Aandeelhouders Apple krijgen dividend overgemaakt

Aandeelhouders van Apple mogen donderdag voor het eerst in jaren meedelen in de winst van het Amerikaanse technologieconcern. Het uit te keren dividend bedraagt 2,65 dollar (2,16 euro) per aandeel.

De directie van Apple onder leiding van de nieuwe topman Tim Cook besloot in maart dividend te gaan uitkeren, om zo een bestemming te hebben voor de bijna honderd miljard dollar aan overtollige liquide middelen die het bedrijf in kas heeft. Onder de overleden oud-topman Steve Jobs weigerde Apple altijd dividend uit te keren. In 1995 werd voor het laatst cashdividend uitgekeerd.

Het huidige dividend wordt alleen uitgekeerd aan mensen die al voor 9 augustus een Apple-aandeel hadden. Het plan is om elk kwartaal een dividend uit te keren van 2,65 dollar. Over een heel jaar zou het dividend hiermee uitkomen op 10,60 per aandeel. Een aandeel Apple noteerde woensdag na sluiting van de Amerikaanse beurs op 630,83 dollar.

Vanaf 20 september begint Apple daarnaast met een driejarig inkoopprogramma van eigen aandelen ter hoogte van tien miljard dollar. Doel daarvan is om verwatering van aandelen door toekomstige uitgiften aan Apple-werknemers tegen te gaan. In totaal haalt Apple 45 miljard dollar uit de eigen kas voor het dividend en het inkopen van aandelen.


Aandeelhouders Apple krijgen dividend overgemaakt (Foto: Novum)