Ecuador verleent Assange politiek asiel

De regering van Ecuador heeft besloten Wikileaks-voorman Julian Assange politiek asiel te verlenen. Dat maakte de regering donderdag bekend. Assange verblijft al sinds juni in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Voor de ambassade hadden zich tal van betogers verzameld die de onmiddellijke vrijlating van Assange eisten.

Assange wordt in Zweden gezocht in verband met een verkrachtingszaak, maar de Wikileaks-oprichter vreest zelf door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

Omdat Ecuador van mening is dat Assange om politieke redenen wordt vervolgd, heeft het Latijns-Amerikaanse land besloten de klokkenluider politiek asiel te verlenen. Wat het besluit van Ecuador betekent voor de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië is nog onduidelijk. De Britse regering zou hebben gedreigd de ambassade desnoods te bestormen om Assange in de boeien te slaan.

De vraag is nu hoe Ecuador Assange Groot-Brittannië uit wil krijgen.


Ecuador verleent Assange politiek asiel (Foto: Novum)