Roemer nuanceert EU-uitspraak

SP-fractieleider Emile Roemer heeft zijn eerdere uitspraak over een mogelijke EU-boete wegens een te hoog begrotingstekort genuanceerd. Eerder stelde hij dat onder zijn premierschap er sowieso geen boete betaald zou worden, maar nu zegt hij dat hij vooral een statement wilde maken.

De uitspraak van Roemer leverde veel kritiek op, met name uit de hoek van de concurrenten van de SP: de PvdA en D66. Ook de VVD en het CDA vonden de uitspraken van Roemer afkeurenswaardig. CDA-leider Verhagen noemde ze zelfs ‘diep triest’.

In een interview met het programma Nieuwsuur omschreef de SP-leider de begrotingsboete als idioterie. De Nederlandse bevolking zou net zo goed als de bevolking van andere landen snappen dat landen als Nederland niet strenger op hun begrotingstekort hoeven te worden afgerekend dan landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje. Volgens Roemer zal de boete alleen in een uiterst geval betaald worden, maar voordat zoiets zal gebeuren, moet er volgens hem 'heel veel water door de Maas gestroomd zijn'.

Roemer zegt met zijn geplande hervormingen de economie te willen stimuleren. De SP wil bijvoorbeeld zo’n 3 miljard in de bouw investeren om op die manier de sector weer overeind te helpen.