'Crisis- en herstelwet werpt vruchten af'

De crisis- en herstelwet zorgt voor een aanzienlijke versnelling van ruimtelijke projecten. Dat blijkt uit een evaluatie, die demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet werd tijdens vorige economische crisis in het leven geroepen om extra banen te creëren. Dankzij de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet. Hierdoor wordt het mogelijk om sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren.

Sinds de inwerkingtreding van de wet op 31 maart 2010 zijn in totaal 44 projecten aangewezen waarbij mag worden afgeweken van regels die innovatie in de weg staan. Daarbij gaat het om projecten voor bodemsanering, energiegebruik of kleine windturbines. Vooral gemeenten komen met voorstellen hiervoor.

Bij nog eens twaalf projecten zorgt de wet ervoor dat die sneller worden uitgevoerd. De wet geeft zo een 'impuls' aan ruimtelijke vernieuwing, aldus Schultz' departement.

De wet zou oorspronkelijk tot 1 januari 2014 gelden. Schultz kondigde eind vorig jaar aan dat zij de wet een permanent karakter wil geven. De Raad van State oordeelde daar uiterst kritisch over. Volgens het adviesorgaan worden de meeste belemmeringen in de voortgang van ruimtelijke projecten veroorzaakt door de uitvoering en niet met wettelijke beperkingen.