Twee derde wil liever laag dan onzeker pensioen

Ongeveer twee derde van de werknemers die via hun baas pensioen opbouwen willen liever een lager maar gegarandeerd pensioen, dan een onzeker en misschien hoog pensioen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna elfhonderd werknemers door TNS Nipo.

Slechts een kwart van de ondervraagden heeft nog vertouwen in het huidige Nederlandse pensioenstelsel, blijkt uit het onderzoek, dat is gehouden in opdracht van Zwitserleven. Werknemers tussen de 50 en 65 jaar zijn positiever dan jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Een op de drie werknemers vindt het pensioenstelsel eerlijk.

Vorige week kondigde staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) nieuwe pensioenregels aan. Per 1 januari wordt er onder meer met een andere rekenrente gerekend. De Krom legde uit dat hierdoor de koopkracht van ouderen op peil blijft, terwijl er meer zekerheid is dat jongeren in de toekomst überhaupt nog pensioen krijgen.

Op de nieuwe regels kwam veel kritiek. De rente zou in het nieuwe systeem te hoog uitvallen, waardoor er minder geld overblijft voor jongeren. Anderen vinden de rente juist nog te laag en daardoor negatief uitvallen voor ouderen.