Langstudeerboete geschrapt

Naar verwachting zullen er vanavond heel wat biertjes extra opengetrokken worden: de door de meeste studenten zo gehate langstudeerdersboete zal met terugwerkende kracht weer worden afgeschaft!

Dit hebben Mark Rutte en Diederik Samsom vandaag bekendgemaakt in een persconferentie over een deelakkoord dat is bereikt. Daaruit bleek verder dat de forenzentaks ook van de baan is en dat de AOW-leeftijd sneller omhoog gaat dan in het Kunduz-akkoord werd afgesproken.

Om dit te kunnen betalen, zal het vitaliteitssparen worden geschapt. Tevens zal de belasting over het afsluiten van verzekeringen van 9,7 naar 21 procent gaan.

Rutte en Samsom zeggen overigens dat het niet realistisch is om te verwachten dat de formatie binnen enkele weken afgerond zal zijn. "Het gaat snel, maar dat is onrealistisch", aldus een tevreden ogende Rutte. Eerder vandaag lekte al uit dat er een (deel-)akkoord op handen was.

Update 16.35 uur:
Uit het deelakkoord blijkt dat voor studenten die al betaald hebben de terugbetaling uiterlijk begin 2013 plaats zal vinden.

Verder hebben diverse studentenorganisaties (ISO, LSVb en LKvV) inmiddels verheugd gereageerd op de afschaffing van de langstudeerboete. De organisaties hebben eerder al grote protesten tegen de boete georganiseerd. Ook hebben ze tevergeefs een rechtszaak gevoerd om de boete van de baan te krijgen. Ze roepen de politiek op om studenten zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven en te starten met de terugbetaling van de reeds betaalde boetes.