Triggerfinger berust in ballad-doorbraak

Triggerfinger domineerde zes weken de top veertig met de cover I Follow Rivers van Lykke Li. Van de ene op de andere dag brak de band door bij het grote publiek met het optreden bij de radioshow van Giel Beelen op 3FM, en dat met een ballad. Nu brengt het Belgische trio een live-cd uit met de harde rock, waar meer doorgewinterde fans ze van kennen.

"Het is fijn dat we van I Follow Rivers een mooie versie hebben gespeeld die mensen aanspreekt", zegt zanger en gitarist Ruben Block tegen Novum Nieuws. Hij vindt het, net als drummer Mario Goossens en bassist Paul van Bruystegem, niet erg dat ze na veertien jaar doorbraken met een ballad, en ook nog een die niet van henzelf is. "Al voor de single hebben we drie keer in een uitverkocht Paradiso gespeeld", zegt Goossens. "De realiteit wil dat het succesvol zijn op veel niveaus plaatsvindt", relativeert ook Block. "De nummer 1-hit is een van die realiteiten."

De mannen vrezen evenmin dat nieuwe fans vooral naar concerten komen om dat ene bekende nummer te horen. "We moeten niets. Het belangrijkste is dat we een goede setlist hebben", vindt Van Bruystegem. "Dan blijven mensen luisteren."

Eigenlijk is er maar weinig waar de bandleden zich druk om maken. "De enige bekommernis", geeft Goossens toe, "is de intensiviteit waarmee we optreden. Als je dertig concerten per jaar hebt, kun je die allemaal intensief spelen. Bij 140 optredens per jaar wordt het moeilijker." "Het belangrijkste", benadrukt Block, "is dat we de kwaliteit bewaken."

Nu steeds meer landen aan hun voeten liggen, rest de vraag wat de mannen nog willen bereiken. "We willen Europa verder ontginnen", zegt Block. De band treedt op tijdens Rock am Ring en Rock im Park en heeft talloze andere optredens gepland staan in Duitsland.

"Mijn droom is al uitgekomen", zegt Block. "Ik had nooit durven dromen dat ik met deze gasten muziek zou maken en daarvan zou kunnen leven." Op 28 juni speelt Triggerfinger in het voorprogramma van de Red Hot Chili Peppers in Nijmegen. De live-cd ligt vanaf maandag in de winkels.