Hoger beroep Pussy Riot uitgesteld

Het hoger beroep van de drie veroordeelde leden van Pussy Riot is uitgesteld tot 10 oktober. Een van de vrouwen van de Russische punkband heeft haar advocaten ontslagen. Jekaterina Samoetsevitsj liet maandag aan het begin van de rechtszitting weten dat ze vanwege een conflict haar drie advocaten naar huis had gestuurd.

De leden van Pussy Riot werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het opvoeren van een 'punkgebed' tegen Vladimir Poetin in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Samoetsevitsj heeft een andere advocaat gevonden, maar het contract met deze jurist is nog niet getekend. Waar het conflict tussen de muzikant en haar advocaten over ging, is niet bekend.

Aanklagers lieten weten de ontwikkeling te zien als een poging de zaak te vertragen. De man van de eveneens veroordeelde Nadezjda Tolokonnikova trok het nut van het hoger beroep eerder maandag openlijk in twijfel. "We hebben nooit hoop gevestigd in de Russische staat", zei Pjotr Verzilov. "Alles wat we nu doen is een publieke campagne opzetten en aandacht vragen voor wat er met de meiden gebeurt."

De Russisch-orthodoxe kerk liet zondag weten dat zij overwoog genade te vragen voor de vrouwen, als zij berouw zouden tonen. Vanuit de regering komen eveneens signalen dat zij de zaak liever achter zich laat. Premier Dmitri Medvedev zei vorige maand dat de vrouwen moesten worden vrijgelaten, omdat het 'onproductief' zou zijn om ze nog langer vast te houden.

De vervolging van de punkbandleden voor hun optreden in februari in de Christus-Verlosserkathedraal, kort voordat Poetin voor de derde keer tot president werd gekozen, leidde internationaal tot een storm van protest. Pop- en rocksterren als Madonna, Yoko Ono en Jarvis Cocker namen het voor de vrouwen op.

De 30-jarige Samoetsevitsj, de 22-jarige Tolokonnikova en de 24-jarige Maria Alechina werden in maart opgepakt. De twee leden van Pussy Riot die toen nog op vrije voeten waren, zijn Rusland ontvlucht.


Hoger beroep Pussy Riot uitgesteld (Foto: Novum)