Schoenaerts vond Nederlandse filmset een ramp

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts vond het filmen van de Nederlandse komedie De President een ramp. "Aan het einde van de eerste draaidag wilde ik die hele set echt de vernieling in trappen", zei hij tijdens een interview in Cannes. "Het was een zootje ongeregeld. Er zat geen lijn in, de set was een rommel. Ik word daar heel verdrietig van."

Schoenaerts heeft zijn rol in de film toch afgemaakt. "Uiteindelijk zet je die knop om en dan denk je: oké, we gaan ervoor. Als je de hele tijd zit te klagen, dan verzuur je de boel." De Vlaamse acteur heeft de Nederlandse komedie met Achmed Akkabi in de hoofdrol nooit bekeken. "Ik heb gevoeld wat ik op de set voelde en ik irriteerde me zo knettergek op de set. Ik wil nooit meer aan die film herinnerd worden."

De 34-jarige Schoenaerts had zin in een luchtige rol en was enthousiast toen zijn Nederlandse collega Frank Lammers hem belde om in de komedie van Erik de Bruyn te spelen. "Ik was volledig impulsief", vertelt hij. "Om het enthousiasme om met Frank te werken, samen idioot te doen en te werken met Erik, want die mag ik heel graag, dacht ik: oké, dit gaan we doen."

Toch draagt Schoenaerts De Bruyn een warm hart toe. "Ik vind hem een van de betere regisseurs. Ik hoop dat hij heel snel kan maken wat hij het liefste wil", zegt de Vlaming. "Hij moet zich niet overgeven aan dit soort opdrachtfilms die niet passen bij wie hij is als regisseur."

De acteur gooide vorig jaar hoge ogen met zijn rol in het voor een Oscar genomineerde Rundskop en was te zien in de Nederlandse film De Bende van Oss. De opnames voor die laatste film heeft hij als positief ervaren en de Vlaming sluit een nieuwe Nederlandse film dan ook niet uit. "Ik bekijk film als film, of dat in Frankrijk, Nederland of Hollywood is, uiteindelijk zijn we gewoon verhalen aan het vertellen."

De Vlaming is in Cannes om zijn drama De Rouille et d'Os onder de aandacht te brengen. In de film speelt hij een gesloten straatbokser die met zijn zoontje naar Zuid-Frankrijk verhuist. Hij hoopt op een beter leven en ontmoet een orkatrainster, gespeeld door Oscarwinnares Marion Cotillard, die door een tragisch ongeluk haar benen verliest.

De Rouille et d'Os is in Cannes goed ontvangen, het acteerwerk van zowel Cotillard als Schoenaerts wordt geprezen en het drama wordt al getipt als Gouden Palm-winnaar. Het festival aan de Franse zuidkust duurt nog tot zondag 28 mei. De palm wordt zaterdag uitgereikt.