LaBeouf wil geen kaskrakers meer maken

Shia LaBeouf wil alleen nog maar onafhankelijke speelfilms maken. De Amerikaanse acteur die bekend werd door de blocksbusterfilmreeks Transformers keert grote Hollywoodproducties de rug toe. "Ik ben er klaar mee", zegt de 26-jarige acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"In het huidige studiosysteem is geen plek voor visionairs", zegt hij over de wereld van de blockbusters. "Als je een regisseur als Terrence Malick een film als Transformers geeft, heeft hij een groot probleem. Hij zou niet in die wereld kunnen bestaan."

Onlangs werd bekend dat LaBeouf onderhandelt voor een rol in de erotische film Nymphomanic van de Deense regisseur Lars von Trier. "Het is een gevaarlijke rol en dat vind ik eng", zegt hij. "Ik wil alleen nog maar filmrollen waar ik zenuwachtig van word."

De acteur heeft ook de hoofdrol in de misdaadfilm Lawless die draaide op het filmfestival van Cannes en is te zien in de thriller The Company You Keep van Robert Redford. LaBeouf is zeer te spreken over de financierders van zijn laatste, onafhankelijke films. "Deze mannen zijn een wonder. Ze geven je geld en vertrouwen je terwijl filmstudio's geld geven om vervolgens in een vliegtuig te stappen en vijf maanden in je nek hijgen."

De Transformers-acteur uitte in 2010 ook al scherpe kritiek op Steven Spielberg en dat veroorzaakte blijvende scheurtjes in de band met de regisseur. De acteur vond de film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, waarin hijzelf meespeelde, maar matig. Van die uitlating heeft LaBeouf nu spijt. "Spielberg zei me dat er een tijd is om een mens te zijn en een duidelijke mening te hebben en een tijd om de kassa te laten rinkelen."

Gehavende Shia LaBeouf weer aan het werk