Verhagen haalt uit naar Roemer

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft woensdag in felle bewoordingen afstand genomen van de uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over de strenge Europese begrotingsregels. Verhagen kreeg bijval van de Duitse minister van economische zaken Philip Rösler, die bij hem op bezoek was.

Roemer zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat hij niet van plan is om een boete te betalen, mocht het tekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan. "Over my dead body", zei Roemer, die de boete 'belachelijk' noemt. De SP wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren.

Verhagen noemde deze uitspraak 'diep triest'. Zo'n opstelling vormt voor een land als Griekenland een vrijbrief om strenge begrotingsafspraken ook naast zich neer te leggen, zei Verhagen. Ook vindt hij dat Roemer met zijn opstelling 'banen en inkomsten voor de toekomst' op het spel zet. Nederland moet gemaakte afspraken nakomen, aldus Verhagen.

De bewindsman had op zijn ministerie een onderhoud met zijn Duitse collega. Tijdens dat gesprek heeft Verhaven hem ingelicht over de opvattingen die Roemer erop nahoudt. Ook Rösler vindt dat elk land zich moet houden aan de gemaakte afspraken, zei hij. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan wordt de euro de sterkste munt van de hele wereld, aldus de Duitse minister.