Samsom heeft lastigste naam

PvdA-leider Diederik Samsom heeft van alle lijsttrekkers de lastigste naam. Ruim een kwart van de mensen die zijn naam intikt op Google, spelt zijn naam met een n op het einde, in plaats van een m. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau iProspect naar politieke zoektermen.

Ook de juiste spelling van de naam van GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap is veel mensen niet bekend: in dertien procent van de gevallen wordt 'Jolanda Sap' ingetikt. Ook 'Yolande Sap' komt voor. Andere politici heten volgens sommige internetgebruikers 'Emile Romer', 'Mark Rutten' en 'Arie Slop'.

Het onderzoek wijst verder uit dat VVD-leider Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer de afgelopen dertig dagen ongeveer even vaak gegoogled worden. De zoekterm 'SP' wordt daarentegen veel vaker ingetikt: net zo vaak als VVD, D66, CDA, GroenLinks en SGP bij elkaar. De PVV is de op één na meest gezochte partij, gevolgd door de PvdA.

Volgens iProspect, dat is gespecialiseerd in zoekgedrag op internet, maakt het onderzoek naar politieke zoektermen duidelijk welke partijen en politici in beeld zijn bij kiezers. Het is geen alternatief voor een peiling. Dat iemand informatie over de SP zoekt, zegt nog niets over de vraag of hij ook op die partij overweegt te stemmen.

Het bureau kan niet in absolute cijfers melden hoe vaak een bepaalde term is ingetikt, omdat Google dat niet prijsgeeft. Google maakt alleen inzichtelijk hoe termen zich onderling verhouden.