Acht opgepakt voor belastingfraude met supermarkten

Bij invallen in zes supermarkten en tien woningen op verschillende plekken in het land zijn maandagavond acht verdachten opgepakt. De acht worden ervan verdacht de belastingdienst voor anderhalf miljoen euro te hebben opgelicht. De acht opgepakte verdachten zijn of waren bedrijfsleider van de supermarkten, meldt een woordvoerder van het functioneel parket maandagavond.

De verdachten zouden een valse kasadministratie hebben opgemaakt. Zij boekten bijvoorbeeld vlak na opening van de supermarkt bedragen retour, terwijl er geen spullen retour gebracht waren. Het bedrag dat zij retour boekten haalden zij vermoedelijk vervolgens uit de kassa. Zij droegen hier geen omzetbelasting, vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting over af.

In Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en in de omgeving van Nijkerk en Moerdijk werden invallen gedaan in supermarkten. Van de kassa's van de winkels zijn uitdraaien gemaakt.

De verdachten van tussen de 43 en 62 jaar en komen uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk en Moerdijk. Onder de verdachten zijn zes voormalig franchisenemers van Super de Boer. Twee van hen hebben de winkel niet meer. De fraude zou vanaf 2006 zijn gepleegd. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft bij de doorzoekingen ook administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

De verdachten zitten nog vast voor verhoor.