Spreekrecht slachtoffers niet verder uitgebreid

Het spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal wordt niet verder uitgebreid. De VVD en de PvdA krijgen te weinig steun voor een amendement waardoor slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven zich ook mogen uitlaten over de strafmaat, werd maandag duidelijk tijdens een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De Kamerleden Ard van der Steur (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) stonden vrijwel alleen met hun voorstel: CDA, SP, D66, GroenLinks en de PVV zien er niets in. Deze partijen vinden onder meer dat hierdoor slachtoffers en nabestaanden onder een te grote druk komen te staan om gebruik te maken van het spreekrecht.

In de Kamer bestaat wel een grote meerderheid om het spreekrecht uit te breiden voor een groter aantal personen. Voortaan mogen bijvoorbeeld ook broers en zussen van slachtoffers spreken, familieleden van slachtoffers die verstandelijk gehandicapt zijn en ouders van minderjarige kinderen.

In het geval van de Amsterdamse zedenzaak tegen Robert M. was lange tijd onduidelijk of de ouders recht hadden op spreektijd. De rechters hebben in die zaak een uitzondering gemaakt. Met het aannemen van het wetsvoorstel van Teeven komt dit recht vast te liggen in de wet.