Derde Britse terreurverdachte strijdt tegen uitlevering

Een Britse man die wordt beschuldigd van fondsenwerving voor terreurorganisaties heeft maandag bij het Britse High Court beroep aangetekend tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De man, de 38-jarige Babar Ahmad, heeft dezelfde stap genomen als de radicale geestelijke Abu Hamza al-Masri en terreurverdachte Khaled al-Fawwaz.

Ahmad zit sinds 2004 in Groot-Brittannië vast. Hij is op verzoek van de VS opgepakt en wordt ervan beschuldigd websites te hebben beheerd waar geld werd ingezameld voor terroristen. Daarnaast zou hij gasmaskers en nachtkijkers hebben geleverd. Hij is in Groot-Brittannië niet aangeklaagd. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zit geen andere Britse burger al zo lang in de gevangenis zonder een proces te hebben gekregen.

Vorige week nam het Europees Hof voor de Rechten van de Mens na acht jaar juridische touwtrekkerij een besluit dat de weg vrij leek te maken voor de uitlevering van Ahmad en drie andere terreurverdachten, onder wie Abu Hamza. Abu Hamza en Al-Fawwaz hebben echter bij het High Court bezwaar aangetekend tegen deze beslissing. Ahmad heeft hun voorbeeld gevolgd. De vierde verdachte heeft een aparte zaak aangespannen.

Dinsdag buigt het High Court zich over het beroep.