Rondje om de kerk kost geen 60 miljoen

De door de NS steeds genoemde prijs van 60 miljoen euro voor het rondje om de kerk valt niet hard te maken. Maatschappij Voor Beter OV zegt na berekeningen dat de kosten niet meer zijn dan ongeveer 20 miljoen.

De nu gehanteerde veel te ingewikkelde dienstroosters van machinisten en conducteurs vindt Voor Beter OV onwenselijk. De reizigersorganisatie ziet dit standpunt bevestigd in het vernietigende rapport over het onvermogen van de spoorsector om problemen bij slecht weer of andere verstoringen op te lossen.

Om tot een oplossing te komen die goed uitpakt voor reizigers (robuustere treindiensten) en aanvaardbaar is voor het rijdend personeel (behouden van afwisseling) suggereert Voor Beter OV een vereenvoudiging onder het motto 'Elke dag anders'.

Deze aanpak houdt in, dat treinpersoneel binnen een werkdag slechts op een of twee trajecten dienst doet, maar dat gedurende de werkweek steeds (per dag dus) een ander traject wordt bereden. Op die manier blijven machinisten ook bekend met veel baanvakken, zodat ze met hun trein bij een stremming veelal ook via een andere route kunnen rijden.