Wakker Dier, word wakker!

“Hallo Jumbo, dit is Guido Weijers. En bij mij om de hoek zit echt een top-Jumbo waar het altijd supergezellig is. Maar waar ik nou zo pissig van word, is dat die tent nog steeds vol ligt met van die plofkippen. Kom op, Jumbo! Eruit met die plofkip! En zorg dat de kippen ook weer een beetje kunnen lachen. Kijk op wakkerdier.nl.” Met dit radiospotje en een vergelijkbare met Nicolette Kluijver in de hoofdrol gaat Wakker Dier de strijd aan met de supermarkten die ‘nog steeds’ plofkippen verkopen. Ik vind het een zeer matige actie.

Ik heb vorig jaar rond de discussie over verdoofd en onverdoofd slachten al eens in een column mijn mening over het slachten van dieren gegeven. Daar ben ik voor, want ik vind vlees lekker. En volgens mij maakt het niet uit hoe die dieren doodgaan. Verdoofd of onverdoofd, met 1 vierkante meter of 42 vierkante meter tot hun beschikking: ze leven om dood te gaan. Datzelfde is hier met de plofkippen aan de hand. Die kippen worden geboren om enkele weken later in de supermarkt te liggen. Laten we dat dan zo efficient mogelijk doen en er zoveel mogelijk vlees uit halen.

Overigens vind ik het prima dat er mensen zijn die vegetariër zijn. Maar die middenweg van biologisch vlees en dieren die een ‘goed’ leven hebben gehad, wat is dat voor iets belachelijks? Ik weet dat de vergelijking ver gaat en niet in alle opzichten te verdedigen is en ook wel vrij makkelijk is, maar toch: zou het minder erg zijn geweest wanneer de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog de Joden tijdens hun kampverblijf meer lebensraum hadden gegeven, om ze daarna alsnog te vermoorden? Is het minder erg om kippen wat extra vierkante meter te geven, om ze daarna alsnog te slachten? Tuurlijk niet.

Daarom: weg met biologisch vlees. Laat de carnivoren lekker hun stukje vlees eten en graag zo goedkoop en efficient mogelijk. Ben je daar tegen? Word dan vegetariër en voer actie om mensen te overtuigen vegetariër te worden. Want wat Wakker Dier nu doet, is heel zwak actie voeren. Ga er dan vol voor en promoot het vegetariër-zijn. Ik heb even een kijkje genomen op hun website en heb echt zitten lachen om wat ik daar zag. Zij hebben een zogenoemde ‘Wakkere Winkelaar’,  een folder met supermarktaanbiedingen die diervriendelijk zijn. Wat staat daar deze week onder andere in? Biologische slavinken en biologisch gehakt. Hoezo diervriendelijk? Daar zijn ook gewoon dieren voor geslacht.

Dus, Wakker Dier, word eens wakker! Laat Guido Weijers niet oproepen tot het schrappen van de plofkip. Nee, roep op om vegetariër te worden. En alsjeblieft, ‘zorg dat de kippen ook weer een beetje kunnen lachen’? Wat een onzin. Laat me niet lachen. Overigens wel leuk dat Guido Weijers anderen oproept om te zorgen voor een lach. Daar is hijzelf inderdaad geen ster in.