van vrouwen uit hun catalogus. 'We hadden moeten reageren en ons moeten realiseren dat het verwijderen van vrouwen uit de Saoedische versie van de Ikea-catalogus in strijd is met de normen en waarden van de Ikea Group.'