Politie Zuid-Afrika schiet mijnwerkers dood

De Zuid-Afrikaanse politie heeft donderdagmiddag het vuur geopend op een menigte stakende mijnwerkers en enkele van hen dodelijk getroffen. Sinds de val van het apartheidsbewind was dergelijk politiegeweld Zuid-Afrika bespaard gebleven.

De politie wil niet zeggen hoeveel kompels bij de mijn in Marikana aan politiekogels zijn bezweken. Agenten en militairen omsingelden donderdagavond de mijnwerkershutjes rond de platinamijn van Lonmin PLC, ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Johannesburg.

De politie leek er donderdagmiddag aanvankelijk in te slagen de gemoederen tot bedaren te brengen. Op last van de politie ruimden enkele van de met kapmessen, knuppels en ander wapentuig bewapende mijnwerkers het veld. Maar de overgebleven kompels hieven strijdliederen aan en marcheerden richting de sloppenwijk vlakbij de mijn.

De menigte schrok niet terug voor het waterkanon, de schokgranaten en het traangas dat de politie achtereenvolgens inzette. Plotseling viel een groep mijnwerkers aan op een politielinie. De agenten openden onmiddellijk het vuur met pistolen en machinegeweren, en verscheidene kompels zegen ineen.

Wat de aanleiding was voor de fatale gebeurtenissen is onduidelijk. De politie beweert dat mijnwerkers de politie beschoten met buitgemaakte vuurwapens, en dat de agenten zich wel moesten verweren. ''Wat kan de politie anders in omstandigheden als deze, als ze overduidelijk gewapende en geharde misdadigers, die agenten vermoorden, tegenover zich vinden?''

De onlusten bij de mijn, zeventig kilometer van Johannesburg, begonnen vrijdag toen kompels het werk neerlegden om hun eis om hogere salarissen kracht bij te zetten. Inmiddels is de kwestie uitgelopen op een conflict tussen twee rivaliserende vakbonden van mijnwerkers. Zondag vielen de eerste doden, en inmiddels kwamen zeker twee agenten, twee bewakers, twee stakingsbrekers en drie anderen om.

De schietpartij deed denken aan de veldslagen die blanke agenten tijdens het apartheidsbewind uitvochten met zwarte mijnwerkers. Maar nu stonden zwarte agenten tegenover zwarte arbeiders. President Jacob Zuma toonde zich 'geschokt en ontdaan door dit zinloze geweld'.