Kauw bezig met flinke opmars in steden

De kauw is bezig met een flinke opmars in het Nederlandse stedelijk gebied. Tijdens de jaarlijkse telling van Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn 375 duizend vogels geteld, waaronder ruim 49 duizend kauwen. Dat is een toename van vijftien procent ten opzichte van de eerste telling in 2006. De kauw is hiermee de meest algemene stadsvogel van Nederland.

De tellingen vonden dit jaar voor het zesde achtereenvolgende jaar plaats. Sovon noemt de toename verrassend, omdat schoorstenen als nestplaats steeds minder voorradig zijn. Kauwen zijn volgens coördinator van het telproject Jan Schoppers intelligente vogels. "Dat komt ze wellicht van pas bij het zoeken naar voedsel." Doordat ze het hele jaar in dezelfde omgeving zitten. Weten ze vermoedelijk op welk moment waar het meeste voedsel te halen valt.

Na de kauw komen de merel (34.800), de houtduif (31.500), de huismus (25.100) en de gierzwaluw (22.800) het meest voor in stedelijk gebied. Ook onder meer de houtduif, de zwartkop en de roodborsttapuit groeit in aantal in het stedelijk gebied. Van de laatste soort werden in de eerste jaren nog tien waargenomen, dit jaar waren dat er veertig. De spotvogel en de spreeuw komen daarentegen steeds minder voor in stedelijk gebied.