Poetin presenteert nieuw kabinet

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Hij zei dat de door premier Dmitri Medvedev geleide regering voort moet gaan op de weg die in de voorbije jaren is ingeslagen.

"De situatie in de wereldeconomie is onduidelijk; er zijn nogal wat factoren die het beeld vertroebelen", zei Poetin. "U moet onder deze omstandigheden een ontwikkelingsprogramma van Rusland uitvoeren."

Medvedev is als president afgetreden om weer plaats te maken voor Poetin, die voorheen al twee ambtstermijnen als president had voltooid en daarmee aan het maximum zat dat door de grondwet wordt toegestaan.

Veel leden van het oude kabinet worden gehandhaafd, zoals minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov, minister van defensie Anatoli Serdjoekov en minister van financiën Anton Siloeanov. Ook Vladislav Soerkov, de architect van het binnenlandbeleid van Poetin, heeft zijn positie als plaatsvervangend premier behouden. Igor Setsjin, een trouwe bondgenoot van Poetin die de olie- en gasindustrie overzag, zit niet langer in de regering, maar de verwachting is dat hij achter de schermen nog veel invloed houdt.

De bewindslieden van departementen waar veel publieke kritiek op was, zoals gezondheidszorg, onderwijs en binnenlandse zaken, zijn wel vervangen. Poetin, die er om bekendstaat zijn luitenanten in dienst van het landsbestuur te houden, beloont deze ex-ministers waarschijnlijk met een goedbetaald baantje in zijn regering. "Nieuwe gezichten, oud beleid", schreef oppositiepoliticus Ilja Ponomarev op Twitter na de bekendmaking van de nieuwe ministersploeg.