Doden bij aanvaring in haven Hong Kong

Bij een aanvaring tussen een partyboot en een veerboot in de haven van Hong Kong zijn maandagavond zeker acht mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben ziekenhuizen en de regering van Hong Kong meegedeeld. Volgens de omroep RTHK worden nog 23 mensen vermist.

De partyboot was met ongeveer honderdtwintig opvarenden op weg naar Victoria Harbour toen hij bij het eiland Lamma in aanvaring kwam met de veerboot en gedeeltelijk zonk. De boot was door het elektriciteitsbedrijf van Hong Kong afgehuurd voor een personeelsuitje; in de haven werd maandagavond op de Chinese nationale feestdag een groot vuurwerk ontstoken.

Directeur Yuen Sui-see van het elektriciteitsbedrijf Power Assets Holding zei dat de veerboot na de aanvaring was doorgevaren. Hij ontkende dat de partyboot te zwaar beladen was. Aan boord waren 121 passagiers en drie bemanningsleden, terwijl de capaciteit meer dan tweehonderd passagiers was.

De veerboot raakte beschadigd, maar kon op eigen kracht de haven bereiken. De kapitein van de veerboot was volgens RTHK doorgevaren omdat hij vreesde dat zijn schip anders kon zinken. De voorzitter van het bestuur van Hong Kong, Leung Chun-ying, beloofde een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Overlevenden verklaarden dat de boot na de aanvaring snel begon te zinken. Een vrouw zei dat zij naar de kant zwemmend veel water binnen had gekregen. Een man zei niet te weten waar zijn kinderen waren gebleven.

Lamma is het op twee na grootste eiland van Hong Kong en ligt aan een van de drukste scheepvaartroutes van de stad. Televisiestations zonden beelden uit van de partyboot, waarvan de boeg recht uit het water omhoog stak.


Doden bij aanvaring in haven Hong Kong (Foto: Novum)