Basaal raketschild NAVO in werking

Het omstreden Europese raketschild van de NAVO is in werking met een basale capaciteit om inkomende raketten neer te halen. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zondag op de top van het militaire bondgenootschap in Chicago meegedeeld.

Fogh Rasmussen sprak van 'interim-capaciteit'. Het streven is om het systeem vanaf 2018 boven Europa volledig in werking te hebben en vanaf 2022 ook boven de Verenigde Staten.

Rusland is fel tegen het raketschild. Het systeem moet volgens de NAVO bescherming bieden tegen raketten uit een land als Iran, maar Moskou stelt dat het concept van wederzijdse afschrikking erdoor wordt ondergraven.

De Amerikaanse regering roemt de vordering van het raketschild als een toonbeeld van bondgenootschappelijke solidariteit, hoewel het voornamelijk wordt bediend en betaald door de VS.

In Chicago hebben de VS de operationele controle over delen van het systeem aan de NAVO overgedragen. Volgens de regering ondersteunen andere bondgenoten de infrastructuur van het raketschild met ruim een miljard dollar.